Dostlar, herkese merhaba. Hem BLOG’da, hem de Twitter’da bir süredir Borsa İstanbul ile ilgili yazmıyordum, endekslerin analizini yapmıyordum, çeşitli sebepleri var bunun, kendimi ve analizlerimi “psikolojik” olarak korumaya almak bu sebeplerden en önemlisi.
Tabi o sırada, Twitter’daki takipçilerimden çok fazla kişi özellikle Borsa İstanbul ile ilgili fikrimi sormaya devam ediyor. O yüzden bu açıklamayı yapma ihtiyacı duydum.
Biliyorsunuzdur, eskiden detaylı analizler yapıp, “şuradan dönebilir, buraya gidebilir” şeklinde içerikler üretiyor, biraz yol haritası oluşturmaya çalışıyordum. Eski endeks analizlerimi yukarıdaki menüden “endeks analizleri” bölümünden bulabilirsiniz.
Peki bir süredir bu analizleri neden yapmıyorum?
Bunun nedeni şu: Bu tarz analizler yapınca, farkında bile olmadan kafaya ve davranışa bir bias, bir önyargı, bir yönelim, bir senaryo yükleniyor. Böylece objektif, tarafsız bakış açımın zehirlendiğini hissediyorum.
Halbuki ben tahmin değil takip disiplinindeyim. Kendimi fiyatın ve piyasanın akışına bırakıyorum. Doğru fırsatlar ve düşük risk görürsem hikayeye dahil oluyorum. Olursa trend sürüyorum. Olmazsa olmadı deyip çıkıyorum.
Tabi ki ego bir senaryo çizmek, üstüne bunu bilmek, üstüne burada şov yapmak ister. Ama ego tatminim yüzünden ve size şov yapmak için kendime bir yönelim yüklemek istemiyorum.
Yine de, bundan sonra ara ara fikirlerimi senaryolar şeklinde paylaşmam lazım sanıyorum. Çünkü herkes bunu istiyor. O yüzden, endeks analizlerine senaryo bazlı (ama olasılık bakış açısıyla) devam edeceğim.
Bu girişten sonra, endeksimizin durumuna biraz bakalım.
BİST100’ün Türk Lirası bazlı grafiği yukarıdaki gibi.
-Şu an fiyat tam düşen trendin ortasında, dalga yapısı bearish.
-Yukarıya gitse 50 günlük ve 100 günlük ortalamalar kazulet gibi.
-Ama aşağı trend dibine değip, biraz dip çalışması yapıp, sonra zıplasa, çok daha ivmeli, güzel bir yükseliş yakalarız.
Sıklıkla “anlamlı yerde yeşil mum” diyorum ya, o konu önemli işte.
Mesela şimdi yeşil mum gelse, bence anlamsız bir yer, çünkü hiçbir teknik argüman yok bu bölgede hemen hemen. Ancak mesela geçen 28 Aralıkta ve sonrasında gelen mumlar anlamlıydı. Neden?
-iki dibin birleşip uzamasıyla oluşan bir talep bölgesindeydi
-iki doji sonrası geldi bu yeşil mum, yani fiyat dipte biraz yavaşlayıp konsolide oldu
-iki mum sonra 7.400 altı sarkmalar tuzak oldu, yani “failed” bir hareket, yukarı doğru bir ivme yaratabilecek güçteydi o yüzden benim için “denemeye değer” bir bölgeydi.
Denedim, ama trend oluşmadı.
Şimdi ise bugün mesela bir yeşil mum gelse, şansımı denemem. Çünkü anlamlı bir yer değil burası benim için.
Endekse bir de dolar bazlı bakalım:
Burada yine bir düşen kanal içerisinde ufak bir düşen kanal daha var, fiyat orada aşağı doğru süzülmeye şimdilik devam ediyor. 245$’da iyi bir talep bölgesi var, öncesi TL bazlı talebe de denk gelmiş.
O yüzden bu bölge iyi çalışmış. Ama fiyatı yukarı çok fırlatamadı. Eğer burası savunulamazsa, kaçınılmaz son olarak trend dibini görürüz ki o da 232-235$ civarları.
TL endekse vurduğumuzda 6.800-6.900 puan ediyor aşağı yukarı.
Daha da özetleyeyim ve yazıyı sonlandırıp, bir strateji kurayım hem kendime hem sizlere. Aşağıdaki grafiği detaylıca inceleyin, üstüne tıklayıp büyük ekran açın ve bakın:
Grafikte olası anlamlı mumların gelebileceği ve bizi long veya short tarafta pozisyona sokabilecek bölgeleri işaretledim.
İlk etapta karışık gibi gelebilir ama, mantığını anlamaya çalışın.
VE şunu unutmayın, tüm bu long veya short bölgelerinde ÖNCELİKLİ AMACIMIZ FİYATIN BU BÖLGELERE UMDUĞUMUZ GİBİ TEPKİ VERMESİ. YANİ KAFAYA GÖRE DEĞİL, FİYAT HAREKETİNE GÖRE GİRECEĞİZ.
Şimdi grafiğe döneyim ve anlatayım:
Benim için grafik üzerinde 5 anlamlı bölge var. Fiyat yukarı doğru gittikçe iki bölgede short fırsatları oluşabilir,
birincisi: 50 günlük ortalama civarları. burada bir “düşük tepe” oluşabilir ve buradan fiyat düşüp dibe gitmek isteyebilir.
ikincisi: eğer fiyat 50 günlük ortalamayı yukarı geçerse, bu sefer düşen trend tepesi ve 100 günlük ortalama bölgelerinde oluşacak mum hareketlerine göre, short denenebilir.
Bir de, long fırsatları mevcut olabilecek bölgeler var, onlara bakalım.
birincisi: fiyat aşağı doğru giderse ilk etapta 7.100 bölgeleri takip edilir, oraya üçüncü temas olacak, orada fiyat dip oluşumu yaparsa yukarı doğru mum hareketiyle long denenebilir
ikincisi: fiyat daha da aşağı giderse trend dibinden, 6.900’lerden oluşacak fiyat hareketine göre long denenebilir.
üçüncüsü: fiyat buradan yukarı hızla gider, short bölgelerinde HİÇ YAVAŞLAMAZ VE AŞAĞI DÖNMEZSE, bu sefer tüm ortalamaları ve düşen trendi kırmış olur, önü açılır, orası da long için fırsat olur (grafik üzerinde long bölgesi 3 olarak işaretledim)
Sanıyorum endeksin bu şekilde bakılmasıyla, kafanızda da aşağı yukar bir senaryo oluşmuştur. Böylece fiyat nereye gelirse, biz nasıl hareket edeceğiz stratejisini kurabilirsiniz.
Bundan sonraki endeks ve hisse-coin-emtia-fx grafik yorumlamalarınızda bu tarz bir bölgesel analiz yapabilirsiniz, size iyi bir yol haritası çıkartacaktır.
Görüşmek üzere.