TradingView Geri Alma Özelliği ile Hisse Pratiği Tüyosu

%title

Arkadaşlar, selamlar. Bu yazıda size Tradingview’i ve Tradingview Geri Alma özelliğini anlatacağım. Bazen Twitter’da mentionlar alıyorum, mesajlar geliyor. Bu işi nasıl öğrendiğimi, nasıl ilerlettiğimi soruyorsunuz. Öncelikle çok okudum, çok izledim, çok pratik yaptım ve -yalan yok- çok para kaybettim. Halen de öğreniyorum. Ancak şimdi sizinle bu işi, yani teknik analizi öğrenmemde çok büyük katkısı olan bir site ve özellik paylaşacağım.

Okudunuz, izlediniz, sordunuz, öğrendiniz. Peki öğrendiklerinizi nerede pekiştireceksiniz? Ya da hissenin grafiğini, mumlarını, formasyonlarını, harmonic patternlerini yorumladınız, grafiğini çizdiniz, peki yorumunuz doğru mu? İşte bunu test etmeniz için size harika bir yol. Siteyi çoğunuz biliyor, http://www.tradingview.com . Ben tüm grafiklerimi bu site üzerinden çiziyorum. Bu sitenin bir özelliği sayesinde hisse grafiklerinde zamanda yolculuk yapabiliyorsunuz.

Öncelikle siteye üye olmayanlar olsun. Olduktan sonra sizi şöyle bir ana sayfa karşılayacak. Bu ana sayfadan üst menüdeki GRAFİK kısmına tıklayın ve grafik ekranı açılacak.

Tradingview Geri Alma
Tradingview Geri Alma

Diyelim ki inceleyeceğimiz kağıt #thyao olsun. Yukarıda hisse kısmının yazdığı yere THYAO yazın (grafikte sarı ile işaretlediğim yer). Grafiğin zaman dilimi olarak G’yi (GÜN) seçin (ya da hangi zaman diliminde çalışmak istiyorsanız). #thyao grafiği önümüzde.

Tradingview Geri Alma
Tradingview Geri Alma

Şimdi işin püf noktasına geldik. Site size #thyao grafiğinde istediğiniz tarihe, sanki o tarihten sonrası hiç yaşanmamış gibi gitmenizi sağlıyor. Nasıl mı? Yukarıdaki menüden sola doğru iki oklu butona (çubukları tekrar oynatma) basın. (aşağıda sarı ile işaretledim).

Tradingview Geri Alma
Tradingview Geri Alma

Bu butona bastığınızda kırmızı dikey bir çizgi çıkacak. Bu çizgiyi #thyao grafiğinde istediğiniz kadar geriye götürüp istediğiniz tarihe tıklayın (siz oynattıkça aşağıdaki tarih kısmı değişiyor). Ben mesela 31 Mart 2016’a götürdüm ve tıkladım. Grafik gördüğünüz gibi, en son MUM’u 31 Mart 2016’nın kapanış mumu olarak güncellendi. Yani 31 Mart 2016’dan sonrasını göremiyorsunuz. Ne oldu, yükseldi mi, düştü mü bilmiyorsunuz. Yani 31 Mart 2016’daymış gibi grafik çalışabilirsiniz.

Tradingview Geri Alma Modülü

Ekranda zamanı yönetebileceğiniz bir yönetim modülü var. Aşağıdaki grafikte siyah çemberle işaretledim. Burayı kullanarak grafiği sürekli oynatabilir, isterseniz tek mum tek mum (günlük veya her ne zaman dilimi seçtiyseniz) ilerletebilirsiniz. Hızı ayarlayabilirsiniz.

Tradingview Geri Alma
Tradingview Geri Alma

Bu şu demek, istediğiniz hissede alın tarihi önceki döneme (2 yıl, 3 yıl önceye), çalışın grafiğinizi. Trend çizin, destek/direnç çizin, formasyon bulun, mum yorumların, ortalama çalışın. Hatta uygun yerde olduğunu düşünüyorsanız sanki 10.000TL yatırmış gibi düşünün kağıda. Sonra oynatın bakalım, yorumunuz, analiziniz, grafiğiniz doğru mu? Neyi yanlış yaptınız, neyi doğru yapmışsınız. Gün gün ilerleyin, mumları yorumların. Bu mum ne demek? Aşağıda çok gölge bıraktı, yukarı dönecek gibi, bakalım dönmüş mü?

Burada alçalan takoz var, takozdan çıktı, pozisyona girdim, bakalım kar edebilecek miyim? Bakalım trend dibinden tepki verecek mi? Bakalım harami mumu bekleneni yapacak mı? Onlarca soru sorun ve cevabını oynatarak bulun. Bundan daha güzel bir çalışma örneği olabilir mi?

Her şey yaşanmış veri, gerçek piyasa, hepsi tamamen yaşanmış ve kapanmış borsa/hisse grafiği. Kendinize demo parası yapıp para kazanıp kaybediyor musunuz ona bakın. Üzerinde oynayın. Ben bir ara neredeyse her gece saatlerce haftalarca böyle çalıştım. Çok ama çok işe yarıyor.

Takıldığınız, yapamadığınız yer varsa sorun bana, anlatırım. Ama öğrenin bu zamanda yolculuk özelliğini, çok şey öğretecek size. İyi akşamlar herkese, iyi çalışmalar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

11 Comments on “TradingView Geri Alma Özelliği ile Hisse Pratiği Tüyosu”

  1. hocam emeklerınız ıcın cok cok sagalon varolun butun bırıkımını bır cırpıda kaybetmıs bırı olarak sıze yazıyorum ogretılerınız ıcın sonsuz tesekkurler sayenızde bırseyler ogrenmeye baslıyorum. kafa takılan,bu zaman cızelgesınde gecmıse gıttıgımde bazı yerlerde mumum golgesı asagıdayken satıs olmus bazı yerlerde yukarıdayken alış olmus bunu anlayamadım

  2. yanı yine sızden ogrendıgım mum cızgısı asagıdayken (alıcı cok gozukurken satış) mum golgesı yukarıdayken satıs gozukurken alış olmus ve hısse baya cıkmıs bunun sebebı ne olabılır

  3. Bizde akıl Yok.. önce kaybet sonra gel öğren.. Emekleriniz için teşekkürler.. yazılarınızı soluksuz okuyorum.saygılar

  4. Var olan grafiklere bakıp yorumlamak teknik analizin en aldatıcı kısmını temsil ediyor. Sanki tüm mumlar, formasyonlar çalışıyor gibi düşünüyorsunuz. Sizinde dediğiniz gibi gözlemler yapınca ne kadar çok formasyon, mum analizinin çalışmadığını anlıyorsunuz.

    Teşekkürler çok güzel tespit ve öneri

  5. Hocam baştan sona okuyorum ellerinize sağlık Allah razı olsun. Bir sorum olacak tradingview’da pratik yapıyorum ancak grafik ekranında sağ altta dzlt , log, otomatik yazıyor. Grafik incelerken hangisi seçili olmalı ve neye göre seçiliyor yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

  6. Çünkü ordaki seçime göre bazı mumlar doji görünürken seçim değiştirildiğinde normal bir muma dönüşüyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  7. Hocam emeklerinize sağlık. Sizi bulalı çok kısa bir süre olmasına rağmen an itibariyle 100 üncü yazıyı da okudum. Hemde notlar alarak grafik analizlerini yaptığınız tarihte ve sonrasında neler olmuşlara bakarak. Hatta altta yapılan yorumları bile :). Planlamanız da var mı bilmiyorum ama bu platformların kullanılmalarını da uygun bir zamanınızda programa dahil edebilir misiniz? matriks, trandingviev, meta4 gibi. Yada gerçekten sizin berraklığınız da anlatan sizin süzgecinizden geçmiş video tavsiyeleriniz olur mu ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir