Hayatı Planlamak Neden Zaruri, Ben Nasıl Yapıyorum?

%title

Arkadaşlar, dostlar, canlar. Çayım hazır, yavaş yavaş hem çayımı yudumlayacağım, hem de sizlere hayatı planlamakla alakalı düşüncelerimi, bu işe bakış açımı ve hayatımla ilgili yapmak istediklerimi nasıl hale yola soktuğumu anlatacağım. Hazırsanız başlıyorum.

Dışarıdan her ne kadar tüm hayatı boyunca çalışkan, üretmeyi seven, okumaya aşık, öğrenmeye istekli biri gibi gözüksem de, benim de zaman zaman gardımın düştüğü, atalete kapıldığım, hayatımın yavaşlamasına ve verimsizleşmesine göz yumduğum günlerim oluyor. Ancak, beni diğerlerinden ayıran özelliğimin bu tür zamanlarla çok iyi mücadele etmem olduğunu düşünüyorum. Şimdi size bu mücadeleyi nasıl yönettiğimi, hayatımdan maksimum verimi nasıl almaya çalıştığımı anlatacağım.

Eşimle 2005’te tanıştık. 2013’e kadar sevgiliydik. 2013’te evlendik. Yıl 2019. Yani kabaca tam 14 yıldır beraberiz. Evlendikten önce konuşarak, sonra yazıya dökerek yapmaya başladığımız ve hiç aksatmadan devam ettiğimiz bir rutinimiz var. Her yıl, Kasım ve Aralık aylarında devasa 3-4 tane kağıt alıp önce bitirdiğimiz yılı değerlendiriyoruz, sonra da kendimize bir sonraki yılla ilgili hedefler koyuyoruz. Bu hedefleri yazıp, belli kurallara bağlıyoruz.

Hedefleri yazmadan önce mevcut yılda en mutlu olduğumuz anları düşünüp, en keyifsiz zamanlarımızı hatırlamaya çalışıyoruz. Kendimizi hangi alanda eksik hissediyoruz, gelişim alanımız ne, hangi konuda mükemmeliz ve hayatımızı nasıl doldurabiliriz? Bu konularla ilgili kendimize hedefler koyuyoruz. Hedefler içerisinde aklınıza ne gelirse var. Sosyal hayattan kültürel hayata, kitap okumaktan proje geliştirmeye, arkadaşlarla buluşmaktan hobilere. Bir nevi beyin fırtınası yapıp aklımıza ne geliyorsa yazıyoruz.

Şimdi size 2018 Kasım-Aralık ayında yaptığımız ve 2019’u planladığımız çalışma kağıtlarımızdan bir kaç örnek paylaşacağım.

Hayatı Planlamak - Eskizler
Hayatı Planlamak – Eskizler

Yazı eşimin yazısı. Ortada “Master Plan” yazıyor (sildim). Ana konuları oklarla ayırıp altını doldurmuşuz, aklımıza ne geliyorsa yazmışız. İyice inceleyin. Kitap okuma alışkanlıklarından tiyatroya, dışarı çıkma rutininden projelere, kariyer fırsatlarından hobilere, bizim ufaklık Çınar’ın gelişimine kadar, her şey var. Bunun gibi 2 tane daha eskiz kağıdımız var. Burası bizim beyin fırtınası panomuz. Tüm bu beyin fırtınasından sonra, tüm eskizleri tamamlayıp temize çekiyoruz ve kendimize yapılacaklar listesi oluşturuyoruz. Buyrun bir örneği:

Hayatı Planlamak - Eskizler
Hayatı Planlamak – Eskizler

2018’de yaptığımız beyin fırtınası sonucunda 3 sayfalık “yapılacaklar listesi” çıkarmışız. Bu bir örneği. Diğer sayfaları paylaşmıyorum. Her neyse. Sonrasında ise, herkes kendi üzerine düşen yapılacaklar listesindeki görevi belirli tarihe kadar bitiriyor. Mesela, Cansu’nun yapılacaklar listesinde 2019 seyahat planının (yurtiçi yurtdışı) çıkartılması var. Beraber uzun uzun konuşup netleştirip salondaki takip panomuza yazıyoruz. Buyrun 2019 planımız (2018 Aralık’ta yazmıştık):

Hayatı Planlamak - Eskizler
Hayatı Planlamak – Eskizler

Panoda düğün resimlerimiz de olduğu için, resimlerimizin olduğu yerleri dünya haritasıyla sansürledim 🙂 Yani “2019’da gezelim” dediğimiz yerleri gezdikçe yanına tik atıyoruz. Kapadokya, Antakya-Hatay, Ürdün, İtalya, Yedigöller vesaire. Bu tarz bir çalışmayı okunacak kitaplar için, izlenecek tiyatrolar için, filmler için, projelerimiz için, hepsi için yapıyoruz.

Hayatı Planlamak – Özet

Özetle, 2019’da aşağı yukarı neyi hedeflediğimizi, neler yapmak istediğimizi, neler yapacağımızı yazıyoruz ki aklımıza kazıyalım, görebileceğimiz yerlere koyuyoruz ki peşinden koşalım. Konuşup rafa kaldırmayalım. Velhasıl kelam, işte bu hepimizi buluşturan, koskocaman bir aile yapan Borsanın İzinden projesi de aynı bu şekilde yaptığımız 2018 Kasım Aralık beyin fırtınasının bir ürünü. Hatta üstteki resme tekrar bakın, yukarıda “BP, Bİ, Metal, Çiçek K” yazıyor dikkat ettiyseniz.

BP eşimin 2019’da farklı bir yol çizmek istediği projesiydi (projenin baş harflerinin kısaltması). Bİ benim 2019’daki projem, yani evet, Borsanın İzinden :). Alttaki Metal, metal üzerine açmak istediğim (açtığım ama yayınlamadığım) blogum. Çiçek K de başka bir projeydi, rafa kalktı.

Yani dostlar, özetle, eşimle birlikte her yıl yapmayı alışkanlık haline getirdiğimiz bu planlama seansları hayatıma inanılmaz şeyler kattı. Ne zaman kendimi geride hissetsem yapmam gerekenlere, kendimi odakladığım hedeflere bakıp tekrar hızlanıyorum. Önümü görüyorum. Bu tarz bir çalışmayı sizlere de mutlaka ama mutlaka öneriyorum. Nereye gitmek istediğinizi bilmezseniz, attığınız adımın çok da bir anlamı olmuyor çünkü. Herkese dolu dolu bir hayat, doğru hayat arkadaşı ve harika bir aile diliyorum.

Unutmayın, bu hayat anlamsız yaşamak için, dışarıda aylak aylak dolaşmak için, bomboş yaşamak için, kavga etmek, gürültü çıkarmak için, huzursuz olup mutsuz olmak için çok kısa. Bunların hiç birine gerek yok. Mutlu olun, amacınız olsun ve o amaca koşun. Seviyorum sizi, iyi akşamlar 🙂

Not: Beni Twitter’dan takip etmenizi rica edebilir miyim?

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

9 Comments on “Hayatı Planlamak Neden Zaruri, Ben Nasıl Yapıyorum?”

  1. Merhaba, blog yazınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Hayatıma uygulayabileceğim hap gibi tavsiyeler sunmuşsunuz, tekrar teşekkürler.

  2. Hedefleri olan ve hayatını kendi yöneten bilince sahip olmak ne büyük olgunluktur.Tebrik ediyorum sizi ve eşinizi

  3. Birlikte planlar yapabildiğiniz, beraber gaza gelip beraberce koyverebildiğiniz bir “eş” bulmuşsunuz, ne güzel. Tüm planlar boşa çıksa bile o kara tahtaya tekrar sil baştan yazıp çizdirecek bir hayat arkadaşı mevcut, ne güzel, ne nefis. İkinizi de tebrik ediyorum, hayatın ve birbirinizin kıymetini bilin. Çok selamlar

  4. Elinize sağlık,çok güzel bir yazı olmuş.. Merak ettiğim, “metal” dediğiniz müzik mi? \m/ 🙂

  5. Hocam sizinle aynı kafada bir eş bulduğunuz için şanslısınız, benimkisine böyle birşey yapalım desem güzel oysa ben sizinle aynı kafadanım mesela 🙂

  6. Güzel bir paylaşım olmuş. Kendi hayatımızı tesadüflere bağlı kalmaktan kurtarabilir. Harekete geçme zamanı, teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir