Katıldığım İlk Bitcoin Rallisi ve Bir Rallinin Anatomisi

Dostlar, herkese merhaba. Yine, yeni bir yazıyla birlikteyiz. Bu içerik üretme işi, aynı diğer efor gerektiren işler gibi. Ne zaman yavaşlıyorsunuz, o zaman atalet artıyor, tekrar başlamak daha zor geliyor. O yüzden, arayı açmamak lazım. Yazacak da öyle çok konu birikti ki. Yavaştan tekrar yazmaya başlamak lazım diye düşündüm ve başladım. Bu yazımın konusu katıldığım ilk bitcoin rallisi ve macerası olacak.

Belki biliyorsunuz, Kripto Para piyasalarına uzaktım. Şu son işlemime kadar da, hiç işlem yapmamıştım. Uzak olma nedenim, bu piyasaya inanmamak filan değil. Sadece, borsa, viop, fx derken buna sıra gelmedi diyelim. Ancak, özellikle yeni takipçilerin “hocam bitcoin yorumunuz nedir” diye ısrarlı mention’larından sonra, Bitcoin’i Tradingview’deki takip listeme almış ve her hafta sonu, tüm hisseleri taradığım gibi, aynı zamanda bitcoin’i de taramaya başlamıştım.  Bitcoin’deki bitcoin rallisi potansiyelini de ilk o zamanlar fark etmiştim. Aslında eğitimli gözler için ekstra bir yetenek değil BTC grafiğindeki bitcoin rallisi potansiyelini keşfetmek. Ancak yine de, çok merak eden, çok soran olduğu için, grafiğe nasıl baktığımı sıfırdan anlatacağım sizlere.

Grafiği beraber analiz etmeye başlamadan önce, Twitter’daki bitcoin paylaşımlarımı tarih sırasına göre sizlerle paylaşayım. Böylece bitcoin rallisine katılım maceramı orada takip edemeyenler için kronolojik bir hikaye oluşturmuş oluruz.

Twitter’da son bitcoin rallisi ile ilgili ilk paylaşımımı 21 Ekim 2020’de aşağıdaki tweetle yapmışım. Çizdiğim grafiği sizlerle paylaşıp, sizlerden fikir almışım. Tweet hala duruyor ancak bir resmini de buradan paylaşayım:

Bitcoin Rallisi - İlk Sinyal
Bitcoin Rallisi – İlk Sinyal

Ben bu grafiği sizlerle paylaştığımda, aynı zamanda hangi kripto borsasından mal alsam, hangisine nasıl para transfer ediliyor vesaire gibi bilgileri de sizlere sormuştum. Ancak ralliyi de kaçırırım endişesiyle, kolaya kaçıp BTCTurk’e parayı yatırdım ve 22 Ekim sabahı ilk BTC’lerimi aldım. Hikayenin şeffaf olması açısından, 22 Ekim sabahı yaptığım transferi (50.000TL) ve aldığım Bitcoin’i gösteren hesap hareketleri sayfası aşağıdaki gibi. (Bu arada, tarihi tam hatırlayamadığımdan, önceki tweetlerimde 20 Ekim yazmışım, asıl tarih 22 Ekimmiş)

Bitcoin Rallisi - İlk Sinyal
Bitcoin Rallisi – İlk Sinyal

Sonrasında ise, Twitter’da Bitcoin rallisi için tüm şartların iyice olgunlaştığını ve rallinin güçlenerek devam edeceğini belirttiğim aşağıdaki tweetleri atmışım. Tweet tarihleri 22, 27 ve 29 Ekim. Buyrun bir göz gezdirin:

BTC Grafik çizimime başlamadan önce ise, bu zinciri hazırladığım tarih ve saatteki (7 Kasım 21:55) bakiye durumumu sizlerle paylaşayım. 21 Ekimde 50.000TL yatırdığım Bitcoin hesabımda şu an 61.117TL var. Aslında 66.000’i görmüştü ancak bugün an itibariyle düşüş %5’i geçti.

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Evet, yeterince şeffaf olduysam, şimdi Bitcoin’deki ralliyi nasıl fark ettiğimi ve grafiğini nasıl çizdiğimi hep beraber, yine aynı şekilde adım adım, açıklamalı, sıfırdan anlatacağım. Daha net olması açısından, tradingview’deki tarihi 21 Ekim’e geri saracağım. Haydi başlayalım.

Şimdi, 21 Ekim’de ben sizlerle grafiğin potansiyelini ilk paylaştığımda, BTC’ye ilk para yatırdığımda Bitcoin/USD grafiğinin tertemiz hali aşağıdaki gibiydi. Tabi, aşinasınız, grafiklere her zaman haftalık ve her zaman olabilecek en sade şekilde bakmaya çalışıyorum. Yani aynı şu şekilde:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

İlk işimiz neydi? Önce FİYATIN SINIRLARINI BELİRLEYECEĞİZ. Yani bu fiyat hangi sınırlar arasında gidip geliyor, fiyat için önemli hafıza noktaları nereler? Hangi seviyeler ekran karşısındaki TRADER’lar veya YATIRIMCILAR için önemli? Yani, destek ve direnç seviyeleri. Bu seviyeleri çizeceğiz. En altından, en üstüne kadar. Fiyat bir kere bile dönse, döndüğü seviye önemlidir. Çünkü o seviyede bir rol değişimi mevcuttur. Ayılardan boğalara (destek), boğalardan ayılara (direnç) roller değişmiştir. Buyrun, ben şöyle çizdim:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Gördüğünüz gibi, manzarada en dipte 3.000$’lardan, en tepede neredeyse 20.000$’a kadar bir alan mevcut. Fiyata yakınlaştıkça hareket alanı da daralıyor haliyle. Ben bu analizi yaptığımda aşağıda 10.400$’lar, yukarıda ise 12.300$’lar önemli noktalardı. Devam edelim. Şimdi yine çizgilerden ancak bu sefer eğik çizgilerden, yani yükselen ve düşen trendlerden/kanallardan bahsedelim. Önce yükselen fiyat hareketlerini birbirine bağlamakla başlayalım. Ben iki adet yükselen çizgi buldum. Biri kanal, biri trend. Buyrun:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Gördüğünüz gibi, fiyat çok uzun süredir devam eden ancak oldukça da geniş bir yükselen trend içerisinde. Bu yükselen trendin geniş olması ne ifade ediyor? Fiyat yukarı ve aşağı normalden çok daha uzun süre dalgalanabiliyor. Bu tür geniş kanallarda giriş yeri daha önemli. Çünkü “nasıl olsa yükselen kanal var” deyip rastgele bir yerde girerseniz, fiyat yükselen kanalda bile kanalın dibine gidene kadar sizi bezdirir. Risk – Getiri oranı yönetemeyeceğiniz kadar sıkıntılı olur. Aklınızda olsun.

Yükselen kanalın yanında bir de kısa vadede yükselen bir trend çizgimiz var. Evet, fiyat bu çizgiye sıklıkla temas etmiş (halbuki, temas edip, daha hızlı şekilde yukarı çıkmasını tercih ederiz) ama sonuçta bu bir yükselen trend. Üstelik, 12.300’lerde oluşan direnç ile beraber fiyat bir yükselen üçgen oluşturmuş. Görmekte zorlanmazsınız diye düşünüyorum ama, yine de kırmızı ile belirteyim. Bildiğiniz gibi, yükselen üçgen bir devam formasyonudur. Buyrun:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Devam edelim, şimdi sırada düşen trendleri keşfetmek var. Kabaca, en genişten alarak düşen çizdiğimizde, göze batan İKİ önemli düşen trend mevcut. Bunlardan bir tanesi 3 temaslı, güçlü. Fiyat ondan kurtulmuş. Diğeri ise 2 temaslı, fiyat henüz bundan kurtulamamış. İnceleyin:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Çizgilerle işimiz bitti. Şimdi hareketli ortalamaları atalım grafiğe. Benim güvendiğim 3 hareketli ortalama var, 50-100-200. Attığımda manzara şu şekilde: fiyat tüm hareketli ortalamaların ÜZERİNDE. Yani üstünde bir engel yok. Olumlu. Attık cebe.

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Biraz fibonacci çalışalım. Esasen, 3-4 farklı fibonacci senaryosu çizilebilir bu grafiğe. Ancak hepsi gereksiz ve grafiği kalabalıklaştıran, geçmişe alakalı şeyler olur. Bize bu senaryoda tek fibo yeter. Daha iyi anlatabilmek için günlüğe geçtim, inceleyin:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Gördüğünüz gibi, son yükseliş dalgasının Fibonacci Retracement’leri çok iyi çalışmış. Hem 0.76, hem 0.61 kitap gibi, kusursuz. Dolayısıyla, bu son hareketin bir yükseliş dalgası olduğu ve devamının geleceği de az çok belli olmuş oluyor. Devam edelim. Şimdi işin önemli kısmına, tahta okumaya, grafik okumaya, fiyat okumaya gelelim. Bu fiyat aksiyonunu analiz etmek işin önemli kısmı. Yani #priceaction mevzusu az çok bu. Genel anlamda fiyat hareketlerinin tepe ve dip noktalarını çiziyoruz.

Amacımız, piyasada, tahtada temel bir değişiklik aramak. Ayı senaryosunun boğa senaryosuna geçişini arayacak gözlerimiz. Yani fiyat sürekli yeni ve daha aşağıda dipler yaparken, doku değişecek, senaryo değişecek ve artık yukarılarda yeni tepeler yapacak. Nasıl? Şöyle:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Yukarıdaki grafik çok önemli. Lütfen iyice analiz edin, anlayın ve emin olun. Fiyat her defasında daha aşağıda tepe ve dip yaparken, ivmesi yavaşlamış, yeni tepeleri her defasında bir önceki tepeye daha yakın yapmaya başlamış. Bunu yaparken ikili ve üçlü tepe oluşturmuş. Sonrasında ise mavi renkle yazdığım, yeni bir yüksek tepe gelmiş. Bu ne demek? Fiyat, bir önceki tepesini aşmış, anlayış değişmiş, boğalar güçlenmiş. Fiyatın yapısı değişmiş. Doku ve desen değişmiş. Sonrasında oluşturduğu yeni dip ise, önceki dipten DAHA YUKARIDA! Yani, senaryo bearish’ten, bullish’e dönmüş. Bu tek başına iyi bir sinyal. Ancak yetmiyor, devam edelim. Şimdi biraz da klasik formasyonların keşfine dalalım. Bu ikili tepe ve hatta üçlü tepenin altında dönüş formasyonları oluşuyor.

İlk formasyonumuz TERS Omuz – Baş – Omuz formasyonu. Çok bariz, çok net. Üstelik, fiyat bu formasyondan çıktıktan sonra, nizami bir şekilde, omuz çizgisine onaya gelmiş ve onayını da almış. Buyrunuz:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

İkinci formasyonumuz Fincan-Kulp formasyonu. Onun da grafiği aşağıda. Henüz breakout’u gerçekleşmemişti ben analiz ederken, ancak yine de gayet iyi bir formasyon. Aşağıdaki TOBO’nun da hatrına, breakout’unun geleceği bariz belliydi. Buyrun:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Yok, “hocam bu fincan kulp’un kulbu çok küçük, sayılır mı?” diyorsanız, ki bence saçma bir cümle ama, diyelim ki dediniz, daha büyük bir fincan kulp var. Onu da şöyle göstereyim sevgili dostlar, o daha da geriye gidiyor ve haliyle daha güçlü:

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Böylece, grafiğe klasik formasyonlar penceresinden de bakmış olduk. Bu formasyonlar (TOBO ve Fincan-Kulp) yıllardır kullanılan ve güvenilirliği yüksek formasyonlardır. Sadece oluşması bile tahtaya yeni trader çeker, alıcıları güçlendirir. O yüzden mutlaka aranmalıdır.

Şimdi özetleyelim, neler var elimizde? Klasik formasyonlar, fibonacci, hareketli ortalamalar, destek-dirençler ve trendler. Neredeyse hepsi lehimize. Bir kaç aleyte gelişme var ama öyle cılız ki, korkmaya gerek yok. Yani o zamanlar yoktu. Ama asıl önemli olan, tahtanın, grafiğin, ürünün seyri değişmiş. Aşağıya doğru yeni dipler ve yeni düşük tepeler yapamaz hale gelmiş tahta. Boğalar güçlenmiş. Üçlü tepe, formasyonlarla geçilerek yeni yüksek tepeler ve yeni yüksek dipler oluşmuş. Tahtada pozisyonlar değişmiş.

Eee, tüm bunlar varken, bize ne gerekli? Tabi ki ivmeli, güçlü, gövdeli, hacimli, güzel bir mum. Ben de, aşağıdaki işaretlediğim güçlü mum ile otobüse bindim. O gün bugündür de BTC taşıyorum. Günlük kapanış takip ediyorum. Rallinin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum.

Bitcoin Rallisi
Bitcoin Rallisi

Evet, dostlar, şu ana kadar gelebildiyseniz teşekkür ediyorum. Uzun bir zincirin daha sonuna geldik. Bundan sonra da güzel dalgalarda, kaliteli sörflerde tekrar buluşmak üzere. Yeni yazılarımı bekleyin. Tradingview’den BTCUSDT grafiğine bakmak için tıklayın!

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

7 Comments on “Katıldığım İlk Bitcoin Rallisi ve Bir Rallinin Anatomisi”

  1. Elinize sağlık benim gibi yeni trader lar için fibo tobo trend takip çok güzel şekilde cizip anlatmışsınız, bu şekilde öğretici paylaşımlar çok makbule geçiyor,

    Ayrica siz almasanız bile kaçırdığıniz trend ler da var ise onlari da detaylı teknik analiz ile paylaşırsanız çok seviniriz,

    Ilave olarak çıkış zamani gelince gelen sinyalleri de teknik olarak grafiğe işleyerek paylaşırsanız bize çok yararlı olacaktır

  2. Bol kazançlar. Kardeş alım yapacağın sıra bizi de uyandırsan bir ufak. Özellikle haftalık takip ederek bulduğun büyüyen hacimli hisseler hakkında. Herkes grafik okuyamıyor. Sadece bilanço okumaya çalışıyoruz.

  3. Emeğinize sağlık öncelikle. Keyifle okudum,.

    Yazınızda “Fibonacci Retracement’leri çok iyi çalışmış. Hem 0.76, hem 0.618 kitap gibi, kusursuz.” demişsiniz. Genelde bakılan ve dönüş ya da yükseliş sinyali olarak kullanılan oranlar mıdır?

    Umarım yerinde sorulardır. BTC’yi yakalayamadık ama bilgilemek çok güzel.
    Teşekkürler .

  4. Gördüğüm en öğretici yazı diyebilirim. Emeğinize sağlık, bu şekilde yazılara lütfen devam edin.

  5. Btcturk Pro panelindeki tradingview tabanlı grafik, tradingview in kendi sitesindeki grafikle ve fiyatlarla hem zaman hem de fiyat bakımından farklı. Ayrıca Alt coinlelerde işlem yapmak için hacim düşük. Çalışmalarını tradingviewde yapanlar için Btc Turk borsası tradingview sitesinde yer almıyor. Bu nedenle Binance a transfer edip oradan işlemi takip etmek daha sağlıklı. Diğer türlü ya BtcTurk Pro panelindeki yetersiz grafiğe mahkum oluyorsun ya da biraz tahmini yürüyor işlemler

    1. Oysa ki Tradingview’den alıyor gibi gösteriyor chart’ı … Ama fiyatlar eş zamanlı gitmiyor. Dolar kurunda da biraz kafalarına göre belirliyorlar. Binance kısmı ise çok net değil sanki… Bu işlemlerle ilgili hep bir tereddüt var ve bir süre de olacak gibi…

  6. Hocam kripto için binance tavsiye ederim. Btctürk gibi tek tıkla havale yapıp paranızı hemen işleme sokabiliyorsunuz. Ziraat ve Vakıf ile 7/24 havale imkanı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir