Hissede Hedef ve Stop Belirlemek mi, Belirlememek mi?

%title

Dostlar herkese merhaba. Bu yazımda size bir hissede hedef ve stop belirlemek konusundaki fikirlerimi paylaşacağım. Benim bu konudaki fikrim biraz farklı. Çünkü pozisyona girmeden önce hedef ve stop belirlemek istemiyorum. Hedef ve stop belirlemek işinin psikolojik olarak bizi engelleyici olduğunu, trend sürmeye engel olduğunu düşünüyorum ve bunu tecrübe ettim. Şimdi de size “hedef/stop neden değişken olmalı, neden sabit bir hedef ve stop koyulmamalı” bu konudan bahsedeceğim. Şimdi, aşağıdaki tweet’i 26 Ocak 2019’da atıp #kront analizi yapmışım. Hatta analizde sizler için hedef de koymuşum.

Hissede hedef ve stop belirlemek

Hissede hedef ve stop belirlemek

Tweet’te analiz ettiğim #kront‘un o zamanki görünümünü aşağıya daha büyük olarak koyuyorum. Bu grafik 26 Ocak haftası #kront kapanış grafiği. “Buradan girilir” demişim. Hatta hedef/stop isteyen arkadaşlar vardı, o yüzden hedef de, stop da koymuşum. Kanal tepesi hedef demişim.

Hissede hedef ve stop belirlemek
Hissede hedef ve stop belirlemek

#kront‘ta pozisyonumuzu almışız. Periyodumuz haftalık, artık sabredeceğiz. Hedefimiz ve stopumuz sabit. Bir hafta geçmiş, tarih 2 Şubat. Sonraki haftalık mum oluşmuş. Aşağıdaki grafikte işaretledim. 28 Ocak- 1 Şubat arası haftanın mumu. Güzel, yeşil bir mum. Kardayız.

Hissede hedef ve stop belirlemek
Hissede hedef ve stop belirlemek

#kront‘ta bir hafta daha geçti, 4 Şubat – 10 Şubat haftasının da mumu oluştu. Grafiği aşağıdaki gibi. Kırmızı bir mum, ama panik yok. Hedef de belli, stop da. Yolculuk devam ediyor. Hedefimiz kanal tepesiydi, bekliyoruz.

Hissede hedef ve stop belirlemek
Hissede hedef ve stop belirlemek

İki hafta geçti, 18 Şubat ile başlayan haftaya geldik. 19 Şubatta piyasa açıldı. Bizim #kront yüksekten açıldı, geri düştü. 20 Şubatta yükseliş devam etti. Baktık hedef yakın, günlük grafiklerle takip etmeye başladık. 21 Şubatta hedefimiz görüldü, kanal tepesindeyiz.

Hissede hedef ve stop belirlemek
Hissede hedef ve stop belirlemek

Hedefimiz görüldüyse ne yapmamız gerek? Satmamız gerek, karı cebe almamız gerek. Biz de öyle yaptık. Kanal tepesine değdiğini görünce gün içerisinde sattık. 10.15’ten işlemimiz gerçekleşti. 8.80’den portföyümüze aldığımzı kağıt, 10.15’ten çıktı. %15 kar. Para cebimizde.

Hissede hedef ve stop belirlemek
Hissede hedef ve stop belirlemek

Hatta bu işe yıllarımı verdim, ben bile o an piyasanın çoşkusuna kapılıp aşağıdaki tweeti atmışım sattıktan sonra. Ne demişim? Gerisi riskli demişim. Neden riskli? Devam etmeyeceği ne malum? Kağıt dönüş için sinyal verdi mi? Hayır. İşte, tweetim aşağıda:

Hissede hedef ve stop belirlemek
Hissede hedef ve stop belirlemek

Doğmamış çocuğa don biçmişiz. “Daha yükselmez, buradan satalım” demişiz. “Önünde engeller var, buradan döner” demişiz. Piyasa bize hiç bir şey söylememiş, biz kendi kendimize gelin güvey olmuşuz, panik olmuşuz, coşkuya kapılıp satmışız. Ne bir sat sinyali, ne bir yavaşlama.

Piyasa işte böyle arkadaşlar, sizi istediği gibi yönetip psikolojinizi anlık kontrol altına alabiliyor. Mantıktan, matematikten, soğukkanlılıktan uzaklaştırıp, yükselen kağıdı sattırıyor. %15 tamam diyoruz. Ya belki kağıt %30’a, %40’a gidecek? Sinyal bile yok dönüşüne. Ne kadar profesyonel olursanız olun, ne kadar soğukkanlı olursanız olun, mutlaka bu duygu seline (korku, coşku, endişe, panik) kapılıyorsunuz. Ben normalde duygularımı yönetmekle çok övünürüm, soğukkanlıyımdır, ama ben bile satmışım. Sonrasında ne mi olmuş? İzleyelim.

Bugün 26 Şubat. Dün ve bugün kağıt en yüksek seviyesini gördü. 11.10TL’den işlem gördü. Şu an 10.90 seviyelerinde. Yani en yüksek gördüğü rakam, sattığımız rakamın %10 daha üstü. Yani %15’e satmasaydık, %25 kardaydık.

Hissede hedef ve stop belirlemek
Hissede hedef ve stop belirlemek

Neden sattık peki bu kağıdı? Çünkü korktuk. “ya dönerse” dedik, “ya kazandığımız giderse” dedik, “ya %15’i kaybedersek” dedik, “e zaten gitmez artık” dedik. Hiç bir mantıklı açıklaması yok, tamamen duygusal. Halbuki dönerse dönsün, sinyal gör %5 dönsün. %10 kazan. Ama dönüş görmediysen sabret be arkadaşım, sabret. Borsa sabırsızların cebinden para alıp sabırlıların cebine dolduruyor. Dönüş görmedik, korkup çıktık. Korkmasaydık hala taşıyorduk kağıdı, %15’e sevindik, %25 olacaktı. İşte hedef dediğimiz şey bizi bu psikolojiye şartlıyor.

Hedef koymasak, desek ki “abi mumlar dönüş sinyali verene kadar takip edeceğim kağıdı”, belki %25’ler, %35’ler, %40’lar gelecek. Ancak hedef koyduk ya, o hedefe gelince kafa çalışmaya başlıyor, “sat abi, hedefe geldi, sat, sat, sat, boşver, al çık”.

Yani demem o ki, hedef de, stop da dinamik ve değişken olmalı. Yoksa koyduğun hedef gün gelir ayağında pranga olur, kağıdı süren %40’a gider, sen hedef gördü diye %15’te satarsın. Aynı bizim hikayemiz gibi. Okuduğunuz için teşekkürler. Yazıyı sevdiyseniz ve yararlı bulduysanız aşağıdaki paylaşım butonlarını kullanarak Twitter, Facebook ve Whatsapp’ta paylaşabilirsiniz.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

3 Comments on “Hissede Hedef ve Stop Belirlemek mi, Belirlememek mi?”

  1. Sitedeki tum yazilarinizi okudum ve hayran kaldim.egitim yazilarinizin devamini bekliyorum sabiraizlikla.saygilar

  2. Çok kişisel bir tercih, insan doğası bu konuda çok yetersiz. Aslında trading dediğimiz de tam olarak bu. Neden girdiğimiz küçük bir kısmı sadece, Ne kadar risk aldık, pozisyonu nasıl süreceğiz gibi kararlar aslında para kazandıran kurallar.

    teşekkürler

  3. İz süren stop için bir öneriniz var mi? ATR gibi metrikler var ama, pratikte ne kadar kullanışlı emin değilim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir