Trend Takipçiliğine Giriş – Trend Takipçiliği Nedir, Trend Takipçisi Kimdir?

%title

Herkese merhaba.

Trend Takipçiliği hakkında birkaç kelam edebilmek için, sanıyorum önce Trend Takipçiliğinin adını koymak gerekecek.

Bu vesileyle, şu soruyu sorup, tartışmayı başlatmak isterim:

Trend Takipçiliği Nedir? Trend Takipçisi Kimdir?

Sözlük anlamıyla, Trend Takipçiliği, herhangi bir varlığın fiyat hareketlerinde oluşan mikro-makro trendleri tespit edebilmek ve bu trendlere para yatırmak suretiyle sermayeden para kazanmak eylemidir.

Bildiğiniz gibi, varlık fiyatları çoğunlukla dalgalar şeklinde hareket eder. Bu dalgalar, baktığınız zaman dilimine göre mikro-makro (birincil-ikincil) trendler oluşturur.

Yani, bazı dalgalar 1-2 gün sürebileceği gibi, haftalar ve hatta aylar süren makro dalgalar da mevcuttur.

%title

Mesela, 2022’nin ikinci yarısında başlayan Borsa İstanbul rallisi tam 25 hafta sürdü ve %140’lık bir yükseliş sağladı.

İşte Trend Takipçiliği konusunda ilerlemiş bir Trader, bu oluşan trendlerden maksimum para kazanabilme peşindedir. Bu haliyle, iyi bir giriş ve iyi bir çıkış stratejisi belirleyerek, oluşan trendlere dahil olur, ufak dalgalanmalardan ve silkelemelerden kendini muaf tutmaya çalışarak, yüklü para kazanmaya çalışır.

Bir trend takipçisinin trendin başladığını ve bittiğini anlayabileceği bazı kurallar vardır. Bu haliyle aslında trend takipçiliği, kural bazlı bir trading sistemidir.

Bu kurallar hareketli ortalamalardan trend kanallarına, destek-direnç bölgelerinden mum formasyonlarına kadar çeşitli teknik argümanlarla oluşturulabilir.

Bir Trend Takipçisi, bir trende ne zaman eşlik edip, o trendden ne zaman ayrılacağını bilmeye çalıştığı kadar, o trende kasasının ne kadarıyla eşlik etmesi gerektiğini de bilmelidir. Yani, oluşan ve devam eden bir trendin belli kısımlarında kasasının belli miktarını oyuna sokup/çıkartabilir.

Pozisyona kademeli girebilir, trendin bittiğinin sinyalleri geldiğinde pozisyondan kademeli çıkabilir.

Trend Takipçiliği illa yukarı yönlü olmak zorunda değildir, çeşitli fırsatlar oluştuğunda short tarafta, yani düşüş tarafında da sağlıklı ve kural bazlı trend takipçiliği yapılabilir. Ancak Short tarafın trend takipçiliğinde ekstra birkaç farklı kural üretmek, shortun doğası gereği zaruridir.

Trend Takipçiliğinin Detayları

Trend Takipçiliği aslında bir tür deneme yanılma yöntemidir. Yanılgılar o büyük trendleri bulmaya çalışırken ortaya çıkan küçük zararlardır. Bu zararların, “stop-loss” mantığıyla kabul edilip, pozisyonun kapatılması, olası bir ters senaryoda içeride takılı kalmamak için zaruridir.

Yani, bir Trend Takipçisinin en büyük dostu, “ben yanıldım, çıkıyorum” cümlesidir. Zararı durdurmadır. Stop olamayan bir Trader’ın Trendleri fark edip onlara eşlik etmesi mümkün değildir, çünkü bir Trader, doğru trendi yakalayana kadar bol bol “fake trendlerin” kurbanı olacaktır.

Bu trendlerin fake çıktığını kabul ettiği anda stop loss uygulayıp dışarı çıkan bir trader hem maddi, hem manevi sermayesini korur ve bir sonraki trendin “doğru trend” olma olasılığına çok daha güçlü bir kafa-sermaye yapısıyla yaklaşır.

Ek olarak, Trend Takipçiliğinin bir diğer önemli kuralı, fiyat hareketlerine hedefler koymamaktır. Fiyat hareketlerine koyulan “take-profit” hedefleri, yani “kazancı cebe atma” hedefleri, trendin önüne psikolojik olarak duvarlar örer.

Böylece Trend Takipçisi, çok daha fazla kazanma ihtimali varken, sırf kafasında koyduğu hedefe varıldı diye parasını alıp çıkar. Çoğu zaman, fiyatın bu hedefin de çok üzerine doğru yoluna devam ettiği görülmüştür. Bu olasılık, Trend Takipçisi olmaya çalışan Trader’ın mental sermayesine ciddi zarar verir.

O yüzden, bir Trend Takipçisi mutlaka “let the profits run” sloganıyla, yani “bırak, kazançlar büyüsün” sloganıyla trade etmeye çalışır.

Senaryo çizmez, geleceği tahminlemez, fiyatı takip ederek tüm karar mekanizmasını fiyata yükler ve trendden olabildiğince fayda sağlamaya çalışır.

Çıkış sinyalini çeşitli indikatörlerden, ulaşılan çeşitli hedeflerden değil, direkt olarak fiyatın kendisinden alır.

Trend Takipçiliğinde Trendlerin belirlenmesi kadar, para-kasa-risk yönetimi de oldukça önemlidir. Bunun detaylarına diğer yazılarda gireceğim, ancak eğer Trend Takipçiliğine merak saldıysanız, mutlaka bu işin para-risk yönetimine de eğilmeniz gerekir.

Trend Takipçiliği

Trend Takipçiliğinin günümüzde en çok bilinen kitabı, Michael Cowel tarafından yazılan Trend Following – Trend Takipçisi kitabıdır. Bu kitabın, çevirisi çok sağlıklı olmasa da, Türkçe versiyonu da mevcuttur.

Eğer okuyabiliyorsanız, İngilizce orijinalinden okumanızı öneririm. Kitap gerçekten harika bir kitaptır ve Trend Takipçiliği bakış açınıza ciddi katkı sağlayacaktır. (Diğer Trading Kitapları incelemelerim için tıklayın!)

Trend Takipçiliğine giriş yazısının birincisini burada bitireyim, bu yazının ikincisi ve üçüncüsü de yazılacak, geri kalan detayları o yazılara bırakayım. Siz de bu arada, Price Action’a Giriş yazıma bir göz gezdirin.

Okuduğunuz için teşekkür ederim dostlar, bol kazançlar.

Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir