Trend Takipçisinin 7 Ölümcül Günahı

%title

Herkese merhaba.

Gözlemlerime göre, günlerce, aylarca trendi bekledikten sonra, bir Trader’ın, bir trend takipçisinin en çok zorlandığı şey çoğu zaman o trende tutunmak oluyor.

Düşünsenize, yılda 4-5 defa gelen bir trendi bekliyorsun, beklerkenki testere ve ayı piyasasında kendini tutmuşsun, top çevirmişsin, ufak poz büyüklükleriyle nefsini köreltmişsin, doğru zamanı inatla beklemişsin.

Trend gelmiş, çatmış. Belki 1-2 ay sürecek agresif bir yükselişin ilk günlerindesin.

Pozisyonun %3-5 yükseltikten sonra, ÇAT, satıyorsun.

Neden?

Bunun çeşitli nedenleri var. Psikolojin o trende uygun olmuyor, çeşitli FUD’ların, korkutmaların, tedirginliklerin etkisine giriyorsun, “bana bu kadar yeter” diyorsun, “daha gitmez bu” diyorsun, “yükseliş ekonominin reel görünümüyle orantılı değil” diyorsun vesaire vesaire.

Sonuç?

Sonuç oldukça kötü, çünkü haftalardır beklediğin trendden hem erken düştün, hem yeterince para kazanamadın, hem enflasyona yenildin, hem fırsat maliyetini yüklendin, hem yükselenin arkasından baktın, hem psikolojin yıprandı.

Peki neden?

Dostum, yanıma gel, beni iyi dinle.

Trading hayatın boyunca karşına çıkacak olası trendlerde seni ney daldan düşürebilir biliyor musun?

İşte, Trend takipçisinin 7 ölümcül günahı.

1. Tembellik:

Kendi analizinizi yapmadan, yeterince emek harcamadan, öğrendiklerinizi uygulamadan, “bakalım höstadlar hangi hisseyi yazmış, ben de onların yazdığını alırım” deyip kolaya kaçmak.

2. Oburluk:

“Bundan az biraz kazandım, dur şimdi de biraz şu hisseye gireyim, ondan da 3/5 kazanır, sonra şuna girerim, böyle böyle bolca yemek yerim” deyip, tek hissede, tek portföyde oluşacak devasa trendi kaçırmak.

3. Kibir:

“Abi millet büyük bir aptallığa para yatırıyor. Kimsenin bir şey bildiği yok. Bu yükseliş temelsiz. Avlayacaklar. Kerizler uyanınca çok geç olacak. Buradan SHORTLUYORUM” deyip kibirle trende karşı gelmek.

4. Haset:

“Milletin hissesi uçtu gitti, bir de bizimkine bak. Hisseye gireli 1 hafta oldu, yüzde 5 bile vermedi, bizde şans olsa zaten. Adam arabayı yeniledi, ben at arabasına talim edeceğim neredeyse” deyip diğerlerine hasetle özenmek, kafa karıştırmak.

5. Açgözlülük:

“Abi çok iyi kazandım, dur evi de satayım, bakiyi borsaya sokayım, kazandığım parayla iki ev alırım” deyip hesap kitap yapmadan, riski bilmeden içeriye tepeden taze para sokmak.

6. Öfke:

“Elimdeki hisseler aşırı geri kaldı, böyle borsanın ben var ya. Çıkıyorum abi borsadan filan, trendmiş, ne trendi ya. Türk borsasına Yatırım mı olur. Delirtirler adamı” deyip trendden erken ayrılmak.

7. Şehvet:

“Abi iyi para kazandım, şu paranın büyük kısmını çekeyim de, bara pavyona, yeni arabaya, alkole gece hayatına harcayayım” diyerek trendin devamında kazanacağın çarpı 2-3 paranın önüne geçmek.

Eğer olası bir trendde bu 7 temel günahtan, bu 7 temel hatadan sakınırsan, muhtemeldir ki o trend, gerçekten uzun süre beklemene değecek kadar iyi para kazandıracaktır sana.

Ancak şunu da söylemek gerek, bu mevzular yazıldığı gibi kolay değildir.

Teorisi kolaydır da, pratiği zordur. Çünkü işin içine duygular, psikoloji, kafa yapısı vs. girer. Tüm planlarını dakikasında unutursun, paniğe kapılırsın, atacağın adımın hata olduğunu bile bile aynı hatayı yaparsın.

Ancak zaten bu da mesleğin zorluğudur. Hiçbir meslek kolay değildir, Trading hele, daha da zordur. Her defasında adım adım, tuğla tuğla, ufak ufak üstüne koyarak, kontrollü başarısızlıklarla, öldürmeyen hatalarla, ders ala ala ilerlemek gerekir.

Emin olun, ödülü tüm bu çekilen sıkıntıları ömür boyu silecek kadar güçlüdür.

Mücadeleye devam dostlar.

DEV kazanacağız.

Bu arada, Se7en iyi film, izleyin.

Görüşmek üzere.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir