Yeni Başlayanlar İçin Teknik Analiz: Sıkça Yapılan Hatalar

Arkadaşlar, beni Twitter’dan takip eden arkadaşlar bilir, yaklaşık 1 haftadır yurt dışında tatildeydim. Ancak bugün dönebildim. Bu süre zarfında, bulunduğum lokasyonda ne yazık ki Wi-Fi yoktu, dolayısıyla internet erişimim çok kısıtlıydı. Yurda döner dönmez en çok sevindiğim şeylerden biri de internet bağlantısına ulaşabilmek oldu. Size bugün paylaşacağım yazı yeni başlayanlar için teknik analiz konusu altında olacak.

Şimdi çayımı demledim, evdekiler de yattı, internetim de var, bilgisayarımız da açık, kısa bir zincir yapayım istiyorum. Hem üzerimizden pası, kiri atarız. Dönüşümü kutlarız. Yazımın konusu, benimle DM’den paylaştığınız grafiklerde en çok yaptığınız hatalar. Hazırsanız başlıyorum.

Biliyorsunuz, çok fazla kişi bana DM’den çizimini paylaşıyor. Bu beni çok mutlu ediyor, yeter ki insanlar öğrensin. Yeni başlayanlar için teknik analiz konusunda yardımcı olmak benim görevim. En kötü çizimden en ustasına kadar, hepsine -kesinlikle karşı tarafı kötü hissettirmeden- cevabımı veriyorum, yorumumu yapıyorum. Buradaki tek amacım, insanların bağımsız, özgür ve kendi kendine yetebilen Teknik Analistler olmasını sağlamak. Kimsenin kimseye “muhtaç” olmasını istemiyorum. Kula kulluk edilmesin, kimse kimsenin ağız kokusunu çekmesin. Bu amaçla, en ufak bir yardım bile beni mutlu ediyor. Bu “başarılı teknik analist yetiştirme” yolculuğumda da başarılı olduğumu sizden gelen mesajlarla az çok anlıyorum. Bu her gece huzurla uyumama vesile oluyor. Şükür. Şimdi, uzun bir girizgahtan sonra sizden gelen grafiklerde en çok gördüğüm hataları paylaşacağım.

Eğer teknik analizi benim gibi yabancı kaynaklardan öğrendiyseniz belki denk gelmişsinizdir. Teknik analiz forumlarında insanların birbiriyle dalga geçmek için kullandığı bir kalıp var. YOLO derler kısaltmasına. Açılımı: You Only Live Once. Yani “bu hayata bir kere geliyorsun”. “Ne demek hocam bu YOLO? Ne alaka?” diyorsunuz biliyorum. Bu etiket, düştüğü çok bariz olan, ard arda kırmızı mumlar bırakan, en ufak bir dönüş sinyali bile göstermeyen kağıda grafik çizenlere ve pozisyon alanlara yapıştırılıyor. Aslında meali şu:

“hayata bir kere geldin, gidip tüm sermayeni sürekli düşen bir kağıda mı yatırıyorsun?”. Şimdi ben anlatınca havada kaldı ancak İngilizce bilenler YOLO diye aratsın, özellikle REDDİT’in borsa kanallarında çok güzel ve komik örnekleri var. Hatta en iyisi şu linke tıklayın, burada iyi anlatılmış. Peki bizimle bağlantısı nedir? Şudur:

Yeni Başlayanlar İçin Teknik Analiz: Düşen Kağıda Çizim Yapmak

Arkadaşlar, DÜŞEN KAĞIDA GRAFİK ÇİZİYORSUNUZ! Bu kadar boş zaman kaybı hayatımda görmedim. Grafiğin 1 haftalığı bırakın, 1 günlük grafikte bile yeşil mumu yok, aşağısı uçurum, bir dönüş sinyali yok. Ancak “hocam grafik çizdim, buradan döner mi sizce?” diye onlarca soru var. Lütfen ama lütfen, düşen kağıda grafik çizmeyin. Önce hızlıca bir tarayın, haftalıkta veya günlükte dönüş sezdiğiniz, en azından 1-2 yeşil mum gördüğünüz grafiklere zaman ayırın. Bu neden önemli bir tavsiye biliyor musunuz? Şu yüzden:

Düşen kağıda grafik çizdiğinizde kendinizi o kağıtta formasyon bulmaya, dönüş ibaresi yakalamaya ZORLUYORSUNUZ. Bu da yaptığınız en büyük ikinci hata. Eğer bir formasyonu ilk 10 saniye içerisinde görmediyseniz, o formasyon orada yoktur. Geçiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Teknik Analiz: YOLO
Yeni Başlayanlar İçin Teknik Analiz: YOLO

Ancak siz YOLO kağıtlara grafik çizerek duygularınızı, beklentilerinizi de işin içine katıyorsunuz. Yani beklentinizi grafiğe çiziyorsunuz. Sonra pozisyona girmek için kendinize SANAL gerekçeler üretiyorsunuz. Öyle bir şey yok. Grafik “ben dönüyorum abi” diye yalvaracak size. Hemen TOBO’yu, HO’dan geri tepmeyi, takoz’dan çıkmasını, düşeni kırmasını GÖRMENİZ LAZIM. Yani siz kağıdı değil, kağıt sizi ikna edecek “bende pozisyon al abi” diye. Bunu unutmayın. Devam ediyorum, ilk iki hatayı yazdım, sıra üçüncü hatada:

Yeni Başlayanlar İçin Teknik Analiz: Fazla İndikatör Hatası

Üçüncü hata, bir türlü ikna edemediğim indikatör kullanımı. Bakın, bu indikatörlerin hemen hemen hepsi bilgisayar çağının icatları. Tabi ki işe yarar, tabi ki kullanan çok iyi kullanır. Ancak bunlar size fiyatı unutturuyorsa, ÇOK BÜYÜK BİR YANLIŞ VAR!

Bilgisayar yokken indikatörler de yoktu, herkes cetvelle kağıtla trend, destek, direnç çiziyordu fiyat üzerinde. Sizce onlar mı daha başarılıydı, siz mi daha başarılısınız? İndikatörden zehirlenmeyin. Fiyata odaklanın. Biz tüccarız, bize fiyat lazım. Eskiden bu işler sadece mumlarla, çizgilerle ve formasyonlarla yapılıyordu, unutmayın. (ve onlar daha başarılıydı, emin olun. İndikatörler bizi zehirlemeden önce daha iyiydik, belki eski kafalı diyeceksiniz bana ama fikrim budur). Yeni başlayanlar için teknik analiz kısmında “indikatörsüzlük” isimli bir ders mutlaka gerekiyor 🙂

Bir de son eklentim, teyit. TEYİT çok ama çok önemli arkadaşlar. Borsadaki fiyat hareketleri tuzaklarla dolu. Eğer daha az tuzağa yakalanmak istiyorsanız mutlaka TEYİT bekleyin. Teyit nedir? Teyit, izlediğiniz zaman diliminde oluşan bir yeşil mum dahadır. Çok basit değil mi? Ancak bu FOMO dediğimiz iş bizi öyle psikolojiye sokuyor ki, “aman kaçtı kaçacak” deyip acele diyoruz. Acele etmeyin, az kazanın ama temiz kazanın. Tuzağa düşmeyin. Evet, yeni başlayanlar için teknik analiz başlığı altında yapılan hataları hızlıca özetledim arkadaşlar, haftasonu daha güzel paylaşımlar gelecek. Seviyorum sizleri, selamlar. (belki bu yeni başlayanlar için teknik analiz serisinin devamını getirebiliriz. Düşünelim bakalım)

Bu yazıyı sevdiyseniz, şu yazılarımı da sevebilirsiniz, tıklayın:

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

9 Comments on “Yeni Başlayanlar İçin Teknik Analiz: Sıkça Yapılan Hatalar”

  1. İnanılmaz güzel bir diliniz var. Yalın, anlaşılır.Mükemmel anlatımlar. İlgiyle takip ediyorum. Verdiğiniz emek için teşekkürler.

  2. Temel bir girizgah olarak, her zaman ki gibi çok güzel ve kıymetli bilgiler. Ancak bu konunun devamı olarak; trend çizimi nasıl olmalı, nereden başlamalı (örn: hangi mumdan), pu-nu çizimlerinde dikkat edilecek noktalar, obo, tobo, flama vs.çizerken nelere dikkat edilmeli vs gibi.. Bu bilgilerin hemen hepsi bir çok ders notunuzda parça parça zaten mevcut ancak bu yazı dizisine ikinci bir ek olarak bunları da ilave ederseniz bence harika olur. Emekleriniz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir