Price Action’cı Bir Swing Trader Olarak, Neden Geleceği Tahminlemekle İlgilenmiyorum?

%title

Dostlar, iyi akşamlar. Sizlerle birlikte bugün biraz Swing Trading ve Price Action tekniğinin derinlerine ineceğiz. Bu konuyla ilgili oldukça fazla soru alıyorum, zamanım da varken, biraz bahsetsem iyi olacak. Buralardaysanız, çayınızı/kahvenizi hazırlayın, çünkü sohbet başlıyor. Buyrun bakalım:

Efsanevi Swing Trader’lardan ve klasik Price Action savunucularından biri olan John Henry, biyografisinde bir anı anlatıyor. Katıldığı bir seminerden sonra, katılımcılarla ayaküstü sohbet ederken, bir takipçisi sürekli “kahve fiyatlarının bundan sonra nereye gidebileceğini” soruyor kendisine. John Baba (ki kendisi aynı zamanda Liverpool ve Boston Red Sox gibi takımların da sahibidir) bu soruya direkt cevap vermek istemiyor çünkü takip ettiği sistem (Price Action bazlı Swing Trading) fiyat tahminlemesi üzerine kurulu değil. Soruyu sürekli geçiştiriyor.

Ancak takipçisi ısrarlı. Konuyu dönüp dolaştırıp kahve fiyatlarının bundan sonraki seyrine getiriyor ve John Henry’nin fikrini öğrenmeye çalışıyor. John Baba dayanamıyor ve o efsanevi cümlesini kuruyor: “Buradayız ve şu andayız. Bunun ötesindeki tüm piyasa bilgileri ve tahminler saçmalıktır.”

Bu cevap, aslında bir sinirle söylenmiş olsa bile Price Action’cı Swing Trader’lar için en önemli prensiplerden biri olan “piyasayı anlamaya ÇALIŞMAMA” prensibinin temelini oluşturan derin bir cümle. Çünkü, eğer beni yeterince dikkatli takip ettiyseniz biliyorsunuzdur, bir Price Action’cı , o ana ve fiyata odaklanır. Piyasanın geleceğine değil. Bir Price Action’cının Piyasaların niçin yükseldiğiyle veya düştüğüyle de hiç bir alakası yoktur. Fiyat devam ettikçe, fiyatın yancısıdır. Fiyatı, fiyatın onu götürdüğü yere kadar takip eder. Fiyattan yorulma veya dönme sinyalleri alınca da fiyatı bırakır.

Swing Trader
Swing Trader

Price Action ile İşlem Alan Bir Swing Trader Tahmin Yapmaz

Çoğu zaman onlarca DM alıyorum, “hocam endeks yorumu yapmıyorsunuz, hocam #viop yorumu yapmıyorsunuz” diye. Esasen, ben Swing Trader olduğumdan beri, Swing Trade ve Price Action’ı anladığım son 3-4 senedir endeksle ilgili de, kağıtlarla ilgili de ileriyi tahminleyen yorum yapmıyordum. Hatta ilk endeks yorumumu yine sizlerin isteğiyle bu Twitter hesabında yaptım desem yeridir. Yani endeks yorumu işinde gönülsüz olmamın sebebi, mensubu olduğum Trade sisteminin (Swing Trade) piyasaların veya kağıtların geleceğiyle çok ilgilenmemesi.

Ancak karıştırmayın, bu “teknik analiz yapmıyorum” anlamına gelmiyor. Biz, pozisyon almak için fiyatın geçmiş hareketlerini yorumlayıp, önemli fiyat hareketlerini işaretleyip, trendde ciddi bir aksi yönde kırılma olup olmadığını tespit ediyoruz. Mesela, #gubrf örneğinde olduğu gibi, formasyondan ciddi bir mumla sıyrılan fiyatın önemli bir trend başlangıcı olduğunu görüyoruz. Sonra trene atlıyoruz ve anı yaşıyoruz. Yani “bu fiyat nereye kadar gider?” yorumlamasını yapmıyoruz. Fiyatı izliyoruz.

Belki hatırlayanlar olacaktır, bu hesabı ilk açtığımda yaptığım analizlerde, stop ve hedef koymuyordum. Ancak bu durum insanlara o kadar farklı gelmişti ki, belki de onlarca “hocam hedef neresi, stop neresi?” sorusu alıyordum. Dolayısıyla, 3-4 analizime sizler için hedef ve stop seviyesi koymak zorunda kalmıştım. Sonrasında, bunu yapacağıma, neden hedeflerle ve stoplarla çalışmadığımı sizlere anlatmanın daha mantıklı olacağına karar verdim ve size tüm hikayemi anlattım/anlatıyorum.

Şu sıralar da halen “hocam hedef neresi? Stop neresi?” soruları geliyor tabi ama eskiye oranla daha az. Bu da takip ettiğim Swing Trade sisteminin kitlelerce daha fazla anlaşıldığını anlatıyor bana. Bu açıdan mutluyum 🙂

Tabi itiraf etmeliyim, fiyatı takip etmek gerek desem de, zaman zaman ben de endeks analizi yapmaktan zevk alıyorum. Bu bir nevi kendi kendimi teste sokmak gibi bir şey. Senaryoyu çizip, fiyatın bu senaryoya paralel gidip gitmediğini görmek. Ancak bunu yapabilmek için, geleceğini belli bir beklentiyle yorumladığınız kağıdın veya endeksin etkisi altında kalmayacak kadar olgunlaşmış ve disiplin sahibi olmanız gerekir. Ben bile bazen bu tuzağa düşebiliyorum. O yüzden bence toptan yapmamak daha mantıklı.

Yani yine olay, sabah paylaştığım tweete dönüyor. Ne demiştim? Piyasadaki en akıllı, aldığı çıkan sattığı düşen Trader olmaya çalışmayın. İddialı olmayın. Kendinizi, sizi yoracak bir yarışa sokmayın. Piyasanın, fiyatın yancısı olun. Önce o yürüsün, siz takip edin. Acele etmeyin. Çünkü unutmayın, piyasa kendine üst tondan ders verenleri, hedef koyanları, “buraya kesinlikle gitmez”, “buradan mutlaka döner” diyenleri sayısız kez tokatlamıştır. Borsa mezarlığı, piyasayla inatlaşan ölü Traderlarla doludur. Onlara katılmayın.

Okuduğunuz için teşekkürler. Zaman içerisinde okuduğum kitaplardan aldığım notları barındırdığım çok çok büyük bir arşivim var. O arşivden karşıma çıkan konuları derleyip toplayıp bu şekilde zincirlere dönüştürüyorum. İnanıyorum ki piyasayı anlamakta bu yazılar size çok yardımcı oluyorlar. Gelen geri bildirimler hep bu yönde. Bir çok insanın piyasaya bakış açısını değiştirdiğimi görüyorum. Bu büyük bir övünç kaynağı benim için. Daha iyi bir Trader olmak için çalışacağız. Başka yol yok. İyi akşamlar dostlar.

Bu yazıdan sonra ben olsam bir de Neden Swing Trader Oldum yazısını okurdum. Okumak için tıklayın!

Not: Eğer bu yazımı sevdiyseniz lütfen aşağıdaki paylaşım tuşlarından kendi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

8 Comments on “Price Action’cı Bir Swing Trader Olarak, Neden Geleceği Tahminlemekle İlgilenmiyorum?”

  1. Ben bu yazılarınızla kendimdeki hataları farkediyorum. Bende beklenti yaratma o beklentiye kendini inandırma hastalığı var. İnşallah sayenizde kurtulacağım;)

  2. kağıttayken söylediklerinize sonuna kadar katılıp uygulamaya çalışıyorum ama alım yapmadan önce kağıt buraya kadar yürür, buradan stop olurum deyip riski doğru ölçmek, değmeyecek risklere girmemek açısından doğru değil mi?

    1. Kağıt bu kadar yürür deyip analiz yapabilirsin ancak bu seni yine beklentiye sokuyor. Belki “bu kadar yürür” değil tam 5 katı yürüyecek, sana hayatının parasını kazandıracak, nereden bilebilirsin? Sen ise grafiğe direkt bir beklenti yüklüyorsun ve bu en ufak bir çalkantıda kağıdı satmanı sağlıyor. Bu mevzu biraz derin, burada bir iki cümleyle yazılamayacak kadar derin hem de. Bir ara uzun uzadıya yazarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir