19 Eylül 2023 Haftası Borsa Değerlendirmesi – Borsada Düşüş Bitti mi?

%title

Herkese merhaba dostlar.

Borsa endeksi analizlerine bir süre ara vermiştik. Ufaktan sahaya dönelim, çünkü bence borsada önemli bir eşikteyiz. Biraz gördüğümü, sezdiğimi, düşündüğümü ve kendi borsa aksiyon planımı paylaşayım sizlerle.

Müsaitseniz başlıyorum.

Öncelikle borsamızda oluşan bugünkü mumdan bahsedelim. Temiz grafik aşağıda, oluşan bu mumun adı spinning bottom. (biraz daha yukarıda kapansaydı hammer olurdu).

Grafiğin üzerine “spinning top” yazmışım ama doğrusu spinning bottom olacak.

Spinning Bottom’a bir doji çeşidi diyebiliriz. Dojiler bilindiği gibi, balans mumlarıdır. Burada arz ve talep savaşta ama dengededir. Herhangi bir imbalans yoktur. Maç berabere bitmiş veya berabere devam ediyor, boğalar da, ayılar da hem güçsüz, hem dinlenmeye daha meyilli, biraz nefes almak istiyorlar.

%title

Borsada uzun süren satış sonrası ayıların yorulması, satışların yavaşlaması, içeriye boğaların girmesi normal. Boğaların bir kısmı “buralar alım için uygun seviyeler” deyip talep yaratıyor, o ara shortlar kapanıyor, bu talebi destekliyor, üstüne yeni longlar derken, denge bulunmuş.

Denge de tam son yükseliş dalgasının fibonacci düzeltme seviyesi olan 0.76’da oluşmuş. Bu ne demek? Yani düşüş, son yükseliş dalgasının yüzde 76’sını geri almış. Başka bir deyişle, fiyat 100 birim yükselmiş, sonra 76 birim düşmüş. (grafik aşağıda)

%title

Eskiden beri takip edenler bilir, benim en sevdiğim düzeltme seviyesi %76’dır. Fiyatın oralarda mutlaka bir tepki verdiğini, en azından buralarda yavaşladığını çokça tecrübe etmişliğim vardır. Burada da aynısı olmuş.

Peki bu borsadaki düşüşte oluşan bu yavaşlama, yukarı doğru bir ivme başlatır mı? İşte bizim için piyasanın “bilinemezliği” burada başlıyor. Price Action’a göre, “evet ivmelenir”/“hayır ivmelenmez” diyemeyiz. Biz ancak ivmelendikten sonra harekete dahil olabiliriz. Yani tahminci değil takipçiyiz.

Ancak elimizde, pozitif olasılığı veya negatif olasılığı güçlendirecek bazı teknik gerekçeler mevcut olur. Biz de bu gerekçelere göre, oluşan harekete katılacak mıyız yoksa dışarıdan mı izleyeceğiz karar veririz.

Şimdi bu teknik gerekçeleri masaya yatıralım. Şunu belirtmek gerekir ki, manzara pek hoş değil. Neden? Bunun birden fazla nedeni var. İlkiyle başlayalım. Endekste kırılabilecek neredeyse tüm yükseliş trendleri kırıldı.

Şu ana kadar borsa endeksimizde çizilebilecek ancak zamanla kırılan tüm trendleri farklı renklerle aşağı koydum. Biliyorum benden böyle fazla çizgili grafiklere alışık değilsiniz ancak biraz gözlerinizi yorunuz. Hepsini değil, seçtiklerimizi takip edeceğiz çünkü.

%title

Şimdi, tüm çizgileri silip, sadece iki önemli trend çizgisi bırakacağım grafikte. Birincisi kırılan en geniş trend çizgisi. Fiyat bunu kırıp, onay da aldı. Sonra düşüşü hızlandı. Diğeri ise fiyattan biraz daha aşağıda oluşan ve geçmiş iki dibi birleştiren trend çizgisi.

%title

Zaten bu trend çizgisinin kırılması, market yapısını da değiştiriyor. Çizmiştim ancak kaydetmemişim, tekrar çizmeye de üşendim, ama “yüksek tepe, yüksek dip” çizimi yaparsanız, trend kırılımıyla aslında fiyatın yeni bir “düşük dip/düşük tepe” döngüsüne girdiğini görürsünüz.

Sonra tepede oluşan biri büyük, diğeri küçük iki OBO’nun tetiklenmesi. OBO dediğin şey de kendi başına bir market yapısı değişim formasyonu aslında. Baş hareketinden sonra gelen sağ omuz yeni bir yüksek tepe yapamadığı için, dönüp yeni bir düşük dip yapıyor en nihayetinde.

%title

Hadi her şeyi geçtim, zaten fiyatın ta kendisi, yani mumlar en tepede devasa bir bearish engulfing bırakarak “ben feci düşeceğim abi” demişti. Üstelik öncesinde bir bearish spinning top vardı. Tepedeki Bearish Engulfing de neredeyse kendinden önceki 5 mumu yutmuştu.

%title

Takip edenler bilir, zaten bu tepedeki bearish engulfing’de ben çıktım, ta ki devasa hammer ile tekrar girene kadar. Neyse o başka bir hikayenin konusu, devam edelim şimdi. Düşüş sinyallerini anlattık. Sonrasında ne yapacağız?

Gözümüz öncelikle mutlaka henüz kırılmamış en geniş trend çizgisinde olacak. Şu an için bu trend çizgisi 7.350’lerde ancak fiyat bu trend çizgisine teması geciktirdikçe haliyle çizgi de daha yukarıya çıkıyor. Muhtemelen 7.400’lerde buluşma mümkün.

%title

7.400’ün bir başka önemi daha var. Burası aynı zamanda önemli bir direnç. Önemli bir talep noktası. Grafikteki yeşil temasların neredeyse hepsi yukarı doğru hareket başlatmış. Bu da önemli. Attık cebe.

%title

7.400’ün bir önemi daha var. O da 50 günlük basit hareketli ortalamanın tam da bu aralar 7.438’lerden geçmesi. Onu da grafikte bıraktım.

%title

Dolayısıyla, BİST100 için en önemli teknik gerekçeler 7.400 civarlarında toplanıyor. Tabi aşağı veya yukarı ufak sapmalar olabilir ama 7.400 bizim için kritik. Bunu kalın harflerle yazalım.

Peki fiyat direkt olarak 7.400’e mi gidecek? Bunu bilemiyoruz. Ancak bugünkü hacim boğaların gerekli coşkuya sahip olmadığını gösteriyor. Tabi normaldir, spinning top biraz hacimsiz olur, hacimli olsaydı bir anomali doğardı ki sağlıksızdır. (hacim barları aşağıda)

%title

Yani düşük gövdeli bugünkü gibi bir muma, düşük hacim beklenir. Ayılar yorgundur, köşeye çekilmiştir, boğalar da içeri girmeye korkar, tedirginlerdir, dolayısıyla çok fazla bir ticari aktivite olmaz.

Ancak yine de en azından ortalamaya yaklaşan veya kendini son 3-4 günlük hacim barlarının üstüne atabilen bir hacim barı beklerdim. O mevcut değil.

Bu haliyle, fiyatın aşağıdaki şekilde ufak bir yukarı hareketle, tepeden gelen düşene çarpması ve sonra 7.400 civarlarına doğru hareketi daha olasılık dahilinde.

%title

“haydaa, hani senaryo çizmiyorduk hocam?” diyebilirsiniz. Aslında burada olasılıklar dahilinde bir senaryo çiziliyor, asıl mevzu, biz bu senaryoya göre işlem yapmıyoruz. Ne demek bu?

Biz mesela fiyatın yukarıdaki düşen trendine teması sonrası hemen short açmıyoruz, aşağı doğru ivmeli hacimli bir hareket başlatıcı mum bekliyoruz. Veya yukarı doğru pozisyon açmadan da aynı şekilde bir mum istiyoruz.

Yani, senaryomuzu çiziyoruz ancak eşlik etmek için fiyatın bu senaryoya bağlı kalıp kalmadığını izlemek, yani fiyatı takip etmek istiyoruz. Elliott gibi, Gann gibi tahmincilerle bu yönümüzle ayrıyız. (onlara kesinlikle laf sokmuyorum, farklı teknikler)

Borsada Şu An Ne Yapmalı?

Peki, özetin özeti, ben ne yapacağım? Ben bugün oluşan mumun çok coşkulu olduğunu düşünmüyorum ancak ayıların öfkesinin dindiğini görmek güzel. En azından biraz nefes aldık. Bu olumlu.

Ben de stratejimi şöyle netleştirdim: Fiyatı yarın da takip edeceğim, eğer yukarı düşen trende temas sonrası aşağı bir kırmızı mum görürsem short fırsatlarını, eğer o trend kırılır da yukarı ivme oluşursa long fırsatlarını takip edeceğim.

Yukarı devam etmek için gerekli coşku yok, tedirginlik mevcut. O yüzden defansif bir şekilde daha iyi bir giriş fırsatı beklemekte yarar var. Ancak unutmayalım, yükseliş ortamı bu tarz tedirgin ortamları da çok sever çünkü iyi mal toplar buralardan. O yüzden, yukarı doğru oluşacak bir trende de binmekte gecikmem.

Yazıyı bitirmeden şunu not etmekte yarar görüyorum:

Yukarıdaki zincir kesinlikle “endeks 7.400’den döner” demiyor. Price Action’da böyle bir cümle yasaktır. PA, piyasanın tahmin edilemez, öngörülemez olduğuna inanır.

Yukarıda da belirttiğim üzere, endeksi tekrar yukarı döndürecek teknik gerekçeler 7.400 bölgesinde bolca var. Ancak arz/talep terazinin hangi tarafına hangi fil, ne zaman oturur bilinemez.

Belki 7.400 altına sürüp maliyetlenme yapacak, o bölgeyi likidite bölgesi olarak kullanacaklar ve yukarı döndürecekler.

Belki 7.400 kalıcı olarak aşağı kırılacak. Uzun süre artık direnç olacak.

Belki 7.400 gerçekten çalışacak ve fiyatı yukarı döndürecek.

Bu bilinemez.

Price Action şöyle diyor: “sen piyasadan da, fiyattan da büyük değilsin, piyasa seni tanımıyor, çok bilmiş egonla ilgilenmiyor. O yüzden piyasanın önüne geçme. Bırak o gitsin, sen takip et”

Özetle, fiyat olur da 7.400 bölgesine gelirse, oradan alacağı tepkiyi göreceğiz ve mevzuya dahil olacağız.

Biliyorum, bu yaklaşım tarzını çoğu amatör ve dahi bazı profesyoneller bile anlayamıyor.

Şöyle diyorlar: “e abi bu nasıl yorum, 7.400’den dönerse de sen bildin, 7.400’ü kırarsa da sen bildin”

Öncelikle benim bilmek gibi bir amacım yok. Bilmeyi istemiyorum. Ben eşlik etmek istiyorum. Tek amacım o. Fiyata eşlik ederek para kazanmak.

Sonra da, eklemek gerekir ki, mevzu aslında tam olarak insanların dalga geçtiği şekliyledir. 7.400’ü aşağı kırsa da, oradan yukarıya dönse de mümkündür. Biz “buradan döner” cümlesiyle değil, buradan dönerse ne yaparız? sorusunun cevabıyla ilgileniyoruz.

Umarım bu yazı ve borsa endeks analizi yararlı olmuştur. Buraya kadar geldiyseniz büyük iş, çünkü bayağı uzun bir zincir oldu. Lütfen bu yazıları arkadaşlarınızla paylaşın, özellikle son zamanlarda aşırı bilinçsiz, hiç düşüş görmemiş ve çok fazla amatörlük yapan yeni borsacı borsamıza katıldı. Onları borsada ne kadar hızlı doğru yola sokarsak o kadar az kaybederler.

Görüşmek üzere. Borsayla kalın.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “19 Eylül 2023 Haftası Borsa Değerlendirmesi – Borsada Düşüş Bitti mi?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir