Orta Vadede Borsa Hikayemiz: Teknik Ne Diyor?

%title

Herkese merhabalar. Malum, borsa endeksimiz son zamanlarda pek verimli değil, 1 yükselip 2 düşüyor. Devasa pandemi rallisi sonrası bir türlü yeni zirve yapamıyor. Ben de oturup, endeksimize en geniş pencereden baktım ve orta vadede borsa hikayesini gözlemledim. Gördüklerim pek iç açıcı değil, baştan söylemem gerekirse. Buyrun, gördüklerimi sizlerle de paylaşayım, borsa endeksimizle ilgili biraz sohbet edelim. Aylık grafiklerle başlayıp haftalıklara bakacağız. Tabi, henüz AY kapanmadığı için, anything can happen. Ancak Haziran’ın mumu şu seviyeden veya daha aşağıda kaparsa, manzara pek hoş değil. Sırayla paylaşmaya başlıyorum.

Şimdi size 4 adet AYLIK endeks grafiği paylaşacağım, hepsini sırayla. Bu grafik, 2008 krizini de içine alan ve yıllardır devam eden bir yükselen trend grafiği. Tepede 3 adet tertemiz temas var. Aşağıda da bolca temas mevcut. İyice inceleyiniz:

Orta Vadede Borsa
Orta Vadede Borsa

Yukarıdaki grafikte gördüğünüz gibi, endeks bu kanalın breakout denemesinde başarısız olmuş ve geri kanalın içine girmiş. Şu an fiyat bu kanalın en tepesinde. Son 6 mumun 5’inin tepesindeki gölgelere dikkat. Gölgeler aynı zamanda reddedilen bölgeleri anlatır bize. Unutmayın.

Şimdi bir diğer grafiği paylaşıyorum sizlerle, aşağıda. Bu grafiğin yeşil kanalı, 2008 krizini bir negatif aşırılık olarak görürsek endeksin takip ettiği kanal. Burada sağlam bir breakoutla fiyat yeşil kanalı katladı. Katlanan kanalı mavi bir kanal olarak yukarıya ekledim.

Orta Vadede Borsa
Orta Vadede Borsa

Biliyorsunuz normalde kanal üstüne çıkan fiyatı takip için kanalın aynısı alınır ve tepeye eklenir, buna kanal katlama deriz. Çalışan bir yöntem. Fiyat bu grafikte de sıkıntılı bölgede ve 3 kere kanalın tepesini aşmaya çalışsa da, başarılı olamamış. Yine kanalın içine girmiş. Devam edelim.

Ben logaritmik takip etmiyorum ancak, bu kadar uzun süreli kanalları logaritmik takip eden de azımsanmayacak kalabalıkta teknikçi var. Dolayısıyla analizimize eklemiş olalım. Bir de bu açıdan bakalım. Buyrun, bu da endeksimizin logaritmik grafiğinin kanalı:

Orta Vadede Borsa
Orta Vadede Borsa

Gördüğünüz gibi, fiyat yine kanalın en tepesinde. Kanal da muntazam çalışmış şu ana kadar. Bu grafik de önceki aylık grafiklerden farklı olarak yeni bir şey söylemiyor. Sallantıdayım diyor. Bunu da attık cebe. Bir başka grafik, tüm endeksi hareketli ortalamalar üzerinden gözlemlediğimiz bir grafik. Hareketli ortalamalar dışında detay yok. Gördüğünüz gibi, endeks her defasında 50 aylık ortalamaya mutlaka geri dönüp değiyor. (bazısı bunu 60 aylık olarak takip ediyor, o da çok iyi)

Orta Vadede Borsa
Orta Vadede Borsa

Grafikteki 100 aylık hareketli ortalama global kriz ortalaması. Endeks 100 aylık ortalamaya iki defa temas etmiş. Birincisi 2008 global krizinde. İkincisi 2020 Covid krizinde. Ancak 50 aylık ortalamaya çok daha fazla (lokal krizler veya sıkıntılarda) temas etmişiz. Buradan ne anlamalıyız? Biz endeks olarak yine 50 aylık ortalamanın bayağı bir uzağındayız ve eninde sonunda yine onunla buluşacağız. Ya o bize gelecek, ya biz ona. Genelde biz ona gitmişiz. O da adım atmış ama, isteksiz. Attık bunu da cebe.

Aşağıya geniş pencereden bir haftalık grafik ekledim. Yine katlamalı kanal mantığıyla. Evet, kabul, aylıktaki kadar temiz bir kanal değil ancak az buçuk ihlallerle de olsa, işlemiş. Fiyat yine tepeden tepki almış, kanal ortasından sekse de, yine aşağı bakıyor.

Orta Vadede Borsa
Orta Vadede Borsa

Bir başka açıdan bakalım. Normalde trend açılarını hiç kullanmam. Benim için bir veri değildir. Ancak bu sefer ekleyeyim. Pandemi sonrası oluşan yükselişin en genişten çizilen trendinin açısı TAM 37 derece. Ne demek bu?

Orta Vadede Borsa
Orta Vadede Borsa

Üşenmedim, 20 yıl geriye gittim, endekste 37 dereceyle yükselen bir trend çizgisi görmedim. Tarihte ilk olabilir. (tabi bunun Pandemi sonrası temel ekonomik gerekçelere dayalı yerel ve uluslararası nedenleri vs. de var ancak o bizim işimiz değil). Daha bir kaç teknik gerekçe daha var, ancak bunlar şimdilik yeterli çünkü ana argümanlar bunlar. Diğerleri biraz tali argümanlar, o yüzden onların detayına girmeyeceğim. Şimdi biraz toparlayalım, ne dedim ben?

Dedim ki, grafiklere bakılırsa, endeks pandemi sonrası yaptığı devasa rallinin sonuna geldi (Mart ayında gelmişti aslında). Ancak Mart ayında, belki yurt dışının ve olumlu diğer faktörlerin etkisiyle yeni zirvelere gidecektik, ama gidemedik. Neden?

Onlarca nedeni var ancak en temel nedeni Merkez Bankası başkanının görevden alınmasıyla endeksin (ve Türkiye piyasasının) tüm hikayesinin olumludan olumsuza dönmesi. Yabancılar çıktı, yerliler yediği dayağın etkisinde, hacimler yarı yarıyadan fazla düştü.

Bunlar temelci veya yorumcu arkadaşların işi olsun, bu konuda detaya girmeyeyim. Benim işim fiyat. Fiyat da “ben patlağım” diyor. Nedenlerini de yukarıda bir bir sıraladım. Peki ben ne yapacağım? Daha önce ne yapıyorsam onu yapmaya devam edeceğim. Şöyle:

HAFTALIKTA ANLAMLI YERDE YEŞİL MUM görmeden spotta hisse taşımayacağım. Sizlere de önermiyorum. “ya bunun grafiği iyiydi, endeks bozsa da son mumu yeşildi, çok anlamlı yerdeydi” filan demeyin, endekste anlamlı yerde haftalık yeşil mum hepimiz için bir zorunluluktur. Ancak şunun da altını çizeyim, endekste anlamlı yerde oluşan haftalık yeşil mum bile, genel anlamda aşağı doğru olan trendi bozmayacak bence. Olsa olsa bir kaç hafta sürecek bir tepki olarak kalacak yükseliş.

Kabul edelim veya etmeyelim, artık endeks orta vadeye yayılacak bir düşüş trendi içerisine girdi/girecek. Yurt dışı da bozdu bozacak. Yerel olarak bunun arka planında belki erken seçim, belki derinleşen ekonomik kriz vs. olacak, ancak orası bizi ilgilendirmez.

Biz fiyat bize anlamlı yerde anlamlı mesajlar vermeden oyunda değiliz, stratejimiz budur. Peki VIOP ne olacak? VIOP’ta da günlük kapanışlarla LONG trend sürebiliriz, onda SPOT kadar keskin değilim, ancak endeksin genel rüzgarı LONG’un arkasında olmayacak, onu unutmayın.

Şunu da belirteyim, teknik analiz bir olasılıklar sanatıdır, kesinlik içermez. Fiyata göre strateji çiziyoruz. Hiç bir endekste, hiç bir tahtada, hiç bir üründe 1 saat sonra bile ne olacağını bilmek kolay değildir ki böyle geniş projeksiyonlar hayli hayli zordur. Dolayısıyla, endeks belki beni yanıltacak, yeni zirvelere merhaba diyecek, çok da güzel primler yapacak, orasını bilemem. Ancak zaten böyle bir durumda, yükseliş anlamlı bir yeşil mumla başlayacağı için, bir şekilde içinde oluruz.

Orta Vadede Borsamız: Sonuç

Uzatmayayım, genel anlamda endeks ile ilgili olumsuz taraftayım. Bu uyarıları sizlere yapmam benim boynumun borcu, ancak uyup uymamak size kalmış. Uyarsınız, çok büyük badirelerden korunursunuz, dualar edersiniz eyvallah. Yine uyarsınız, ancak endişelerim yersiz çıkar, her şey yükselir, dışarıda kalırsınız, küfür etmeyin 🙂 Kendi stratejinizi kendiniz çizmekle yükümlüsünüz. Ben sadece bir bakış açısı sunuyorum.

Son bir not. Bu yukarıdaki hikaye akşamdan sabaha olacak bir şey değildir. Yani haftaya komple yükselişle geçirebiliriz, bu genel anlamdaki hikayeyi bozmaz. Haftaya yükselince “hani düşecektik” demeyiniz. Ben genel bir çerçeve çizmeye çalıştım. Bu çerçevede kendi stratejimi sizlere anlattım. Her büyük yükselişin küçük düşüşleri, her büyük düşüşün küçük yükselişleri mümkündür. Lütfen küçük dalgalara değil, büyük dalgalara odaklanın.

Umarım yanılırım, umarım endeks döner, yeni zirvelere gider, hepimiz hep beraber para kazanırız. Ancak gördüğüm manzara budur. İyi akşamlar dilerim dostlar

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “Orta Vadede Borsa Hikayemiz: Teknik Ne Diyor?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir