ABCD Formasyonu Örnekli Anlatımı

%title

Arkadaşlar, herkese merhaba. Dün Twitter’da paylaştığım AB=CD formasyonu dersi oldukça ilgi çekti. Her yazıyı olduğu gibi, bu yazıyı da siteye koymak gerekli diye düşündüm, arayı çok fazla açmadan zinciri siteye aktarayım. Hani zaman zaman diyorum ya sizlere, fiyatlar belli kalıplar, belli döngüler içerisinde hareket eder, belli bir armonisi, belli bir ahengi, belli bir ritmi vardır diye. Şimdi, grafikler arasında gezerken, bu armonik hareketlere bir örnek yakaladım. Bunu sizlerle de eğitim amaçlı paylaşmak istiyorum.

ABCD formasyonunu biliyorsunuzdur. 3 tane tipi var. Bu zincirde örnekleriyle anlatacağım ilki ve en bilineni. Yani AB=CD formasyonu. Bu ne demek? Herhangi bir itki dalgasının, düzeltmesi bittikten sonraki devam eden ikinci dalgasının boyunun, ilk dalgayla aynı olma ihtimali yüksektir demek. Hemen kafanız karışmasın. Bunu bir grafikle anlatayım. Aşağıda normal bir yükseliş döngüsü var. Toplam 4 ayaklı 3 dalga.

  • A’dan B’ye bir itki dalgası (1. Dalga)
  • B’den C’ye bir düzeltme dalgası
  • C’den D’ye bir itki dalgası daha. (2. Dalga)

Grafiğe dikkatlice bakmanızı rica edeceğim:

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

AB=CD formasyonu, çok basit bir şekilde şunu diyor: Piyasaların normal ritminde, AB dalgasının BOYU’nun, CD dalgasının BOYUYLA aynı olma ihtimali yüksektir. Grafik aşağıda, A’dan B’ye fiyat toplam 14.876 puan yükselmiş. Düzeltme bitince, C’den D’ye de 14.876 puan yükselmeli.

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

Yani, normal şartlar altında, piyasa D noktasını gördüğü zaman aşağıya dönmeli. Aşağıda kırmızı ile belirttiğim hareketi yapmalı. Bu, tabi ki, tüm formasyonlar gibi, kesinlik taşımaz, bir ihtimaldir. Ancak sık karşılaşılır.

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

Bu yukarıdaki senaryo bir boğa senaryosu. Yani “bullish” bir senaryo. Pek tabi, her formasyon gibi, bu formasyonun da bir AYI senaryosu, yani “bearish” bir senaryosu var. O da aşağı yukarı şöyle gözüküyor:

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

Gerçek Hayattan ABCD Formasyonu Örnekleri

Şimdi, teoride AB=CD formasyonu tamam sanırım. Anlamışsınızdır. Zaten piyasanın en kolay anlaşılabilen, en kolay takip edilebilen formasyonlarından biri. Şimdi bir de gerçek hayattaki pratiğine dönelim, onlardan örnek vereyim. Burada çok şanslıyız, çünkü endeksimizin 22 Ocak 2020’deki zirvesinden sonra aşağıya hareketi tamamen AB=CD kalıbıyla olmuş ve bu kalıp, aşağı düşüşte tam iki kere görevini yerine getirmiş. Haydi, çizerek gösterelim.

Daha iyi anlamanız için 4 saatlik grafikte çizelim örneğimizi. Grafik aşağıda. Burada iki adet AB=CD formasyonu var. Birini yeşil, diğerini mavi renklendirdim. Burada dikkat ederseniz, AB=CD nereyse eksiksiz görevini yerine getirmiş. Sonraki tweette beraber ölçelim:

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

Siz de Tradingview’de (veya hangi platformu kullanıyorsanız onda) açıp ölçerseniz, her bir düşüş dalgasının ortalama 6.250 puan sürdüğünü, sonradan da dönüş (düzeltme) başladığını göreceksiniz. Buyrun, aşağıda:

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

Peki bunu nasıl ölçüyoruz? Elimize cetvel, kağıt, kalem alıp ölçmek biraz çağ dışı. Bunu tüm plaformlarda bulunan Fibonacci Extentions (Expansions da diyen var, Fibonacci Impulse diyen var) aracıyla ölçebilirsiniz. Türkçesi Fibonacci Uzatma Seviyeleri. Tradingview için aşağıda sarı ile işaretlediğim araç.

%title

Bu butona bastıktan sonra toplam üç noktaya dokunacaksınız. Birincisi, itki dalgasının başladığı A, İkincisi, itki dalgasının bittiği ve düzeltmenin başladığı B, Üçüncüsü ise, düzeltme dalgasının bittiği C noktası. Sonra, olası D noktaları çıkıyor. Grafik aşağıda:

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

Burada olası D noktaları, Fibonacci noktalarıdır. 1 ile gösterilen nokta (kırmızı ile dikdörtgen içerisine aldım), AB boyunun aynısını CD boyutuna uygular. 1.27, 1.41 ve 1.61 Fibonacci uzatım noktalarıdır (onlara sonra değineceğim, diğer ABCD patternlerinde kullanılacak). Yani, AB=CD formasyonunu takip etmek istiyorsanız, Fibonacci Uzatım noktalarını belirledikten sonra D noktasını 1 ile belirlenen seviye olarak alacaksınız (burası net mi?). Böylece D noktasını (olası dönüş noktasını) bulacaksınız. Gördüğünüz gibi, fiyat buradan dönmüş.

Şimdi devam edeyim ve sonraki örneğe geçeyim. Bu örnek, Cuma günü tepkinin geldiği yeri size daha iyi anlatacak. Yine fibonacci uzatım aracını alın ve bu sefer aşağıdaki seviyelerde çizin. Gördüğünüz gibi, D noktası yine fiyatın döndüğü noktaya denk geliyor.

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

İşte size AB=CD formasyonunun hem teorideki açıklaması, hem de güncel endeks üzerinden sağlam bir örneği. Güzel bir Cumartesi dersi olmuş oldu. Ancak unutmamanız gereken bir kaç şey var: Teknik Analiz tamamen bir olasılıklar hesabıdır, kesinlik içermez. Dolayısıyla, olasılığı ne kadar yüksek ihtimal tutarsanız, o kadar başarılı olursunuz. Bu ne demek? Fiyatın olası döneceği noktaları ne kadar fazla teknik analiz aracıyla desteklerseniz o kadar iyi. Mesela: AB=CD’nin D noktası, aynı zamanda yine 4 saatlik grafikte, 200’lük ortalamaya denk geliyor. Yani, AB=CD formasyonunda fiyatın D noktasından dönme ihtimali sallıyorum, %30 ise, bir de 200’lük ortalamaya denk gelirse, ihtimal %30 daha artıyor ve %60 oluyor (rakamlar sallamadır).

ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım
ABCD Formasyonu Çizimli Anlatım

Yukarıdaki grafikte, AB=CD’nin, 200’lük ortalamayla buluşmasındaki mükemmelliğe bakın. İşte burası, bir day trader için VIOP’ta mükemmel bir endeks long noktası. Veya bu seviyeleri bilen kişi “buradan mal satmayayım, tepki gelir” diyecek ve bekleyecek. Grafikte ne kadar fazla noktayı ne kadar eğitimli bir şekilde tahminler, olasılık hesabına dahil ederseniz, o kadar sakinleşir, psikolojinizi o kadar iyi yönetirsiniz. Bunu da size tek şey verir: BİLGİ.

Kısa bir zincir olur diye başladım, yine 21 tweet olmuş. İyi ki yazmışım ama, güzel örnek oldu. Okuyan, anlayan, kendine bir şey katan herkese teşekkürler dostlar. Sorularınız varsa yazın mention’a yazın, uygun zamanda cevaplarım. İyi akşamlar herkese.

Not: Eğer halen beni ve diğer hesabım olan Trading Motivasyonu hesabını Twitter’dan takip etmediyseniz, linklere tıklayın: Borsanın İzinden‘i Takip Et & Trading Motivasyonu hesabını Takip Et.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

2 Comments on “ABCD Formasyonu Örnekli Anlatımı”

  1. İbrahim hocam bullish abcd yapısı takibinde olası d noktasında dönüş beklendiğinde d noktasında short mu düşünmek lazım yoksa d noktasından dönüş yapan hareketin olası düzeltme seviyelerinden long mu açmak gerekir?

    Trendin tersine işlem yapmak tehlikeli sonuçta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir