Trading Psikolojisi Hataları: Kötü İşlemi İyi Parayla Beslemek

trading psikolojisi

Sevgili Trader’lar, sevgili takipçilerim. Trading Psikolojinizi kötü etkileyen önemli bir konuda kısa bir zincir yapacağım müsaadenizle. Sıkça yapılan bir hatadan bahsedeceğim sizlere ve bu hatanın neden yapılmaması gerektiğini açıklayacağım. Zincirin başlığı şu olacak: KÖTÜ İŞLEMİ, İYİ PARAYLA BESLEMEK.

Borsa Sihirbazları kitabını bilirsiniz, eğer Trading Psikolojisi ile ilgileniyorsanız, çoğunuzun elinin altında vardır bu kitap. Beni de çok etkileyen, röportaj veren büyük Traderların çok güzel fikirler aktardığı, her yeni trader’ın bakış açısını şekillendiren harika bir kitaptır. Bu kitaba katkı sağlayanlar arasında William O’neil da var. Belki bilirsiniz, kendisi bir Trading efsanesidir. Bilgisayarların Trading işine yavaş yavaş girdiği dönemde, bu teknolojiyi işlerinde ve işlemlerinde en aktif kullananlardan biriydi.

Trading Psikolojisi Açısından da Önemli Bir Trader: William O'neil
Trading Psikolojisi Açısından da Önemli Bir Trader: William O’neil

İki adet kitabı var, özellikle How to Make Money in Stocks kitabını öneririm. Kendisi ayrıca CANSLIM kısaltmasıyla bilinen ve temeli kuvvetli hisseleri seçip üzerinde teknik analiz uygulayan bir sistemin de kurucusudur. Kitaplarında Trading Psikolojisi konularına da bol bol değinir. William O’Neil’in, Borsa Sihirbazları kitabında bir cümlesi var. Diyor ki:

“Bir Trader olarak yapacağınız önemli hatalardan biri de, alış fiyatınızın ortalamasını yükseltmek yerine, azaltmaktır. Bir hisseyi 40$’dan alıp, sonra 30$’dan tekrar alarak maliyet düşürürseniz, maliyetiniz 35$ olur. Ancak bu hareketle KÖTÜ İŞLEMİ, İYİ PARAYLA BESLEMİŞ OLURSUNUZ. Bu amatör hata, büyük zararlara neden olabilir.”

Bu Alıntı Trading Psikolojisi Üzerine Bize Ne Anlatıyor?

Bu alıntı trading psikolojisi açısından çok çok önemli bir alıntı. O’Neil, yapılan hatayı anlatmaya çalışırken, iyi bir tanım kullanıyor. Kötü İşlemi, İyi Parayla Beslemek diyor. Oldukça vurucu bir cümle değil mi? Bir Trader olarak, setupına güvendiğiniz, para kazanabileceğinizi düşündüğünüz bir olasılığa, bir hisseye, bir grafiğe para yatırarak yola çıkıyorsunuz.

Amacınız fiyatın lehinize hareket etmesi ve size para kazandırması. Ancak umduğunuz olmuyor ve fiyat tam tersi hareket ediyor. Yani size para kaybettiriyor. Şimdi burada, fiyatın size para kaybettiriyor olması zaten tek başına bir sinyaldir. Neyin sinyalidir? Bu işlemin hatalı veya zamansız olduğunun ya da olasılıkların sizin lehinize ilerlemediğinin sinyalidir. Piyasa size faturayı kesmiş ve göndermiştir. Asıl mevzu ise bir trader olarak sizin bu sinyale verdiğiniz tepkidir. Yani Trading Psikolojinizi yönetebilme becerinizdir.

Siz piyasanın verdiği bu mesajı almamakta inat mı edeceksiniz yoksa “tamamdır, mesaj alındı” deyip gerekeni yapacak mısınız? Bu soruya verdiğiniz cevap bir trader olarak sizin olgunluğunuzun ve yetkinliğinizin seviyesini de belirliyor. Eğer piyasanın size para kaybettirerek verdiği bu sinyali almazsanız, sağdan soldan bulduğunuz parayla veya kasada kalan diğer paralarla, yani taze parayla, yani iyi parayla, yani boştaki parayla bu kötü işlemi besler ve paçal yaparsınız.

Maliyeti düşürür, fiyatın dönmesini beklersiniz. Bu iki açıdan kötüdür. Hem sizi inatçı ve anlayışsız bir trader yapar, sonunda batarsınız, hem de pozisyon büyüklüğünü arttırır, böylece fiyat aleyhinize devam ederse, çok daha fazla başınız ağrır.

Halbuki en başında, “bu işlem olmadı, çalışmadı” deyip pozisyondan direkt çıksaydınız, hem trading psikolojisi yani psikolojik sermayenizi hem de maddi sermayenizi korumuş ve yeni fırsatlara daha açık halde olurdunuz. Paranızın içeride bir yerde, kötü bir pozisyonda kilitli olmaması, tam tersi, yeni fırsatlara açık bir şekilde elinizde duruyor olması sizi o kadar güçlü bir trader yapıyor ki, analizlerinizi de çok temiz bir şekilde yapıyor ve aksiyona döndürüyorsunuz.

İşte, O’neil’in “kötü işlemi iyi parayla beslemeyin” dediği konu bu. İyi paranın yeri yeni ve taze işlemlerdir. İyi paranın yeri iyi analiz edilmiş, riski ve ödülü belli, sıfırdan tasarlanmış işlemlerdir. Kötü bir işleme iyi ve taze bir para sokmayın, fiyatı ve anlattıklarını anlamamakta ısrarcı olmayın. Bir Trader olarak yetkinliğiniz, işlerin aleyhinize geliştiğini anlama hızınızla doğru orantılıdır. Bu gelişmeleri ne kadar hızlı anlarsanız, o kadar yetkin hale gelirsiniz. Bu aynı zamanda kasa yönetiminde de size çok büyük avantajlar sağlar. Eğer “buradan döner, şuradan döner, aşağıda fibo var, trend dibi var, direnç var, buradan biraz daha alım yapıp paçal yapayım” derseniz, belki 3-4 kere şansınız yaver gider ama 5.’ide öyle bir patlarsınız ki, sahalara tekrar dönmeniz uzun sürebilir.

Bu arada, Trading efsanesi William O’neil’in bir de Trader’lara hizmet veren bir şirketi var, onun da web sayfasının linkini bırakayım, belki işinize yarar. Tıklayın. Bir de, aşağıda bir diğer Trading Efsanesi Nicolas Darvas’tan bahsettiğim bir yazı var, onun da linki şurada:

Nicolas Darvas ve Penny Stock Trading

Okumak için tıklayın!

Eski notlarıma bakarken karşılaştığım bir cümlenin bende Trading Psikolojisi başlığında oluşturduğu çağrışımlarla kısa bir zincir yapmak istedim. Umarım farklı bir bakış açısı yaratmışımdır. Görüşmek üzere, kendinize iyi bakınız. Lütfen piyasalardan her an, her dakika para kazanmak zorunda hissetmeyiniz.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “Trading Psikolojisi Hataları: Kötü İşlemi İyi Parayla Beslemek”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir