Neden VİOP’taki Trade Anlayışım Diğerlerinden Farklı?

VİOP

Herkese merhaba.

Bildiğiniz gibi, bir süre önce Atölye dahilinde “Yeni Başlayanlar İçin A’dan Z’ye VİOP” isimli eğitimimi sizlerin beğenisine sundum.

Çok ilgi gördü, çok sevildi, tüm güzel geri bildirimleriniz için teşekkür ederim.

Bu eğitim (benim bildiklerim arasında) piyasada bulabileceğiniz en kapsamlı VİOP eğitimi. Yaklaşık 20 saatin üzerinde VİOP anlatıyorum. Teorik tarafı oldukça kuvvetli, pratik tarafı da gayet iyi ancak ileride daha da güçlendireceğim.

VİOP eğitimimin detaylarına şuradan ulaşabilirsiniz.

VİOP Eğitimi

Gelelim bu yazının yazılma nedenine.

En başından beri, VİOP, özellikle Twitter’daki VİOP Traderları tarafından çok fazla “atom fiziği” şeklinde anlatıldı. VİOP’un yapısı da buna çok uygun.

Teminatlar, kaldıraçlar, nemalanma, vadeler, sözleşmeler derken, mevzu anlata anlata bir girdap halini alıyor ve sizi içeri çekip, kafanızı karıştırıp bırakıyor.

Sadece bu değil, tüm her şeyi öğrendikten sonra, iş pratikte Trade etmeye geçince, mevzu daha da karışıyor.

Twitter’da takip ettiğiniz VİOP hesapları sürekli kademe paylaşıyor, aracı kurum dağılımı paylaşıyor, dayanak varlıkla aradaki faizden bahsedip arbitraj anlatıyor, yaptığı scalpları, 5-10 kademelik alım-satımları sizlerle paylaşıp sizi FOMO’ya sokuyor vesaire.

Zannediyorsunuz ki “ben bu VİOP’u yapamam”.

Aslında, VİOP’u aynı spotta yaptığınız gibi, (kaldıraçlı) bir trend takipçiliği amacıyla da kullanabilirsiniz.

Twitter’da denk geldiğiniz bu “atom fiziği VİOP” paylaşımları sizi bu konunun “basitliğinden” uzaklaştırıyor.

Halbuki,

VİOP’ta, pozisyon büyüklüğünü ayarlayarak, stopunuzu iyi belirleyerek, riskinizi yöneterek, cebinizdeki paradan daha fazla bir kasayla, sadece kapanışlara odaklanarak çok çok güzel trendler sürebilir, paralar kazanabilirsiniz.

Siz VİOP’un kademelerine bakarak, arbitraj tarafına odaklanarak, hedging peşinde koşarak, çeşitli scalp stratejileri araştırarak, aracı kurum dağılım pastası analiz ederek, “yapı kredi longları kapattı, teb’e devretti, şimdi bakalım teb ne yapacak” gibi sürekli takip edilmesi mümkün olmayan detaylarda boğularak, VİOP’un size kazandırabileceği paraları kaçırıyorsunuz.

Detaylarda boğulmayın.

VİOP’ta sürdürülebilir büyük paralar kazanabilmeniz için öğrenmeniz gereken şey RİSK YÖNETİMİ, POZİSYON BÜYÜKLÜĞÜ VE KASA DENGESİDİR.

Bunları öğrendikten sonra, hiç bu yukarıda bahsettiğim detaylara girmeden, doğru yerde bir pozisyon açıp kapanışla takip ederek inanılmaz trendler sürebilir, cebinizdeki paradan çok daha büyük kasalarla çok iyi kazançlar sağlayabilirsiniz.

Sürekli VİOP İçinde Olma Baskısı

Ancak, şunu belirtmem gerekir ki,

VİOP öğrenen kişi, kendini sürekli “VİOP’un içinde olmalıyım” konusuna şartlıyor.

Hayır, öyle bir zorunluluğunuz yok.

Silah kullanmayı biliyor olmanız, onu sürekli kullanacağınız anlamına gelmez.

Siz silah kullanmayı, onu temizlemeyi, onun bakımını yapmayı ve onu sürekli hazır tutmayı öğrendiniz. Ancak eğer doğru fırsat ve doğru zaman yoksa, onu sürekli kullanmanın ne anlamı var?

Tam tersi, bunun zararı çoktur.

Vurmak istemediğiniz kişileri vurur, yapmak istemediğiniz hatalar yaparsınız. Üstelik cephaneniniz biter. İleride, tam da silaha ve cephaneye ihtiyacınız olduğu zaman geldiğinde bir de bakarsınız ki, cephaneninizi, kullanmamanız gereken zamanda onu kullanarak bitirmişsiniz.

Bu mantıklı mı?

Hiç değil.

İşte, Twitter’da takip ettiğiniz VİOP Traderları da cephaneninizi zamansız kullanmanız konusunda sizi (bilmeden) teşvik ediyor, sizi FOMOluyor, süreci aceleye getiriyor.

Sizden ricam, VİOP tarafına kafayı yorduğunuzda, mevzuya bir de benim bahsettiğim açıdan bakın.

Bir Trader’a çok iyi paralar kazandıran en önemli şey, takip ettiği zaman diliminde yakaladığı bir trenddir. Yani yeşil mum serileridir.

Böyle bir ortamı yakaladığınızda, VİOP tarafında elinizde olmayan parayla, yani kaldıraçla kazanabileceğiniz paranın haddi hesabı yoktur.

Kasanızı çok kısa zamanda katlamanız işten bile değildir.

2021’deki DOLARTL trendine bakın, 2022’deki Bankacılık Rallisine bakın, 2022’deki genel borsa yükselişine bakın.

Böyle bir trendi tekrar yakaladığınızda (ki hiç uzak değil), VİOP aracılığıyla kazanabileceğiniz paraları düşünün.

O zaman gelene kadar, yine VİOP’ta olun, ancak pozisyon büyüklüğünü ayarlayarak, dönüşleri yakalamaya, düzeltmelerde olmaya, testere dışı ufak rallilerde kasanızı büyütmeye odaklanın.

Eğer Twitter’da veya diğer sosyal medya sitelerinde sizi sürekli aşırı bilgiye boğan VİOP Traderlarına, YouTube’daki karma karışık anlatımlara kanarsanız, kafanız karışır, doğru zamanda aksiyona geçmeniz zorlaşır.

Kimisi der ki “dayanak varlıkla vade arasında çok büyük faiz farkı var, bu kazanç kaçmaz”, bir diğeri der ki “teb longları kapattı, yapı kredi robotu kademelere doldu”, bir diğeri der ki “pite hiç iç açıcı gözükmüyor”, bir diğeri der ki “hedging mekanizmasını kullanmayı unutmayın”, bir diğeri der ki “3-5 kademe aldım, bana yeter” vesaire.

Bunları dinleye dinleye, okuya okuya kendinizi yetersiz hissedersiniz.

Bu tuzağa düşmeyin, çünkü yetersiz değilsiniz. Tek yapmanız gereken, Price Action bazlı Swing Trade – Trend Takipçiliği konusuna biraz eğilmeniz. Ben böyle yazdım diye, bu da uzay bilimi gibi gelmesin kulağa. Mevzu basit asında. Kapanış odaklı takiple, mikro-makro trendler yakalamaya ve doğru trendi bulunca VİOP’ta kasa katlamaya uğraşıyoruz.

Bu konuda çok başarılı olduk geçmişte, Atölye’de öğrencilerimizle çok iyi paralar kazandık, öğrencilerimizin yorumlarını şuradan okuyabilirsin. Bundan sonra da çok paralar kazanacağız.

Özetle, insanların kafanızı karıştırmasına izin vermeyin. Bir konunun en iyisi, en basitidir. Mevzu aslında basittir, ancak beyniniz yılların koşullandırmasıyla bunun “daha zor” olması gerektiğini size şartlandırır. Bu yanlıştır.

Her gereksiz detayı ata ata, eleye eleye, sadece ihtiyacınız olan kadarını alın ve kullanın.

Bu yazıyı buraya kadar okumanız beni çok mutlu etti.

Teşekkür ederim, bir sonraki yazıda görüşmek üzere dostlar.

-Bu arada, Trading konusunda hevesliyseniz ve motivasyona ihtiyacınız varsa, bir süredir yönettiğim Trading Motivasyonu hesabımı da takip ediniz.

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

One Comment on “Neden VİOP’taki Trade Anlayışım Diğerlerinden Farklı?”

  1. 6 yazıdan oluşan bu seriyi okudum, çok faydalı ve bir o kadar da samimi bir içerik oluşturmuşsunuz hocam çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir