Stop Olmak Ne Demek? Stop Konusuna Farklı Bir Bakış

%title

Dostlarım herkese merhaba. Güzel bir Pazar sabahından sesleniyorum. Stop olmak ne demek? sorusunu cevaplamadan biraz dertleşelim.

Büyük penceremizde ülkemizin atlatmaya çalıştığı bazı sıkıntılar mevcut olsa da, hepimiz kendi küçük penceremizin manzarasını iyi tutmaya çabalıyoruz. Bu çabayı Avrupalı, Amerikalı anlamaz. Bu çaba sizin benim gibi, belli ahlak, özgürlük, demokrasi, insan hakları kriterlerini atlayamamış üçüncü dünya ülkelerinin mensubu kişilere özgü bir çabadır. Buralarda yaşamayan bu iç mücadeleyi bilmez. O yüzden, dışarıya baktığında motive olabilmek, mücadeleye devam edebilmek için kendi penceresinin manzarasını ilmek ilmek tasarlayan herkese selam.

Şimdi dün bizim şu meşhur ve çok beklenilen Atölye’miz için eğitim içeriği hazırlarken stop loss konusunun üzerinde durdum biraz. Çalışmalarımı notlara dökerken aklıma interaktif bir çalışma yapmak geldi. O an Twitter’da aktif olan arkadaşlarla güzel bir çalışma yaptık. Stop olayına biraz farklı baktık. Size yeni bir pencere açmaya çalıştım. Sanırım da başardım. Şimdi burada o zincir serisini anlatayım.

İlk etapta hepinizden şu aşağıdaki #gbpjpy grafiğine bakmanızı rica edeceğim. Tıklarsanız ekrada büyüyecektir, tüm seviyelerini iyice kontrol edin. Ben hızlıca bir çizim yaptım üzerinde. Güzel bir noktayı yukarıya doğru aşmış, hızlanmış. Kar satışları sonucu düzeltmeye başlamış. Düzeltmesi de çok kritik ve güzel bir yerde bitmiş. Hem önemli direnç seviyesi artık destek olmuş, hem fibo 0.38’den güç bulmuş, hem 50 günlük ortalama çalışmış. Üstüne üstlük burada mükemmel hacimli bir mum çıkmış. Yani pozisyon tetiklenmiş. İnceleyin:

stop olmak ne demek?
stop olmak ne demek?

Sonra o an Twitter’da bu zinciri anlık takip eden arkadaşlara şu soruyu sordum:

  • Ekran başında bu pariteye denk gelseniz, bu analizi yaptığınızda, paritede LONG işlemi açar mıydınız?

Bir süre tüm cevapların gelmesi için bekledim. Sonra anket tamamlandı. Cevaplar şöyle:

stop olmak ne demek?
stop olmak ne demek?

Gördüğünüz gibi, %65’e yakın kalabalık LONG açarım demiş. Evet, mantıklı. Ben de bu durumda bir long denemesi yapardım açıkçası. Çünkü teknik gerekçeler beni ikna etti. Tamamdır, aldık pozisyonu. Şu an içerideyiz. #gbpjpy long. Şimdi mevzuyu başka bir konuya getireceğim. Şu aşağıdaki grafiğe iyice bakın. Önceki grafikten bağımsız bir grafik gibi düşünün. Aslında önceki grafiğin 5 gün sonrası ama, burada bir deney yapacağız.

stop olmak ne demek?
stop olmak ne demek?

Şimdi yukarıdaki grafiği ilk defa gördüğünüzü düşünün demiştim. Nakittesiniz, paranız var, pozisyon arıyorsunuz kendinize. Taramalarda bu yukarıdaki grafiğe İLK DEFA denk geldiniz. Bir false breakout, 50 günlük ortalama aşağı doğru kırılmış. Üstelik son mumun tepesinde gölge var. Yani aşağı doğru ivme devam ediyor. Şimdi soru şu, “bu grafiği ilk defa gördüğünüzde, bu grafikte LONG pozisyon açar mıydınız? Bu ankete cevaplar şöyle geldi:

stop olmak ne demek?
stop olmak ne demek?

Gördüğünüz gibi, %70’i geçkin çoğunluk bu manzarada long pozisyon almam dedi. Mantıklı, ben de olsam direkt pas geçerim. Grafik sıkıntılı. Şimdi asıl mevzu burada başlıyor dostlar. İşte gördüğümüzle düşündüğümüz farklı şeyler diyorum ya. Konu oraya geliyor. Aslında işin içine duygularımız, korkularımız, para kaybetme kaygısı, hatalı karar verme kaygısı, “fiyat bizi stoplattıktan sonra dönecek” tedirginliği olmasa, çok farklı kararlar alacağız. Her neyse, devam edeyim.

Sonra şu soruyu sordum yine takip eden kalabalığa. Dedim ki “Bu mantığa göre, yukarıdaki ilk resimde LONG pozisyon alan arkadaşların, ikinci resimde, yani 5 gün sonra, grafiğin yeni haline göre STOP olmaları gerek değil mi? Çünkü ikinci resmi ilk defa gören her 10 kişiden 7’si “long açılmaz” şıkkını işaretledi.”. Doğru ya, eğer ikinci resim sizin için pozisyon açılamaz konumdaysa, ilk resimde aldığınız pozisyonu kapatmanız gerek değil mi? Anket cevapları beklediğim gibi geldi:

stop olmak ne demek?
stop olmak ne demek?

%60’a yakını istatistiki olarak doğru olan şıkkı paylaştı. Yanlış pozisyona giren her 100 kişiden sadece 20’si doğru zamanda stop oluyor. Yani, yukarıda ezici çoğunluk pozisyon aldıktan sonra, grafik ikinci resme evrilince “burada pozisyona girmem” diyor. Yani girseydim de stop olurdum demek istiyor. Ancak reelde bunun oranı sadece %20. İşte teoriyle pratik farkı da burada oluşuyor. Sadece robot gibi işlem yapsanız stop olacakken, korkular, hırs, tedirginlik devreye giriyor. Stop olamıyorsunuz. Stop olmayınca ne mi oluyor? Bakın grafiğin güncel hali:

stop olmak ne demek?
stop olmak ne demek?

Stop Olmak Ne Demek? Farklı Bir Bakış Açısından Doğru Cevap

Peki tüm bu zincirin olayı ne? Aslında anlamışsınızdır ancak size en büyük öneriyi şöyle verebilirim: Eğer pozisyonlarınız planladığınız gibi gitmiyorsa, sanki pozisyonda değilmişsiniz gibi düşünün. Sanki cebinizde nakitiniz var ve yeni pozisyon arıyormuşsunuz gibi bakın o grafiğe. Eğer o pozisyonda kilitli kalmasaydınız, cebinizde paranız olsaydı, günlük taramalarınızı yapsaydınız o hisseye/pariteye/emtiaya girer miydiniz yoksa pas mı geçerdiniz? Eğer “pas geçerdim” diyorsanız, direkt kapatın pozisyonunuzu, stoplayın. Rüzgara karşı işemeyin. Çünkü unutmayın, açtığınız pozisyonda para kaybetmeniz piyasanın size “yanlış karar verdin” deme şeklidir. “yok ben yanlış karar vermedim, yanlış karar veren sensin” derseniz, 4-5 kere silahtan mermi çıkmaz da, 6.’da çıkar. Sonra BOM! Belki spot piyasada sadece zaman kaybeder, biraz da psikolojik sıkıntılar yaşarsınız, 1-2 aya, yıla pozisyon başa baş noktasına gelir. Ama ya kaldıraçlı piyasalarda? Direkt kasayı sıfırlarsınız.

Dostlar, okuduğunuz için teşekkürler. Böylece Aralık ayının 4. yazısını da paylaştım. Bayağı verimli bir ay oldu hem sizin için, hem benim için. Desteklerinizi esirgemeyin. Yazılarımı sosyal medya hesaplarınızda paylaşın, arkadaşlarınızı siteye davet edin. Çok sağ olun. Selamlar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

3 Comments on “Stop Olmak Ne Demek? Stop Konusuna Farklı Bir Bakış”

  1. interaktif eğitim nedir nasıl yapılır sorularının “A Kalite” cevap bulduğu bir yazı olmuş. Beni ikna ettiniz. Bundan sonra stop-loss un fedaisiyim.

  2. Stop’un felsefesini anlatan ve kavratan bir yazı olmuş. Tebrik ederim. Çok faydalandım.
    Belki birkaç strateji eklense daha zengin olurdu. Ya da başka bir içerikte anlatabilir.

  3. aynen stopun nereye konacağı esas konu 8 günlük mü 50 mi yoksa fibı desteği mi hangisini baz almak ve 1 saatlik mi 15 dakikalık ta mı bakmak gerekli nedir tavsiyeniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir