Yükselen Trend Nedir? Bir Hissenin Yükselen Trendde Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

%title

Herkese merhaba dostlarım, sevgili takipçilerim, trading işine gönül vermiş potansiyel milyonerler. Milyonun artık bir şey ifade etmediği bir enflasyonist Türkiye ortamında, enflasyonu yenmeye çalışırken yorulsak da, mücadeleye devam etmek bize babadan miras. O yüzden, enseyi karartmıyoruz, değil mi? Bu yazıda sizler için, Yükselen Trend Nedir? sorusuna cevap arayacağım ve üstüne bir de Bir Hissenin Yükselen Trendde Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? konusuna değineceğim.

Ancak bu soruya cevap verirken kendi bilgilerimi kullanmayacağım. Bu sefer biraz kolaya kaçacağım. Ancak sizi temin ederim, içerik kesinlikle, kolaylığı oranında boş değil. Yazı bittiğinde “iyi ki okumuşum, bak yeni bir şey öğrendim” diyeceksiniz, buna eminim. O yüzden, lütfen sonlara doğru sabrediniz.

Belki biliyorsunuzdur, Twitter’da takip ettiğim, kitaplarını okuduğum, takdir ettiğim, çok şey öğrendiğim bir Trader var, ismi Mark Minervini. Kendisi her yıl yapılan US Trading Şampiyonasını birden fazla defa kazandı ve ismini tarihe altın harflerle yazdırdı.

Aynı zamanda çıkardığı kitaplarla, yaptığı workshoplarla da camiaya katkısı yadsınamaz. Kendisini eğer hala takip etmediyseniz mutlaka Twitter’dan takip etmenizi öneririm. Şuraya tıklayarak takip edebilir, kendisinden, etinden sütünden yararlanabilirsiniz.

Bu yazıda, kendisinin bir kitabının, önemli bir kısmını çevireceğim size. Böylece yükselen trend nedir ve nasıl tespit edilir az çok bir fikir sahibi olacaksınız. Bu yazıyı yazarken yararlandığım kitap Mark Minervini’nin “Trade Like a Stock Market Wizard” kitabı. Bu zinciri, yurt dışında takip ettiğim bir başka Trader yapmış, ondan ilham alarak, kitabın ilgili bölümünü açtım ve size şimdi yükselen trend nedir, nasıl tespit edilir sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

Öncelikle, yükselen trend nedir sorusuyla başlayalım ve yükselen trendden bahsedelim. Yükselen trend, bir hissenin, itki dalgalarında her defasında yeni bir yüksek tepe, düzeltme dalgalarında her defasında yeni bir yüksek dip yaparak ilerlemesi demektir. Yani fiyat, yeni yüksek tepeler ve yeni yüksek dipler yaparak ilerler, artar, değerlenir. Bu mevzuyla ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, Dow Teorisi Nedir: Dalga Yapıları isimli yazımı MUTLAKA okuyunuz.

Yükselen Trend Nedir? Stage 1-2-3-4 Açıklaması

Şimdi, asıl önemli soruya, Bir Hissenin Yükselen Trendde Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır sorusuna bakalım. Mark Minervini, aynı Stan Weinstein gibi, bir hissenin dalga yapısının 4 aşamadan oluştuğuna inanıyor. 4 Stage diyelim biz buna. Buna göre, bir hissenin döngüsü 4 aşamadan oluşur.

  • Stage 1: Hissenin/Coinin dip olduğu, toplandığı, büyük para sahiplerinin maliyetlendiği konsolidasyon bölgesi. (Charles Dow’un Toplama dediği, Accumulation dediği bölge)
  • Stage 2: Hissenin/Coinin Stage 1’deki konsolidasyonu kırdığı, yukarı doğru iyi bir atak yaptığı, orta vade yükselişine başladığı “trend” bölgesi, yükseliş bölgesi. (Charles Dow’un Katılım dediği, Mark Up dediği bölge) (yükselen trend nedir sorusunun temel cevabı burada)
  • Stage 3: Hissenin/Coinin tepede pik yaptığı, malların Akıllı Paradan yavaş yavaş çıktığı, Amatör Retail Trader’ın bu malları aldığı bölge. Bu bölge de yapısı itibariyle bir “konsolidasyon”, bir “range” barındırır. (Charles Dow bu bölgeye Dağıtım bölgesi, Distribution diyor)
  • Stage 4: Hissenin/Coinin artık satış yediği, malların tamamen elden çıkarıldığı, arzın arttığı, düşüşün hızlandığı bölge.
Yükselen Trend Nedir?
Yükselen Trend Nedir?

Mark Minervini kitaplarında bolca bahseder, der ki, eğer bir hisse alacaksanız, bir coin alacaksanız, bir pozisyon açacaksanız ürünün mutlaka Stage 2’de olmasına özen gösterin. Hissenin/Coinin uzun zaman takıldığı “baz” bölgesinden çıkması önemlidir, bu bir trend başlangıç/devam göstergesidir. Yükselen trend nedir sorusunun cevabı Stage 2’dir. Stage 2 dışında bir hisse almayın diyor.

Şimdi asıl soru, Stage 2 nedir, nasıl anlaşılır, bir hissenin yükselen bir trendde olduğunu nasıl anlarız? Bunun tek bir cevabı yok, her trader kendi özgün tarzını geliştirip, kendi cevabını veriyor. Benim cevabım farklı, Stan Weinstein farklı düşünüyor, Ed Seykota farklı düşünüyor vesaire.

Bu yazıda, ben size Mark Minervini’nin Stage 2 tanımını vereceğim. Dediğim gibi, bu alıntı Trade Like a Stock Market Wizard kitabından bir çeviridir. Mark Minervini Stage 2’yi, yani bir hissenin yükselen bir trendde olduğunu şöyle belirtiyor:

  1. Hisse/Coin fiyatı mutlaka 50 günlük basit ortalamanın üzerinde olacak.
  2. Hisse/Coin fiyatı mutlaka 150 günlük basit ortalamanın üzerinde olacak.
  3. Hisse/Coin fiyatı mutlaka 200 günlük basit ortalamanın üzerinde olacak.
  4. 150 günlük basit ortalama, 200 günlük basit ortalamanın ÜZERİNDE OLACAK.
  5. 50 günlük basit ortalama, 150 ve 200 günlük basit ortalamanın ÜZERİNDE OLACAK.
  6. 200 günlük basit ortalama çizgisi, geriye doğru yaklaşık 4-5 haftadır yukarı doğru trendde olacak.
  7. Hissenin/Coinin şu anki fiyatı, 52 hafta boyunca gördüğü EN DÜŞÜK FİYATTAN en az %25 daha yukarıda olacak.
  8. RSI göstergesi 70’in altında olmayacak. 70-90 arası olması ideal. RSI çizgisinin son 6-7 haftadır sağlam bir yükseliş trendinde olması artıdır.

Evet, Mark Minervini’nin Trade Like a Stock Market Wizard kitabından, kendine göre Stage 2’nin tanımı bu şekilde. Ben herhangi bir örnek bulmaya mesai harcayamadım ancak siz bulursanız yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Kendinize iyi bakınız, eğer teknik analizi öğrenmeye ayıracak bir bütçeniz varsa, Atölye’deki eğitimlerime göz atmayı unutmayınız. Burada da onlarca ücretsiz yazı mevcuttur. Seviyorum sizi, görüşmek üzere.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

5 Comments on “Yükselen Trend Nedir? Bir Hissenin Yükselen Trendde Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?”

  1. Mükemmel ve akıcı sıkılmadan tek nefeste geriye birdaha ne dedi diye bakmadan soluksuz okudum emeğinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir