Çok sevdiğim bir arkadaşım neredeyse 1 yıldır piyasalarda işlem yapıyor. Çok yakınında olduğum için onu her an takip edebiliyorum. İşlemlerini, pozisyonlarını, psikolojisini. Böylece borsada yapılan hatalar üzerine çeşitli gözlemleri direkt olarak onun üzerinden yapabiliyorum.
Kuşkusuz bu 1 yılda teknik analiz olarak ciddi bir yol katetti ancak trade psikolojisi olarak neredeyse sıfır. Halbuki ilk başta trade psikolojisiyle başlayıp, kendini çözüp, sonrasında bunun üzerine bir teknik analiz yöntemi ve trading sistemi kurması gerekiyordu.
O ise herkes gibi, tam ters yerden başladı. Teşhisi koymadan tedaviye yeltendi. Tedavi de halen cevap vermiyor çünkü doğru teşhise doğru tedavi uygulanmıyor. Bu ne yazık ki borsaya başlayan çoğu kişinin en büyük hatası.
Üstelik, bu yakın arkadaşımın en yakınında olanlardan biriyim, Borsanın İzinden hesabını, twitter’ı, bu siteyi filan hep biliyor. Ancak bir türlü ders alamıyor. Çözüm bu kadar yakınındayken çözüme bir türlü ulaşamaması da gözlem açısından çok ilginç bir tecrübe oldu bana.
Çoğu zaman “şunu şöyle yap, bunu böyle yap” diyorum, ondan da onay alıyorum, bana hak veriyor, ancak işlem sırasında mutlaka işler sarpa sarıyor ve daha önce “hayatta yapmam” dediği şeyleri tekrar tekrar yapıyor. Özetle, borsada yapılan hatalar üzerine yazmaya gelince iş, sınırsız bir imkan, sınırsız bir kaynak var.
Şimdi sizlerle onun (ve piyasaya nispeten yeni girenlerin) çok sık yaptığı hataları yazacağım. Borsada yapılan hatalar üzerine biraz gevezelik de diyebilirsiniz:
Borsada Yapılan Hataların Bazıları:
- En büyük hatası: körü körüne takip ettiği “sözde” üstatları var. Onların söyledikleri %100 doğruymuş gibi hareket ediyor ve çoğu zaman pişman oluyor. Kendini geliştirip zincirlerini kırmak, işi öğrenmek yerine hep bir yol gösterici bekliyor.
- Risk yönetimi nedir bilmiyor. Tüm parasını tek kağıda gömüyor, kaldıraçlı işlemlerde boyundan büyük işlemler yapıp margin call yiyor, hatalı pozisyonda inat ediyor, stop loss koymuyor, koysa da uymuyor. İşler ters giderse ne kadar kaybedeceğini hesaplamıyor.
- Bir stratejisi yok. Bazen scalper oluyor, bazen haftalık grafik bakıyor, bazen “uzun vade aselsan” biriktiriyor. Kafası kesik tavuk gibi duvardan duvara çarpıyor.
- Kazanan trade’den sonra çok özgüvenli, kaybeden trade’den sonra çok ezik davranıyor. Soğukkanlı olamıyor. Kazandığı zaman “borsanın ustası olduğunu” zannediyor, kaybettiği zaman “dünya başına yıkılıyor”. Sakin olmayı bilmiyor.
- Sürekli bir dip ve bir tepe arama hastalığı var. “Buradan döner” en çok kullandığı cümle. Dibin dibinin, tepenin tepesinin olduğunu hep unutuyor. Trende binip keyfini çıkaramıyor, hep attan düşüyor.
- Kazanan işleme pozisyon ekleyeceğine, kaybeden işleme pozisyon ekliyor. Paçal yapıp duruyor. Böylece kazanan pozisyonunu değil kaybeden pozisyonunu güçlendiriyor. Daha hızlı para kaybediyor.
Bu konular ilgini çektiyse, sitede Borsada Yapılan Hatalar üzerine onlarca yazı var. Bir kısmını paylaşayım:
- Borsada Yapılan Hatalar Serisi: Kısa Yoldan Zengin Olma Hayali
- Borsada Yapılan Hatalar Serisi: İntikam İşlemi
- Borsada Yapılan Hatalar Serisi: Boğa Piyasası İllüzyonu
- Borsada Yapılan Hatalar Serisi: İşlemlerinize / Kendinize Hedefler Koymak
Ek olarak Twitter’da beni ve diğer hesabım Trading Motivasyonu hesabımı takip etmeyi unutmayın.
Elinize sağlık hocam. Tüm yazılarınızı okumaya ve bu işte ehil olmaya azmettim. Bilgilerinizi paylaşarak balık tutmayı öğretmeniz çok güzel. Sayenizde Üstat lafıyla değil kendi bilgi birikimimle işlem yapmaya uhuletle ve suhuletle başlıyacağım.
Tebrikler, kolay gelsin.
Maşallah tüm hataları doya doya yapıyor. Doyuma ulaştığında para kazanmaya başlar 🙂
Bu arkadaşın gerçek bir arkadaş olmadığını düşünüyorum. Genel olarak size ulaşan borsaya yeni başlayan kişilerden tespitlerinizi yazmışsınız gibi geliyor. 🙂