Açıklamalı Teknik Analiz: Bankacılık Endeksi (XBANK)

%title

Dostlar, herkese merhaba.

Uzun zamandır açıklamalı ücretsiz teknik analiz derslerimize ara vermiştik. Hem bu seriyi devam ettirebilmek, hem de son zamanlarda bana sıkça sorulan “hocam bankalar ne olacak, bankacılık endeksine bir baksanız, bankalar yükselecek mi?” sorularına teknik olarak cevap vermek istedim.

Beraber adım adım, elden geldiğince açıklamalı bir XBANK analizi yapalım dedim. Hadi buyrun.

Analizimize neyle başlıyorduk? Eskiler bilir. Bembeyaz arka planlı, sadece mumların olduğu bir fiyat-zaman grafiğiyle başlıyorduk. Buyrun, manzara bu:

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

Her şeyden önce, fiyatın bize çizdiği sınırları biliyor olmamız gerekir. Bankacılık endeksinin önemli seviyelerini tespit etmemiz gerekir.

Nereden dönmüş, nerede arz, talebe; nerede talep, arza galip gelmiş, önemli roller ne zaman değişmiş, ayılar boğaları, boğalar ayıları ne zaman yenmiş?

Arz ve talep bir varlığın fiyatını oynatan en önemli şeydir.

Talep eğer baskınsa, fiyat yükselir, çünkü alıcılar her defasında o ürüne daha fazla para vermeye meyillidir. Arz eğer baskınsa, fiyat düşer, çünkü satıcılar her defasında daha düşük fiyattan satmaya razı olurlar.

Ayı ve Boğa dediğimiz mevzu da budur.

Ayılar, satmaya istekli mal sahipleri, boğalar, almaya istekli dışarıda bekleyenlerdir. (istisnaları olmakla birlikte). O yüzden, fiyatın grafik üzerinde yavaşlayıp döndüğü (veya keskin döndüğü) her seviye bizim için önemlidir.

Bu bölgeler rol değişimlerini anlatır. Orada bir hikaye vardır, artık o bölge, ilerisi için bir referans noktasıdır çünkü savaşın bittiği bölgelerdir ancak savaşı kazanan oraya nöbetçi askerlerini de dikmiştir. Ne demek bu?

Eğer fiyat belli bir yükselişten sonra, durup düşüşe geçtiyse, orada artık AYILAR SAVAŞIN GALİBİDİR ve savaş bitince orada bazı ayıları nöbetçi birlik olarak buluruz.

Yani, fiyat tekrar oraya geldiğinde, boğalar o ayıları görecektir. Arazi boş değildir. Fiyat tekrar düşebilir.

Bunun tam tersi de boğalar için geçerlidir. Boğaların güçlenip fiyatı yukarı döndürdüğü seviye önemlidir çünkü orada boğalardan kalanlar vardır. Emirler, order blocklar, robotlar, psikolojik alım seviyeleri, talep bölgeleri hep bunlardır.

İşte, XBANK’ın önemli savaş bölgelerini bulmak gerekir. Ben bulup çizdim ve aşağı bıraktım.

Bu bölgelerde ayılar boğalara, boğalar ayılara galip geldi. Dolayısıyla bu bölgeler mayınlı bölgeler.

Her defasında yeni bir talep veya yeni bir arz yaratacak bölgeler. Bir grafiğe bakınca önce bunu görmemiz, çizmemiz gerekiyor.

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

Sonra, bu çizgilerin altında, üstünde, civarında formasyon arayacağız.

Ben bir tane buldum mesela.

Tam 4.022 puanın savaş meydanında, üst tarafta 2 omuz, 1 baş mevcut. Yani, bildiğimiz OBO. Bu formasyon düşüş formasyonudur. Boyun çizgisi aşağı kırılınca tetiklenir.

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

Burada da tetiklenmiş. Gördüğünüz gibi, boyun çizgisi, yani 4.022 bölgesi aşağı kırılmış.

Ancak sonrasında, ayılar devamını getirememiş ve formasyon “failed” olarak, “çalışmamış” olarak kalmış. Bu ne demek? Ayılar savaşı başlattı ancak mermileri bitti demek. Üstünlük boğalara geçmiş ve fiyat tekrar yukarı sürülmüş.

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

Yukarıda kırmızı ile çizdiğim bölge bir “failed” bölge. Yani kabul edilmemiş, reddedilmiş bölge. Fiyatın buradan aşağı doğru gitmesi beklenirken, yukarı doğru gitmiş. Bu tarz tuzaklar, tam tersi yönde hızlıca hareket başlatabilir.

Çünkü, Ayıların mermisinin bittiğini gören boğalar, dışarıdan da yeni talep içeri sokarak fiyatı yukarı doğru daha coşkulu ittirebilirler. O yüzden, “from failed moves, come fast moves” diye bir tabir vardır. “başarısız hareketlerden, ters yöne başarılı hareketler doğar”

Bunu aklımızda tutalım. Bu terazinin olumlu tarafına eklenecek önemli bir veri.

Sonra biraz daha formasyon ararsak, şunu bulacağız. Bu bir alçalan takoz. Her defasında daha dar bir sınırda, sıkışarak fiyat aşağı iniyor. Sonunda, sıkışma bitiyor ve breakout gerçekleşiyor.

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

Bu senaryoda kırılım henüz gerçekleşmemiş.

Kırılım aşağı mı, yukarı mı? Bunu kimse bilemez. Formasyonları “devam-dönüş” olarak etiketleyenler var, ancak ben öyle etiketlemeyi bıraktım. Her formasyon, kırıldığı yöne doğru bir hareket oluşturabilir. Bunu bilin yeter.

Peki kırılım ne zaman gerçekleşir? Bu da tam bilinemez.

Belki bugün, belki biraz daha sıkıştıktan sonra. Şu an için takip etmeye devam. Başka çizgi var mı?

Grafik üzerinde trend çizebilmek, önceki parabolik yükselişten dolayı zor ve sıkıntılı. Ancak şöyle bir yükselen trend çizebiliriz. Grafikte kalsın. (iki temaslı, o yüzden çok güvenilir değil, ancak grafikte olması gerekli)

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

Üstüne, hareketli ortalamaları atalım. Ben her grafiğe göre farklı hareketli ortalama kullanmıyorum. Kendi kullandığım hareketli ortalamalara uyan grafikleri değerlendiriyorum. Bu konu önemli. 50-100-200 standart hareketli ortalama. Aşağıdaki gibi:

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

XBANK, en çok 100 günlük ortalamayı sevmiş. Ona saygı göstermiş. O yüzden grafikte sadece onu bırakalım. Basitçe şunu diyebiliriz: “fiyat 100 günlük ortalamanın üstüne geçerse olumludur”.

Bankacılık Endeksi Teknik Analizi
Bankacılık Endeksi Teknik Analizi

Bankacılık Endeksi İçin Bir Strateji Önerisi

Daha bir sürü teknik gerekçe eklenebilir, fibolar, başka çizgiler, ichimoku, BB vesaire. Ancak benim strateji kurmam için bu yeterli. Nedir strateji?

En basitinden artık şunu diyebiliriz:

1. 100 günlük ortalamanın üstündeki günlük kapanışlarda ayağımızın birini suya sokabiliriz.

2. Takoz kırılımından sonra da ayağımızı komple suya sokabiliriz.

Ondan öncesi benim için risklidir. İşte bu cümleler bir strateji. Neden bunlar bir strateji? Çünkü giriş şartlarını belirliyor. Neye göre gireceğini sana anlatıyor. O zaman 3 ihtimal mevcut:

a. Eğer bu şartlar sağlanırsa, gireceksin, şartlar bozulmadıkça tutacaksın.

b. Eğer bu şartlar sağlanırsa, gireceksin, şartlar bozulursa, çıkacaksın

c. Eğer bu şartlar hiç sağlanmazsa, girmeyeceksin.

Basit mi? Basit. Uygulayan var mı? Çok az.

İnsanlar daha çok anlık olarak kafaya göre girip, anlık olarak kafaya göre çıkan tayfa, o yüzden ne yazık ki “girdim ama içeride takılı kaldım, girdim ama zararım büyük” tarzı cümleler okuyoruz.

Her neyse, XBANK görüşümü özetlersek, eğer bugün 100 günlük üstü kapanışla hacimli, yeşil mum gelirse, bir şans veririm. Gelmezse, ilgilenmem. Fikrim budur. Yine kısa bir iki tweet diye başlayıp zincire döndü mevzu. Okuduğunuz için teşekkür ederim dostlar. Sitemizdeki diğer yazıları da okumanızı, profesyonel teknik analiz eğitimleri almayı düşünüyorsanız, Atölyemizi ziyaret etmenizi öneririm.

Görüşmek üzere. Beni Twitter’dan takip etmeyi unutmayın.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

3 Comments on “Açıklamalı Teknik Analiz: Bankacılık Endeksi (XBANK)”

  1. İbrahim Bey merhaba 🙂

    İlk önce net sade anlatımınız için çok teşekkür ederim.

    Bu yazınızda diğerleri gibi ders niteliğinde çok faydalı olmuş. Almak isteyene çok değerli bilgiler var. Benim yazılarınızda en çok beğendiğim motive edici ve psikolojimizi sağlam tutmamıza yardımcı olacak o güzel cümleleriniz.

    Teşekkür ederim..

    Mücadeleye devam..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir