Dostlar, selamlar. Bu sabah Twitter hesabımdan paylaştığım “neden piyasa kötüyken hisse analizi yapılmaz” zincirini siteye koyuyorum. Zira konu önemli, çoğu kişi rüzgara karşı işiyor çünkü. Şimdi zaman zaman siz de belki düşünüyorsunuzdur, veya Twitter’da bu tarz tweetler atanları görüyorsunuzdur. Bana çok komik gelen bir başka Türk Twitter Borsa Klişesini paylaşacağım sizlerle. Konumuzun başlığı şu: “hocam sen de hep yükselirken analiz paylaşıyorsun, borsa düşerken analiz paylaşmıyorsun”. Bayağı uzun bir başlık oldu yalnız, hahaha.
Mevzu şu. Bazen takipçiler bu tür mesajlar atıyor bana. Ek olarak, bazı Twitter borsacılarına da bu tarz sitemler ediyorlar. Hatta ve hatta, bazı üstatlar da, “yükselirken herkes buradaydı, düşerken neden kimse hisse analizi yapmıyor?” diye laf sokuyorlar birbirlerine filan. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim: arkadaşlar, borsa iyiyken, ortalık sakinken, yükseliş potansiyeli varken grafik paylaşmak, borsa düşerken de hisse analizi YAPMAMAK kadar normal bir şey hayatımda görmedim. Bunun için bir insan neden eleştirilir anlamış değilim.
Borsa, eğer tek taraflı (yükselişe) işlem yapıyorsanız, hava yağmurlu da olsa, güneşli de olsa buluşabileceğiniz bir kahvehane değil. Burayı bir SURF okulu gibi düşünün. Eğer güneş varsa, dalga varsa, tahtanı alır SURF’e çıkarsın. Yağmur yağarsa plaja bile uğramazsın. Çünkü yağmur yağarken plaja SURF yapmaya gidersen, ISLANIRSIN. Kim surf yapmaya giderken ıslanmak ister? SURF yapmaya gidiş amacımız keyif almak, güneşin tadını çıkarmak değil mi? Dolayısıyla, borsa yükselirken yükselme potansiyeli olan kağıtlara bakacağız. Bu çok normal.
Düşerken de (eğer VIOP’ta short kovalamıyorsak) bir kenara çekilip, yağmurun dinmesini bekleyeceğiz. Yani bana lütfen “hocam, dönüş başladı, analizlere başladın yine” demeyin. Bu eleştirilecek değil, tebrik edilecek bir yetkinliktir. Çünkü başarılı Trader ne zaman işlem yapacağını ve daha da önemlisi, ne zaman İŞLEM YAPMAYACAĞINI bilen Trader’dır. “ben düşen piyasada da para kazanırım, kazandırırım” gibi bir iddiam hiç olmadı. Çünkü düşen piyasada işlem yapmam. Çünkü bilirim ki kim ki rüzgara karşı işer, nasibini alır.
Hisse Analizinin Zamanı Vardır
“Ben düşen piyasada da yükselişten para kazandırırım” diyen üstadlar da emin olun kendilerini çok gereksiz bir savaşa sokuyorlar. Çoğu da zaten bu savaşta yeniliyor. Halbuki işlem yaparken kafa sağlığınızın yerinde olması, tüm şartların lehinize olması gerek. Neden kendimizi yorulacağımız bir savaşa sokalım?
Size en büyük önerim şudur. Piyasayla girdiğiniz her yarışı kaybedersiniz. Piyasayla yarışmayın, o birinci olsun, siz takip edin, ikinci olun. İkinci de ödül alıyor merak etmeyin. Düşüşte işlem yapmayın, hırslanmayın. Sabırla doğru zamanı bekleyin. Bu bir yetkinliktir. Türk Borsa camiasını takip eden ne yazık ki %90’lık bir kısım bunu anlamayacak çünkü herkes anında zengin olma hayaliyle burada. Üstadlar da bunu kullanıyor. Ancak kafasında bu işten sürdürülebilir şekilde para kazanmak olan gerçek Trader’lar beni anlayacaktır. Onlara selam.
Bu yazı ilginizi çektiyse, aşağıdaki yazıya da göz gezdirmenizde yarar var:
Valla doğru söze ne denir kardeşim. Bende seninle aynı düşüncedeyim. Kenara çekilip beklemek ve doğru zamanı kollamak her zaman en iyisi….
Kolay para fare kapanında oluyor. Ama hayal kurma eğilimi insanı çılgına çeviriyor.
Düşen piyasa/yükselen piyasa kriterinizi açıklar mısınız? (tercihan üssel hareketli ortalamaların birbiriyle olan durumu bakımından) Bunun dışında en az 2 noktadan çizilecek destek ya da direnç noktalarıyla da tespit edilebilir elbette.Ya da sizin perspektiften düşen /yükselen piyasa nedir?