Twitter’dan Teknik Analiz Öğrenilir mi?

%title

Dostlar selam. Biliyorsunuz, Türk borsa dünyasının çok büyük kısmı iki sosyal mecrada toplaşmış durumda. Birincisi forumlar. İkincisi Twitter. Son yıllarda özellikle Twitter, Türk Borsa Camiası içerisinde ciddi atakta. Bu işi bildiğini iddia eden bol takipçili hesaplar, bol bol üst perdeden tweetler atarak kendini kanıtlama peşinde. Neredeyse artık takipçiden fazla üstat var diyebiliriz. Bunun sizin öğrenme döngünüze etkisini hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama, şimdi size Twitter’ın ve takip ettiğiniz kişilerin teknik analiz öğrenme konusunda sizi nasıl yanlış yönlendirebileceğine dair bir iki kelam edeceğim. Bence bu konu çok çok önemli ancak ne yazık ki yeterince ciddiye alınmıyor sizler tarafından.

Şimdi diyelim futbol oynamaya, futbol öğrenmeye merak sardınız. Daha önce hiç bir bilginiz yok bu sporla ilgili. Hiç maç izlemediniz. Ayağınız topa değmedi. Twitter’da 4-5 antrenör takip etmeye başladınız. Çok takipçili, kendine güvenli, bilmiş, yüksek telden konuşan 4-5 kişi. Futbol oynamakla ilgili hiç bir bilginiz olmadığı için, “ne doğru/ne yanlış” ölçüp biçecek tecrübeniz de yok. Dolayısıyla, boş bir levhasınız. Bu adamlar size ne derse, sorgusuz sualsiz kabul etmek durumundasınız. Çünkü sorgulayacak temel bilginiz yok.

Adam size “kırmızı kart aslında bir adam eksiltmez, bir adam daha oyuna sokar, kırmızı kart yiyen ekip artık 12 kişi oynamaya başlar” dese, “tamam” demekten başka bir çareniz yok. Çünkü olaya “saçma” veya “yanlış” diyecek altyapınız yok. Adam başka bir gün tweet atsa, dese ki “bir şut kaleye girdiğinde gol sayılabilmesi için SADECE kafayla atılmalı, ayakla atılan şutlar kaleye girse bile gol sayılmaz” dese, yine “tamam” diyeceksiniz. Yine aynı sebeplerden dolayı, sorgulama şansınız yok, çünkü bilginiz yok.

Ben bu Twitter’daki mevzuyu da buna benzetiyorum. Teknik Analiz, yapısı gereği bilgisine çok kolay ulaşabileceğiniz bir şey değil. Geniş bir bilgi eksikliği, kaynak kısıtı ve bilgiye ulaşım zorluğu var. Çoğu kişi sağdan soldan duyarak giriyor bu Borsa işine. Twitter’a üye olunca da, “o bunu takip etmiş, ben de edeyim, o şunu takip etmiş, ben de edeyim” diye diye o kadar yanlış, o kadar bu işi bilmeyen insanları takip etmeye başlıyorsunuz ki, tüm temeli yanlış atıyorsunuz. Bir iş yanlış öğrenildi mi, tekrar düzeltmesi çok zordur. Bunu en iyi bir enstrüman çalmaya başlayanlar bilir. Her şeyden önce temel sağlam atılmalıdır enstrümanda. Yoksa iş ileride çetrefilleştiğinde, yanlış temel sizi yarı yolda bırakır. Bu konu aklıma nereden geldi? Şuradan:

Bir arkadaşla DM’den, onun borsa macerası üzerine sohbet ederken, bana çok takipçili 2-3 profilin öyle tweetlerini gösterdi ki, teknik analizle ilgili yanlış bir şeyin bu kadar cansiperhane savunulduğu başka bir örnek yoktur. Adam, teknik analizle ilgili yanlış bir cümleyi, doğru bir cümle gibi yazıyor. Hatta öyle yazıyor ki, “öyle değil, böyle” dersen muhtemelen hakaret olarak algılayıp, engelleyecek. Hadi onu boşver, çamurunda boğulsun, peki ya onu takip eden 8.000 kişi? Ona inanarak bunu kendine temel alan, teknik analiz konusunda rehber edinen, söylediklerini doğru sayan, bunun üzerine bir teknik analiz bilgisi inşaa etmeye çalışan takipçiler ne olacak? Söyleyeyim, kısa sürede ya hızlı bir aydınlanma sürecine girip kendini kurtaracak, doğruyu yanlışı ayırt edecek ya da elenecek.

Sonra, o tweeti yazan o profilden yola çıkarak, biraz çok takipçili üstat dedektifliği yaptım (hani bu “stalk” dedikleri :)). Size çok açık söylüyorum, eğer bu Twitter piyasasında “teknik analizden anlıyorum” diyen 10 kişi varsa, en az 5’i hiç bir şeyden anlamıyor. Dolayısıyla, teknik analiz ile ilgili yalan yanlış bilgilerin bu kadar hızla yayıldığı, cahil cesaretinin bu kadar yaygınlaştığı, herkesin rahatça atıp tutabildiği bu Twitter Borsa dünyasında, doğru insanları takip etmezseniz, vay sizin halinize.

İyi Teknik Analiz Nasıl Ayırt Edilir?

Şimdi bir kaç yanlış bilgi örneği verecektim, ancak hangi birinden başlayayım bilemedim. O yüzden bu örnek verme işini geçiyorum. Peki, gelelim “hocam, bizim bilgimiz sıfır, nasıl iyiyi kötüyü ayırt edeceğiz?” sorusunun cevabına.

Yapmanız gereken şey basit. Dışarıda görüştüğünüz insanları nasıl filtreliyorsanız, burada da sağduyunuzu kullanarak insanları filtreleyeceksiniz. Sürekli agresif, (özür diliyorum ama) kendi s.çtığı bok ile bile kavga eden, atarlı, kibirli, egolu herkesi takipten ÇIKARTIN! Bu insanlar gelişime KAPALIDIR! Bu insanlardan aldığınız bilgi belki kısa vadede işinize yarar ama uzun vadede bu insanlar da bilginin gerisinde kalmaya mahkumdur. Çünkü “ben bilinebilecek her şeyi biliyorum” hissiyatı onları gelişime kapatır.

Çoğu aslında çok az şey biliyordur, bildiklerine de güvenmiyorlardır. Bu güvensizliği, bu bilgi eksikliğini gereksiz kibir ve yüksek ego duvarlarıyla korumaya almışlardır. Kimseye kendilerini SORGULATMAZLAR. Çünkü boşa düşeceklerinden korkarlar. “bilmiyorum” diyemezler, “o konu uzmanlık alanım değil” diyemezler, “benden daha iyi bilen birine sorun” diyemezler, “gelişime açığım” diyemezler. Bu insanlardan aldığınız bilgi mutlaka hatalıdır. Bugün olmasa yarın hatalı olacaktır. Böyle insanlar sizi geliştiremez. Böyle insanlar iyi bir öğretici de değildirler. En ufak bir sorgulamaya gelmezler, engellerler, küçümserler, tatsız tuzsuzdurlar, ömür törpüsüdürler. Sizi de gererler. Gerek var mı böyle insanları sırf bir şeyler bildiğini sandığınız için takip etmeye? (ki bilmiyorlar).

Teknik Analiz
Teknik Analiz

Hayat kısa, bize bilgiye değer veren, sürekli öğrenmeye istekli, kendiyle barışık, gülen, güldüren, mutlu olan, kavga etmeyen, agresif olmayan, bir şeyler konuşabileceğiniz, beraber öğrenebileceğiniz insanlar lazım. Geri kalan herkesi ÇÖPE ATIN! Ben bu projeye başlarken böyle bir site, böyle bir hesap, böyle bir tartışma ortamı hayal ettim. Şükür ki oraya doğru gidiyoruz. Forumumuz da açılacak 10 güne kadar. Orada herkes, her şeyi, özgürce, korkmadan, çekinmeden soracak. Tek amacımız birbirimize öğretmek olacak.

Bu şişik egolu, cahil cesaretli, kibir abidesi çapsızlara verebileceğiniz en büyük ceza, onları takibi bırakmak olacaktır. Bunu yapın. İnanın rahatlayacaksınız. Çünkü bunlar sizin öğrenme özgüveninize de sürekli hasar veriyorlar. Sizi geri çekiyorlar. Sakin olun, mutlu olun, cesaretli olun, meraklı olun, huzurlu olun, özgüvenli olun, yardımsever olun, okuyun, izleyin, tartışın, paylaşın. Çevrenizi bunlarla mutlu olan insanlardan kurun. Toksik insanlardan uzak durun. Ancak böyle gelişeceğiz.

Spontane başladığım, başı sonu belli olmayan bir zincir oldu bu, ancak mesajı almışsınızdır diye umuyorum. Lütfen kendinizde bir şeyleri değiştirebileceğinize inanın ve buna inanmanıza engel olan herkesi YOK sayın. Yazıyı sevdiyseniz ve birilerine yararı dokunacağını düşünüyorsanız lütfen aşağıdaki paylaşım butonlarından kendi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Selamlar.

Eğer bu yazımı beğendiyseniz, ilgili diğer yazılarıma da bir göz atın derim:

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

One Comment on “Twitter’dan Teknik Analiz Öğrenilir mi?”

  1. Teknik analiz 100 yılı aşkın, yüksek entelleküel birikime sahip, net kuralları olan bir finans bilimi. Ancak çeşitli açılarla çizgiler çizebilen herkes teknik analiz yaptığını sanıyor. Sanırım piyasa da bunu bir reklam aracı olarak kullanıyor. Sende yapabilirsin, getir paranı burası kumar değil teknik iş şeklinde reklam yapıyor. İşin içine girince eğitimsiz ve tecrübesiz kişiler bunu kısa sürede kumara çeviriyor ve piyasa alacağını çoktan almış oluyor 🙂

    Çok güzel tespitler var teşekkürler ibrahim hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir