DOJİ Mumu – Mum Formasyonları Ders 1

Herkese merhaba. Bildiğiniz gibi, Twitter maceramın yanına yeni bir macera daha ekledim ve internet sitemi açtım. Geçen hafta Perşembe günü açtığım site, içinde kısıtlı yazı olmasına rağmen inanılmaz ilgi gördü. Çok fazla ziyaret ve övgü aldı. Bu beni daha da şevklendirdi. Herkese çok teşekkür ederim, paylaşımlara devam edeceğim.

Geçtiğimiz günlerde Mumlara Giriş Ders 1 ve 2 paylaşımlarıyla mumlara ısınmıştık (ders 1’i buraya tıklayarak, ders 2’yi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz). Mumlarda neyin ne anlama geldiğini öğrenmiştik değil mi? Şimdi biraz daha ileri gideceğiz ve Mum Formasyonlarına giriş yapacağız ve en önemli mumlardan biriyle, DOJİ MUMUYLA başlayacağız.

Kitaplarda, videolarda, internette onlarca Mum Formasyonu var. Biraz heves edip giren dayak yiyip çıkıyor. Hangi formasyonun ne anlama geldiği ve ne kadar güçlü olduğu konusu önemliyken, çoğu kaynak tüm formasyonları verip işin içinden çıkıyor. 

O yüzden ben bu işi biraz temiz tutacağım ve tüm Mum Formasyonları içerisinden işinize en çok yarayacak ve çalışma ihtimali en yüksek (bakın kesin değil) 5 formasyonu tanıtacağım sizlere. Deryada boğulmaktansa büyük balık tutmayı öğreteceğim yani. İlk formasyonla başlayalım.

Başlayalım, Nedir bu DOJİ MUMU?

Evet, başlıyoruz. DOJİ MUMU muhtemelen mum formasyonlarının en bilineni ve popüleri. Ancak Türkçe kaynaklarda ne yazık ki yeterli bilgi yok. Olanlar da “dönüş formasyonu” deyip işin içinden çıkıyor. Keşke bu kadar basit olsa.

DOJİ MUMU aslında tek bir mum değildir. DOJİ 4 farklı mumu içeren bir mum grubudur. Alttaki grafikte size DOJİ’nin 4 farklı versiyonunu çizdim. İnceleyebilirsiniz. DOJİ’nin gövdesi yoktur veya yok denecek kadar azdır. Bu ne demek? Yani fiyat, açıldığı yerde veya çok yakın kapatmış.  

Doji Mumunun 4 Çeşidi
Doji Mumunun 4 Çeşidi

Hemen bir örnekle DOJİ nasıl oluşur gösterelim. Alttaki resimde soldaki günlük doji mumu, sağdaki ise o günlük mumun saatlik versiyonu. Gördüğünüz gibi, gün içindeki 8 saatlik seansta alıcılarla satıcılar sürekli savaş halinde, fiyat bir aşağı bir yukarı gidiyor.

Doji Mumu Nasıl Oluşur?
Doji Mumu Nasıl Oluşur?

3.22’den açılan hisse fiyatı, dipte 2.98’i görünce alım geliyor, tepede 3.48’i görünce ise satış geliyor ve hisse günü yine 3.22’den kapatıyor. Tam bir doji. Kararsız, alıcıların da, satıcıların da kazanamadığı bir belirsiz bir savaş. İşte DOJİ ile ilgili yapılan en büyük hata burada.

DOJİ’yi tepede (veya dipte) gören borsacı diyor ki “tamam abi DOJİ oluştu, dönüş sinyalidir bu, ters yöne pozisyon açıyorum”. Yapma canım kardeşim, dur, sabret. DOJİ bir dönüş mumu değildir. DOJİ erler meydanıdır, savaş alanıdır. Savaşı kimin kazanacağı belli değildir. “Dönüş mumudur, ters yönde işlem yapayım” dersin, malı eline verirler, trend devam eder. Çünkü galip belli değildir. Düşen trendde doji oluştu, ya o savaşın galibi yine ayılar olursa? Trend aşağı devam eder. Sen elindeki hisselerle kalırsın.

Al sana örnek. #tuprs. Yükselen trendde tam 4 tane DOJİ bırakmış. Bu 4 DOJİ’yi görür görmez “tamam abi trend bitti” deyip short basan yatırımcı ne olur? Ne olacak? Patates olur. Altını çiziyorum, DOJİ dönüş mumu değildir, DOJİ kararsız bir mumdur. Savaş alanıdır, er meydanıdır.

Doji Mumuna Örnekler
Doji Mumuna Örnekler

Bu savaştan kimin galip çıkacağını, yani teyit mumunu görmeden pozisyon alınmaz. Teyit mumu nedir peki? Teyit mumu, DOJİ’den (veya herhangi bir formasyondan) sonra oluşan sinyal mumudur. Riskinizi azaltır, evet belki daha yukarıdan maliyetlenirsiniz, ama daha az risk alırsınız.

Mesela bir örnek aşağıda, #pgsus hissesi. Sarı ile işaretledim. Bir DOJİ oluşmuş. Hemen girmek yerine, bir sonraki günün (veya saatin/seansın/haftanın) mumunu bekleyin, o mum yeşilse, daha düşükte kapatmamışsa, umut veriyorsa o zaman girin.

Diğer konuya geçmeden: çoğu kaynak DOJİ’yi kusursuz çiziyor, ben de ilk başta açılış kapanış fiyatı eşit bir DOJİ çizdim. Ancak DOJİ’ler pekala aşağıdaki gibi de olabilir. Yani teoriyle pratik farklıdır. Aşağıdakiler de DOJİ’dir, illa birebir açılış kapanış fiyatı eşit olmak zorunda değildir.

Kitapların çizdiği eğitici grafiklerle piyasanın çizdiği grafikler birebir aynı olmak zorunda değildir. Belli bir tecrübeden sonra siz zaten neyin DOJİ olup olmadığını kolayca ayırt edecek düzeye gelirsiniz. Bu işin en önemli noktası pratik, pratik, pratik. Sürekli grafik çizmek ve çalışmak.

4 Farklı DOJİ MUMU

Devam ediyorum, dojilerin 4 çeşidi var dedik. Bu 4 çeşit neye göre ayrılıyor? Dikkatli okuyucular fark edecektir, tabi ki üst veya alt gölge boylarına göre. Gövde DOJİ’de çok önemli değil çünkü açılış fiyatı kapanış fiyatıyla eşit veya yakın olduğu için gövde ortada yok.

Alt gölgesi uzun olan, yukarıda çok az (veya hiç) gölge bırakmış olan DOJİ’ye Dragonfly Doji deniliyor. Bir mumun alt gölgesi neden uzun olur? Çünkü aşağıda olabildiğince alıcı vardır ve fiyat o seviyeye gelir gelmez alım başlar, hisse yukarı döner, gölge bırakır. Resmi inceleyin:

Demek ki Dragon Fly DOJİ yine kararsız bir mum olmasına rağmen, savaşı alıcıların kazanacağı daha yüksek ihtimaldir. Çünkü ayılar fiyatı aşağı çekmeye çalışsa da, günün sonunda boğalar kazanmış ve fiyatı başladığı yere geri yükseltmiştir.

Altta bir örnek, hisse #froto. Sarı ile işaretlediğim mum tam bir dragonfly doji. Gördüğünüz gibi, aşağıda ciddi bir gölge. Gövde ise olabildiğince cılız. Sonrasında trend dönmüş ve yükseliş başlamış. Bunun gibi örnekler siz de bulabilirsiniz.

Dragonfly Doji’nin tam tersi, Gravestone Doji. Yukarıda söylediklerimin aynısını ters çevirin, alın size Gravestone. Yani alıcılar fiyatı belli bir seviyeye kadar çekiyor ancak ayılar devreye giriyor ve satış başlıyor. Fiyat geri aşağı çekiliyor. Örnek aşağıda:

Tekrar tekrar altını çiziyorum, DOJİ’ler dönüş sinyali değildir, savaşın devam ettiğini, kararın verilmediğini gösterir. O yüzden normal doji de olsa, dragonfly da olsa, gravestone da olsa görür görmez pozisyon alınmaz. Teyit mumu gereklidir, savaşın galibini görmeden pozisyon almayın.

Geriye kaldı 4. Doji, yani Long-Legged. Nam-ı Diğer uzun bacak. Normal Doji’den çok bir farkı yoktur aslında bunun, tek farkı alt ve üst gölgeleri daha uzundur. Yani savaşın daha şiddetli olduğunu gösterir, yine teyit mumuna ihtiyaç duyar.

Dersin sonuna gelirken size güzel bir örnek göstereceğim. Bildiğiniz gibi, geçen hafta Çarşamba, Perşembe ve özellikle Cuma inanılmaz düşüşler yaşadı borsamız. Aşağıda #bist100 grafiği. Salı günü bıraktığı muma bakar mısınız? Size tanıdık geldi mi?

Evet, #bist100 endeksimiz Salı günü bir Gravestone Doji bıraktı. Sonrasında teyit mumuyla birlikte Cuma günü borsa büyük çöküş yaşadı. Grafikte ayrıca önceki dojileri de işaretledim, formasyonun nasıl çalıştığını iyice incelemenizi istiyorum.

#doji dersimizin sonuna geldik. Detaylıca anlattım, yapılan en büyük hata bu formasyonun bir “dönüş formasyonu” olduğunun düşünülmesi. Buraya çok dikkat edin. Bu formasyon dönüş formasyonu değildir, kararsız bir formasyondur, ayı-boğa güreşi devam eder. Ayı mı ayakta kalacak boğa mı, bunu görmeden (teyit mumu) pozisyon almayın. Riskinizi azaltın. Ek olarak, gölgelerin boyuna ve ne tarafta olduğuna çok dikkat edin, iyi bir teknik analist gölgelere çok anlam yükler.

Doji’den önce oluşan mumlar da önemlidir, düşen trendin sonunda mı oluşuyor yoksa konsolidasyonda mı? Düşen trendin sonunda oluşan gravestone ile dragonfly aynı değildir. Düşen trendin sonunda oluşan gravestone trend devamını işaret ederken, dragonfly ters mesaj verir.

Dragonfly ve Gravestone eğer trend sonunda oluşmuşsa, normal bir DOJİ’ye göre göre daha yüksek ihtimalli dönüş sinyali verir. Aşağı gölgenin uzunluğunda alıcılar, yukarı gölgenin uzunluğunda satıcılar daha güçlüdür.

Bol bol pratik yapın, fikir alın, soru sorun. 7-8 yıldır gözlerim bozulana kadar kitap okudum, video izledim, grafik çalıştım. Ancak böyle bir kararlılıkla başarıya ulaşabilirsiniz. Bu arada, Wikipedia’daki DOJİ MUMU sayfasını da şu linke tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.

Umarım yararlı bir ders olmuştur, dinlediğiniz için teşekkürler. Bu emeklerimin karşılığı beni tek mutlu eden şey daha fazla kişiye ulaşmak, o yüzden lütfen aşağıdaki ikonları kullanarak bu yazıyı Twitter’da, Facebook’ta paylaşın, borsa ile ilgilenen arkadaşınıza Whatsapp’tan yazıyı atın. kalabalıklaşalım, ailemiz büyüsün. Tekrar teşekkürler, selamlar.

Bu dersin devamı, Mum Formasyonları Ders 2 – Engulfing Pattern yayında, Aşağıdaki linke tıklayarak ikinci derse devam edebilirsiniz.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

64 Comments on “DOJİ Mumu – Mum Formasyonları Ders 1”

  1. Teşekkür ederim . Bildiğim hep eksik ve yanlış imiş. Tekrardan teşekkür ederim.

  2. Teşekkürler , çok faydalı oluyor. Borsa ile ilgili tavsiye edeceğiniz kitapları da yazar mısınız?
    Selamlar, sevgiler.

  3. borsanın da kendine göre bir dili,kavramları var.görülenin ne anlam ifade ettiğini çözümlemek olmazsa olmazı.katkı ve özveriniz için teşekkürler,başarılar dilerim.

  4. Konular ancak bu kadar sade ve anlaşılabilir bir dille yazılabilirdi. Emeğinize sağlık teşekkür ederim.

  5. sen nasıl bir manyaksın millet bu eğitimler için 1000-2000 $ ödüyor.Emeğine sağlık devamını bekliyorum.

  6. Ellerinize sağlık hocam… Sizden ricam harmonic formasyonlarla alakalı bir ders hazırlasanız ne iyi olur öğrenirdik… Allah razı olsun

  7. Gördüğünüz gibi, gün içindeki 8 saatlik seansta alıcılarla satıcılar sürekli savaş halinde, derken yazım hatası olmuş sanırım. Gün içindeki 3 saatlik 8 mum olması gerekiyor sanırım?

  8. Son derece yararlı ve öğretici . Dediğiniz gibi pek çok web sayfasında mum konusunu okudum ama en anlaşılır sizinki. Devam edersiniz umarım. Ayrıca fiyat hareketleri ve fibo konularında da eğitim yardımınızı bekliyoruz. Önce temeli sağlam oluşturmak gerekiyor :). Emeğinize sağlık çok teşekkürler..

  9. teşekkürler. bir sorum olacak. tradingwiev de ve invest te grafik açtığımızda, ayarlar da stil bölümünde, önceki kapanışa göre çubukları renklendir seçeneği hangi durumda olmalıdır. çünkü harami ve yutan mum da renkler değişiyor. bu da öngörümüzü desteklemesi açısından tereddütte bırakıyor. kolay gelsin.

  10. twitter paylaşımlarınızı ekşi borsa grubunda tesadüfen keşfettim benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel ve öğretici emeğinize sağlık. yolunuz veya işiniz bursa ya düşerse beklerim

  11. Keyif alarak okuyorum yeniden başladım okumaya aktarımınız çok güzel başarılarınızın devamını diliyorum teşekkür ediyorum verdiğiniz emekler için 🙂

  12. Hocam Allah razı olsun. bilginizi paylaşarak bilmeyenlerinde öğrenmesini sağlıyorsunuz.

      1. Yalın bir dil ve çok anlaşılır. Emeğinize sağlık, 2-3 defa okudum. Her okumada daha derinlere daldım.?

  13. Emeklerine sağlık, iyi insan olmak zor bu zamanda. Teknik konulara girmek isteyip de gözü korkanlara bu kadar sade ve anlaşılır anlatman da gerçekten insanları motive ediyor. Eyvallah.

  14. gerçekten emek vermişsiniz teşekkürler
    bizimde desteğimiz olsun ama reklam göremedim yok galiba

  15. Aydınlandık, öğrendik.
    Emeğinize, yüreğinize sağlık.

    Yazılarınızın devamını bekliyoruz.

  16. Hocam tek tek okuyorum dersleri. Tam da bu dersin konusu olan bir hisse söyleyeceğim size. Pgsus cuma kapanışta bir doji yapıp kapandı. Ve yükseliş trendin de oldu. Yalnız doji dragonfly sanırsam. Bu nasıl yarumlarsınız. Benim yorumum alıcılar baskın olmuş ve fiyatı alttan alıp yukarı taşımışlar. Aşağıda bıraktığı gölge daha uzun. Benim yorumum trendin daha yukarı gideceği yönün de. Sizin yorumunuz nedir. Teşekkür ederim.

  17. Kardeşim emeğine sağlık, süper anlatmışsın teşekkürler. Senden çok şey öğreneceğim.

  18. Doji sonrasinda oluşan mum bazen ciddi derecede uzun olabiliyor. Bu da önemli bir zarara sebep veriyor. Kapanışı beklemeden bir önlem alınabilir mi acaba bu duruma.

  19. Hocam emeğine sağlık…2 yıldır TA öğrenmek için uğraşıyorum. Mum formasyonlarının bu kadar anlamlı olacağı hiç aklıma gelmemişti. Tekrar teşekkürler…

  20. Tebrikler ve teşekkürler.. Diğer yazılarınızı da takip ettim. Mantıklı, ayağı yere basan, gerçekçi ve samimi paylaşımlarınız çok şey öğretti. lütfen paylaşıma daha sık devam edin. Selamlar.

  21. hocam emeklerinize sağlık. üslubunuz çok sade ve anlaşılır. insan okudukça bilgilenip aydınlanıyor, aydınlandıkça da daha fazla okumak öğenmek istiyor. öğrendiklerimi not alıp derslere devam ediyorum (okulda bile bu kadar not almamıştım:))) twitterda takipteyim. bu güzel faydalı içeriklerin devamı dileğiyle…

  22. Hocam, muhteşem bir insansın yaa..
    Şu alemde bir Kıvanç Hoca’yı bilirim, bir de seni (beni eşekliğim) yeni tanımış oldum.
    Bahtın, yolun açık olsun, tuttuğun altın olsun.
    Sağol, varol..

  23. Kesinlikle çok sade açık anlaşılır bir yazı ben yeni başladım bu mum formasyonlarına ama sizin sayfanızdan çok çok yararlanıyorum. Allah razı olsun. Elinize emeğinize sağlık

  24. Elinize sağlık, bilgileriniz çok temiz ve anlaşılır. Bıkmadan daha bir şevkle devamını bekleriz.

  25. Üstad
    Aşağı trendde Dragon fly doji ile çekiç’i, yukarı trendde dragon fly doji ile asılı adamı nasıl ayırırız?
    Yine aşağı trenne graveston doji ile ters çekiç ve yukarı trenne gravestone doji ile kayan yıldız?
    Aradaki farklar gölgeler midir?

  26. Çok yararlı bilgiler verilmektedir 8 yılını burda özetle yazmak çok profesyonellik ve fedakarlık ister kimse kimseye yapmaz bunu. Hakkınızı helal edin

  27. Hocam mumların dilini anlamak için çok çalıştım ve en sonunda en doğru yolun mum matematiğini öğrenmek olduğunu anladım.. Mumların matematiğini ( mumları dörde bölmek ) anladığımız an mumların bize ne dediğini anlayabiliriz. Ezberede gerek kalmaz diye düşünüyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir