18 Aralık 2024 Tarihli Endeks Değerlendirmesi – Market Yapısı Kırıldı mı?

%title

Herkese merhabalar. Uzun zamandır Borsa İstanbul üzerinde konuşmamıştık. Bu tarih itibariyle, yani 18 Aralık 2024 tarihi itibariyle Borsa İstanbul’un bir röntgenini çekelim istiyorum. Yani, Borsa İstanbul’un BIST100 endeksini kapsamlıca masaya yatıracağım.

Sonrasında da eldekilerle bir strateji kurarız.

Öncelikle haftalık grafikte başlayalım. Siz güncel çizimimi aşağıdan inceleyin, ben sonra detaya gireceğim.

Resim

Gördüğünüz gibi, haftalık grafikte birkaç handikap var, yani manzaraya uzaktan baktığımızda aslında yakından bakıp da göremediğimiz bir iki sıkıntı görüyoruz. Bunlardan birincisi ve en önemlisi, uzun dönemli market yapısının KIRILMIŞ olması. Market yapısı ne demekti?

Fiyat hareketi, yaptığı dalgalanmalarla bize üç farklı market yapısı sunar. Bunlardan birisi “bullish” market yapısıdır ve her defasında itkisel bir dalganın ulaştığı yeni bir yüksek tepe ve bir düzeltme dalgasının oluşturduğu yeni bir yüksek dipten ibarettir.

Resim

Market yapısının bullish olması, o marketin trending bir market olduğunu, rallide olduğunu ve yükseliş yapısında olduğunu gösterir. Etiketleme şu şekilde olur:

Resim
Şimdi yukarıdaki görseli, bizim XU100’e, yani en önemli gösterge endeksimiz BIST100’e yapıştıralım:
Resim
Gördüğünüz gibi, BIST100’de Temmuz 2022’den beri (hatta daha önceden başlayan) bir “yüksek tepe / yüksek dip” döngüsü mevcut. Yani, uzun zamandır devam eden bir bullish piyasadayız. Ancak şu grafiğe tekrar bakarsanız, kırmızı ile işaretlediğim dip ve tepelerde bir yapı değişikliği var:
Resim
Nedir bu değişiklik? Bullish piyasada “düzeltme” olarak kalmasını beklediğimiz düşüş dalgası, düşüşünü biraz abartarak ve uzatarak, bearish bir itki dalgasına dönüşmüş ve bir önceki “yüksek dip”in desteğini de kırmış.
Resim
Böylece fiyatın ulaştığı yeni dip, BİR ÖNCEKİ DİBİN DE ALTINDA OLUŞTUĞU İÇİN, yeni bir etiket kazanmış: Lower Low. Yani Düşük Dip. Hatırlayın, önceki her düzeltme dalgası YÜKSEK DİP idi, ancak bu düzeltme dalgası artık düzeltme değil, bearish bir itki dalgası olduğu için, bu artık YENİ BİR DÜŞÜK DİP.
Resim
Şimdi manzarayı daha da kötüleştiren yeni bir konuya değineyim. Aşağıda okla gösterdiğim yükselişin de (bizim son zamanlarda umut bağladığımız, ralli tekrar mı başlıyor diye sevindiğimiz) şu anki durduğu bölgede yeni bir LOWER HIGH, yani düşük tepe ihtimali mevcut. (bu arada, önceki bir iki grafikte buradali LH’yi yanlışlıkla HH olarak yazmışım, düzeltiyorum, aşağıdaki grafik günceldir)
Resim
Fiyatın yavaşladığı bölgeye bir tık yakından bakarsak, buranın hem daha önceden supply/direnç görevi yapmış önemli bir bölge olduğunu (10.100’ler), hem de market yapısını değiştiren son itkisel düşüşün fibonacci düzeltmesi olarak %61’ine denk geldiğini göreceğiz.
Resim
DOLAYISIYLA, YÜKSEK ZAMAN DİLİMLERİNDE ŞUNU DİYEBİLİRİZ: Kesin olmamakla birlikte (ki TA’da ve PA’da hiçbir şey kesin değil, hep olasılıklar hesabıdır), fiyatın bu bölgesi yeni bir DÜŞÜK TEPE olabilir ve fiyat eğer bearish market yapısına devam edecekse buradan aşağı doğru yeni bir DÜŞÜK DİP yapmaya gidebilir.
Resim
“ya hocam öyle şey olmaz, iyi haberler geliyor, faiz düşecek, Suriye’de bir sürü şirkete iyi projeler paslanacak” vesaire demeden, önyargısız, biassız, habersiz, sadece PURE NAKED PRICE ACTION olarak bakarsak, bu risk masada ve biz bu riske hazırlıklı olmak zorundayız.
Ancak, günlük grafikte bakarsak, şu anki fiyat hareketi Kasım başında başlayan sert yükselişin oluşturduğu kanal içerisinde devam ediyor. Buradaki son düşüş de, bu haliyle bir türlü SERTLEŞMEYEN, dolayısıyla her an yüksek bir taleple satın alınmaya müsait bir ufak düzeltme dalgası gibi gözüküyor. Günlük grafik şöyle:
Resim
Bir de seanslık bakıp, daha da zoom yaparsak (grafik üzerindeki LL, LH etiketlerinin haftalık TF’deki etiketler olduğunu unutmayalım), bu son 3-4 günlük düzeltmenin çok zayıf olduğunu ve bir tur daha yukarı ihtimalinin mümkün olduğunu düşünüyorum.
Resim
“ee yani hocam, korkalım mı, yoksa sevinelim mi? neler diyorsun anlamadım ki, bir öylesin, bir böyle” diyenler için şöyle toparlayayım. Her zaman diliminin vadesi farklıdır, biz seanslık grafikte 4-5 kez yeni yüksek tepe ve yeni yüksek dip görüp bullish bir manzarayla yükselebiliriz, ancak bu 4-5 kez yükselen fiyat, haftalık vadedeki BEARISH manzarayı BULLISH’e çevirmeye yetmeyebilir. Fiyatın Dili: Price Action eğitimimden bir görsel bırakıyorum, bu görsel mevzuyu daha iyi anlatacaktır:
Resim
Yani, bizim günlük veya seanslık zaman diliminde bir miktar daha yukarıya gitmemiz, haftalıktaki kötü görüntüyü bozmaz. Bizim “tamam artık çok rahatız ve tüm zaman dilimlerinde ralli modundayız, haftalık dahil tüm zaman dilimlerinin bullish rüzgarı arkamızda” dememiz için fiyatın yeni bir zirve görmesi ve yeni yüksek tepe yapması gerekir.
Resim
Aşağıdaki yeşil alanda oluşacak her fiyat hareketi, büyük manzarada halen bir “düşük tepe” olma ihtimali taşır.
Resim
O zaman, ne yapmalı? Bizim riski net bir şekilde tanımlı bir strateji kurmamız gerekir. Öncelikle, Haftalıkta rüzgar arkamızda değil, demek ki açtığımız hiçbir pozda YÜKSEK KALDIRAÇ kullanmayacağız. KREDİLİ İŞLEM YAPMAYACAĞIZ. Temkinli olacağız. Bu köşede dursun.
Shorta da, Long’a da aynı oranda yakın durmamız gerekecek, bu ikinci şart. Yani, grafik üzerinde gördüğümüz longları da, shortları da, riski tanımlıysa, değerlendireceğiz. LONG ONLY bakmayacağız, SHORT ONLY bakmayacağız. Çünkü bu piyasa şimdilik bir testere piyasası ve range-bound hareket ediyor.
O zaman anlamlı yerde oluşan hacimli yeşil bir muma veya mum formasyonuna LONG olarak, anlamlı yerde oluşan hacimli kırmızı bir muma veya mum formasyonuna SHORT olarak bakacağız.
Örnek, Endekste şu kanal içerisinde oluşan yükseliş hareketinin ve onun da küçük kanalında oluşan ufak düzeltmenin YEŞİL bir mumla yukarı doğru hacimli kırılımı, hem haftalıktaki fibo %61 düzeltmesini, hem de turuncu ile belirttiğim önemli supply bölgesini aşağıda bırakır.
Resim
Böylece biz de VIOP Long veya Spot mal alımı yapar, olası yükselişe katılmaya çalışırız.
Veya, tam buralarda oluşacak kırmızı sert bir mum, hem yükselen kısa kanalı kıracak, hem de bir süredir devam eden düşüşü bir düzeltme olmaktan çıkartıp, itkisel bir düşüş dalgasına dönüştürecektir. O zaman da dönüp short bakmamız veya long kar realize etmemiz gerekir.
Resim
Özetin özeti, şu anki dönem “al ve arkana yaslan” dönemi değildir, proaktif bir şekilde fiyat hareketi takip etmemiz, ona göre risk belirleyip poz açmamız, hızlıca realize olmamız veya hızlıca stop olup reverse olmamız gerekir. Kolay mı? Değil. Ancak çokça belirttiğim gibi, son 2 senedir devam eden “kolay para kazanma” dönemi bitti, artık daha yetkin, daha proaktif, daha iyi düşünülmüş pozlar açmamız gerekir.
Ben endekste yönün bir miktar daha yukarı olduğunu düşünüyorum ama bu fikrimi fiyat hareketiyle desteklemem gerek. İyi haber şu ki, fiyatın da tam buralarda, bir iki gün içerisinde sert bir şekilde hareket ederek, yukarı veya aşağı bir sinyal vereceğini düşünüyorum.
Ben de oluşan bu fiyat hareketine dahil olacağım. Biliyorsunuz ben gün içi işlem yapan bir scalper değilim veya day trading yapmıyorum. Ben bir Swing Trader’ım. O yüzden sabırla beklemek benim işimin bir parçası. Son yükseliş dalgasına iyi bir yerde dahil oldum, çok iyi değil ama idare eder bir para kazandım.
Şimdi ise ikinci hareketin yönünü bekleyip, ona dahil olacağım. Umarım çok karıştırmadan aklımdakileri size anlatabilmişimdir.
Bol kazançlar.
%title

Ibrahim Babadagi

Yazar

1984 yılında İzmir'de doğdum. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra, çeşitli firmalarda satış yöneticiliği yaptım. 2009'dan beri finansal piyasalarda trading ile ilgiliyim.

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

1984 yılında İzmir'de doğdum. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra, çeşitli firmalarda satış yöneticiliği yaptım. 2009'dan beri finansal piyasalarda trading ile ilgiliyim.

Diğer Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir