Dostlar, selamlar. İki arada bir derede, havalimanında yazdığım ve sabah Twitter’da sizlerle paylaştığım zinciri, sağını solunu biraz düzeltip, makyajlayıp, piyasaların işleyişi başlığı altında siteme de koymak istedim. Malum endekste derslik bir Dark Cloud oluşmuş dün. Eğer son mum, önceki mumun yarısının daha altında kapatsaydı, örnek “kitaplık” olurdu. Ama yine de, başarılı bir örnek Dark Cloud’a. Dark Cloud negatif bir sinyaldir ama güçlü bir teyide ihtiyaç duyar. Endeksin dünkü (22.01.2020) kapanış grafiği aşağıdaki gibiydi:
Yazıma devam etmeden önce, “Dark Cloud da nedir hocam? Hatırlayamadım.” diyen varsa, lütfen BURAYA TIKLAYARAK bilgilerini tazelesin. Evet, konumuza dönelim. Endekste oluşan dünkü Dark Cloud, günlük bakanlar için teyide ihtiyaç duyan bir “tehlike sinyali” diyebiliriz. Ben haftalık bakıyorum. Malum, haftalık mumun kapanmasına 2 gün var. Şimdilik haftalık manzara da aşağıdaki şekilde. Böyle kapatmayacaktır ama böyle kapatırsa bu bir Shooting Star. (Shootin Star da nedir? diyorsanız da, lütfen BURAYA TIKLAYIN)
Haftalık bakmanın çeşitli avantaj ve dezavantajlarından bahsetmiştim daha önce. Ama bence en büyük avantajı şu: Haftalık grafikler, günlük grafiklerde belki 2-3 günlük bir düzeltme olarak kalabilecek ama günlükçüleri paniğe sevk edebilecek hareketleri gizliyor. Buna aslında şu an, tradingview’de sola günlük, sağa haftalık grafikleri ekleyip hisselerde geriye giderek çok örnek bulabilirsiniz. Ancak ben size bir örnek çizdim. Aşağıda solda 5 günlük mumda, Muhtemelen Çarşamba-Perşembe dökülmüştük. Ancak haftalık mum malum:
Tabi, bunun örnekleri bitmez. Biri çıkıp “abi o zaman haftalık’ta da dökülmemek için aylık mı bakalım yani?” diyebilir. O yüzden, kendi stratejiniz, kişiliğiniz ve trade tarzınız çok önemli. Ancak teknik analizde şu bir kuraldır: Ne kadar büyük zaman dilimi, o kadar kaliteli sinyal. Hem formasyonlar, hem çizgiler, hem fiyat, hem piyasa yüksek zaman dilimlerinde daha temiz izlenebilir. Günlük altı zaman dilimleri çok gürültü yaratır, çok yanlış sinyaller verir, duygu manipülasyonuna çok açıktır.
Dolayısıyla ben, kendi doğrum olarak haftalık bakıyorum. Her neyse, kısa bir nottan sonra devam edeyim. Endeks’te ben yükselişin devam edeceğini düşünüyorum, nedenlerini belki hafta sonu bir endeks analizinde yazarım. Ancak bu kadar dikey bir yükseliş de çok sağlıklı değil. Sağlıklı değil derken ne anlatmaya çalışıyorum? Dow Teorisiyle ilgilenenler piyasaların işleyişini bilir, market dalgalar halinde hareket eder ve boğa piyasasının en temel tanımı şudur:
Boğa piyasasında piyasanın işleyişi, yükselişte uzun dalgalar, düşüşte kısa dalgalarla olur. Yani Yükseliş dalgası bir “impulse / itki” dalgası, düşüş dalgası bir “correction – düzeltme” dalgasıdır. Biz yaklaşık 14 Ekimden beri bir düşüş – düzeltme dalgası görmedik. O yüzden, daha sağlıklı yükselebilmesi için, biraz düzeltme gerekir. Ha, düzeltme gelir, gelmez onu piyasadan başka kimse bilemez. Ama gelirse, daha yukarı hedeflere daha sağlıklı gideriz. Düzeltme gelmezse bu ne demektir? Bu piyasaların işleyişinde “doğal olmayan” bir şeyler var demektir.
Çünkü doğal bir yükseliş belli piyasa döngülerinden oluşur (zaten bu döngüler de dalgaları yaratır). Yükseliş önce yavaştan başlar, sonra genele yayılır, sonra karı görenler satar, satıştan panik olanlar satmaya devam eder, sonra açıkçılar/shortçular işleme girer vs. Shortçuların/açıkçıların veya elindeki pozisyonları kapatanların artmasıyla hisselere talep azalır, arz fazlası oluşur, fiyat düşer. Fiyat düştükten sonra ilk yükselişi kaçıranlar hisselere üşüşür, fiyat düşüşü yavaşlar. Bu yavaşlık açıkçıları-shortçuları korkutur.
Sonra açıkçılar-shortçular pozisyon kapatır, karı cebe atar. Fiyatın dönüş sinyallerini gören “erken kuşlar” katılır, fiyat döner, sonra “geç kuşlar” katılır. Düzeltme bitmiş, ikinci dalga yükseliş başlamıştır. Bu böyle dalgalar halinde gider. Bu piyasanın doğal seyridir. Eğer sürekli yükselen, hiç düzeltmeye girmeyen bir piyasa varsa, burada doğal bir işleyiş yoktur. Olmak zorunda mıdır? Değildir tabi, ancak bu hep bir tedirginlik yaratır sizin bizim gibi Trader’larda.
Piyasaların işleyişinin bu tedirginliğinin önüne geçmek, cümle içinde kullanması kolay ancak teoride inanılmaz zor olan bir şeyle mümkündür: “Fiyatı Takip etmek” Hangi zaman diliminde bakarsanız bakın, mumlar eğer artık güçlü yeşil yükselişler oluşturmuyorsa, gövdeler küçülmüşse, hatta ve hatta kırmızı mumlar oluşmaya başlamışsa, hele ki oluştuğu yerler direnç, fibo extensions, HO vs. gibi diğer TA araçlarıyla da destekleniyorsa, zamanında kenara çekilmek mantıklıdır (endekste ve hissede) Ben haftalık baktığım için, bu sinyali haftalık takip edeceğim.
Dolayısıyla, benim için endekste veya elimdeki hisselerde herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Siz de kendi trade stratejinize, zaman diliminize göre, yukarıda anlattığım şekilde elinizdeki hisseleri/endeksi takip edebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın: Bu benim doğrumdur, piyasada başarılı Trader sayısı kadar DOĞRU FORMÜL vardır. O yüzden, “bu benim bakış açım, başka doğru yok” demiyorum. Sadece size kendi bakış açımı anlatıyorum. İki arada bir derede fikirlerimi paylaşmak istedim, herkese bol kazançlar dostlar, piyasaların işleyişi yazım bitti 🙂
Not: “adam gerçekten zamanını ayırıp bir şeyler paylaşıyor, karşılığı olmalı bunun diyorsanız, bu yazımı ve okuduğunuz diğer tüm yazıları sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak büyümemize yardımcı olabilirsiniz.
Teşekkürler