Piyasaların yükseliş (boğa) ve düşüş (ayı) dönemlerinden ayrı olarak, bir de yatay bir konsolidasyonda ilerledikleri, range yaptıkları, durağan seyrettikleri süreçleri vardır ki, işte Testere Piyasası Nedir sorusunun cevabı burada gizlidir.
Testere piyasası nedir dediğimizde aklımıza ilk anda bir testerenin dişlerinin gelmesi çok doğal olabilir çünkü adından da anlaşılacağı üzere piyasa bu dönemlerde adeta bir testerenin dişlerini andıran bir görüntüyle seyretmektedir.
Piyasada eğer bir testere dönemindeyse, fiyatın yönü için net bir görüş bildiremeyiz. Testere piyasasında, herhangi bir zaman diliminde fiyat hareketleri incelendiğinde, fiyatın hep yatay seyreden belirli bir aralığın içerisinde düşüş ve yükselişlerden oluştuğu görülecektir. Bu yapı, fiyat testere aralığından kurtulup da yeni bir yüksek tepe ya da daha düşük dip yapana kadar bu şekilde devam edecektir.
Testere Piyasasının Sahibi Kimdir?
Bu sorunun cevabı kimse olacaktır çünkü ne boğalar ne de ayılar piyasaya hakim olabilir. Piyasanın tepesi de dibi de hep aynı düzeylerde son bulmaktadır. Piyasada bir denge vardır. Bir konsolidasyon vardır. Bir dinlenme vardır. Testere piyasasında trend yoktur. Yön belli değildir. Piyasanın bu dönemlerdeki hacimleri incelendiğinde arz ve talebin de bu tepe ve dip oluşumlarına paralel olarak düşük oluştuğu görülecektir. Bizim piyasamız Borsa İstanbul için testere dönemini değerlendirecek olursak, yabancı yatırımcıların çekildiği, sadece yurtiçi yatırımcıların işlem yaptığı bir dönem olarak düşünebiliriz. Bu dönemde genelde Day Traderlar ve Scalperlar işlem açar. Trend Takipçileri, Fonlar, Akıllı Para, Swing Tradelar, Position Traderlar genelde bu piyasalardan uzak dururlar.
Testere piyasasından sonraki dönemin nasıl olacağını ise, fiyatın kırıldığı yön ve hacim belirleyecektir. Bu yatay süreçten boğalar daha güçlü çıkarsa yükseliş, ayılar daha güçlü çıkarsa düşüş başlayacaktır.
Testere piyasası her zaman diliminde oluşabilir. Büyük zaman dilimlerinde oluşan testere dönemleri haftalar, aylar sürebilir. Bu tür dönemler, destekten (talep bölgesinden) al, dirençte (arz bölgesinde) sat şeklinde bir stratejiye dönüştürülebilir.
Testere Piyasası Nedir, Bu Piyasada Kazanç Mümkün mü?
Testere piyasasının en büyük riski yönün belli olmaması nedeniyle yapılan işlemlerin zararla kapanma olasılığının yüksek olmasıdır. Tabi ki fiyatların bu dönemlerde, düşüşten yükselişe, yükselişten düşüşe geçtiği noktalar doğru analiz edilirse, iyi bir risk yönetimi, sistematik bir al-sat yaklaşımı ile testere piyasasından da kazançlar sağlanabilir. Teknik analiz verileriyle fiyatların tepede ve dipte temas ettiği noktalar yatırımcılar için piyasanın yönünü ve işlem türünü (spot, long veya short) belirlemede olanak sağlar. Piyasanın hangi noktalarda yön değiştirdiğini anlamlı analizlerle tahmin edebilen yatırımcılar, fiyatın döndüğü noktaları destek ve direnç bölgeleri olarak çizerek, dip olarak belirledikleri yerde yükseliş için, tepe olarak belirledikleri yerde düşüş için işlemler yaparlar ve doğru işlem fırsatı yakalayarak kar elde etmeye çalışırlar.
Unutulmamalıdır ki; testere piyasasında hiç işlem yapmamak da stratejik bir yaklaşım olarak görülebilir. Testere piyasasında kar elde edilebilmesi ve kasanın zarar etmeden işlemden çıkabilmesi için yatırımcıların mutlaka bir işlem stratejisi olması gerekir. İyi bir yatırımcı testere piyasasında belki hiç zarar etmeden işlemler gerçekleştirebilir ancak bir strateji belirlenmeden girilen işlemler (yüksek ihtimalle zararla sonuçlanacak olsa da) zararsız bir şekilde işlem sonunda kasayı kurtarsa bile yatırımcıyı/trader’ı yormaktan ve boş çaba harcamaktan başka bir işe yaramayacaktır. Eğer piyasa ile inatlaşma olursa, piyasa özellikle testere dönemlerinde verdiği karlarının hepsini katıyla alacaktır. Bir strateji belirlemeden testere piyasasında gerçekleşen işlemleri dip ve tepede oluşan dişleriyle doğrayacaktır.
Not: Testere Piyasasına İngilizce Rangebound Trading deniyor. Testere Piyasası Nedir sorusunun İngilizce cevabı için, ilgili Investopedia’nın bir makalesini şuraya bırakıyorum.
Diğer Borsa-Kripto-Finansal Piyasalar terimleri için Borsa Sözlüğümüzü ziyaret etmeyi unutmayın!