Dostlar merhaba.
Size bu yazıda Bilinmeyen Borsa Sihirbazları kitabını tanıtacağım.
Özellikle sinema sektöründe çok tekrarlanan bir döngü vardır, bir film eğer tutarsa, ilk filmin popülerliğinden ekmek yemek isteyen yapımcılar hemen devam filmlerini çekmek isterler.
Bu ikinci ve hatta üçüncü, dördüncü devam filmlerinin harcamaları, bütçesi, emeği çok daha hafif ve basittir çünkü ilk film zaten pazarlama-satış işinin çoğunu halletmiş ve bir “marka” yaratmıştır.
Geriden gelen diğer filmler hızlıca kendini kabul ettirir, çok daha az bir pazarlama harcamasıyla en az ilki kadar çok kişiye ulaşır. Üstelik bu filmlere senaryo yazmak, set ayarlamak, oyuncu bulmak daha kolaydır çünkü ilk filmin popülaritesi bu süreci kolaylaştırır.
İşte, bu yazıda size tanıtacağım kitabın, Bilinmeyen Borsa Sihirbazları’nın da mantığı az çok aynı.
Jack D. Schwager’i, yazdığı ve sizin de muhtemelen okuduğunuz çok çok önemli bir kitaptan dolayı, Borsa Sihirbazları kitabından dolayı mutlaka tanıyorsunuzdur.
Eğer bu kitabı okumadıysanız mutlaka okumanızı öneririm. Şurada bu kitapla ilgili yazdığım bir inceleme yazısını bulabilirsiniz. Bu kitap her Trader’ın kütüphanesinde mutlaka ama mutlaka bulunması gereken bir kitaptır. Kaçırmayın derim.
Bu yazıda ise, bu ilk kitabın inanılmaz popüler olması sonrası, yine kendisinin yazdığı ve Borsa Sihirbazları kitabının devamı niteliğinde başka bir kitap tanıtacağım sizlere.
Esasen, Jack D. Schwager’in aynı konseptte, başarılı Traderlarla yaptığı röportajları yayınladığı birden fazla kitabı var. Bu konsept çok tuttuğu için, konseptin suyunu olabildiğince sıkmış kendisi. İyi ki de sıkmış, Trading adına ne kadar fazla kitap yazılırsa o kadar iyi.
Kendisinin aynı konseptte yazdığı litapların kronolojik sıralaması şöyle:
- Borsa Sihirbazları
- Yeni Borsa Sihirbazları
- Bilinmeyen Borsa Sihirbazları
- Hedge Fund Sihirbazları
Bu kitapların hepsi Türkçeye çevrildi mi bilmiyorum ancak ben ilk borsa sihirbazları kitabını ve serinin üçüncüsü olan bilinmeyen borsa sihirbazları kitabını okudum. Diğerleri de okuma listemde.
Evet, anladığınız üzere bu yazının konusu Bilinmeyen Borsa Sihirbazları.
Bilinmeyen Borsa Sihirbazları Kitabının İçeriği
Jack, bu kitapta çok ön planda olmayan, trading yarışmalarında derecesi olmayan, medyada yer bulmayan, sosyal medya tarafında güçlü olmayan ancak yine de çok çok önemli başarılara imza atmış Traderlar ile yaptığı röportajları yayınlamış.
Kitapta sözü geçen Traderlar şunlar:
- Peter Brandt
- Jason Shapiro
- Richard Bargh
- Amrit Sall
- Daljit Dhaliwal
- John Netto
- Jeffrey Neumann
- Chris Camillo
- Marsten Parker
Ben bu kitabı ilk kitap olan Borsa Sihirbazları kadar değerli ve dolu bulmasam da, içerideki bazı röportajlar tam anlamıyla dört dörtlük röportajlardı.
Özellikle Peter Brandt’ın, Richard Bargh’ın ve Amrit Sall’ın röportajlarının mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum.
Peter Brandt’ı belki biliyorsunuzdur, röportaj veren Traderlar arasında sosyal medyada en güçlü varlık gösteren Traderlardan biri. Kendisi geleneksel teknik analiz yapan bir grafik trader’ı. Özellikle kendimle çok özdeşleştirdiğim ve kendime çok benzettiğim bir tarzı var. (kendisinin Twitter hesabı şurada)
Ben kendisini bu kitaptan önce sosyal medyada tanımış ve çok sevmiştim.
Trading’e bakış açısı olan “strong opinions, weakly held” bakışı benim de en başından beri çok çok önem verdiğim çok önemli bir bakış açısı. Bu bakış açısına göre tutunduğumuz her olasılığa gerçekleşmesi çok yüksek olasılıklarmış gibi bakıyoruz ancak bu olasılıkları o kadar hafif tutuyoruz ki, en ufak bir ters gelişmede dışarı çıkabilecek rahatlıkta oluyoruz.
Bu aslında Trading’in en önemli yetkinliklerinden biri çünkü pozisyonunuzla duygusal bir bağ kurmanızı ve ters bir durumda içeride kalmanızı engelliyor. Her bir pozisyona sanki sizi zengin edecek sıradaki pozisyon buymuş gibi bakıyorsunuz ancak eğer pozisyon lehinize gitmezse de “olmadı” deyip anında çıkmanız gerekiyor.
Onun dışında, kitapta bahsi geçen Amrit Sall’ın olumlu bakış açısını, pozitif beklentili trading psikolojisini çok sevdim diyebilirim. Kendi halet-i ruhiyeme baktığımda da aynısını görüyorum. Düştüğü zaman bile nasıl daha güçlü kalkabileceğini düşünen bir adam Amrit ve her zaman her defasında tüm gelişmeleri olumlu ve sakin karşılıyor.
Mesela, trading sırasında ciddi bir para kaybettiğinde, diğerleri gibi içine kapanıp, harcadığı parayı kısmak ve giderleri azaltmak yerine, daha hızlı motive olup daha hızlı sahalara dönmek için, daha fazla para harcayıp kendini eğlendiriyor, daha güzel yemekler yiyip daha güzel vakit geçiriyor. Bunu bir “toparlama kampı” gibi düşünüyor.
Aşağıya, kitaptan çok etkilendiğim birkaç sözü bırakmak istiyorum ve bu kitabı Trading ile alakalı dostlarıma öneriyorum. Ancak belirtmeliyim ki, ilk kitap olan Borsa Sihirbazları gibi bir hall of fame’e sahip değil kitap. Yine de okunmalı.
Kitaptan bazı alıntılar:
Peter Brandt
- Bir Trader’ın işi kayıpları almaktır. Zarar eden bir işlem bir şeyleri yanlış yaptığın anlamına gelmez. İşlem yapmanın zor tarafı, doğru şeyleri yaparken de zarar edebileceğindir. Ben sadece verdiğim emirleri kontrol edebilirim. İşlemlerin sonuçları benim kontrolüm altında değil.
- Bir formasyon çalışmadığında, bu formasyonun kendisinden daha güçlü bir sinyaldir.
- Bir işlemin iki kısmı vardır. Yön ve zamanlama. Bunlardan birinde yanlış çıkarsan, işlemden de yanlış çıkarsın.
- Strong opinions, weakly held. Her an vazgeçilebilir, güçlü fikirler. Trading’in mottosu bu.
- Piyasalar aylık veya yıllık gelir enstrümanı değildir.
Richard Bargh
- Patronlarım bana “daha tutarlı olmalısın, mesela her gün 100 sterlin kazanmaya çalış” gibi şeyler söylerlerdi. Halbuki bence traderlık hiçbir zaman bu şekilde yapılamaz. Daha çok şöyle işler: bir süre hiçbir şey kazanamazsın, sonra kasanda bir sıçrama olur.
- Traderlıkta en önemli şey zihinsel sermayedir.
- Bir pozisyon ne kadar zararda devam ederse, zararla kapanma olasılığı da o kadar yüksek oluyor.
- Fırsatlar yıl içerisinde dağınıktır. Bugün bir fırsat çıkar, belki 6 ay hiç fırsat çıkmaz. Bazı seneler kazançların neredeyse tamamı 1-2 ayda gelir. Geri kalan 10 ayda yatarsın. Düzenli gelir Trading’de mümkün değildir.
- Piyasada para düzensiz olarak akar. Bazen çok uzun süre hiçbir şey kazanamazsın, bazen 1 ay içerisinde 11 aylık para kazanırsın.
Amrit Sall
- Zihniyeti değiştirmen gerekir. Olumsuz ve stresli bir durumda olmaktansa zihni sakin ve mantıklı bir yere geri döndürmek gerekir. Kararları amigdala yerine prefrontal korteksten alman gerekir.
- Piyasada büyük fırsatlar her zaman gelir. Gelmediğindeki dönem bekleme dönemidir. Bu dönemlerde dürtüsel olmamayı ve aptalca şeyler yapmamayı öğrenmelisin. İlk yıllarımda bu dönemlerde hiçbir şey yapmadan beklemek yerine düşük olasılıklı işlemleri zorlayarak zihinsel ve finansal sermayemi boşa harcadım. Bu hatadan ders çıkarmak kariyerimin dönüm noktası oldu. Şimdi biliyorum ki, zamanın yüzde 90’ında piyasada bir fırsat olmayacak ve zamanın yüzde 10’unda kazançlarımın yüzde 90’ını yapacağım.
- Başarısız traderların bir ortak özelliği, her ay para kazanma hedeflerinin olması. Bir trader böyle bir hedef koyamaz çünkü piyasada fırsatlar belli bir takvimle gelmez. Ancak sen her ay kazanç elde etme hedefi baskısıyla henüz hazır olmamış setuplara girmek zorunda hissedersin kendini. Dürtüsel/rastgele işlem sıklığın artar.
Evet dostlar, yazıyı bitiriyorum. Eklemem gereken önemli bir şey daha var, kitabın çevirisi camianın en ünlü yazar-çevirmen-eğitmenlerinden biri olan Ali Perşembe’ye ait. O yüzden kusursuz bir çeviri diyebilirim.
Bilinmeyen Borsa Sihirbazları kitabı bir Trader’ın kütüphanesinde mutlaka olması gereken kitaplardan biri. Piyasada çok daha etkileyici, çok daha dolu başka kitaplar da var belki ama, bu kitap da hiç boş değil.
Diğer kitap tanıtımlarım için mutlaka Kitap Tavsiyeleri bölümünü ziyaret edin dostlarım.
Görüşmek üzere.