Arkadaşlar selam. Derslere bayağıdır ara vermiştik. Bayram sonrası, hızlı bir şekilde tekrar başlamak istedim. Bu akşamki dersimiz, Hareketli Ortalamalar başlığındaki 4. Dersimiz olacak. Belli başlı tüm hareketli ortalamaların üzerinden geçeceğiz ve hangi HO hangi şartlarda kullanılır, ne anlam ifade eder ondan bahsedeceğiz. Hareketli Ortalamalar kategorimize güzel bir ders eklenmiş olacak.
Biliyorsunuz, çeşitli trading stratejileri var, daha önce de bahsetmiştim. 1dk.-5dk.’lık grafiklerde Scalp yapanlardan, gün içi işlem yapan Day Trader’lara, dalga yakalayan ve günlerce taşıyan Swing Trader’lardan aylarca kağıt taşıyan Position Trader’lara kadar. Tabi, her trader’ın alet çantasında farklı hareketli ortalamalar var. Formula 1 yarışlarına nasıl Monster Truck’larla katılamazsanız, 200 haftalık ortalamayla da Day Trade yapamazsınız. Dolayısıyla, önce trade tarzınızı bulacaksınız, sonra alet çantanızı ona uygun indikatörlerle dolduracaksınız.
Peki hangi stratejiye, hangi haftalık ortalamalar uygun? Doğru ya, onlarca hareketli ortalama var. Eğer hangisini nerede kullanacağımızı bilmezsek, işi çorbaya çeviririz. Mesela eğer Day Trade sizin için uygunsa, yani grafiklere 5dk’lık, 15dk’lık, saatlik bakıp, gün içi işlem yapıp bir sonraki güne işlem bırakmadan karı-zararı alıp çıkıyorsanız hızlı HO’larla çalışmanız gerekiyor.
Dolayısıyla Scalperlar ve Day Trade’ciler genelde EMA kullanıyor. Neden? Çünkü EMA, fiyat değişikliklerine diğer tüm HO’lardan daha hızlı tepki veriyor. Bunun nedeni, son fiyatlara daha fazla ağırlık vermesi. Şimdi sırayla belli başlı tüm hareketli ortalamaların üzerinden geçeceğim.
Gün içi işlemcilerin kullanmayı en çok sevdiği, dolayısıyla fiyatın en çok tepki verdiği hareketli ortalamalardan ilki 9 periyotluk EMA. (Saatlik bakıyorsanız 9 saat, 15dk.’lık bakıyorsanız 9 adet 15DK vesaire). 9 periyotluk EMA genelde yön tayini için kullanılır. Yani eğer fiyat bu HO’nun üzerindeyse yükselişe, altındaysa düşüşe pozisyon açılır. Mesela bir örnek, #petkm’in saatlik grafiğinin üzerine 9 saatlik EMA attım. Grafiği aşağıda:
Gördüğünüz gibi, fiyat bu ortalamanın altında kaldıkça aşağı düşüş devam etmiş. Üstüne çıkıp kalıcı olmadıkça da long pozisyon almaya gerek yok. Bu 9’luk EMA şu şekilde de kullanılıyor Day Trader’lar tarafından: Herhangi bir grafikte fiyat 9 günlük (günlük) EMA’nın üstündeyse daha düşük zaman periyotlarında sürekli long, fiyat 9 günlük EMA’nın altındaysa, daha düşük periyotlarda sürekli short izleniyor.
Hareketli Ortalamalar: 21EMA
Şimdi kısa-orta vadeli trade’lerde sıkça kullanılan bir diğer HO’ya geçiyorum. 21EMA. Bu HO genelde trend takibinde kullanılıyor. Bu ne demek? Yani yaptığınız analizde iyi bir yukarı trend yakaladıysanız, ekrana 21EMA atarak, fiyatın bu 21EMA altına düşüp düşmediğini takip edin. Eğer fiyat 21 günlük EMA’nın altına sarkıyorsa bu kısa vadede bir trend değişikliğine delalet olabilir. Buna bizim ünlü #kozaa’dan bir örnek vereceğim. Günlük #kozaa grafiğinin üstüne 21EMA attım. Gördüğünüz gibi, fiyat son iki mumda oradan dönmüş.
Aslında orası, başka zaman periyotlarında başka teknik analiz araçlarıyla da önemli bir destek. Fibo seviyesi, önceki destek noktası, trend. Bir de buna 21 günlük EMA eklenmiş. 21EMA’yı indikatör olarak kullanan biri #kozaa’dan henüz çıkmaz.
Yani en basitinden ben, elimdeki #kozaa’lar için, “fiyat 21EMA’nın altına gelmedikçe satmam” dersem basit çaplı bir ÇIKIŞ SİSTEMİ/ÇIKIŞ STRATEJİSİ kurmuş olurum. Sistem dediğimiz şey de bu tür kurallar bütünü zaten.
Hareketli Ortalamalar: 50EMA
Devam edeyim, sırada 50EMA var. 50EMA artık day traderlarla, swing traderların ortak kullandığı hareketli ortalamalardan biri. Ancak Swing Trader’lar 50EMA yerine 50MA’yı kullanmayı tercih ederler (hepsi değil). Peki 50EMA Nedir, ne işe yarar?
50EMA, sağlam trendlerde fiyatın ilk düzeltme (pullback) yaptığı EMA’lardan biridir. Aşağıya Bist100 endeksimizin günlük grafiğini koydum. Gördüğünüz gibi düşüş trendi, fiyat 50EMA’nın altına geçince başlamış ve her defasında fiyat ilk olarak 50EMA’yı test etmiş.
Yani oraya doğru düzeltme yapmış ve tekrar aşağı yoluna devam etmiş. Pek tabi bu seviyeler belki aynı zamanda FIBO düzeltme seviyeleridir, belki başka zaman dilimlerinde başka HO’lar oraya denk gelmiştir, belki destek-direnç-trend seviyeleridir. Ancak 50EMA da tüm finansal piyasaların, tüm traderların takip ettiği, önemsediği sağlam bir hareketli ortalamadır. Sağlam trende girmiş fiyatların ilk düzeltmelerinde dokundukları önemli bir göstergedir.
Şimdi, Scalperlar, Day Traderlar EMA kullanır genelde dedik. Geldik Swing Trader’lara. Swing Trader’lar günlük ve haftalık baktıkları için ve sistemleri gereği orta vade analiz yaptıkları için EMA’dan ziyade SMA, yani basit hareketli ortalama kullanıyorlar. Çünkü onlara hız lazım değil, swing trade zaten yapısı gereği hantal bir trade. Dolayısıyla hızdan ziyade onlara lazım olan şey netlik ve sadelik. Yani çoğu zaman işleyen, çok fazla sahte sinyal vermeyen, Verince de doğruluk oranı yüksek sinyaller üreten HO’lar.
Nedir bunlar? Evet, tahmin ettiğiniz gibi, 50-100 ve 200’lük basit ortalamalar. Tek tek detaylarına girmeyeceğim, bir önceki derste zaten bunları neden önemsediğimi ve nasıl kullandığımı paylaştım. Hareketli Ortalamalar Ders 3 – Hareketi Ortalamaları Nasıl Kullanıyorum? dersi için tıklayın.
Ancak bu yazının üstüne bir kaç şey daha ekleyeyim. Bu 50-100 ve 200’lük ortalamalar arasındaki en etkili ortalama kesinlikle 200’lük ortalama. Yani günlükte ve haftalıkta eğer bir fiyat 200’lük basit ortalamaya gelmişse, mutlaka takip listesine alın. Çünkü muhtemelen buradan gittiği yöne tekrar geri dönecektir. Yükselen bir kağıt, 200 günlük/haftalık ortalamasına döndüyse, buradan sekip yükselmeye devam edecektir. Eğer etmediyse ve 200’lük ortalamanın altında 3-5 gün kapanışla sabitlendiyse, Artık trend bitmiştir. Boğalığı bırakıp ayı olabilirsiniz. Short aç, açığa sat veya long pozisyon kapat gibi aksiyonlar almanız gerekir. Yani kendi başına bir trend bitiren, trend yönü değiştiren bir indikatördür. Mutlaka her grafikte olmalı.
HO’larla ilgili o kadar çok konu var ki, 24 tweetlik zincir yetmiyor, yazsam aşırı uzun olacak sizi bayacak. O yüzden burada şimdilik bitiriyorum. Bir sonraki derste HO Kesişmelerini, Golden Cross&Death Cross ikilisini ve HO stratejilerini paylaşacağım.
Umarım yararını görürsünüz. Unutmamanız gereken bir şey var, herkesin doğrusu farklı. Ben 50-100-200SMA kullanıyorum diye en iyisi bu değil ama benim için (stratejim, psikolojim, sistemim için) en iyisi bu. Siz de deneyerek kendinize uygun HO’ları bulun.
Denerken para kaybetmek zorunda değilsiniz. Backtest dedikleri, geriye doğru çalışarak hangi HO’nun sizin stratejinize uygun olduğunu Tradingview’de bulabilirsiniz. Bununla ilgili şöyle bir yazı yazdım, okuyun: Tradingview ile Hisse Pratiği Tüyosu (TIKLAYIN!)
Uzatmadan kapatıyorum, okuduğunuz için çok teşekkürler dostlar. Ailemiz büyüyor, ne mutlu. Bu içerikleri inanın kısıtlı zamanımdan fedakarlık yaparak üretiyorum. O yüzden bu yazıyı okuyan ve beğenen herkes aşağıdaki Facebook ve Twitter paylaşım butonlarından kendi sosyal medya hesaplarında bu yazıyı paylaşsın. En azından yazı ne kadar fazla kişiye ulaşırsa o kadar iyi. Siteye bakım yapmayı da unutmayın lütfen 🙂 Selamlar.
Elinize, emeğinize sağlık! Bir sonraki dersin notları için defterimde yer ayırıyorum 🙂
Defterde hep boş yer olmalı, dersler bitmez 🙂
İbrahim Bey,
Aynı süre için farklı indikatör kullansak, mesela EMA son fiyatları kullandığı için EMA50>MA50 olması yükşeliş için uyarı vermez mi? Aynı şekilde EMA100>MA100 ve EMA200>MA200 …
Tersi olması durumu da düşüş indikatörü olarak…
Günlük 20_50_200 ema takip ediyorum genellikle. 20 geçişi işlem açmak 50 dönüşü stop olma anlamına gelir. Teşekkürler İbrahim hocam
Emeğinize sağlık,
2008 yılından beri borsadayım…Sitenizde yazan bilgileri soluksuz bir şekilde okudum ve notlarımı aldım size ne kadar çok teşekkür etsem azdır lütfen hakkınızı helal edin bir çok küçük yatırımcıyı uçurumun eşiğinden aldınız?????
Emeginize saglik
İbrahim Bey,
Bunca senedir üstad diye geçinen birçok kişinin hesaplarını tüyo almak için takip edeceğime sizin şu yazılarınızla daha önce karşılaşsaydım borsadan bu kadar darbe yemezdim. Allah sizden razı olsun. Gece gündüz yazılarınızı okuyup aydınlanıyoruz.
Çok faydalı yazılar yazıyorsunuz tebrikler hocam.
Keşke daha erken tanısaydım sizi.
Çok teşekkür ediyorum. Çok fayda gördüm sayenizde.
Teşekkürler
Cok net ve anlasilir anlatiyorsunuz hayatinizdan ornekler veriyorsunuz.daha ne olsun.emeginize saglik.
Hocam çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Hakkınızı helal edin. o kadar basit ve yalın bir dil kullanıyorsunuz ve grafikleriniz tam bir şaheser. Borsaya ufak ufak alımlarla yeni başladım. Denize açılmadan önce biraz öğreneyim dedim, siz çıktınız. Notlarımı aldım. Teşekkür ederim.
Tekrar tekrar okuyorum.Anlamakta zorlanıyorum ama devam yılmak yok.Teşekkürler emeğine sağlık.
Tozlanmış buralar:)