Neden Başkasının Trade Sistemini Birebir Kopyalamamalısınız?

%title

Dostlar, selam. Ara ara bazı takipçilerimle konuşuyorum, görüyorum ki benim Trade sistemimi birebir alıp aynısını uygulayan arkadaşların sayısı çok fazla. Buna tabi ki engel olamam, sonuçta ben başarılı bir şekilde uzun yıllardır bu sistemi uyguluyorum. Görenler de alıp uygulasınlar, kazanabiliyorlarsa ne mutlu. Ancak bu konuyla ilgili sizlerle paylaşmak istediğim bir iki nokta var. Çünkü bu piyasada “işleyen bir sistemi alıp birebir kopyalamak” çok başarılı bir kazanma yöntemi değil. Neden değil? Onu anlatacağım.

Geçenlerde canım kardeşim @demensmagnet ile sohbet ederken herhangi bir konuda başarıya ulaşmanın yolunun, kişinin farklı kaynaklardan öğrendiği bilgileri kendi içinde harmanlamasından geçtiğini söyledim. Sonra geri dönüp yazdığımı tekrar okudum, kullandığım “harmanlama” kelimesi inanılmaz hoşuma gitti. Bu kelimenin, anlatmak istediğim şeyi çok güzel karşıladığını düşündüm. Dolayısıyla bu zinciri bu “harmanlama” kelimesi üzerinden kurgulayacağım.

Piyasa malum, fiyat hareketleri üzerinden belirleniyor. Hepimiz bu fiyat hareketlerini yakalayıp para kazanmak istiyoruz. Fiyat hareketleri ise, temelde arz ve talep kaynaklı oluşuyor. Yani bir enstrümanın arzı fazla, talebi azsa fiyat düşüyor. Talebi fazla, arzı az ise de fiyatı yükseliyor. Peki bu arz ve talebi ne belirliyor? Çok büyük oranda duygularımız, ihtiyaçlarımız, hayallerimiz, korkularımız, hırslarımız vesaire. Buradan şu sonuç çıkıyor: Teknik analiz, sadece teknik bir bilgi değil. Teknik Analiz konsepti içerisinde teknik bilgi kadar, trade psikolojisi, risk yönetimi, pozisyon büyüklüğü, kasa büyüklüğü, trade sistemi ve disiplini de var. Zaten bunu hep tekrarlıyorum, başarılı trade sistemi kişiye özel. Bu ne demek? Bu şu demek:

Başka birinin trading sistemini bilmeniz ve birebir kopyalamanız sizi çoğu zaman başarıya ulaştırmaz. Çünkü başka birinin sistemi, zaten aylar yıllar boyunca başka bilgilerden süzülmüş rafine bilgilerin harmanlanmasıyla oluşur. Biraz daha detaya gireyim: sistemimi ve kurallarımı az çok biliyorsunuz. Ancak ben, bu sistemi ve bu kurallar bütününü bir sabah uyanıp, “abi bu sistem çok iyi, artık bu sistemle trade edeceğim” diye bulmadım. Veya bir forumdan “aha adamın sistem harika, dur alayım” da demedim. Öğrendiğim şeylerin bir kısmını başka bir Trader’dan, bir kısmını bir kitaptan, bir kısmını bir videodan, bir kısmını piyasadan dayak yiye yiye öğrendim. Her bir noktasını kendim araştırarak oluşturdum ve kurallarım hep yaşanmış tecrübelerin sonucudur.

Trade Sistemi
Trade Sistemi

Yani, onlarca kitaptan, onlarca videodan, onlarca trade’den, onlarca backtest’ten elde ettiğim bilgileri harmanladım, kendi duygudurumuma, psikolojime, kasama uygun hale getirdim. Sonuçlar üzerinde ince ayar yaptım, iyileştirdim. En lezzetli harmanı böyle deneye deneye buldum, şimdi bu harmanın tadını çıkarıyorum. Halen bulduğum bazı şeyleri ekliyorum, bazı şeyleri çıkarıyorum. Çünkü sistem de yaşayan bir şey. Ana kuralları sabit, ancak ince ayara her zaman ihtiyaç duyuyor.

Trade Sistemi Kopyalanabilir mi?

Peki asıl soruya gelelim: “Bu harman (benim harmanım) size uygun mu? Benim Trade Sistemimi direkt olarak alıp başarılı olabilir misiniz?” Kim bilir? Uygun da olabilir, ancak çok çok yüksek ihtimalle uygun olmayacak. Neden? Çünkü kasanız aynı değil, psikolojiniz aynı değil, korkuya, paniğe verdiğiniz tepki aynı değil, hırsınız aynı değil, amacınız aynı değil. Yani binlerce değişken var işin içinde. Birine uysanız, diğerine uymazsınız, biri olsa, diğeri olmaz. Dolayısıyla, şuna geleceğim. Evet, temel olarak benim sistemimi alabilirsiniz, ancak lütfen üzerinde kendinize uygun değişiklikleri yapın.

50-100-200 hareketli ortalamayı sırf ben kullanıyorum diye kullanmayın mesela. Bakın, deneyin, eğer “size uygunsa”, “sizin trade sisteminize uygunsa” kullanın. Ancak belki size uygun başka bir ortalama kombini var. Mesela bir arkadaş dün “hocam 20-100-200 daha iyi geldi bana” dedi. Ne güzel bir cümle. Ben de dedim ki “o da senin sistemin olsun, sen de onu kullan”. Bakın işte kendi harmanınız böyle böyle gelişecek. 20-100-200’ü keşfeden adamın kendi kurduğu ve keşfettiği sisteme saygısı da artacak. Daha iyi tradeler yapabilir hale gelecek.

İşin özü dostlar, çalışın, öğrenin, notlar alın, farklı kaynaklardan bilgiler edinin, kendinizi doldurun ki, o doldurduğunuz bilgileri rafine edip, harmanlayıp kendi trade sisteminizi, trade tarzınızı oluşturun. Geçenlerde paylaşmıştım, hatırlarsanız: Teknik Analiz önce çok çok basit, sonra çok çok karışık ve sonra tekrar çok çok basit olmak zorunda. Teknik Analiz’i basitleştirmek için önce onu basitleştirebilecek bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor. Bu bilgiyi elde ederken de çok çok karışık hale geliyor süreç ister istemez.

Sonra bu karışıklıktan ve bilgi karmaşasının içinden size uygun bilgileri rafine edip, kendi harmanını oluşturuyorsunuz. İşte en iyi lezzet de o harmandan geliyor. Herkesin kendine has harmanını hızlıca bulması dileğiyle dostlar, selamlar 🙂

Bu yazımı sevdiyseniz, trade sistemi ile ilgili başka yazılarım da var. Tıklayın:

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

5 Comments on “Neden Başkasının Trade Sistemini Birebir Kopyalamamalısınız?”

  1. merhaba hocam, yazılarınız için teşekkürler. ben daha mart 2019 yazılarındayım. çok güzel bir site olmuş. emeğinize sağlık.

    1. Hocam , foto yüklemeyi beceremedim, kendimce belirlediğim sistem daytrade. Sadece kendimi deniyorum şu an. Tüm yazılarınızı defalarca tekrar tekrar okudum. Soda hissesini gözüme kestirdim. Giriş yeri olarak 5,70. Bugün itibariyle günlük grafikte ki son muma bakarak devam mı etmeliyim? Birinci sorum bu. Ve sizin sisteminizde birtürlü çözemediğim stop seviyesini nasıl yaptıgınız. Gün içi hisse tabanda yiyebilir. Ama siz bunu tabanı yedikten sonra göreceksiniz. Bunu önlemenin bir yolu yokmu?

  2. Özet olarak, kolay değil bu işler emek vereceksin 🙂 Tecrübenin zaten aktarılamayan bir olgu olmasının bir örneğidir, başkalarının tecrübeleriyle bir şeyler yapmaya çalışmak ve başarısız olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir