Teknik Analizde Sorulması Gereken Asıl Sorular

Dostlar selam. Yine “hisse önerisi” veya “hisse analiz dersleri” kadar çok okunmayacak ama aslında onlardan daha çok okunması gereken başka bir konuyla daha birlikteyiz 🙂 Dikkat ediyorum da, bana DM’den gelen soruların %90’ı aynı tarzda sorular. Ama aslında, Teknik Analiz ile işlem yapan bir Trader olmak isteyen kişinin kendine sorması gereken soruların bunlar olmaması gerekiyor. Biraz sizlere bundan bahsedeceğim.

Siz de tahmin edersiniz ki, bu işe ucundan kıyısından buluşan herkesin aklında hep standart sorular dolaşıyor. “Temel mi, Teknik mi daha iyi?” / “Bu işten para kazanılır mı?” / “Hangi zaman dilimini kullanmalıyım?” / “Hangi indikatörler şart?” / “Hangi hareketli ortalamalardan daha çok verim alırım?” / “Hangi kriterlere göre tarama yapabilirim?” / “En iyi sonucu verecek formül nedir?” / “Mum grafikler mi, bar grafikler mi, heikin ashi mi?” ve benzeri. Sorular hep bunlar.

Şimdi, bu sorular tabi ki sorulacak, sorulmasında sıkıntı yok. Yani bu soruların yanlış olduğunu söylemiyorum. Ancak öğrenme döngüsündeki sıralamasında hep yanlışlık var. Eğer bu soruları Trading’e başladığınızda sorarsanız, doğru cevabı bulmanız neredeyse imkansız. Neden imkansız? Çünkü bu sorular ikincil sorular. Yani bu soruların cevabı, birincil sorulara vereceğiniz cevaplarla doğrudan alakalı. Trading’e başlayan bir kişinin önce kendini tanıması gerekiyor. O yüzden, önce birincil soruların sorulması gerekli.

“Nedir peki bu birincil sorular?” sorusunun cevabını elbet vereceğim, ancak ondan önce şunu mutlaka not etmeliyim: Herkes gibi ben de trading macerama bu soruları sorarak başladım. Yani ben de yanlış yerden başladım. Hep aynı sorular etrafında aylarca döndüm durdum. Mesela, “hangi zaman dilimini kullanmalıyım?” sorusuna aylarca cevap aradım. 5 dakikalıklarda başladım, sonra döndüm 1 saatliğe. Sonra “1 saatlik çok yanlış sinyaller veriyor, 4 saatlik deneyeyim” dedim. Sonra tekrar 5-15 dakikalıklara döndüm. Sonra günlük, sonra haftalık.

Kafası kesik tavuk gibi bir sağa, bir sola savruldum durdum. O bitti, “acaba barlarla mı işlem yapsam, mumlarla mı?” sorusu başladı. O bitti, “Stoch mu, MACD mi” sorusu başladı, o bitti “ya acaba teknikle başlamakla hata mı yaptım, temelle mi başlasaydım?” başladı.

Teknik Analiz: Doğru Soruları Sorma Sanatı

Şimdi dönüp geriye bakıyorum da, bu sorular çevresinde o kadar gereksiz zaman öldürmüşüm ki. Çünkü bu soruların sana, psikolojine, rahat olduğun trade tarzına, risk yönetimine, cebindeki paraya, kazanmak istediğin paraya, pozisyon büyüklüğüne göre öyle farklı cevapları var ki. Şimdi “acaba teknik analiz macerasına tekrar başlasaydım, hangi soruları sorardım kendime?” diye düşünüyorum. Çok açık ve net, önce oturup bir kağıt kalem alıp kendi durumumu not ederdim bir köşeye. Bu işi neden istiyorum? Neden merak sardım bu işe? Neden Trader olmak istiyorum? Neden teknik analiz öğrenmeyi istiyorum?

Bu işin verdiği “para kazanma hissiyatı” mı benim için önemli? Yoksa ileride bir gün istifa edip buradan geçinmeyi mi hayal ediyorum? Yoksa zengin mi olmak istiyorum? Yoksa heyecan mı arıyorum? Bu iş benim için ek gelir mi, ana gelir mi? Cebimde ne kadar param var? Bu paranın ne kadarını riske atabilirim? Ne kadarını kaybedersem üzülmem? Ne kadar kazanırsam sevinirim? Ekran izlemek istiyor muyum? Ekran izlerken heyecanlanıyor muyum? Daha da önemlisi, nasıl bir karaktere, nasıl bir kişiliğe sahibim?

Mesela ani fiyat hareketleri beni panikletir mi, yoksa soğukkanlı bir şekilde çayımı içerek ekran izleyebilir miyim? Üst üste kaybettiğim pozisyonlardan sonra dağılır mıyım, yoksa hızlıca toparlar mıyım? Coşkuya kolay mı kapılıyorum? Sat sinyali geldiğinde ne yapıyorum?

Teknik Analiz
Teknik Analiz

Özetle, asıl sorulması gereken sorular, teknik analizi keşfetmenize yarayan değil, KENDİNİZİ keşfetmenize yarayan sorular olmalı dostlar. Teknik analiz de aynı parmak iziniz gibi, kişiye özeldir. O yüzden bana sorulan her sorunun size göre ayrı cevabı vardır. Ben DM’den mesajlaştığım herkeste bu ışığı yakmaya çalışıyorum. Sen kimsin, ne için buradasın, ek gelir mi, ana gelir mi amaçlıyorsun, heyecanlı mısın, soğukkanlı mısın, panik misin, duygusuz musun, duygusal mısın, analitik misin, tüccar mısın muhasebeci mi?

Çünkü kendinizi, sınırlarınızı, psikolojinizi, duygu durumunuzu bilmeden, yukarıda bahsettiğim ikincil sorulara geçemezsiniz. Bu ikincil soruların cevapları, bu birincil sorulara verdiğiniz cevapla doğru orantılı. Lütfen, sürece başlarken doğru sorulara odaklanmayı unutmayın.

Evet dostlar, gelen bir DM’den sonra doğaçlama bir zincir yaptım size, bence yararlı oldu. Bu yazıyı bitirdiyseniz, dönün baştan tekrar okuyun. Yarın Pazar, elinize bir kağıt kalem alın, yazın, yazarken kendinizi tanıyın. Birincil sorulara verdiğiniz cevaplarla trade tarzınız oluşacak zaten. Asıl sonra ikincil sorulara geçersiniz. O zaman çok daha iyi verim alırsınız cevaplarınızdan. Teşekkür ederim dinlediğiniz için, beraber başarmak için buradayız, yolculuk uzun, biz hazırız 🙂 İyi akşamlar.

Bu yazıyı sevdiyseniz bir de şu yazıya göz atmanızı öneririm:

Teknik Analiz Öğrenmek Aşaması Sizin Ustalık Aşamanız Değildir

Okumak için Tıklayın!

Not: Lütfen, sitede beğendiğiniz yazıları aşağıdaki paylaşım butonlarından kendi sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayın.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

6 Comments on “Teknik Analizde Sorulması Gereken Asıl Sorular”

  1. Yazdığınız süreci aynen yaşadım. Üç yıl çok yoğun eğildim. İki buçuk sene nelerin işe yaramadığını keşfetmekle geçti. Kendimi tanımak, bana en uygun trade usulünü keşfetmek ayrı bir macera… Sonra metodumu geliştirmek, zayıf yanlarını gidermek… Ve hala mükemmel olamamak…

  2. Aracı kurumdan hesap açarken sürekli imza attığımız kağıtlara yada risk ölçümüzün belirlendiği ankete gözümüzün ucuyla bile bakmıyoruz. Gözlemlerime göre en yüksek riskli kaldıraçlı piyasalarda işlem yapmaya başlıyoruz ve sonuç ortada. Gerçekten odak noktası kendimizi tanımak ve bu hikayenin baş kahramanı olan kendimize göre senaryomuzu çizmekten geçiyor. Ancak çoğumuz bunları anlayacak birikime ulaştığımızda sermaye kalmıyor.

    Çok önemli bilgiler, öneriler.

  3. Hisse alım -satım yapmak isteyen herkesin okuması gereken bir yazı,
    Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler,
    Saygılarımla,

  4. Gerçekten başarmak için yolum çok uzun.kendimi geliştirmek için hergün araştırıyorum okuyorum ama sanki hiçbirşey öğrenmemiş gibiyim 🙂
    Başarana kadar devam.

  5. Yaklaşık 3 gündür sitenizden faydalandım.)Ben her gün kar getirecek bir sistem buldum kendime,ne zaman hangi şartlarda alıp hangi noktada satacağım konusunda uzun bir denemeden sonra rayına oturttum.Aancak bu işin psikolojik kısmını atlatmak için çaba gösteriyorum.Biraz duygusalım ve sürekli evde olduğum için panikte oluyorum diyebilirim.Ama bu psikolojiden kurtulursam zaten kazancımı çoğaltacağım.İş psikolojide bitiyor,hergün yükselecek hisse buluyorum endeksin düştüğü günlerde bile,ancak pozisyon açınca heyecanlanıyorum :)Bu konu üzerine Düşün ve zengin ol diye bir kitap var onu almaya karar verdim.Sizlerden gelecek tavsiyelere açık olduğumu belirtmek isterim.Bizlerle paylaştığınız deneyimleriniz için çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir