Fincan Kulp Formasyonu Nedir?

%title

Teknik analiz çalışırken Fincan&Kulp formasyonuna denk geldiniz ve şu an “bir fincanın ve onun kulpunun teknik analiz ile nasıl bir ilgisi olabilir” diye düşünüyorsunuz değil mi? Bu muhtemelen hepimizin başına geçmişte geldi 🙂

O yüzden, şaşkınlığınızı üzerinizden attıysanız, ben size bir fincanın ve onun kulpunun teknik analizdeki yerini anlatmaya başlayayım.

Aslında formasyonun ismi direkt Türkçe keşfedilmemiş, kaynağı İngilizce. Formasyonun orijinal ismi Cup&Handle. Direkt olarak Türkçeye çevirilince de haliyle Fincan&Kulp olarak çevrilmiş.

Ancak formasyonun ismi, görselle oldukça alakalı. Yani aşağıda formasyonun örneklerini görünce, “evet, fincan kulp gerçekten anlamı bir isimmiş” diyeceksiniz.

O zaman başlayalım.

Nedir Bu Fincan Kulp Formasyonu?

Fincan&Kulp formasyonu teknik analizde sıkça kullanılan ve grafiklerde de sürekli denk geleceğiniz bir formasyondur. Bir desendir. Bir dokudur. Biliyorsunuz, teknik analizin temel hikayesi aslında grafik üzerinde geçmişte sürekli tekrar eden fiyat hareketlerinin, ileride de tekrar edeceği varsayımına dayalıdır.

Dolayısıyla, Fincan Kulp formasyonu fiyat hareketinin oluşturduğu bir desendir, bir formasyondur.

İsmini, fiyatın bu hareketinin oluşturduğu görselin fincan ve onun kulpuna benzemesinden alır.

Şimdi bir fincan ve onun kulpunu hayal edin.

Aşağı yukarı şöyle bir şey hayal etmeniz lazım:

Fincan Kulp Formasyonu

İşte, formasyon da grafik üzerinde aynı bu şekilde gözüküyor.

Yani, fiyatın grafik üzerinde oluşturduğu formasyon da aşağı yukarı şöyle bir şey:

Fincan Kulp Formasyonu Nedir?

Fincan Kulp Formasyonu Nasıl Tespit Edilir?

Eğer bir Fincan Kulp formasyonunun, grafik üzerinde aynı bir Fincan ve onun kulpu gibi bir desen bırakacağı konusunda netsek, aslında bu formasyonun grafik üzerindeki tespiti de oldukça kolaydır.

Analizlerimizi yaparken, üst sınırı sabit ve bir direnç olacak şekilde oluşan bir fincan ve onun kulpunu arayacağız.

Peki nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle, fincan ve kulp ararken, fincan ve kulp olmayan şeyleri zorla fincan ve kulp desenine benzetmemeye çalışmalıyız.

Genelde formasyonlarda en çok düşülen hata budur.

Aslında orada olmayan formasyonun, sadece orada olması istendiği için, zorla o formasyona benzetilmesi.

Sonrasında, dikkat edeceğimiz bir başka şey de formasyonun fincanının büyük, kulpunun ise gövdeye oranla daha küçük olması gerekliliği.
Bir başka dikkat etmemiz gereken şey, fincanın ve kulpun üst sınırının net bir şekilde fincanın ve kulpun üst noktalarına değerek, bir direnç seviyesi olarak çalışması gerekliliği.

Dikkat edilecek daha farklı başlıklar da var ancak çok kafa karıştırmadan, birkaç örnekle gidelim.

İlk örneğimiz, Borsa İstanbul’un en büyük gösterge endeksi olan BIST100’den gelsin, saatlik grafik.

Aşağıda gördüğünüz gibi, burada büyük fincan şeklinde bir fiyat hareketinin ardından küçük bir kulp şeklinde bir fiyat hareketi oluşmuş.

İşte Fincan Kulp formasyonuna güzel bir örnek:

Fincan Kulp Formasyonu Örnek

Burada dikkat etmeniz gereken şeyleri tekrar hatırlatayım. Fiyat fincanı ve kulpu oluştururken üst taraftaki temasları tek bir çizgiyle birleştirilebilir olmak zorunda. Böylece çizilen bu üst çizgi bir direnç olarak tespit edilecek ve biz işleme girer ve çıkarken bu direnci kullanacağız.

Anlatacağım.

Devam edelim ve bir örnek daha verelim.

Aşağıda SAHOL’un grafiğini görüyorsunuz.

Aynı şekilde, hafif yukarı doğru bir direncin altında bir fincanın ve kulpunun oluştuğunu görüyorsunuz.

Yukarıdaki temaslar hep aynı çizgiye olmuş ve fiyat bu çiziye temaslarla, o çizgiye yakınlaşarak ve uzaklaşarak bir fincan ve ardından bir kulp oluşturmuş.

Fincan Kulp Formasyonu SAHOL Örnek

Evet, iki örnekle Fincan Kulp formasyonunun gerçek hayatta karşımıza çıkan versiyonlarını gördük. Ancak tabi, bu geçmişe doğru gidilip çizilen formasyonlar, nispeten kolay.

Asıl mevzu bunu oluşurken fark edebilmek.

Daha da “asıl olay”, bu formasyona göre strateji kurmak ve işlem açmak.

Sırada işlem stratejisi var. Soru şu:

Fincan Kulp Formasyonunda İşleme Nasıl Girilir?

Bu soru esasen, “Fincan Kulp Formasyonu Nedir?” sorusundan daha önemli bir soru. Çünkü belli bir zaman sonra fincan kulp formasyonunu keşfetmek kolay da, onu nasıl paraya çevireceksin, o konu zor.

Ancak iyi bir haberim var, aslında o da zor değil.

Burada zaten fiyatın sürekli direnç olarak gördüğü ve dokunur dokunmaz geri aşağıya döndüğü bir fiyat seviyesi var. Yatay veya hafif eğrik bir çizgi. Bu bölge her defasında bir arz bölgesi olarak, bir satış bölgesi olarak görev yapıyor.

Dolayısıyla, zamanı geldiğinde, bu bölge eğer bir arz bölgesi, bir satış bölgesi olarak görev yapmazsa, anlarız ki burada “farklı bir şey var”.

Nedir bu farklı şey?

Artık o bölgede bir satıcı kalmaması, yani fiyatın önünün yukarıya doğru açık olması.

İşte biz de, fiyatın hep döndüğü yerden ARTIK DÖNMEMESİYLE tetiklenen bir strateji kuracağız.

Diyeceğiz ki, “fiyat bu seviyeyi SONUNDA yukarı kırdıysa, demek ki bu fiyat yukarıya doğru hareket etmeye meyilli. Bu harekete ortak olmalıyız”
İşte strateji bu.

Bunun bir de görselini paylaşayım aşağıya, inceleyin:

Fincan Kulp Formasyonu İle Borsaya Giriş

Gördüğünüz gibi, fiyat iki kere deneyip geçemediği bölgeyi, aşağıda bir fincan kulp formasyonu oluşturarak, sonunda geçiyor.

O zaman, fiyatın bu “geçişine”, bu “hareketine” ortak olmamız gerekiyor çünkü hep satışla karşılanan bir bölge artık satış görmüyor. Demek ki fiyat yukarıya doğru hareket etmeye hazırlanıyor.

İşte çok basit haliyle bir Fincan Kulp işlem stratejisi böyle olmalı.

Daha çok detaylı stratejiler mevcut ancak ilk etapta bu bilgi size yeterli.

Devam edelim.

Fincan Kulp Formasyonunda Hedef Fiyat Nasıl Hesaplanır?

Sırada Fincan Kulp formasyonunun hedefini hesaplama konusu var. Aslında bu konu basit, çünkü literatüre göre bir Fincan Kulp formasyonunun hedefi, Fincanının derinliği kadar yukarıya harekettir.

Yani, bir Fincan Kulp formasyonuna hedef koymak için, önce o formasyonun FİNCANININ derinliğini ölçeceksiniz.

O derinlik mesafesini, kırılımın üstüne eklediğinizde, hedef ortaya çıkıyor.

Bir örnekle netleştireyim konuyu

Fincan Kulp Formasyonunda Hedef Fiyat

Gördüğünüz gibi, fincan kulp formasyonu tetiklendikten sonra, hareket fincanın derinliği kadar yukarıya ilerlemiş ve orada biraz dinlenmiş. Sonrasında devam etmiş o ayrı ancak eğer bir take profit noktası arıyorsanız, ilk take profit noktası burası olmalıydı.

Sonra oluşacak trendi sürmek veya sürmemek sizin ayrı kararınız.

Nedir Bu Ters Fincan&Kulp Formasyonu?

Şimdi biraz da Ters Fincan Kulp formasyonu konuşalım. Buraya pek detay girmeyeceğim çünkü aslında yukarıda anlattığım Fincan Kulp formasyonunun tam tersini hayal edin ve grafikte arayın.

Bulduğunuz zaman da yukarıda anlattığım her şeyin tersini düşünün.

Bu sefer yukarıda bir direnç yok, aşağıda bir destek var ve fiyat ters bir fincan kulpu, bu desteğin üzerinde oluşturuyor.

Kırıldığı zaman strateji gereği SHORT pozisyon açıyorsunuz veya elinizde LONG – Yukarı yönlü pozisyon varsa pozisyonunuzu kapatmanız gerekiyor çünkü ne demiştik? Formasyon tetiklendikten sonra hareket, fincanın derinliği kadar ilerliyor.

Burada bir örnek vereyim:

Ters Fincan Kulp Formasyonu

Gördüğünüz gibi EURUSD paritesinde bir TERS Fincan Kulp örneği mevcut.

Tetiklenme alttaki destek seviyesinin kırılmasıyla gerçekleşiyor.

Hedef de Ters Fincanın derinliği kadar.

İkili Çanak Formasyonu Nedir, Fincan Kulp’a Benzer mi?

İkili Çanak formasyonu aslında yapı itibariyle Fincan Kulp formasyonunun benzeridir, ancak bu örnekte grafiğin KULP kısmı, FİNCAN kısmından KÜÇÜK DEĞİL, ONUNLA AYNI BOYDADIR.

Örnek verelim:

İkili Çanak Fincan Kulp Formasyonu

Gördüğünüz gibi GARAN hissesinde soldaki derinliği sağdaki derinliğiyle hemen hemen aynı olan iki tane çukur, iki tane çanak görüyoruz. Yani bu aslında iki tane kulpsuz fincanın yan yana koyulması demek.

Dolayısıyla ikili çanak formasyonu aslında fincan kulp formasyonunun bir varyasonudur.
Hedefi, stratejisi, dikkat edilmesi gereken noktaları hemen hemen Fincan Kulp ile tamamen aynıdır.

Çanak Kulp Formasyonu Nedir, Fincan Kulp’a Benzer mi?

Çanak Kulp formasyonu da Fincan Kulp formasyonuyla aynıdır, sadece yazılışları farklıdır. Yani literatürde Fincan Kulp formasyonunun bir diğer adı da Çanak Kulp formasyonudur.

Çanak Kulp formasyonu olarak okuduğunuz her şeyi Fincan Kulp formasyonu olarak okuyabilir, hedefini ve giriş çıkış stratejisini aynı şekilde kurabilirsiniz.

Teknik Analiz’e, Price Action’a, Swing Trade’e, finansal piyasalarda işlem yapmaya meraklıyım, bu işi profesyonel olarak nasıl yapabilirim?

Teknik analizi öğrenmek için şu an muhtemelen internet üzerindeki en doğru yerdesin. Borsanın İzinden BLOG’da ücretsiz onlarca ders var, daha profesyonel öğrenmek istiyorsan Atölye üzerinde bir sürü farklı eğitimle saatlerce kendini geliştirebilir, Türkiye’nin sayılı Trading topluluklarından biri olan Atölye Topluluğuna katılabilirsin. Benimle ilgili detaylı bilgiyi şuradan (linktree adresi koyulacak) alabilirsin. Twitter’dan benimle iletişime geçebilir, bana şuradan mail atabilirsin: borsaninizinden (at) gmail (nokta) com.

Yardıma her zaman hazırım.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir