Borsa 27 Mart 2019 Çöküşüne Nasıl Geldi? Analizli Örnek Anlatım

%title

Herkese merhaba. Bildiğiniz gibi, borsamız 19 Mart 2019’da gördüğü 105.900 zirvesinden sonra ardarda 7 gün düştü ve bu 7 günde aşağı yukarı %13-%14 değer kaybetti. Peki bu keskin düşüş tahmin edilebilir miydi? Hep beraber resimli örnekler üzerinden giderek inceleyelim.

Endeks 19 Mart 2019’da bir doji bıraktı kanal tepesinde. Aynı zamanda bu mumun üst gölgesi bir önceki zirveye değdi ve direnç çalıştı, endeks döndü. Bu grafiği sizle Twitter’da “kritik yer” diye paylaşmıştım. . O mumun grafiği aşağıdaki gibi:

Borsa Grafikleri
Borsa Grafikleri

Bu doji’den sonraki gün bir teyit mumu gerekli. Çünkü doji kararsız bir mum, alıcılarla satıcıların savaştığı bir seviyede çıkar ortaya. (DOJİ ile ilgili daha çok bilgi almak için DOJİ dersimi buraya tıklayarak okuyabilirsin). Teyit mumu da alıcılar mı kazanacak, satıcılar mı kazanacak onu gösterir bize. Bir sonraki gün endeks şöyle bir mum bıraktı:

Borsa Grafikleri
Borsa Grafikleri

Bu mum gördüğünüz gibi çok az gölgeli uzun ve hacimli bir gövdeye sahip (neredeyse bir #marubozu) bir mum. Yani düşüşün başladığını, hem de çok ivmeli başladığını anlatıyor bize. Normal şartlar altında, bir robot olsaydık, elde avuçta ne varsa tüm hisseleri satmamız gerekirdi.

Ancak bir robot değiliz, en büyük dezavantıjımız da bu. Robot gibi duygusal davranamıyoruz ve verilen mesajları net bir şekilde almıyoruz. Duygularımız ve egolarımız bu mesajları filtreliyor, biz sadece istediklerimizi içeri sokuyoruz. Elimizde hisseler var, sabırla beklemişiz, kara geçmeden satmayız diye diye kendimizi koşullamışız değil mi? Bu endeks dönüş mumunu görünce ne eldeki karlı pozisyonu ne zararlı pozisyonu kapatamıyoruz. Düşüşe inanmıyoruz, dönecek diyoruz.

Sonra ne oluyor? Hepimizin malumu, endeks üzerimizden kamyon gibi geçiyor, tüm hisseler %10’a varan kayıplar yaşıyor, kardaki kağıtlar bile zarara dönüyor. Benim 1 ay önce %16 karda olan portföyüm -%1 zararla apar topar kapanıyor, başka biri %5’te satmadığını -%15’te satıyor.

Her neyse, zaten bu konuları sıklıkla konuştuk ve daha çok konuşacağız. Endeks’in son manzarası aşağıdaki şekilde. Bugün oluşmakta olan günlük mum yeşil gibi duruyor (değişmezse). Neden yeşil olduğunu merak ettiniz mi?

Borsa Grafikleri
Borsa Grafikleri

Dün Twitter’da “endeks buradan döndü döndü, dönmedi sıkıntı büyük” dediğim 200 haftalık ortalamaya değdi ve değer değmez tepki gördü. Bakın grafikte soldaki haftalık, sağdaki günlük. Haftalıkta sarı kalın çizgi 200’lük ortalama. Nasıl da değip çekilmiş ve gölge bırakmış?

%title

Bu 200 haftalık ortalamanın geçmişte çalıştığı örneklere de grafikte bakın. Neredeyse 8-9 defa çalışmış, endeks aşağı geçmeye çalıştıkça bu yukarı ittirmiş endeksi. Yine aynısı olur mu? Olabilir. Olmayabilir de. Bunu bir kaç günlük mumdan sonra iyice anlarız.

Ancak şu an için “200 haftalık ortalama çalışıyor” diyebiliriz. Seçimden sonra eğer ortalık karışmazsa ve hayatımız normal bir şekilde devam ederse, borsa da dönüş mumu teyiti verdikten sonra hafif hafif hisse bakmaya başlayabiliriz. Ancak şimdi eldeki nakit kraldır diyorum.

Tabi ki bu bir “swing trader” bakış açısı. Scalp yapan 3-5 bişiler koparabilir, daytrader’lar sabah tepkiye girer akşam çıkar vesaire, orası benim işim değil, yapana da saygı duyarım. Ancak ben bir #swingtrader olarak bu seviyelerde, dönüş görmeden mallanmam. #swingtrader nedir, nasıl olur diyorsanız, Neden Swing Trader Oldum yazımı linke tıklayarak okuyabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler.

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

One Comment on “Borsa 27 Mart 2019 Çöküşüne Nasıl Geldi? Analizli Örnek Anlatım”

  1. Borsanın gerçek yüzüyle tanıştığım ilk satıştı. Borsayla ilgilenmeye başlamamın 4. ayında olması o zamanlar mutsuz şimdi ise çok mutlu ediyor. Sonrasında kendimi bu işi öğrenme adına kitaplara, eğitimlere adadım. Dönüp baktığımda 1 sene eğitim dolu bir yıl oldu.

    teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir