Dostlar, canlar, arkadaşlar selamlar. Yeni yıl, bana da iyi geldi. Bir süredir diğer işlerden güçlerden boşladığım Twitter’ı ve siteyi hızlandırdım. Kemik sesleri gelmeye başladı 🙂 Şimdi sizlere, hep ara ara bahsettiğim bir konuyu yazacağım. Hatırlayan olacaktır, hep “paçal yapmayın, kör alımlarla maliyeti düşürmeyin, yapacaksanız planlı programlı kurallı bir şekilde kademeli alım yapın!” diyorum. Bu konuya çok önem veriyorum. Çünkü bizim camiadaki Trader’ların en büyük hatalarından birinin de fiyat düştükçe plansız programsız, panikle maliyet azaltmak olduğunu görüyorum. Kağıt nereden döner, nereye kadar düşer, hangi çizgi kağıdı tutar, hangi ortalama kağıtı yukarı döndürür en ufak düşünmeden, “çok düştü, stop olamadım, buradan alayım da maliyet düşüreyim” diyorlar.
Oraya kadar düşen kağıdın, daha da aşağı düşmeyeceğinin garantisi var mı? Hangi teknik gerekçeler sana “buradan maliyet düşür, kağıt dönecek” diyor? Çalıştın mı, not aldın mı, grafiğe baktın mı? Çoğunlukla hayır, çalışılmıyor, grafiğe bakılmıyor. Tabi bu maliyet düşürme de iki farklı yol ile devam ediyor. Ya Trader şansından, fiyat yukarı dönüyor, maliyeti geçiyor, panikle az karla kağıt satılıyor. Ya da fiyat düşmeye devam ediyor, cepte mermi kalmadıysa kol kesiliyor. Özetle, yine plansız, programsız hareketler sizin zarar etmenizi sağlıyor. İşte, uzatmadan, bugün biraz bu konuya açıklık getireceğim. Paçal yapmak nedir, maliyet düşürmek nedir, planlı programlı kademeli alım nedir. Arasındaki farklar nelerdir? Hangisi sağlıklıdır, hangisi zararlıdır. Bunu size #ASELS hissesi üzerinden göstereceğim. Buyrun başlayalım:
Aslında “paçal yapmayın, önceden planladığınız bir şekilde kademeli alın” dünyanın en basit cümlesi. Üzerinde biraz kafa yorsanız, benim bu yazıma bile ihtiyacınız yok. En basitinden, diyorum ki, tek parça alıp, kağıt düşünce panikle ek alımlar yapmayın. Paranızı ikiye veya en fazla üçe böünl, pozisyon açmadan bu üç parçayı nerede oyuna sokacağınızı yazın bir kenara. Fiyat oralara gelince, tetiğe basın, parayı oyuna sokun, maliyetinizi ortalayın.
Bunu size aşağıda görselleştirmeye çalıştım. Şimdi #ASELS‘te, her hissede olduğu gibi, üç ihtimal var. – Ya direkt yükselecek. – Ya onaya gelip, öyle yükselecek. – Ya geri dönüp düşecek. Biz ilk iki ihtimali konuşalım. Madem yükselişine pozisyon alacağız, üçüncü ihtimali takipten çıkartalım. Şimdi, grafiğe iyice bakalım:
Bildiğiniz gibi, önceki yazımda #ASELS’in önündeki tüm engelleri yazmış ve bu engeller geçilmeden pozisyon almanın benim trade stratejime göre erken olacağını paylaşmıştım. O yazımı okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:
Geldiğimiz son durumda, bu 4 engel de geçildi. Güzel bir yükseliş mumu gözüktü. Ancak yükseliş mumu biraz agresif çıktı ve %10 kadar yukarıda kapattı hisse geçen haftayı. Bu tür agresif yükselişler bazen kar satışlarını tetikler ve düzeltmeye yol açabilir. O yüzden, kademeli alım örneğini bu #ASELS örneğinde vermek daha sağlıklı olacak. Dönelim konumuza:
Şimdi bu yükselişten sonra, bir Trader olarak, eğer “aşırı yükseldi, önünde de engeller var, biraz tedirginim, korkuyorum” diyorsan, kademeli alım için şu stratejiyi izlemen gerekiyor: Elinde 100 birim parayı ikiye böl. ilk 50 birimi hemen Pazartesi sabahtan al. Piyasayı izle. Acele etme. Panik olma. Yükselirse de panik olma, düşerse de panik olma. Çünkü elinde 50 birim para daha var. Ama piyasayı izlerken yükselirse “aman, hemen diğer parçayı alayım” dersin. Düşerse “aman, dur, diğer parayı oyuna sokmayayım” dersin. O yüzden planını önce yap. De ki: – 20’lere onaya gelince, ikinci parçayı alacağım. Bu bir plandır.
Tabi bir de yükseliş senaryosu çizmen lazım. Onun için de mesela de ki: – 100 haftalık ortalama (22’lerde şu an) üzerinde üç gün kapanış yapsın, ikinci kademeli alım parçamı alacağım. İşte bahsettiğim plan program bu. Çoğu kişi bu planı yapmadan, “aman düşüyor” deyip paçal yapıyor. Panik oluyor, maliyet azaltıyor. Plansız programsız, kör göze parmak şeklinde. Fiyat düştükçe düşüyor, sonra silahta mermi kalmıyor. Bekliyorsun öyle, ekrana baka baka. Ha soracaksın, “hocam madem bu güzel bir sistem, siz neden kullanmıyorsunuz?”. Ben bunun çok mantıklı bir sistem olduğunu düşünsem de, şu ana kadar hiç planlı kademeli alım yapmadım. “Keşke yapsaymışım ya” dediğim hiç bir senaryo olmadı. Ama bu ileride yapmayacağım anlamına gelmiyor. Bence sisteminize, aklınıza yattıysa, bunu ekleyebilirsiniz.
Hızlıca bir yazı paylaşmak, bunu da siteye detaylı bir şekilde koymak istedim dostlar. Bu konunun mutlaka alt detaylarına gireceğiz, ama bu haliyle, genel pencereden bir bakış, sitemizde dursun. Selamlar, saygılar. Toz almayı ve alttaki paylaşım butonlarından yazıyı paylaşmayı unutmayın lütfen.
İlham verici bir yazı olmuş , dediğinizi hali hazırda uygulayan biri olarak başarı şansı bu şekilde çok çok yükselmektedir yeni başlayanlar ve portföyü küçük olanlar özellikle dikkate almalıdır bu metodu tşkrler..
hocam merhabalar, kademeli alımla ilgili küçük bir excel çalışmam mevcut. bu dosyayı size nasıl ulaştırabilirim?
Aerdem07 kardeş o excell i banada atabilirmisin.
[email protected]
Teşekkürler