12 Ağustos 2024 Haftası Endeks Değerlendirmesi – Düşüş Bitti mi?

%title

Evet, dostlar, yeni bir hafta, yeni bir tur, yeni bir şans. Bugün 12 Ağustos 2024. Geçen hafta Pazartesi yaşadığımız Kara Pazartesi gününün üzerinden tam 1 hafta geçti, nispeten daha sakin, daha normal bir haftaya uyandık.

Hatırlarsanız, geçen hafta 4 Ağustos 2024’te Borsa İstanbul eksi %7’ye yakın bir düşüşle açılmıştı, ondan önce açılan Asya ve vadeli ABD piyasaları ve Kripto tarafı da büyük bir çöküş yaşamıştı. Japonya kaynaklı bir çöküş de olsa, ABD’deki resesyon beklentileri ve İran-İsrail savaşının bölgesel bir çatışmaya evrilmesi riski domino taşını ittirdi, tek tek düştü tüm taşlar.

Her neyse, geçti gitti, ABD’deki resesyon tehlikesi bir tık sakinledi, Japonya tarafı halen karışık ama yönetilebilir, İsrail – İran tarafında ise şimdilik bölgeye yayılan bir çatışma ihtimali az.

Ben de size, fırsat bu fırsat, biraz endeksi ve kendi stratejimi anlatmak istiyorum. Ama öncesinde şu uyarıyı yapayım: Ben her attığını vuran bir Trader değilim, böyle bir Trader olduğuna inanmıyorum, malum biz sadece vurduğumuz kuşun daha kilolu, kaçırdığımız kuşun daha hafif olmasına uğraşıyoruz ki, vurduğumuza değsin, atıp da hedefi vuramayan taşların maliyetlerini çıkartalım.

Yani, yazdıklarım kesinlikle bir başarı iddiası, bir “%100 garanticilik”, bir yön tayini, bir doğru strateji, bir attığını vurmuşluk veya vuracaklık içermez.

Lütfen benim yaptığım analizleri kendi yol haritanıza ufak bir destek gibi görün, kafanıza yatmıyosa “ibrahim yanlış düşünüyor” deyin, kendi paranızı kazanın veya kaybedin. Ben sıklıkla yanılabiliyorum çünkü.

Şimdi, Borsa İstanbul’un 3 tane grafiğini paylaşıyorum sizinle. Haftalık, günlük ve seanslık: Seanslık grafik 5 saatlik, çünkü 4 saatlik yaparsak Tradingview üç mum gösteriyor. 5 saatlik tam esiksi gibi, günü 2 seans ile gösterdiği için öyle ilerliyorum. Size de seanslık bakacaksanız 4 saatlik değil 5 saatlik bakmanızı öneririm.

%title
Borsa İstanbul – Haftalık Grafik
Borsa İstanbul - Seanslık Grafik (5 saatlik)
Borsa İstanbul – Seanslık Grafik (5 saatlik)
%title
Borsa İstanbul – Günlük Grafik

Öncelikle, şunu söylemek gerekir: artık eskisi gibi sert, devamlı, sorunsuz, rahat yükselişler yok, o hikâye bitti, “ne alırsan al piyasa affeder” dönemi geride kaldı. Artık hem marketi çok yakından ve iyi takip etmemiz gerekir, hem de ona göre poz almamız gerekir. Nakitte kalma oranımız artacak, Short işlem yapma sıklığımız artacak, Long fırsatları daha az gelecek, geldiğinde de zorlanacağız.

Peki neden eskisi gibi değil piyasa? Çok basit, birincisi, artık piyasada garantili, sorunsuz, sıkıntısız net bir pozitif reel faiz var. Evet, belki “hocam TÜİK’e göre pozitif bir faiz, ama normalde negatif” diyebilirsiniz, TÜİK neyi doğru ölçüyor bilmediğimiz için, böyle bir açık kapı olası, ancak şu an hiçbir şey yapmasanız, herhangi bir vadeli hesap veya herhangi bir PPF yıllık %60’a yakın net para veriyor. Bu Borsa İstanbul’un önündeki en büyük engellerden biri. Bunun altını çizmek lazım.

Onun dışında, yurt dışından gelmesi beklenen para tahvile, carry trade’e vs. gidiyor, Borsa İstanbul’a tam olarak geldiğini söyleyemeyiz, hala içeride biz kendi kendimize oynuyoruz, hacimler düşük, likidite sıkıntılı, malları alan pek yok, satan ise oldukça fazla ve istekli. Peki neden böyle? Bunun farklı sebepleri olabilir ancak dip toplamda bir hikaye yazamadık ya da yazdığımız hikayeye pek inanan toplayamadık. Bunların hepsi temel, siyasi ve ekonomik gerekçeler, bizim ise işimiz tamamen teknik, şimdi biraz o tarafa kayalım.

Bu grafik BİST’in günlük grafiği, gördüğünüz gibi, kırılabilecek neredeyse tüm trendler aşağı doğru kırıldı. En son bir umut bağladığımız ve Mayıs 2023’ten gelen trend de Pazartesi gapli %7 eksi açılışla kırıldı, Cuma günü de 100 günlük ortalamanın ve trendin retestinin fiyatı tekrar aşağı ittirmesiyle hafta bayağı sıkıntılı kapandı.

%title
Borsa İstanbul – BİST100 Günlük Grafik

Şimdi bir de, BİST’e seanslık bakalım:

%title
Borsa İstanbul BİST100 Seanslık Grafik,

BİST’e seanslık baktığımızda, Pazartesi gapli son düşüş dalgasının market yapısını da “bearish” bir yapıya büründürdüğünü söyleyebiliriz çünkü düşüş bir “yeni düşük dip” yapmış (kırmızı ile yazdım). Haliyle, artık buradan olası bir yükseliş bize “yeni DÜŞÜK tepe” yapacaktır en iyi ihtimalle. O da “düşüş devam edecek” demek.

Tabi ki bunların kesinliği yok, biz elimizdeki verilerden dalga yapısı okumaya çalışıyoruz.

Özet, bu haliyle artık elimizde yeni bir düşük dip ve ileride oluşması muhtemel yeni bir düşük tepe var.

Peki haftaya ne olacak? Ona da haftalık grafikle bakalım.

%title

Bu da haftalık grafik

Haftalık grafikte son oluşan mum bir inverted hammer. Aslında nispeten “bullish” bir mumdur ancak çok güçlü değil, çünkü yukarıdaki gölge, fiyatın satıldığı bölgeleri bize anlatır ve gövdeden daha uzunsa, baş ağrıtır. Burada yukarıdaki gölge 100 günlük ortalamadan ve Mayıs 2023’ten gelen trendin dibinden aşağı dönmüş, dolayısıyla bu haliyle pek olumlu değil.

Yine de ortada bir yeşil var, yani fiyatın düştüğü yerden toplanan bazı mallar, oluşan bir miktar talep ve umutlu bir miktar alıcı var. Enseyi tam olarak karartmamak da lazım. Ancak enseyi asıl karartacağımız şey, eğer biz buradan yükselsek bile, bu yükselişin bir “düşük tepe” olarak kalması olacaktır. Çünkü market yapısı artık değişti demiştik, dolayısıyla artık HER YÜKSELİŞ BİR SATIŞ FIRSATI OLARAK kullanılabilir.

“Ya hocam bitirdin bizi, hiç mi umut yok?” demeyin, çünkü umut var. Umut nasıl var? İki türlü var, birincisi bu tarz sert düşüşlerin “yeni yüksek tepeye” giden yükselişleri bile hisse senetlerinde %10-%15 civarı bir yükselişe tekabül edebilir. Yani buradan, son düşüşün %61’ine bile “dead cat bounce” yapsak, 10.700’lere kadar yükseliriz demek ki bu hisselerde iyi bir yükseliş fırsat demek.

Peki soru şu, yükselecek mi, yükselecekse nasıl anlayacağız?

Buna cevabım hemen hemen her zaman aynıdır: BİZE HACİMLİ, GÖVDELİ, İVMELİ, ANLAMLI YERDEN HAREKETİNİ BAŞLATMIŞ BİR YEŞİL MUM GEREKLİ.

Peki var mı?

Buna siz karar verin.

Şimdi biz günlük grafiğe tekrar dönelim:

%title

Eğer şu aşamada, Pazartesi, Salı veya en geç Çarşamba elimizde bizi 100 günlük ortalamanın ÜSTÜNE yerleştirecek bir yeşil mum olmazsa, hikaye daha düşük bir dip yapmak üzere aşağı devam eder. Bu bizi SHORT tarafta oyuna sokar.

Eğer kısa vadede fiyat kendini 100 günlük ortalamanın üzerine tekrar atarsa, bu sefer en azından son düşüşün fibo 0.61’ine kadar, üstelik gap kapatmaya bir hareket başlar. Bu da bizi LONG tarafta tekrar oyuna sokar.

O zaman şöyle toparlayayım kendi stratejimi:

Şu an tüm shortlarımı geçen hafta satarak nakite geçmiştim, komple nakitteyim.

Pazartesi veya Salı sert bir yeşil mum görürsem ve fiyat günlük grafikte 100 günlüğün üstüne yerleşirse, yani 10.150 üstüne çıkarsa LONG tarafta poz alırım ki oluşacak “dead cat bounce”‘tan yararlanayım.

Eğer Pazartesi ve Salı endekste ZAYIF SEYİR devam ederse, Pazartesi akşam 1:1, Salı akşam 1:1 olmak üzere 1:2 civarı short tarafta poz açarım.

Netiz değil mi?

Evet, eğer netsek, son bir hatırlatmayla konuyu toparlayalım:

Ne yaparsanız yapın, mutlaka stoplarınız net olsun, “kaybedeceğiniz para” mutlaka belli olmalı herhangi bir işlemde. Eğer “ben yatırımcıyım” diyorsanız o ayrı, bol bol toplayın düştüğü yerden, orada karar sizin. Ama ben tüccarım, kaybedeceğim parayı kafamda netleştirmezsem rahat ticaret yapamıyorum. Size de bunu öneririm.

Herkese bol kazançlar. Selamlar. Saygılar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

One Comment on “12 Ağustos 2024 Haftası Endeks Değerlendirmesi – Düşüş Bitti mi?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir