Açıklamalı Teknik Analiz: GWIND Hissesi

%title

Herkese merhaba dostlar.

Uzun zamandır açıklamalı teknik analiz çalışması yapmamıştık, bugün Twitter hesabımda hızlıca paylaştığım GWIND analizini buraya da koymak istedim ki sonradan gelen arkadaşlara eğitici bir içerik olsun.

Yine eskisi gibi, adım adım anlatmaya çalışacağım GWIND’i. Başlayalım.

İlk iş, her zaman yaptığımız gibi, açtık Tradingview’imizi, hisse arama kısmına GWIND yazdık ve ekrandaki tüm indikatörleri ve hacmi kaldırdık. Sadece mumlar, yani fiyat ve biz. Grafik günlük. Karşımıza şöyle bir manzara çıktı:

%title

Bu mevzu çok önemli dostlar, neden önemli? Çünkü fiyat dediğimiz şey bizim tüm analizi üzerine kuracağımız ana bir iskelet gibi. O yüzden bir fiyat hareketini izlemenin göz aşinalığı bile ileride işinize çok yarayacak.

Çizime başlamadan önce bu şekildeki bir grafiği detaylıca inceleyin derim, mumlara bakın, mum formasyonu arayın, harami nerede, engulfing nerede, dojiler nerede, three inside up var mı, fiyatlar dönüş yerlerinden hangi mumlarla dönmüş vesaire. Bunları incelemek hazine gibidir.

Belli bir süre tecrübeden sonra emin olun şu grafiğe bir çizim bile yapmanız zul gelecek çünkü tüm manzara, dönüş yerleri, market yapısının değiştiği fiyat bölgeleri, higher low’ların higher high’lara dönüşü gibi tüm detayları gözleriniz dakikalar içerisinde kapacak.

Her neyse, devam edelim.

İlk iş GWIND grafiğinin üzerine çizgileri çizmemiz gerekiyor. Yataylarla başlayalım. Yatay çizgi dediğimiz şey aslında destek ve dirençler. Bir nevi olası talep ve olası arz bölgeleri. Supply/Demand. Support/Resistance. Bu ikisi tam olarak aynı şey değil, ancak hemen hemen aynı bölgelerde oluşurlar.

Bunu çizebilmek için birden fazla temaslı bir fiyat bölgesi bulup, yatay çizgi çizelim. Benim bulduklarım şöyle:

%title

Gördüğünüz gibi, GWIND hissesinde, fiyatın tüm hayatı hemen hemen belli destek/direnç bölgeleri arasında gitmiş gelmiş. Aşağıda 13.71’de equal lows, yani birden fazla dip yaptıktan sonra, orada bir toplama alanı oluşturmuş. (en dipten bahsediyorum).

Sonra yükselmiş, 17.09’da ikili tepe yapmış, 18.51’de tekrar ikili tepe yapmış, 19.20’de tekrar ikili tepe yapmış ve bugünkü agresif breakoutunu gerçekleştirmiş.

Çizime devam edelim.

Şimdi sıra düşen trend çizgilerinin çizilmesinde. Ekran üzerinde iki adet düşen trend çizilebiliyor. Daha fazla çiziliyor aslında ama diğerlerinin fiyatla zaman ve mesafe olarak çok bir alakası kalmamış.

Çizimim şöyle:

%title

Bunu nasıl yorumlamalıyız? Gördüğünüz gibi, her iki düşen trend de fiyatın altında, yani fiyata olası bir engel ihtimali yok. Yani, fiyat yükselirken bir düşen trende çarpıp yavaşlaması veya geri dönmesi mümkün değil.

Bir de GWIND grafiğinde yükselen trend arayalım. Fiyat dipten döndüğü için, yani yukarıya doğru yeni swing high/swing low dalgaları daha oluşmakta olduğu için çok fazla çizgi çekemiyoruz. Çekebildiğimiz tek yükselen trend, en dibi ve onun bir üstünde oluşan “yeni yüksek dibi” birleştirdiğimiz bir çizgi. Şöyle:

%title

Bu çizgi önemli, çünkü sonradan yükselen üçgen formasyonu için bu çizgiyi kullanacağız. Devam edelim.

GWIND ekranına biraz hareketli ortalama atalım. Her zamanki gibi, kullandığım 3 hareketli ortalamayı ekrana attım. Turuncu olan 200 günlük, Mavi olan 100 günlük, Kırmızı olan 50 günlük ortalama.

Eğer fiyat bu üç ortalamanın da üstündeyse, benim için haberler iyi demektir. Eğer fiyat bunlardan herhangi birinden destek almışsa, benim için haberler daha da iyi demektir. Eğer fiyat 200 günlük ortalamadan destek alıp yükselişe başlamışsa, benim için haberler mükemmel demektir.

%title

Gördüğünüz gibi, GWIND hissesinin teknik çiziminde fiyat her üç ortalamanın da üzerinde. Üstüne üstlük, en aşağıda 50 günlükten (kırmızı ortalamadan) destek almış (geriye doğru bakıldığında 50 günlük ortalama çok iyi çalışmış).

Daha da güzeli, fiyat 200 günlük ortalamaya oturmuş, dinlenmiş ve sonra onun da desteğiyle fırlamış. 200 günlük ortalama çok önemli bir ortalamadır. O yüzden bunu ekstra önemsemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Hareketli ortalamalarda tamamız, tüm sonuçlar lehimize, o zaman devam edelim.

GWIND ekranına hacim ekleyelim. Manzara şu:

%title

Gördüğünüz gibi, özellikle son 5-6 işlem gününde hacim inanılmaz güzel artmış, hacim artışı her zaman bir aksiyon demektir. İyi veya kötü. Biz diğer teknik olasılıklara veya endekse bakarak olumlu taraflarını bulmaya çalışacağız.

Hacim de yükseliyor, terazinin olumlu tarafına biraz daha ağırlık koyduk. Devam edelim ve biraz klasik formasyon arayalım grafiğin üzerinde. TOBO, Yükselen üçgen vesaire.

%title

Eğer gözünüz aşinaysa, ekran zamanınız çoksa, bolca pratik yaparsanız, gözünüz hemen ekrandaki TOBO’yu yakalamıştır. Ben siyah kalemle çizdim. Kırmızı okla bu TOBO tetiklenmiş ve breakout gelmiş. Sarı okla ise fiyat retest’e (onaya) gelmiş ve bu TOBO’nun boyun çizgisinin artık direnç değil destek olarak çalıştığını onaylamış. Harika.

Devam edelim.

%title

Bu grafikte görebildiğim bazı formasyonları ekledim. Kesik çizgili formasyon yükselen takoz. Sol tarafta noktalı iki çizginin olduğu yerde düşen trend kanalı var. Ve kesik çizgi-normal çizgi birleşimlerinde de iki tane yükselen üçgen mevcut. Gördüğünüz gibi, fiyat tüm bu formasyonlardan bir şekilde sıyrılmış. Çok çok olumlu.

Son olarak, en önemli şeye, yani fiyat hareketine bakalım. Kırmızı ile çerçevelediğim yere bakın. Burada hem harami, hem dragonfly doji, hem three inside up (4 mumlu da olsa, mantığı aynı) var. Mumlar yüksek gövdeli, düşük gölgeli. Yeşiller her defasında daha güçlü. Fiyat hareketi trendin devamını teyit ediyor.

%title

Şimdi tüm bu yaptığımız analizler bizim bu hissenin yukarı yönlü hareketine para yatırma argümanlarım. Olasılığı benim lehime daha fazla çalıştıracak teknik nedenler. Eğer biz bunları bulmasaydık, eğitimsiz bir tahmin yapacaktık.

Oysa tüm bu analizlerle biz artık eğitimli bir tahmin yapmış olduk. Kendimize şunu diyebiliyoruz, “bu hissenin yukarıya doğru yükselme ihtimali, aşağı doğru düşme ihtimalinden daha kuvvetli”. neden? Çünkü tüm teknik argümanlar olumlu, fiyat olgunlaşmış, önünde kritik bir engel yok.

Olası GWIND Stratejisi

Peki, nasıl strateji kuracağız? Çok basit. Fiyatın önündeki en yüksek engeli çizip, “bunun üstü benim, altı piyasanın” diyeceğiz. Bu örnekte bu 19.20TL direnci. Yani şu:

%title

Bu bize bir “edge” veriyor, bir “strateji” kurmamıza yardımcı oluyor. Bize şu cümleyi kurdurtuyor, “tüm teknik argümanlara göre, fiyat eğer 19.20’nin üstünde takılırsa trend oluşabilir ve ben bu trende tutunabilirim, ancak fiyat 19.20’nin altına inerse (günlük kapanışlarda) mutlaka stop olmam gerek.

İşte bu bir strateji. Basit mi? Evet, basit olması gerekir ki zaten, yeri ve zamanı geldiğinde o tuşa basabilesin.

Ben bu grafiğin analizini yaptığımda seans içiydi ve GWIND %2-%3 civarı yükselişteydi. Tweetim şurada, tıklayıp tarihle ve saatle karşılaştırabilirsiniz.

Ancak kapanışta devasa yükseldi, hacim de çok yükseldi. Dolayısıyla, bu hissenin potansiyeli daha da arttı. Bakalım sonraki haftalarda yükselişi nasıl gelişecek?

Şunu unutmayın, bu trading hikayesi bir olasılıklar hikayesi. Olabilecek en kalabalık teknik argümanın sizi desteklemesini bekleyip, doğru zamanda, doğru yöne para yatırıyorsunuz. Ancak, her şeye rağmen işlerin sarpa sarma ve kötü gitme olasılığı var.

İşte o zaman mutlaka stop olmanız gerekiyor ki sonraki muharebelere hem dolu şarjörle, hem rahat kafayla hazırlanabilin.

Evet, uzun bir aradan sonra yaptığım ilk açıklamalı hisse analizini burada bitiriyorum.

Umarım yararlı olmuştur dostlar.

Teşekkür ederim okuduğunuz için. Selamlar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

10 Comments on “Açıklamalı Teknik Analiz: GWIND Hissesi”

  1. Daha ne olsun hocam yolumuza ışık tutmamış resmen deniz feneri tutmuşsunuz emekleriniz için sonsuz teşekkürler

  2. Tam da sistem nasıl kurulur yazınızı yeni okumuştum. Burada nasıl düşünüp hareket ettiğinizi açıklamışsınız. Artık gerisi antranman ve tecrübeye kalıyor. Selamlar bol kazançlar.

  3. Teşekkürler Hocam! Birçok kez başlayıp hep yarım bıraktım. Kendimi tekniz analiz konusunda yetiştirmeye çalışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir