Borsanın İzinden Atölye + Trading: Yeni Hayatım

%title

Herkese merhaba. Borsanın İzinden BLOG’a uzun süredir bir yazı yüklemedim. Bu sessizliğin vicdani yükü iyice taşınamaz olmadan, hem Borsanın İzinden Atölye ile ilgili bir şeyler karalayayım, hem de kendimle ilgili son gelişmeleri merak eden dostlarla paylaşayım istedim. Bu yazı, bloga yüklediğim nadir kişisel yazılardan biri olacak. O yüzden eğer “yahu bana ne senin kendi kişisel macerandan, bana analiz ver, eğitim ver, tecrübe ver” diyorsan, bu yazıdan çıkıp bloğun diğer kısımlarına yönelebilirsin. Yok, “İbrahim, ben seni seviyorum, hayatındaki gelişmeleri merak ediyorum, paylaş” diyen aile tayfasındaysan, iyi ki varsın ve iyi ki beraberiz.

Size hayatımla ilgili birkaç güncellemeyi paylaşmaya geldim. Ayrıca Borsanın İzinden Atölye ile başlayan yeni hayatımı da detaylandıracağım.

Öncelikle 2021 yılı benim için, tabiri caizse “zor” bir yıl oldu. Çeşitli sağlık problemleri, Ada kızın ailemize katılmasıyla birlikte evde 2 çocuklu günler ve bunun getirmiş olduğu devasa bir “zamansızlık”, Atölye’nin ve içerisindeki eğitimin gelişimine ayırdığım zaman, üstüne bir de uzun zamandır çalıştığım şirkette yaşadığım birkaç problem, hayatımı çok farklı bir yola soktu. Bu yolun detaylarından bahsetmeden önce, bir giriş yapayım.

Çoğunuzun bildiği gibi, yaklaşık 4 senedir büyük enerji firmalarından birinde Bölge Satış Müdürlüğü yapıyordum. Şirketimden ve bana vermiş olduğu tüm olanaklardan ziyadesiyle memnundum. Ancak, son düzlükte bana sormadan yapılan birkaç değişiklik ve bazı tatsız zorunluluklar şerbeti acılaştırdı. Acı şerbet içilir elbet ama ancak tekrar tatlanacağını bilirsen. İş hayatındaki gelişmeler öyle bir duruma geldi ki, şerbetin tekrar tatlılaşması neredeyse imkansız oldu. Ben de, uzun zamandır düşündüğüm bir “hayat tarzını”, yani “trading + eğitimcilik” tarzını hayata geçirmeye cesaret buldum.

Borsanın İzinden Atölye Nasıl Başladı?

Zaten uzun zamandır, Borsanın İzinden Atölye kapsamında “yeni başlayanlar için” bir teknik analiz eğitimi hazırlıyordum. Bu eğitimin diğer standart “yeni başlayanlar” eğitimlerinden farklı olması ve benim kendi piyasa bakış açımı barındırması için süreç biraz uzun sürdü ama sonunda tamamladım. 2021 Şubat ayında Borsanın İzinden Atölye websitesini açtım ve eğitimin satışına başladım. Eğitim, beni yıllardır takip eden birçok kişiden ziyadesiyle yoğun bir ilgi gördü ve yoğunca satın alındı. Hem bu yarattığım “ek gelir”in bana verdiği cesaretle, hem de trading tarafında kasadaki “kazancı” çekmek yerine kasayı bu kazançla beslememin kasamda yarattığı büyümeyle, radikal bir karar alıp, 2021 Temmuz’da şirketimden istifa ettim ve aynı ay, Borsanın İzinden Atölye Eğitim ve Danışmanlık ismiyle şirketimi kurdum.

Borsanın İzinden Atölye Ana Sayfası
Borsanın İzinden Atölye Ana Sayfası

Böylece, 2021 Temmuz ayından beri, Borsanın İzinden Atölye sayesinde bir şirket sahibiyim ve kendi işimi yapıyorum. 2007’den beri, 15 yıldır yaptığım satış işini ve özel sektör çalışanı olma rolümü bıraktım, kendi hayatımın tasarlayıcısı oldum. Bu yeni hayatımda, “gelir modelim” ikiye ayrılıyor. Birincisi aktif olarak devam ettiğim Price Action bazlı Swing Trading ve Trend Takipçiliğinden kazandığım gelir, ikincisi de sizlerin tevazu ve güven göstererek benim hazırlamış olduğum eğitimlere gösterdiğiniz ilgi ve satın alma. Trading geliri bildiğiniz gibi, bir ay hiç yok, diğer ay geçmiş 2-3 ayı da kapatan bir performans, diğer ay yine yok, diğer ay var ama az, başka bir ay devasa şeklinde dengesiz ilerliyor. O yüzden, Atölye gibi bir “ek gelir” beni psikolojik olarak rahatlatacaktı, öyle de oldu.

Ancak, gel gelelim, 2021 Temmuz’da girmiş olduğum bu yol, iş dışı hayatımdaki karmaşayla birlikte bana “ekstra zaman ve yüksek verimlilik” vereceğine, “ekstra atalet ve düşük verimlilik” verdi. Bir şirkette çalışırken, o şirket için koştururken aradaki molalarda kendi projemde de koşturmak kolaydı çünkü zaten koşuyor ve dışsal güçler tarafından “koşturuluyordum”. Ancak kendi işimde, hayatın diğer tarafında yönetmekte zorlandığım bazı gelişmeler ve tek başına olmanın getirmiş olduğu ataletle, bir süre aşırı verimsiz ve boş günler geçirdim.

Sürekli ekran izlemeyle gelen trading disiplini bozulmaları, ara ara day tradinge kayan hamleler, ikinci eğitimi bir türlü bitirememem, boş zamanlarımı yönetememem ve diğer çeşitli dertlerle, 2021’in ikinci yarısı neredeyse atıl geçti. Trading tarafında çok darbe yemedim, çünkü 2021’in son ayları dev bir ralliye denk geldim ve benim disiplin bozmalarım, tembelliğim ve ataletim piyasanın üstün ralli “affediciliğiyle” bir şekilde görmezden gelindi. Ben de piyasanın bana verdiği bu şansı kullanıp ev ödevimi iyi yaptım ve trading tarafını düzene soktum. O ara, tembellik kotamı da kullandığıma kanaat getirip ikinci eğitimi de tamamladım.

Engin Geçtan’ın HAYAT kitabında şöyle bir cümle geçiyor:

  • Çalışkan ve üretken insanın içinde her zaman koca bir tembel vardır ve bence önemli olan bu ikisinin birbiriyle uzlaşıp, çatışmadan birlikte var olabilmeleri. Tembelin egemen olduğu zamanlarda kendini suçlu hissetmeyen insan, kendi Zaman akışı içinde saati geldiğinde çalışkan ve üretken yanıyla zaten yeniden buluşacaktır. “Yapmam lazım” yerini “yapmak istiyorum”a bırakınca, “yapmam lazım”ın insana yaşattığı “kendine karşı işlenmiş varoluşsal suç”un gerilimi söner, “yapmak” yerini “olmaya” bırakır. 

Özetle, bu “ataletli ve yüksek verimsiz” dönem, bu üretimsizlik bende “kendime karşı işlenmiş varoluşsal suç”  kıvamına geldi ve üzerimdeki devasa ağır köy yorganını bir köşeye, zor da olsa attım. “yapmam lazım” yerini “yapmak istiyorum”a bıraktı ve tekrar üretmeye başladım. İkinci eğitimi tamamladım, Twitter’da tekrar aktifleştim. Atölye’nin ilk eğitimini biraz daha besledim ve aileye katılan Atölye üyelerine daha fazla zaman ayırmaya çalıştım. Şimdi üçüncü eğitimi hazırlıyorum, blogtaki yazıları da hızlandıracağım. Rafta bekleyen de onlarca yeni proje var. Kitaplar yazılacak, seminerler yapılacak, yeni eğitimler kaydedilecek, farklı iş fikirleri hayata geçirilecek vesaire. Umarım hepsini sırayla sizlere duyurma fırsatım olacak.

Toparlayalım mı? Hep soruyordunuz ya “hocam işi mi bıraktın?” diye, evet, işi bıraktım ve artık atölye+trading şekliyle yaşıyorum. Beni merak eden dostlara bu bilgilendirmeyi yapmayı bir borç biliyorum. Yeni eğitimlerde, toplantılarda, sohbetlerde, tweetlerde, blog yazılarında, güzel setuplarda buluşmak üzere dostlarım. İyi ki varsınız. Burada kadar okumuşken Borsanın İzinden Atölye’ye girip eğitimlere de bir göz gezdirmenizi öneririm. Tıklayın!

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

15 Comments on “Borsanın İzinden Atölye + Trading: Yeni Hayatım”

  1. Seviliyorsun hocam.

    Sayende bizde güzel şeyler öğrendik. Trade hayatına girenler eğitimsizlik yüzünden bu işi öğrenene kadar hem zaman hem de para kaybediyor. Kendini eğitmek isteyenlerde olaya nereden başlayacağını ve nasıl ilerleyeceğini planlayamıyor.

    Sadece analiz değil işin psikolojik tarafını da iyi yönetmek gerekiyor ve bu da uzun yıllarımız alıyor.

    Sizin vermiş olduğunuz eğitimle ve öğrencilerinizle kurduğunuz büyük bir aile yapısıyla bu işi uzun yıllarımızı harcamadan öğreniyoruz 🙂

    Para kazanmak ayrı bir zevk fakat bu süreci yönetebilmenin verdiği korku, heyecan, hayaller, öfke, mutluluk… hepsi çok daha farklı zevkler.

    1. Eyvallah Levent başkan, ben de sizleri seviyorum, ne mutlu ki beraberiz ve hep beraber birbirimize destek olarak mücadele ediyoruz. Bu yolda yalnız olmak daha zor. Görüşmek üzere.

  2. Merhabalar hocam yazınızı keyifle okudum. Aklımda sorular var. Öncelikle gelir modeliniz ikiye ayırmışsınız. Eğitim gelir ve trading olarak. Eğitim gelirinizin yüzde olarak ne kadarını kasaya atıyorsunuz veya yüzde kaçını yaşamsal giderleriniz karşılamak için kullanıyorsunuz ?
    Bunun yanı sıra tradingden elde ettiğiniz gelirleri hangi sıklıklarla kullanma eğilimindesiniz ya da kasa hangi seviyeye ulaştığında kullanma kararı alıyorsunuz?
    Kısacası bu gelirinizi yönetirken kullandığınız bir yöntem var mı ? Varsa paylaşır mısınız ?
    İyi çalışmalar.

  3. Yeni yaşantında başarılar dilerim hocam. Ki zaten başaracağına eminim. İyi ki bizim yol göstericimizsin.

  4. Hocam yazılarınız okudum, batış süreci beni hatırlattı, amma benim hiç çıkış hikayem olmadı borsada hep battım, para konusunda hep battım, bende bankacılıkta senin gibi kariyer yaptım hatta yatırım kuruluşunda görevde aldım battım, hala 2022 yılı evsiz kirada sürünüyorum iki evlatla birlikte. Yaş 62 oldu kaç yılı daha evsiz geçiririm bilmem, zor yıllardı şimdi daha da zor yıllar. Borsanın izinden yazıları Dojileri iki sene öncesinden okudum unutmuşum bu gün yeniden sahurdan sonra okumaya başladım, sıfırdan yeniden beni formatlayıp ömrümün son günlerinde bana kiradan kurtulmam için borsada bir sans versen, karton, jant, inveo çıktı ama ben onlardan çıkamadım, düştüm. Yeni bir YOL ve Yön vermenizi rica ediyorum. Saygılarımla Adana.

    1. merhabalar.

      PDF’ye çevirmeden önce tüm sayfayı en yukarıdan en aşağıya kadar yavaş yavaş indirin ve tüm resimlerin sayfada yüklendiğinden ve açıldığından emin olun. ondan sonra PDF’ye çevirin. düzelecektir.

  5. Merhaba İbrahim Bey, sizin yeni bir takipçiniz olarak içeriklerinizi büyük bir keyifle okuyorum gerçekten çok başarılı bir anlatımınız var. Bende yaklaşık 2.5 yıldan beri bu piyasanın içersinde bulunuyorum.Henüz yeniyim fakat sürekli kendimi geliştirmeye yeni şeyler ögrenmeye çalışıyorum.Bende sizin yaptığınızı yaptım ve uzun zamandır planlamış olduğum bu kararı aldım ve 2 ay önce işimden ayrıldım ve trader olarak hayatıma devam etmeyi planlıyorum inşallah sizin gibi bende başarılı olurum Sizden öğreneceğim çok şeyler var umarım bir gün tanışma fırsatımız olur. başarılarınızın devamını canı gönülden dilerim.

  6. Bu işi öğrenmemize vesile olan, ufkumuzu açan, psikoloji konusunda sürekli destek veren biri olarak iyi ki varsın.
    Yeni yolculuğunda yolun her daim açık olsun İbrahim hocam.

  7. Seni iyi takip etmişim net olarak ilk defa anlatmana rağmen zaman zaman satır aralarından almışım bu süreci. İlk defa duyduklarım var ama psikolojiyi, yapmak istediklerini ve felsefenin iyi anlamışım. Seni iyi takip ediyorum ve çok memnunum borsa haricinde de katkıların oluyor olacak. Hepsi için şimdiden teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir