Stop Loss Nasıl Yapılır? Eksiyi Kes, Artıyı Tut.

%title

Arkadaşlar, zaman bulmuşken sizlere Stop Loss Nasıl Yapılır başlıklı bir yazı yazacağım ve aklımda dolaşan bir konudan bahsedeceğim. Şimdi hepimiz borsa’da, FX’te, viop’ta az ya da çok, kendi bütçemizde işlem yapıyoruz. Amacımız ne? Tabi ki para kazanmak. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak, kendi çarkımızı döndürmek istiyoruz. Ancak çoğunuz şu an, bu işe başladığı paradan daha AZ bir miktarla devam ediyor. Bu ne demek? Yani para kaybediyorsunuz. Peki, ilk işe başladığımız amaçla şu anki reel durum örtüşüyor mu? Örtüşmüyor, çünkü çoğunuz bu işten para kazanamıyorsunuz.

Ancak, daha önceki zincirlerde de bahsettim, hiç biriniz bu işten neden para kaybettiğinizi bilmeden, araştırmadan, sormadan, kök nedene inmeden yoluna devam ediyor. Dolayısıyla, yeni paralar kaybetmeye de devam ediyorsunuz.

Geçen beraber çalışmaya yeni başladığımız bir öğrencimle DM’den mesajlaşırken, “abi çalışıyorum, didiniyorum, okuyorum, izliyorum, hala para kaybediyorum” dedi. Son işlemlerini paylaşmasını rica ettim. Beraber 1 saat o işlemleri analiz ettik. Arkadaşlar sonuçlara inanamazsınız.

6 işlem yapmış son 1 ay içerisinde, 2’si zarar, 1’i kafa kafaya, 3’ü kar. Şimdi bakınca “eh, fena değil, işlemlerin yarısı kar etmiş, ne güzel” diyorsunuz değil mi? Ancak arkadaşım, 3 karlı işlemde toplamda %14 kazanmışken, zarar eden 2 işlemde toplam %29 para kaybetmiş.

Yani reelde %15 zararı var 1 ayda. Biliyorsunuz, bu %15 kağıt üzeri zarar, mevduat faizini, enflasyonu, paranın değerini, zaman kaybını hesaba katarsan zarar daha fazla. Oturduk, karşılıklı sohbet ettik, ona şunu anlattım:

“Bu işte başarılı olmak istiyorsan girdiğin her trade’in sonunda ya büyük para kazanacaksın, ya küçük para kazanacaksın, ya kafa kafaya bitecek trade ya da çok küçük bir kaybın olacak. Eğer büyük kayıp yaşarsan bu iş biter, sermayen erir, kasan küçülür.”

Bu, çok sevdiğim bir yazar olan Steve Burns’un bir kitabından alıntı. Harika bir özet. “Trade yaparken hiç bir zaman büyük kayıp yaşamaman lazım” diyor. Peki bu bizi nereye götürüyor? O efsanevi, herkesin merak ettiği, kimsenin bir türlü yapmayı beceremediği şeye: Stop Loss Nasıl Yapılır?

Stop Loss Nasıl Yapılır
Stop Loss Nasıl Yapılır

Stop Loss Nasıl Yapılır sorusunu cevaplayacak devasa bir içerik üreteceğim, eni konu her kıyısını köşesini size anlatacağım, nasıl yapılır, ne zaman yapılır, neden yapılır hepsini öğreneceksiniz, biraz zamana ihtiyacım var. Ancak beni beklemek yerine stop loss nasıl yapılır üzerine mutlaka çalışmanız gerekiyor.

Stop Loss Nasıl Yapılır: Zararı Hızlıca Kes!

O yüzden size küçük bir ipucu vereceğim. Stop Loss aslında abarttığınız kadar zor bir şey değil, sadece o işin psikolojisi, “kaybettim, yanıldım” cümlesini kendinize itiraf etmeniz ve o tuşa basmanız zor. Onu becerdikten sonra iş çok kolaylaşıyor.

Bu işi kolaylaştırmak için ise bakiyeye odaklanmanız gerekiyor. Bakiye derken ne anlatmak istiyorum? Yani KAR/ZARAR ekranına bakın. İyi bir analizden sonra bir pozisyona girdiniz. Pozisyonun ilk saatleri veya ilk günleri iyi başlamışsa pozisyon yüksek ihtimal iyi performansla devam edecek.

Kötü başlayan bir pozisyon ise, yine yüksek ihtimal kötü gidecek. Dolayısıyla o işleme has bakiyeniz eksi gözüküyorsa, yani zarardaysanız, rakamı fazla büyütmeden işlemden çıkın. Artı yazan işlemlerde ise sabredin ki kazancınız büyüsün. Sadece bunu yaparak stop loss nasıl yapılır sorununu çözmüş olacaksınız.

Tabi ki bu kadar basit değil işin iç yüzü, ancak bu bir yöntem. İnanın şu anki halinizden daha iyi bir duruma getirecek sizi. Eksiyi kesin, Artıyı tutun. Stop Loss nasıl yapılır sorusunun cevabı basit haliyle aslında bu. Bunu yaparken grafiklerden de destek alacaksınız tabi ki. Herkese teşekkürler, kısa bir zincir yapmak istedim. Selamlar, bol kazançlar.

Bu yazımı sevdiyseniz, Stop Loss Nasıl Yapılır konusuyla ilgili aşağıdaki yazılarımı da okumanızı öneririm:

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

3 Comments on “Stop Loss Nasıl Yapılır? Eksiyi Kes, Artıyı Tut.”

  1. Eforu kazanmaya değil kaybetmemeye verin. Kayıplarını sınırlayan esnaf dükkanını kurtarır 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir