Swing Trader Ne Demek? Neden Swing Trader Oldum?

%title

Arkadaşlar, hazır zamanım varken, trading stratejim ile ilgili bir şeyler yazacağım ve Swing Trader ne demek sorusuna cevap vereceğim. Bu piyasada yıllardır varım, aklınıza gelebilecek her trade tarzını denedim. 1 dakikalık grafiklerde anlık #scalp da yaptım, 5-10-15dk’lık grafiklerde #daytrade edip trend avcılığı da yaptım. Üstat da takip ettim, temel analiz yapıp şirkete ortak olmaya da çalıştım. Herkesin bir yoğurt yiyişi vardır, herkes her trade tarzında para kazanabilir. Ancak ben kendime en uygun trade tarzının orta vadeli Swing Traderlık olduğunu keşfettim. Bu soruda Swing Trader ne demek ondan bahsedip size neden bu tarzı seçtiğimi anlatacağım.

Açıkçası, diğer tarzlarla anlık başarılarım oldu, ama çoğunlukla kaybettim. Ancak Swing Trading ve Price Action birlikteliğiyle ilk defa gerçek anlamda para kazandım. Şimdi devam eden tweetlerde size genel anlamda ne yapıyorum onu yazacağım. Unutmayın, beni kopyalarsanız BAŞARILI OLAMAZSINIZ! Benden öğrenip kendi tarzınıza göre yorumlamanız gerekiyor. Piyasa öyle bir canlı ki, kopyayı hemen anlıyor, ancak tarz yaratanlar ayakta kalıyor.

Öncelikle Swing Trader ne demek onu cevaplayayım. Swing Trader, gün içi işlemlerden kaçınan, genelde günlük ve haftalık zaman dilimi kullanan, kapanışlara odaklanan ve kısa-orta vade yükseliş-düşüş dalgalarını yakalayıp onu paraya çeviren traderdır. Swing Trader ne demek sorusunun cevabı netse, şimdi başlayalım para kazanmak için benim neler yaptığıma:

Öncelikle, kesinlikle gün içinde SEANS takip etmiyorum. Arada zevk için, merak için bakarım o ayrı, ancak kararlarımı kesinlikle gün içinde SEANS izlerken vermiyorum. Bakın bu konu çok önemli. Neden önemli? Şundan:

Eğer seans izlerseniz piyasanın anlık dalgalanmaları sizi çok kolay tuzağa düşürür. Kağıda kötü bir haber gelir veya büyük bir fon kağıttan çıkar, başka şeyler olur, kağıt anlık dip yapar. Belki 1 saat sonra kağıt toparlayacak, ama panik yaptırır, kağıt sattırır.

Seans izlerken insanın psikolojisini yönetmesi çok ama çok zordur. Kandırılırsınız, kanarsınız, panik olursunuz, “düşecek satayım” dersiniz, “çok yükseldi satayım” dersiniz. Mantıksız, temelsiz kararlar alırısınız. Halbuki ne dedik? Tek gerçek fiyatlar.

Devam ediyorum, ilk kural neydi, SEANS izlemiyoruz. Git kardeşim, başka iş yap, balık tut, yürüyüş yap, kitap oku, gitar çal, kendi işinde çalış. Burası kumarhane değil ki, neden sürekli ekrandasın? Sen analizini yapmış, pozisyonunu almışsın, gerisi gün/hafta kapanınca.

Swing Trader Ne Demek?
Swing Trader Ne Demek?

İkinci kuralıma geçiyorum. Dünyanın en sade ekranını kullanıyorum grafik bakarken. Tek bir fazla çizgi bile gereksiz. Çoğu zaman RSI, Hareketli Ortalamalar ve çizgiler. Başka inanın HİÇ BİR ŞEYE GEREK YOK! Tüm indikatörler/osilatörler fiyattan çıkıyor, fiyat okumayı öğrenin.

Fiyat okumayı nasıl öğrenirsiniz? Çok basit, MUM’larla. Japonlar keşfetmiş, ingilizcesi #candlestick. Tek bir mum size 4 bilgi verir:fiyatın açılışı, en yükseği, en düşüğü ve kapanışı. Ancak bu tek bir mumun gövdesi, gölgesi, ivmesi, uzunluğu, önceki ve sonraki mumla ilişkisi

O kadar önemlidir ki, iyi okursanız kağıttaki tüm yatırımcı psikolojisini çözersiniz. Dipte çok uzun bir gölge mi bıraktı, demek ki indiği yerden ciddi alıcılar geldi. Yukarıdaki gölgeyle aşağıdaki gölge eşit mi, demek ki piyasa kararsız. Günün en yükseğinden mi kapatmış,

Demek ki piyasanın iştahı halen aktif, ala ala yukarı sürmüşler kağıdı ve orada kapatmışlar. Daha onlarca, yüzlerce çıkarım yapabilirsiniz. O yüzden, mum okumayı öğrenin. Zaten bu kendi başına #priceaction denilen stratejinin çok büyük bir kısmı.

Gerisi yine yardımcı şeyler, yine fiyattan türüyor. RSI’yı genelde pozitif/negatif uyumsuzluklar, trendin gücü ve konsolidasyon zamanlarında dönüş sinyali olarak kullanıyorum. Oraya sonra geleceğim.

Hareketli ortalamalar bu işin en kritik noktalarından biri. Ben çok basit 3 hareketli ortalama kullanıyorum, 50-100 ve 200 günlük. Neden bunları seçtim, çünkü en çok kullanılanlar bunlar. Yani en çok tepki vermesi beklenenler. Gerçekten de tepki VERİYOR!

Ancak kritik şeyi unutmayın arkadaşlar, günlükte ve haftalıkta veriyor. 5 dakikalıkta da verir tepkiyi ama, kalıcı olmayabilir. Günlük ve haftalık, özellikle 200’lük ortalama teknik analizin en en en önemli konularından biri. Kullanın.

Bir de tabi ki çizgiler. Destek, Direnç ve Trend çizgileri. Bu teknik analiz konusunun en temel konusu, buna çok girmeyeceğim. Nasıl çizilir, nasıl kullanılır, zaten az çok biliyor olmalısınız.

Swing Trader Ne Demek?

Dün bir alıntı paylaşmıştım hatırlarsanız, “gün içinde seans ekranının sürekli açık olması sizi bir kumarhanedeymişsiniz gibi hissettirir ve kandırır, bizim için önemli olan günlük ve haftalık kapanışlar”. Ne kadar da doğru.

Bizim ana işimiz bu değil, biz yan gelir yaratmak istiyoruz. Gün içinde başka işlerimiz oluyor, her an bakamayabiliyoruz. Bırakın seans takibini profesyoneller yapsın. (ki inanın profesyonellerin bile %90’ı seans izlerken yanlış kararlar veriyor)

Özetlemek gerekirse, tüm trade stratejilerini denedikten sonra beni başarıya götüren şeyler şunlar oldu: seans izlememek, sadece kapanışlara odaklanmak, haftalık grafik, sade grafik, mum okuma, price action.

Ben buradayım, yardıma hazırım, gün içinde bazen çok yoğun oluyorum bakamıyorum, ama bu işi öğrenmek istiyorsanız Swing Trader ne demek, Price Action ne demek gibi konularda istediğinizi sorabilirsiniz, beraber kafa kafaya verip öğreniyoruz ve kazanmaya çalışıyoruz. Umarım herkes kendi tarzını bulur ve para kazanır.

Swing Trader ne demek ve neden Swing Trader oldum yazımın sonuna geldim. Umarım yazım size faydalı olmuştur.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

31 Comments on “Swing Trader Ne Demek? Neden Swing Trader Oldum?”

  1. Hocam elinize, emeğinize sağlık. Balık tutmayı öğretecek sizin gibi değerler o kadar azki, sizi hayranlıkla takip ediyorum. Birgün inşallah sorumluluk alanlarda sizin gibi paylaşımda bulunacak erdeme sahip olurlar. Selamlar

  2. Emeğine sağlık ,sizin gibi bu işi.yalın ,sade,anlaşılır ,yapabilen kaç kîşi çıkar acaba.çok tşk ederim

  3. yazılarınızı yakinen takip ediyorum hepsi faydalı ve ögretici bilgiler. harcadığınız bunca zaman ve emek için özellikle teşekkür etmek isterim…@varantplayer

  4. Değerli bilgilerinize Şükran..
    Var olun.
    Yeni keşfettim sitenizi.Fırsat buldukça okuyorum.Öğrenmek istiyorum çünkü.

    En iyi öğrenme önce duvara toslamayla oluyor.Öyle oldu:-)
    Tıpkı sizin ilk zamanlarınız gibi.
    Sağlam firmaların paylarını aldığım için rahatım.Fakat doğru yerden almadığım için çok zaman kaybettim.
    Mesela;sasa,tavhl,kozaa,Krdmd.

    Bir de hasbelkader doğru yerden aldıklarım var;HEKTS,soda,ismen zaten bunları uzun yıllar satmayı düşünmüyorum.

    Haaa bir de sarky var.Bir ara iyi marj verdi.Satmadım.Sonra da 1000 Tl zarara sattım.Neden?
    Çünkü doğru yerden almadığım kağıtlarda maliyet düşürmek için.

    Yani bir borsa yatırımcısı olarak zincirleme hatalar yapan acemiyim.
    :))

  5. Hayırlı Günler İbrahim Bey,

    MOST indigatörü hakkında düşüncelerinizi alabilir miyim lütfen. Ben şahsen çok faydalı buluyorum. Değerlerimi 6 ve 1,7 olarak ayarladım. ayrıca Pivot seviyelerini kullanıyorum. Onunda çok faydasını görüyorum. Çünkü bir hisse nereye kadar gidebileceğini görme şansım oluyor.
    Teşekkürler

    Saygılarımla,

  6. İbrahim bey 11 temmuzda DOAS hissenin yükselişini önceden fark edebilir miydik. Bir de bu yükselişi devam mı ettirir veya düşüş mü Yaşar bunu hangi teorilere çözeriz. Bende acemiyim. Yazılarınızı takip edip birşeyler kapmak istiyorum

  7. Teşekkürler samimiyetinize ve dürüstlüğünüze güveniyorum, sitede soru-cevap bölümü var mı ? Oradan da bişeyler öğrenilebilir,benim soracağım bir soru daha önce sorulmuş ve cevaplanmış olabilir.

  8. Bu sitenin amasız fakatsız en önemli makalesi olmus.
    Bu yazıyı okurkan herkesin sunu iyi bilmesi ve yakalaması gerekiyor.
    Makalenin dogması ve önümüze gelmesinden çok yazının altında yatan birikimin, elde edilen tercübenin nasıl elde edildiğinin, altında yatan acıların hissedilmesi gerekiyor bu yazıda.
    Selamlar

  9. Cok teskkurler….
    Bu yaziniz cok etkili bir yazi olmus, mutlaka ezberlenmesi gereken bir yazi. Tekrar okuyacagim simdi.

  10. Merhaba, ben şu an sıfır konumundayım. Gidip sitelerde para kaybede kaybede öğrenmek yerine önce teorisini öğrenip sonra pratiğe dökmek istiyorum, sıfırdan birisi bu işi hangi forumdan ya da kitaptan öğrenir? 2+2 yi bilmeyen bir ilkokul çocuğu gibi düşünün şu anda beni borsa konusunda fakat ne kadar zaman alırsa alsın eğitim gibi görüp düzenli çalışmak istiyorum. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar

  11. merhaba,

    Siteniz üzerinde yazılarınızı okudum, emeğiniz için çok teşekkürler, bu yazı da çok güzel olmuş sadece aklıma takılan küçük bir konu var. gün içinde seans takip etmeyi ben de sevmiyorum ve istemiyorum ama Türkiye piyasalarında anlık çok şiddetli düşüşler olabiliyor. Stop loss gibi bir pozisyon almak gerekirse gün içinde izliyor olmak gerekmez mi? Bir de gün içinde seans izlemiyorsanız alış satış emirlerini nasıl veriyorsunuz? Önceki akşamdan talimat şeklinde mi?

    çok teşekkürler,

    1. Haftalık analizlerimi yapıp, haftanın açılış günü Pazartesi sabahtan işlemlerimi yapıp gerisine karışmıyorum. Anlık çok şiddetli düşüşler de sevdaya dahil 🙂

      1. Bir arkadaşımın önerisi ile sizi takip etmeye başladım. Henüz 3. Tweetinizi okuyorum iyi bir değerlendirme için birşey atlamak istemedim. Yazınızın tamamını okudum. Yazınız derli toplu ama eksik (henüz siteyi dolasmadim ve tweet floodunuzu okumadım bu makale özelinde söylüyorum). Makalenizin koptuğu nokta “Ancak bu tek bir mumun gövdesi, gölgesi, ivmesi, uzunluğu, önceki ve sonraki mumla ilişkisi” bu cümlenin ayrı bir eğitime ihtiyaç duyması ve onun linkinin veya makalesinin olmayışı. Çünkü söz konusu bilgiye haiz olduktan diğer kurallar devreye girebilir. Gelişme yönüne katkı sağlamak adına hu eleştiriyi yaptım. Emeğiniz için teşekkürler.

  12. Hangi zamanda trade yapacağını seçmek bu işin anahtar seçimlerinden oluyor ve ne yazık ki zamanı olmayan sürekli dursam kazanırım diyor, zamanı olan ekrandan kurtulmaya çalışıyor.

    Teşekkürler

  13. Merhabalar,
    Yol gösterici, eğitici yazınızı gerçekten çok samimi buldum. İnşallah birçok insan sizi örnek alır ve dua alır sizin gibi. Şu borsa dünyasında beddualar, küfürler, yalanlar havada uçuşurken siz ise dua ve teşekkür alıyorsunuz. Buralara gelip sizi okuyanlar zaten genelde küçük yatırımcılar kıt kanaat zor zor dişinden tırnağından arttırıp birikimlerini biryerlere bazı sözlere beklentilere yatıyorlar, umutlanıyorlar. Aileleri evlatları için daha refah bir yaşam için bunu yapıyorlar. Umutları arttırdığınız için size ve sizin gibi samimi tüm yatırımcılara hayırlı bereketli kazançlar dilerim. Allah razı olsun. Sağolun varolun.

  14. Hocama iş yoğunluğu sebebiyle, sizin tarzınız bana en uygun olan. Dediginiz gibi bunun için zamanı saat saat dakika dakika ayırmamak gerek hayatı yaşamakta lazım..

  15. Hocam emeğinize sağlık, faydalı bilgi oldu.
    Birkaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. 1.Mumları okuma konusunu biraz açar mısınız? Nasıl okumamız gerekiyor.
    2.gunluk yada haftalık kapanış ları nasıl yorumlayıp aksiyon almalıyız.
    Teşekkurler

  16. Blog’unuzu yeni keşfettim, şuan blog’u didikleyip bütün yazılarınızı tek tek okumak istiyorum, bilgi kaynıyor burası. emeğinize sağlık teşekkürler

  17. Merhaba İbrahim Bey,

    Kriptopara borsasına 2 aydır merak sardım ve bilgisiz,kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek istemiyorum. Sizin yazılarınızı çok beğeniyorum…Çok sade bir dille yormadan anlatıyorsunuz…
    Bir sorum ve bir ricam olacak…

    Yorumlarda da okuduğum üzere benim gibi borsaya yeni başlayan epey takipçiniz var, bizim gibiler için tavsiyeleriniz nelerdir?

    Teknik analiz derslerinden harmonik formasyonlar konusunu sizden dinlemek için sabırsızlanıyorum 🙂 🙂

  18. Teşekkürler hocam, artık her gün bir kaç yazını okuyarak geçiriyorum ve vermiş olduğun bu destek için müteşekkirim. Gerçekten muhteşem anlatıyorsun konuları. İyi ki varsın

    Toz alma nedir öğrendim, toz almayı unutmuyorum :)))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir