Altın Analizi – Altın Düşer mi, Çıkar mı? Açıklamalı Teknik Analiz

Altın Düşer mi - Altın Analizi - Açıklamalı Teknik Analiz

Dostlarım, herkese merhaba. Bu sefer bir farklılık yapalım, hisse değil, adım adım #xauusd, yani Ons Altın/DOLAR grafiği çizelim ve altın düşer mi, çıkar mı cevabını arayalım hep beraber. En başından. Sanki hiç bir şey bilmiyormuşsunuz gibi, bu sayfaya tesadüfen denk gelmişsiniz gibi, o kadar yabancı 🙂 Haydi bakalım, buyrunuz. Açtık tradingview’i, seçtik “mum grafikleri”. Zaman dilimimiz GÜNLÜK. Ekranda hiç bir indikatör yok. Sadece mumlar var. Yani sadece fiyat. Her şey bu grafikten başlayacak. Bu tuvali beraber dolduracağız.

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

İlk işimiz fiyatın son dalgalanmalarının en tepesini ve en dibini bulmak. Bu grafikte en tepe 2.070$. En dip 1.778$. Yani 2.070$’da alıcılar, 1.778$’da satıcılar ölmüş. Ortalar ise her iki tarafın da çarpışma sahası. Ortalarda önemli iki fiyat var: 1.959$ ve 1.860$

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Sonra, trendleri çizmeliyiz. Önce düşen trendlerden başlayalım. En tepeden çektiğimde benim gözüme şu iki düşen trend takılıyor. Üstteki iki temaslı, alttaki 6-7 temaslı. Gayet iyi. Net, temiz. İyice inceleyin:

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Düşen trendleri çizdikten sonra yapmanız gereken ilk şey, hemen o kanalın paralelini alıp bir kanal oluşturmak ve ideal “kanal dibini” bulmak. Her iki düşen trend için de ideal kanalları aşağıdaki şekilde buldum. Biri yeşil, diğeri kırmızı. Gayet nizami, tertemiz kanallar:

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Şimdi tüm grafiği tekrar temizleyelim, bir de yükselen trendler bulmaya çalışalım. Çok fazla geriye gitmeye gerek yok, sonuçta çocukluğuna inmeyeceğiz. Al sat yapacağız. Ekrana sığdığı kadarıyla iki adet yükselen çiziyorum:

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Yine, çizdiğimiz trend çizgisinin paralelini alıp kanal çalışmalarına başlayalım. Üsttekinin nizami bir kanalı var. Aşağıda çizdim. Alttakinin nizami bir kanalı oluşmadı. Onu kanal olarak değil de, tek bir çizgi olarak tutacağız ekranda. Buyrun:

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Şimdi biraz hareketli ortalama çalışalım. Ekrana 50-100-200 periyotluk (bu örnekte günlük) BASİT hareketli ortalama attım. Ons altın her üçüne de inanılmaz tepki veriyor. Özellikle 50 ve 200 günlük ortalamalara. Buyrun inceleyin:

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Fiyat 200 günlük ortalamanın altına ne zaman sarksa, 3-4 gün içerisinde geri tepesine atıyor ve ralli başlatıyor. Kare içerisinde aldığım yerlere dikkat. Geçen hafta yine aynısı oldu. Yukarıdan tekrar bakın. Şimdi de biraz fibonacci çalışması yapalım. İki adet fibonacci düzeltme seviyesi çekeceğim. Birincisi aşağıdaki gibi. A’dan B’ye çektim. 0.76 ve 0.61’lerin saat gibi çalıştığını göreceksiniz. İsveç usulü. Buyrun bu bir:

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Şimdi de bir başka fibonacci düzeltme seviyesi çizdim. Aşağıda. C’den D’ye çizdim. Yine kusursuz işçilik. Hem 0.76, hem 0.61 tutmuş fiyatı. Buralar bir önceki tweetteki ana dalganın da düzeltme seviyeleri. Demek ki yukarıya doğru ittirecek iki kat alıcı var. Attık cebe.

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Daha bir kaç küçük ayrıntı da var ama, o kısma girmeye gerek yok. Şimdi ne var olasılıklar terazisinde? Olumlu tarafta hareketli ortalamalar var, trend kanal dibi var, fibonacci düzeltmeleri var (hem de iki tane), önemli bir destek seviyesi var (hepsini yukarıda yazdım). Olumsuz tarafta ne var? Ben sadece şu düşen kanalın tepesini görebiliyorum. (son düşene fibonacci çekince 0.38’in aşıldığını göreceksiniz, dolayısıyla bence o bir olumsuzluk değil). Başka da bir olumsuzluk yok. Ha bir de, yukarıda 100 günlük ortalama (mavi) var. Ona dikkat edilebilir.

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Peki son noktayı kim koyacak? Tabi ki fiyat. Peki fiyat ne diyor? Buyrun o da aşağıda. Var mı fiyata bakıp ne dediğini çözebilecek? Evet, bu bir “failed eveningstar”. Yani tamamlanmamış, bozulmuş bir akşam yıldızı. Kim bozmuş formasyonu? Alıcılar. Son mumun gölgesine dikkat:

Altın Düşer mi, Çıkar mı?
Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Peki Altın Düşer mi, Çıkar mı?

Dolayısıyla, ben ONS’ta geçen hafta başlayan yukarı yükselişin devamının geleceğini düşünüyorum. Şimdilik fiyat bana bunu diyor. Ben FX’te düşük riskli longlarımı geçen haftadan beri taşıyorum. Umarım böyle devam eder. ANCAK UNUTMAYIN. Piyasa tahmin edilemez, kontrol edilemez ve ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Özellikle altın, çok volatil bir enstrümandır. Riski yüksektir. Birden herkesi terste bırakabilir. Yani, anything can happen. Buna göre işlem yapın.

Pazartesi altın dibi görürse “yapacak bir şey yok, bu da bir olasılık” deyip, belli kurallar dahilinde oyundan çekilirim ve bundan zerre gocunmam. Piyasa hepimizden büyük. Herkes kendi riskinin müdürü. Evet, altındaki yorumum böyle, dinlediğiniz için teşekkürler dostlar, selamlar, saygılar.

Not: yazılarımı paylaşıyorsunuz değil mi kendi sosyal medya hesaplarınızda? Beklentim budur 🙂 Teşekkürler.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

3 Comments on “Altın Analizi – Altın Düşer mi, Çıkar mı? Açıklamalı Teknik Analiz”

  1. Bütün yazılarını arka planda radyo açık, elimde çayım sanki bitmesini hiç istemediğim en sevdiğim romanı okur gibi, tek tek not alarak ve aynı grafikte bende senle beraber uygulama yapıyor olarak okuyorum. Ellerine sağlık abi gerçekten mükemmel.

  2. Hocam merhaba öncelikle tüm yazılarınızı okudum şüphesiz bana cok katkısı oldu. Bu analiz için naçizane fikirlerimi yazmak istiyorum kendi gelişimimi görmek açısından. İlk grafik için desteğin üzerinde tutunması güzel fakat düşen trendin direnç noktasına gelmiş ve tepki almış. Ayrıyeten hareketli ortalamaların altına ne zaman sarksa tepki almış ama bu yakın zaman diliminde sık oluyorsa ( tamamen kendi izlenimim ) genelde sık test ettiği yeri kırıyor ve hareketli ortalamalar birbirine cok yakın bir yöne kırılım gelecek diyebiliriz. En azından beklemede kalıp kırılım gelince girmemiz gerekmez mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir