24 Nisan 2024 Haftası Borsa Değerlendirmesi – Rally, Base, Rally, Base, Rally?

%title

Dostlar herkese merhaba.

Borsa İstanbul ile ilgili fikirlerimin sizler tarafından biraz dağınık algılandığını fark ettim. Mevzuyu derleyip toparlamak için bu zinciri yapmak istiyorum. Buyrun, Borsa İstanbul’a benim gözümden beraber bakalım.

Öncelikle, BİST100’ü geçen seneki genel seçimler sonrasından çizerek başlayacağım. Biraz karmaşık gelebilir ilk etapta ancak görüntüyü büyütüp izleyin. Geçen seneki seçim sonrası, 2023 Mayıs ayında başlayan ralli, 2023 Eylül-Ekim aylarına kadar devam etti.

%title

Sonrasında Ekim-Kasım-Aralık-Ocak dahil, 4 aylık bir konsolidasyon süreci takip etti bu ralliyi. Bu konsolidasyonu grafik üzerinde büyük bir falling wedge olarak görebilirsiniz. Buyrun, aşağıda:

%title

Bu falling wedge içerisinde oluşan hacmin önce düştüğünü, sıkışma artınca da yataya bağladığını mutlaka belirtmek gerek. Bu tarz uzun konsolidasyon dönemleri insanların borsaya olan ilgilerinin söndüğü dönemlerdir. Dolayısıyla hacim azalması normaldir.

%title

Peki sıkışma arttıkça neden hacim yataya bağlıyor? Çünkü sıkışma arttıkça insanların sabrı azalıyor. Buradaki hacim artık Borsa’ya rallide dahil olan -geçici- insanların hem borsadan, hem fonlardan, hem finansal piyasalardan paralarını çekip başka yerlere gittiği hacim.

O zaman şunu diyebilir miyiz? Eğer uzun sıkışmalarda hacim artık düşüş yerine yataya sarmışsa, gitmeye niyetliler, gidecek olanlar, geçici olanlar artık gitmiştir ve içeride sadece borsada geçmişte de yatırımları olan veya içeride sürekli işlem yapan kemik kitle kalır. Yani aslında, sabırsızların malları alınmış, mallar “toplanmıştır”. Daha fazla toplanacak mal yoktur çünkü kalanlar ya fonlar, ya uzun vadeli yatırımcılar, ya da stop olmayı bilen TRADER’lardır. Amatörler malları profesyonellere verip gitmiştir.

Devam edelim, 4 aylık hafif düşüşlü konsolidasyonun ardından 2024 Ocak ayında bizim takip ettiğimiz Falling Wedge aktif olmuş, sonra fiyat agresif bir mumla bearish yapıyı bozup bullish piyasaya dönmüş, ve bahsettiğimiz dönem içerisindeki ikinci ralli başlamış.

Grafiğe bakın, hacimle ve kırılımlarla birlikte, rally-base-rally döngüsüyle anlamaya çalışın. Falling wedge kırılımı geldikten sonra fiyat önce önceki tepede bir buildup yapıyor, sonra bu kırılım da gelince, bizim market-structure-break dediğimiz olay gerçekleşiyor.

%title

Bu ikinci ralli yine aynı şekilde, tepede bir alçalan üçgen ile (falling wedge tarzı bir formasyon, hemen hemen benzer) konsolidasyona girmiş. Yapı aynı. Yükseliş, konsolidasyon, yükseliş, konsolidasyon. rally-base-rally-base.

%title

Dikkat edin, bu sıkışma içerisinde yine hacim önce çekiliyor, likidite azalıyor, para tükeniyor. Sonrasında hacim yine yataya sarıyor ve kırılım geliyor. Gördüğünüz gibi, zincirde anlattığım ilk yapıyla ikinci yapı neredeyse birebir aynı. Tekerrür.

Peki şimdi ne olacak? Burada yine aynı yapı mevcut demiştik, kırılım sonrası 9.400’lere kadar gelen bir retest var. Sonrasında geçtiğimiz hafta bu 9.400 bölgesinden onay alındı.

%title

Bu yapıda çok basit bir cümle kurulabilir, “9.400 aşağı doğru tekrar kırılmadıkça, yukarı doğru LONG pozisyonlar alınabilir, fırsatlar aranabilir, pozisyon varsa taşınabilir” Benim stratejim bu şekilde. 9.400’ü, rally yapısının en önemli kalesi olarak görüyorum. Ancak, şunu belirtmek lazım, endeksin bu son yükselişi genele yayılan büyük bir ralliden ziyade, sektör bazlı ilerledi. Herkes “yükseliş oluyor ama kazanamıyoruz” dedi bolca. Dolayısıyla hisselerde ve sektörlerde seçici olmak çok önemli hale geldi.

Son yükselişlerde eğer bankacılık, holding ve bir iki farklı sektörde değilseniz, genel itibariyle çok da para kazandığınız söylenemez. Ancak biz Traderların işi de akışı keşfetmek ve ona odaklanmak. Yani paranın girdiği yerde olmak görevimiz. O yüzden, her hafta sonu mutlaka endekslerin kendi grafiklerine de bakmak bir ödev haline geldi. XBANK, XHOLD, XILTM, her neyse, tüm sektör endekslerine mutlaka bakmanız ve genelden ayrılacak sektörleri ve onun hisselerini keşfetmeniz gerekiyor.

Ben sektör endekslerine geçmişte çok bakardım, sonra bir süre bıraktım. Hisse bazlı ilerledim. Ancak geldiğimiz bu noktada sektör endekslerine de en azından haftalık grafikte mutlaka bakılmalı.

Şimdi TL:DR (too long, didn’t read) diyenler için mevzuyu özetleyelim. Borsa istanbul’da şu ana kadarki döngü rally-base-rally-base-rally şeklinde ilerliyor. Gerçek anlamda DROP diyebileceğimiz bir düşüş yaşamadık. Yaşadığımız düşüşler BASE içerisindeki testerelerdi.

Bu döngüde sıra yine rallide gözüküyor.

Hedef de 12.000 puan gözüküyor. Ancak şunu da belirtmek gerek, bu 12.000 yürüyüşünün önünde en büyük pencerede görebileceğimiz büyük bir rising wedge de mevcut, görmeyenler için aşağıda temiz bir şekilde bırakıyorum.

%title

Bu yapı 12.000 yürüyüşümüzde önümüze ne kadar çıkar, ne kadar sorun teşkil eder, bu enflasyonist ortamda çalışırsa ne kadar çalışır bunların hepsi soru işareti.

Ancak hep ne diyordum? “bir formasyon tetiklenmedikçe formasyon değildir”.

Bizim bu rising wedge’in tetiklendiğini görmemiz lazım, ancak zaten bu kadar devasa bir wedge tetiklenirse, başımız çok ağrır. Dolayısıyla düşük ihtimal görüyorum.

Şimdiki fiyat hareketi, “9.400 üstü merak etme” diyor. Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Buraya kadar geldiyseniz ve okuduysanız müteşekkirim. Bol kazançlar dilerim.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “24 Nisan 2024 Haftası Borsa Değerlendirmesi – Rally, Base, Rally, Base, Rally?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir