Twitter Üzerinden Takip Ettiğiniz Höstadlar Algılarınızla Nasıl Oynuyor?

%title

Arkadaşlar merhabalar. Ekim ayı işim açısından inanılmaz yoğun bir ay oldu. Ayın ortasında olmamıza rağmen siteyle ve Twitter Takipçilerimle çok fazla ilgilenemedim. Öncelikle kusura bakmayın. İnşallah ayın kalan kısmında hızlanacağım. Şimdi, geçenlerde Twitter’da paylaştığım bir zinciri siteye, biraz daha geliştirerek eklemek istedim.

Her şey 9 Eylül’de Twitter hesabımdan aşağıdaki Whatsapp görüşmemi paylaşmamla başladı. Bu Whatsapp diyaloğunda bir arkadaşıma, bir gün önceden, o günün en çok yükselen iki kağıdı #JANTS ve #ISFIN’le ilgili al tavsiyesi veriyorum. Buyrun, Whatsapp diyaloğu aşağıdaki gibi:

Twitter Algı Mekanizması
Twitter Algı Mekanizması

Senaryoyu iyice anlamanız için 9 Ekim’de sizlerle paylaştığım tweeti de aşağıya bırakıyorum:

Twitter Algı Mekanizması
Twitter Algı Mekanizması

Tabi ben bu tweeti paylaştıktan sonra mesaj kutuma onlarca mesaj geldi. Bir o kadar da mention ile soru soranlar oldu. Aşağıda da bu tweetten sonra aynı gün hatta saatler içerisinde bana gelen mesajlar ve mentionların bir kısmı var. İnanın bunun 3 katı kadar geldi ama üzerinden 100 mesaj geçtiği için DM’de bulamadım. Bir göz gezdirin.

Twitter Algı Mekanizması
Twitter Algı Mekanizması

Çok uzatmayacağım, bir kısmınızın anladığı ve yazdığı gibi, bu Whatsapp konuşması Feyk. Neyk? Feyk Feyk. Yani bildiğin, basit bir uygulamayla yaptığım, feyk bir diyalog. Hatta uygulamaya bile gerek yok, normal bir arkadaşınıza yazar gibi bile yazabilirsiniz. “Ne var bunda?” demeyin. 3 yıl önce, piyasada halen çok tanınan bir höstad (belki çoğunuz takip de ediyorsunuzdur, takipçi sayısı yüksek) sadece bu feyk whatsapp yazışmalarından yürüdü gitti, binlerce takipçi kazandı, VIP grup kurdu, mal pazarladı, bir sürü kişiyi de batırdı.

Batanlardan biri de yakın bir arkadaşım. Adam dünyanın en sığ tahtasında, sırf bu höstad grubunda gazladı diye, işten atıldığında aldığı tüm tazminat+bonusunu batırdı. Bu ne demek? Bu şu demek: algılarınızla oynuyorlar, hem de çok basit bir şekilde.

Bu tabi ki sadece bir Whatsapp yazışmasıyla olmuyor. Ancak bu, tüm bu algı yönetiminin bir parçası. Bakın, şu an teknik bilgisi ortalama olan bir kullanıcı size feyk Twitter/Whatsapp mesajları, tasarlayabilir, feyk aracı kurum ekstreleri hazırlayabilir, feyk e-mailler atabilir. Bunu yapan o kadar fazla höstad var ki inanamazsınız. (sadece Türkiye’de değil, Yurtdışında piyasada da böyle. Bir sürü “scam trader” var ne yazık ki). Feyk MetaTrader P&L Creator bile var piyasada. Uzatmayayım, direkt konuya devam edeyim.

Twitter: Algı Yönetimi Aracı

Arkadaşlar, çok net söylüyorum: çoğunuz kandırılıyorsunuz. Olmayan karlarla, olmayan işlemlerle, 20 hissede giden 3 hisseyi ön plana çıkartanlarla, “%4 kar, Allah bereket versin” diyenlerle, whatsapp görüntüsü paylaşanlarla, metatrader’da sadece karları paylaşanlarla. Algılarınızla oynuyorlar.

Bin kere söyledim, bin kere daha söyleyeceğim. Bu işte kim zararını göstermiyorsa, kim hep kar paylaşıyorsa, kim kaybın suçunu kendinde değil piyasada, palada, iç/dış olaylarda, açıkçılarda, spekte arıyorsa sizi kandırıyor. Bu 2+2=4 kadar normal. Ancak insan psikolojisi bunu bir türlü kabul etmiyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü hepiniz buraya zengin olmaya geliyorsunuz. Zengin olma hayaliyle geliyorsunuz. Zengin olma hayaliyle geldiğiniz bir yerde iki kişi düşünün. Biri “gel, kolay yoldan zengin edeceğim seni” diyor. Diğeri de “dur kardeş, burada öyle kolay zengin olamazsın, burası öyle bir yer değil” diyor. Siz hangisinde sıraya girersiniz? İşte aşağıda paylaştığım karikatür. Rahatsız eden gerçekleri mi, mutlu eden yalanları mı duymak istiyorsunuz?

Twitter Algı Mekanizması
Twitter Algı Mekanizması

Buraya zengin olmak için gelen herkes, mutlu eden yalanları duymak istiyor. Gidip VIP gruba üye oluyor, para bayılıyor, pazarlanan malları alıyor vesaire. Sonunda elenip gidiyor ancak bir sürü para kaybediyor. İşte bu çakma höstadların tuzağına da bunlar düşüyor. Ancak buraya Trader olmak için, sürdürülebilir para kazanmak için, bu işi profesyonelce yapmak için gelenler rahatsız edici gerçekler sırasına giriyor. Onlar daha uzun duruyor, bir kısmı elense de, önemli bir kısmı başarılı Trader’lar oluyor. Siz de tarafınızı seçin.

Ya yine boş hayallerle her gün %15-%20 kovalayıp, 1 günde tüm kazandığınızı vereceksiniz ya da sistemli, düzenli, disiplinli, çok kazanan, az kaybeden bir trade yöntemiyle kendinizi geliştireceksiniz. Seçim sizin. Benim sizden beklentim belli, içi boş hayallerinizi bir kenara bırakın, ayağınız yere bassın, plan yapın, okuyun, çalışın, sistem geliştirin, tüm bu çakma höstadları takibi bırakın, kendinize dönün, kendinizi keşfedin ve bu işe kendinizi adayın.

Çünkü sadece bunu yapanlar başarılı oluyor. Kendimden biliyorum. Bu işe zamanınızı vermeniz lazım, hayatınızı vermeniz lazım, gözlerinizi vermeniz lazım, uykunuzu vermeniz lazım. Ancak o zaman karşılığını alıyorsunuz. Ancak aldığınız karşılık da, inanılmaz oluyor. Algılarınızla OYNATMAYIN! Kimseye ağam, paşam, sultanım çekmeyin. Ben dahil kimseyi idolize etmeyin, kimseye gereğinden fazla değer vermeyin, kimsenin ağız kokusunu çekmeyin. Siz size yetersiniz, çalışın ve özgürleşin. Değiyor merak etmeyin. Benden bu kadar dostlar,selamlar.

Not: Eğer yazımı sevdiyseniz ve diğer insanları da uyandırmak istiyorsanız lütfen bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Ek olarak, aşağıdaki yazı da ilginizi çekebilir:

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

4 Comments on “Twitter Üzerinden Takip Ettiğiniz Höstadlar Algılarınızla Nasıl Oynuyor?”

  1. Bu yazı çok büyük bir çığlık aslında küçük yatırımcı ya. KRAL ÇIPLAK arkadaşlar diye bağıyorsunuz ama gözlerine inanmayan halk hayır çıplak değil diyor.

  2. teşekkur ederim güzel bilgilendirici bir yazı olmuş
    gözler bozuluncaya kadar öğrenmek gerekir

  3. hocam selam;
    balık vermeyin bana. balık tutmayı öğretin diye gireyim konuya
    sistem kurma ile ilgili bi kaç örnek istiyorum. DM den yazdım. twitter da yorumlar yaptım.
    ama cevap alamadım 🙂
    müsait olduğunuzda lütfen
    hürmetler.

  4. Harika bir yazı. Emeğinize sağlık. Aynen böyle. Binlerce hesap son zamanda açıldığı söyleniyor. Sanırım çoğu genç yada borsayla yeni tanışanlar. 2000 yıllarda çok dostum aynı hataya düştü ve halen toparlanamayanlar var maalesef.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir