Likidite Konsepti Nedir, Örnekli Anlatım

%title

Dostlar, herkese merhaba.

Bu yazıda sizlere TA’cıların Boğa/Ayı Tuzağı dediği, PA’cıların Likidite Konsepti dediği mevzuyu güncel bir örnekle, endeks üzerinden anlatacağım. Bu yazının orijinalini aslında Twitter’da, 26 Ocak 2024’te, endeksin uzun süredir beklediğimiz önemli bir seviye olan 8.150 puanı geçmesi sonrası paylaştım.

%title

Siz bu yazıyı okuduğunuzda muhtemelen manzara çok farklı olacak ancak endeksin 26 Ocak 2024 sabahı manzarası yukarıdaki şekildeydi ve 8.150 üstüne yerleşen fiyattan sonra nasıl aksiyon alacağımı soran onlarca takipçim oldu.

Yukarıda 1-2 ve 3 şeklinde oklarla gösterdiğim bölge benim pozisyon aldığım (1), kaldıraç yükselttiğim (2), sonradan kaldıraç düşürdüğüm (3) bölgeler. Yani, ben 1 numaralı mumda banka&holding tarafına tek ayak girmiş, 2 numaralı mumda trend kırılımı sonrası el arttırmış, 3 numaralı mumda ise 8.100 bölgesinin geçilememesi ve MB tarafında işlerin karışması nedeniyle tekrar el düşürmüştüm.

Pozisyonlarım ilk etapta iyi de gitti, özellikle Holdinglerde %10’luk bir hareket yakaladım. Bankada da da iyi kazançlar görmüştüm ancak sonraki 1 haftada bankacılık endeksindeki düşüşte kazancımın büyük kısmını geri verdim. Sonradan endeksin yukarı devam etmesiyle ben de yeni pozisyonlara girdim ve iyi bir yükseliş yakaladım.

Şimdi, geri dönüp BİST100’ün grafiğine baktığınızda 8.100/8.150 üstü kapanışların çok önemli olduğunu ve benim de bu bölgenin üzerindeki kapanışları önemsediğimi anlayabilirsiniz, nedeni grafikte belli, burası önemli bir arz/satış noktası. Çoğu kişi burada oluşan arz bölgesinin temizlenmesini, bu bölgedeki satıcıların pasifize olmasını bekliyordu.

%title

Dile kolay, fiyat bu bölgeye neredeyse 10-11 kere temas edip aşağı dönmüş. Hep satışla karşılaşmış, alıcıların gücü fiyatı buranın üstüne yerleştirmeye yetmemiş, bu bölge önemsenmiş, pahalı bulunmuş, üstü riskli görülmüş, boğalar çekilmiş, ayılar güçlenmiş hep bu bölgede.

%title

Bu söylediklerim belki size basit cümleler gibi gelecek ancak fiyat okuması hemen hemen bu basitlikte yapılmalı zaten. Yoksa kafalar karışık, analiz paralizi gerçekleşir. Fiyat bir bölgeye geldiğinde verdiği tepkiyle, o bölgeyi “pahalı” / “ucuz” / “dengede” diye etiketlemeniz gerekir. Tabi ki bunu gün içindeki volatilitede yapmayacaksınız. Gün kapanışında oluşan mumla yorumlayacaksınız. Çünkü gün içerisindeki volatilitede fiyat sürekli aynı bölgede pahalı, ucuz veya dengede gözükebilir. Halbuki buna karar verecek olan şey günlük periyodun kapanışıdır.

BİST100 örneğimize dönelim, Günlük grafikte fiyat yükselirken, gün kapanışında fiyat o bölgeden uzaklaşıp gölge bırakıyorsa, mum kırmızıya dönüyorsa, o bölgenin pahalı olduğunu, o bölgenin üstüne yerleşebiliyorsa, o bölgenin ucuz olduğunu söyleyebiliriz.

%title

Biz 10-11 deneden sonra, artık 8.100 bölgesinin üzerine yerleşebildik. Artık bundan sonra, 8.100 bölgesi pahalı değil, 8.100 bölgesi ucuz diyebiliriz. Bunun nasıl istisnaları olabilir? Bu istisnaları anlamak için LİKİDİTE KONSEPTİNE biraz eğilmek gerekir.

Likidite konsepti, büyük paranın, daha az slipajla maliyetlenmek için order book (emir defteri) bazlı kademe analiziyle retail traderı tuzaklaması olarak açıklanabilir. Kafanız karışmasın, aslında bu mevzu da basit. Klasik TA’cıların “ayı tuzağı, boğa tuzağı” dedi mevzu.

SAHOL örneğine bakalım. Fiyat daha önce geçemediği (çünkü pahalı bulduğu) 63.10TL civarını geçmiş, üstüne yerleşmiş. Artık 63.10TL fiyat için “yeni ucuz”. Yani, buranın altını stop bölgesi olarak belirleyip, fiyatın “daha pahalıya” yolculuğuna eşlik edebiliriz, değil mi?

%title

Piyasada işler hemen hemen böyle işliyor. Belli teknik bölgeleri geçince fiyat daha da artmasına rağmen ucuzluyor, çünkü arz bölgesi erimiş, tükenmiş oluyor ve artık o bölge talep bölgesi olarak çalışıyor.

Yani fiyat geçemediği bölgeyi geçince, tekrar oraya gelmesi artık “fırsat” olarak görülüyor ve talep artıyor. E hani arz bölgesiydi? Evet, eskiden arz bölgesiydi ancak arz tükendi, ayılar kaçtı, artık o bölgeye boğalar yerleşti, toprak el değiştirdi.

Şimdi SAHOL’e geri dönelim. Ne dedik? Artık 63.10TL üstüne hareket eden fiyat, o bölgeyi “ucuz bölge, yukarı yönlü harekette long maliyetlenilebilir bölge” yaptı. Ama o da ne? Sert, kırmızı bir mumla, fiyat aşağı döndü ve fiyat tekrar 63.10’un altına indi.

%title

Ayılar ahıra geri döndü, boğaları tekrar kovdu ve 1-2 günlük boğa hakimiyeti bitti. Ayılar tekrar savaşın galibi oldular. Peki burada ne oldu? İşte burada, klasik TA’nın “boğa tuzağı” dediği, PA’nın “likidite konsepti” dediği hikaye oldu.

63.10’un üstünde kademelere girilen LONG emirler, bu kademelere yazılmış buy stop (yükselirken al) emirleri, manuel girilen limit emirler birikti. Akıllı Para da bu yukarı yönlü emirleri, kendi shortlarını DAHA AZ SPREAD İLE AÇMAK İÇİN fırsat bildi.

Normalde açacağı yüklü shortları veya açığa satış emirlerini rutin emirli bir kademede gerçekleştirse, açmayı istediği maliyetle, açtığı maliyet arasındaki fark çok artardı (zaten buna SPREAD diyoruz).

Ancak, SAHOL örneğinde 63.10’da “aha buradan yükseliş başlar, ben long gireyim, mal alayım biraz” diyen veya “63.10 sonrası yükseliş hızlanır, kaçırmayayım limit emir gireyim” diyen kişilerin toplu emirleri işte shortçu için bu spread farkını azaltıyor. Çünkü o bölgede bir emir birikmesi oluyor.

Şimdi biraz tecrübeli arkadaşlar diyecek ki “hocam bunlar FX veya Kripto konsepti, bizde işlemez”. İşlemez mi canım kardeşim, birebir böyle olmasa bile, %90 bu şekilde işler. Bunu anlamak için biraz kademe izlemek yeterli.

Özellikle algoritmik robotların, HTF’lerin olduğu BİST30 vadelisine bir bakın, mevzu çoğunlukla gün içi bu tarz tuzaklamalarla dolu. Tabi ki BİST100’ün her tahtasında bu mevzuyu gerçekleştirebilecek likidite yok, hacim yok, aktivite yok, ancak BİST100 taraflarında bu oluyor.

E zaten BİST100 endeksinin yarısını 12 hisse oluşturuyor şu an. Onlarla yapacağın hikayeyle BİST100’ü gayet kolay tuzaklarsın. Şimdi, nereye bağlayacağım.

Bizim BİST100 endeksine bağlayacağım. 8.150 üstüne yerleşen fiyatın bizi olası bir likidite tuzağına düşürmemesi için, fake yemememiz için, burada bir boğa tuzağına yakalanmamamız için bu bölgede biraz zaman geçirmemiz lazım. Bu ne demek?

%title

Klasik TA’da yine 2/3 periyot kuralı vardır, yani önemli bölgeler geçildiğinde, takip ettiğin zaman diliminde 2/3 kapanış görmen işi rahatlatır, fiyatın oraya yerleşmesini görmeni sağlar, fiyatın orada dengelendiğini görmeni sağlar.

O yüzden, dün 8.150 üstü ilk kapanış alındıktan sonra eğer sonraki gün de bu bölgelerde kapatırsa, “fiyatın önü açıldı” diyebiliriz.

Özellikle 8.150 bölgesi parabolik şekilde sert geçilmediği için, öncesinde aşağıda siyah ile işaretlediğim şekilde bir konsolidasyon yaşadığımız için, (buraya build-up diyoruz bildiğiniz gibi) yukarı hareketin gelme ihtimali daha yüksek.

Bu konsolidasyon bölgesinde zaten kılıçlar çekildi, savaşlar yapıldı, arz-talep dengesizlikleri törpülendi. Fiyat bu bölgeyi yukarı doğru kırdı, artık boğalar yeni bölgelere yerleşti. Bu kırılım ayrıca 8.100 altı formasyonu da tetikledi. Bunlar hep olumlu şeyler.

Zaten sonrasında grafiğin güncel haline bakarsanız, 8.150’den yukarıya doğru sert bir hareket geldiğini de göreceksiniz.

Evet, size bu yazıda, geçmiş bir zinciri ele alarak likidite konseptini anlatmış oldum.

Umarım işinize yaramıştır.

Okuduğunuz için teşekkürler, selamlar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir