Neden Hisse Tarama Formüllerine Karşıyım?

%title

Arkadaşlar merhaba. Son zamanlarda özellikle Twitter’da sıklıkla aldığım bir soru var. “Hocam bu anlattığınız mum formasyonlarının hisse tarama formülleri var mı, bunları kolayca nasıl bulabiliriz?”. Bu sorunun cevabını bir kaç gündür aklımda dolaştırıyor ama bir türlü yazmaya fırsat bulamıyordum. Bu akşam biraz boş zaman yaratınca kendime, bu yazıyı yazmak istedim.

Öncelikle, başlık sizi aldatmasın. Biraz dikkat çekmek için o şekilde bir başık attım. Aslında Hisse tarama formüllerine karşı değilim, işi çoğu zaman kolaylaştırdığını düşünüyorum, tek tek hisse bakmaktansa, sağlam bir filtre uyguluyor ve doğru hisseye odaklıyor sizi. Zamandan tasarruf ettiriyor. Ancak eğer teknik analize yeni başladıysanız, hisse tarama formüllerini KULLANMAMANIZ gerekiyor. Sebebi basit, hisse tarama formülleri sizi tembelleştirir. Ve tembellik bir şey öğrenme aşamasında kesinlikle tuzağına düşmemeniz gereken bir hissiyat.

Şöyle düşünün, ben 10 yıldır teknik analiz çalışan biriyim, siz bu işi yeni öğrenmeye çalışıyorsunuz. Aynı grafiğe baktığımızda, aynı şeyleri görmemiz mümkün mü? Tabi ki değil, ben bir hissenin grafiğine baktığımda çok daha farklı şeyler görüyorum. Peki neden? Çünkü ben 10 yıldır teknik grafiklere baka baka kör oldum 🙂

Hisse Tarama Formülleri
Hisse Tarama Formülleri

Şu ana kadar hisse tararken hiç bir şekilde otomasyon veya tarama formülü kullanmadım. Tüm grafiklere TEK TEK kendim baktım, hepsini manuel taradım. Bunun karşılığında grafiği gerçekten OKUMA yetisi kazandım. Çünkü kolaya kaçmadım. Bunun karşılığında şu an bir hissenin grafiğini açtığımda gözlerim tüm formasyonlara, tüm oluşumlara, dalgalara, dönüşlere alışık olduğu için grafik çizmem normalden çok daha kısa sürüyor, hızlıca analizimi yapabiliyorum. Bu benim tahmin ve içgüdü yeteneğimi de arttırıyor. Grafik çizmesem bile hissenin alışkanlıklarını hızlıca analiz edebiliyorum.

Kabul edin veya etmeyin, teknik analiz bir zanaattir ve her zanaat gibi ciddi pratik gerektirir. Bu pratiği biraz olsun bırakırsanız geri gidersiniz. Gözlerinizi grafiğe alıştırmanız gerekiyor. Bunu sadece tek tek her hissede saatler geçirerek, tüm döngüleri, dalgaları, formasyonları gözlerinizle yakalayarak elde edebilirsiniz. İnanın bunu yeterince uzun süre yaptığınızda grafiği açar açmaz grafiğin size ne söylemek istediğini anlamaya başlıyorsunuz. Ancak bu hisse tarama formülleri bu öğrenme sürecinin önüne geçiyor. Bakın “öğrenme sürecini kısaltıyor” demedim, “öğrenme sürecinin önüne geçiyor”.

Hisse Tarama Formülleri: Hazır Yemek

Çünkü önünüze hazır pişirilmiş bir yemek veriyor. Bu yemeğe tuzu siz atmıyorsunuz, tadımını siz yapmıyorsunuz, yemekten diliniz yanmıyor, her şey ortaya geliyor, sofra kurulu. Dolayısıyla yemek yemeyi öğreniyorsunuz ama yemek yapmayı öğrenmiyorsunuz. Halbuki bizim istediğimiz şey bu değil, biz yemek yapmayı öğrenmek istiyoruz. Şunu unutmayın;

Bu işin kolay yolu yok, bu iş ekran karşısında saatlerinizi harcaya harcaya, gözlerinizle tüm dalgaları, dibi, tepeyi, formasyonları algılaya algılaya gelişiyor. Halbuki siz tarama yaparsanız önünüze hazır formasyon geliyor ve direkt pozisyon açıyorsunuz. Peki sonra?

Formasyon taraması aslında bir kitabı anlamadan ezberlemek gibi. O formasyon ne anlatıyor, psikolojisi nedir, neye göre hareket eder, nereden döner diye düşünmeden, bullish harami olmuş, demek ki yükselecek” ezberine sizi hapsediyor.

Kısacası, teknik analizin başındaysanız, lütfen tarama-formül olayına girmeden gözleriniz kanayana kadar pratik yapın. Çizin, silin, tekrar çizin, tüm formasyonları manuel inceleyin, hisse neye ne tepki vermiş gözlemleyin. Yeterince ilerleyince tarama olayına başlayabilirsiniz. Ancak yeni başlayanlar için hiç ama hiç önermiyorum tarama işlemini. Lütfen kolaya kaçmayın. Selamlar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “Neden Hisse Tarama Formüllerine Karşıyım?”

  1. Bir iş düşünün icra etmek için size kimlik, yeterlilik gibi hiçbir kriter sorulmuyor ve belki de dünyanın en kolay icra etme yöntemleri geliştiriliyor. İnsan yaradılış itibariyle zaten tembel. Gün sonunda mutlu son, tabi ki oyunu oynatan için. Çok güzel anlatmışsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir