Hareketli Ortalamalar – Ders 5 – Golden Cross & Death Cross

Arkadaşlar, herkese selam. HO konusunun 5. ve son dersi başlıyor. Bu derste size Golden Cross ve Death Cross anlatacağım. İşinize yarayacağını düşünüyorum. Eğer bu ücretsiz derslere ve tecrübe aktarımına destek olmak isterseniz lütfen yazının sonundaki paylaşım butonlarını kullanarak yazıyı tüm sosyal medya hesaplarınızda paylaşın ve ayrıca toz almayı unutmayın.

Golden Cross ve Death Cross ikilisi hareketli ortalamalar başlığında çok fazla kullanılır. Belki biliyorsunuzdur ama, kafanızda iyice netleşsin. Bunlara Türkçe’de Altın Kesişim ve Ölüm Kesişimi de deniyor. Golden Cross (Altın Kesişim) piyasalarda sıklıkla takip edilen bir trend değişim sinyalidir. 50’lik ortalamanın 200’lük ortalamayı YUKARI doğru kesmesi ile oluşmuş olur. Olumlu bir sinyaldir. Yani yükselişin devam ettiğini ve fiyatın daha da yukarıları hedeflediğini gösterir.

Tüm zaman periyotlarında olumlu bir sinyal olsa da, özellikle günlükteki sinyali daha önemlidir. Günlük versiyonu, Day Trader’lar için çok bir anlam ifade etmez ancak daha uzun vadeli trade yapan Swing Trader’lar veya Position Trader’lar için anlamlıdır.

Aşağıda, portföyüme son zamanlarda giren #DOAS hissesi üzerinden sizlere bir örnek veriyorum. Gördüğünüz gibi, 50 günlük ortalama, 200 günlük ortalamayı yukarı kesmiş. Bu hissenin bir nevi ayı piyasasından, boğa piyasasına, yani yükseliş piyasasına geçtiğini de gösteriyor.

Hareketli Ortalamalar Ders 5
Hareketli Ortalamalar Ders 5

Golden Cross (Altın Kesişim) düşük zaman dilimlerinde de kullanılır ve gayet verimli sinyaller üretebilir. Mesela gün içi işlem yapan Trader’lar bazen saatlik (veya daha düşük) grafiklerde, 50 saatlik ortalamanın 200 saatlik ortalamayı kesişimini de takip ederler. Bu da bir nevi Day Trader’ların Altın Kesişimidir. Sıkça kullanılır. Aşağıda, gün içi işlem yapan arkadaşların en favori ve hacimli hisselerinden biri olan #GARAN’IN saatlik grafiğine bakabilirsiniz. Yeşil ok ile İşaretlediğim yere dikkat edin.

Hareketli Ortalamalar Ders 5
Hareketli Ortalamalar Ders 5

50 saatlik ortalamanın, 200 saatlik ortalamayı yukarı kesmesi, kısa vadede bir nevi ayı piyasasının sonu ve boğa piyasasının başlangıcı gibi işlemiş ve yükseliş güçlü bir trend ile devam etmiş. Yani kesişimde pozisyon alan biri iyi bir yükseliş trendi yakalamış gözüküyor. Yalnız dikkat, Swing Trade’de de, Day Trade’de, diğer Trade yöntemlerinde de bu altın kesişim, sadece tek başına pozisyona girmek için yeterli değildir. Hep söylediğim gibi, bir Trader olarak pozisyon almak için elinizde onlarca haklı gerekçe olmalı.

Şunu da eklemek istiyorum, diğer tüm indikatörler ve sinyaller gibi, Golden Cross da daha uzun vadeli zaman dilimlerinde (özellikle günlükte) çok daha sağlam mesajlar verir. Ben bildiğiniz üzere, grafiklere haftalık baksam da, Golden Cross’a günlük bakmayı tercih ediyorum. Konuyu iyice anlamanız için aşağıya bir örnek daha bırakıyorum. Hissemiz #otkar. Ok ile işaretlediğim yerde 50 günlük ortalama, 200 günlük ortalamayı yukarıya doğru kesmiş ve kağıt yükseliş trendine girmiş. Örneği inceleyip iyice pekiştirmenizi rica edeceğim.

Hareketli Ortalamalar Ders 5
Hareketli Ortalamalar Ders 5

Peki bunu bir alım stratejisi olarak nasıl kullanabiliriz? Aslında çok basit. Şöyle düşünün, eğer 50 günlük ortalama (hızlı olan), 200 günlük ortalamayı (yavaş olan) yukarı kestiğinde yükseliş başlıyorsa, bu iki HO birbirine yaklaştığında fiyat düzeltmeye girmiş diyebiliriz. Cümle karışık gibi geldi değil mi? Panik yok, aslında hiç karışık değil. Bakın, aşağıya üstteki tweette anlattığım konunun örneğini bırakıyorum. Kağıdımız #TUPRS. Lütfen iyi inceleyin. Önce en sola bakın. 50 günlük ve 200 günlük ortalamalar birbirinin içinden geçip duruyor.

Hareketli Ortalamalar Ders 5
Hareketli Ortalamalar Ders 5

Bu çok bir anlam ifade etmiyor. Ancak ilk ciddi kesişimden sonra, 50 günlük ortalama, 200 günlük ortalamadan hızla uzaklaşıyor. Bu ne demek? Fiyatın yukarı doğru hızla yükselmesi demek. Çünkü hızlı ortalama olan 50’lik, yavaş ortalama olan 200’lükten uzaklaşıyor. Fiyatın yükselişi, 50 günlük ortalamayı yukarıya taşıyor. Bu tam bir “yükseliş trendi” karakteridir. Fiyatlar hızla yukarı tırmanmaya devam ediyor. Ta ki fiyatlar tepeden dönene kadar. Fiyatlar döndükten sonra düzeltme başlıyor.

İşte burada takibe başlıyoruz. Bizim için 50 günlük ortalama, 200 günlük ortalamaya ne kadar yakınlaşırsa, o kadar iyi bir alım fırsatıdır. Tabi burada mumları, fibonacci seviyelerini ve diğer teknik indikatörleri de dikkate almak gerekir. Fiyatta dönüş gördüğünüz zaman eğer ortalamalar da birbirine yakınsa, düzeltmenin bittiği mesajını alabilir ve yükseliş pozisyonu açabiliriz. Grafiği tekrar aşağıya koyuyorum. İki kritik noktaya ALIM FIRSATI şeklinde not koydum. Anlatmak istediğimi anladınız değil mi?

Hareketli Ortalamalar Ders 5
Hareketli Ortalamalar Ders 5

Bunu lütfen bir ödev gibi alın ve şu anda işlemde olduğunuz veya işlem düşündüğünüz hisselerin veya emtiaların, paritelerin grafiğine uygulayın. Biraz pratik yapın. Pratik yaptıkça demek istediğimi iyice anlayacaksınız. Ancak uyarayım, bu tek başına bir sinyal değildir, mutlaka diğer teknik analiz araçlarınca desteklenmelidir. Bu stratejiyi en iyi destekleyen teknik analiz aracı ise Fibonacci seviyeleridir. Bakın, aşağıya bunun bir örneğini daha bırakıyorum:

Hareketli Ortalamalar Ders 5
Hareketli Ortalamalar Ders 5

Kağıdımız #AKSEN. İlk kesişimden sonra fiyat yükselişe başlamış. HO’lar birbirinden uzaklaşıyor. Sonrasında fiyat düzeltmeye giriyor ve HO’lar birbirine yakınlaşıyor. İşte burada yükseliş dalgasına bir FIBO çekip fiyatın 0.61 veya 0.76 seviyelerine gelmesini bekliyorsunuz. Buralardan fiyatta (mumlarda) dönüş sinyali görürseniz de pozisyon alıyorsunuz. Sanırım bu örnekle birlikte anlatmaya çalıştığım mevzu netleşmiştir. Bu Golden Cross ile ilgili stratejilerden en etkin olanı. Buna eklenecek 2-3 strateji daha var ama ona zamanım yok ne yazık ki.

Hareketli Ortalamalar: Death Cross

Evet, Golden Cross (Altın Kesişim) ana hatlarıyla bu. Bir de Death Cross (ölüm kesişimi) var ancak onu anlatmaya çok yer kalmadı, 21 tweet olmuş. Esasen Altın Kesişim’in tam tersi olarak okuyabilirsiniz. Ekstra eklemem gereken çok az şey var Death Cross’a. Death Cross’ta da 50’lik HO’nun, 200’lük HO’yu AŞAĞI doğru kesmesini takip ediyoruz. Bu da bir ayı piyasası başlangıç sinyali olarak alınıyor. Yine günlük başta olmak üzere her zaman diliminde kullanılıyor. Bu da ya kağıttan çıkmak ya da short pozisyon için kullanılabilir.

Evet, dostlar, bu seride Golden Cross (Altın Kesişim) ve Death Cross (Ölüm Kesişimi) konusunu ele aldık. Bu aslında Teknik Analiz’de ilk öğrenilen konulardan biridir. Çoğu kişi de biliyordur. Ancak bilmeyenler için anlatmış oldum. Bilenler de bilgilerini tazelemiş oldu. (Bu arada Hareketli Ortalamalar konusunun iyi bir İngilizce anlatımı için tıklayın)

Desteğiniz için çok teşekkür ederim, sizlerden ricam, bu ve sitedeki diğer yazıları bolca paylaşmanız, siteyi arkadaşlarınıza önermeniz ve bu bilgilerin yayılmasına destek olmanız. Her şey için teşekkürler, selamlar, saygılar. (Paylaşım tuşları hemen aşağıda, Twitter’da paylaşmayı unutmayın 🙂 )

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

11 Comments on “Hareketli Ortalamalar – Ders 5 – Golden Cross & Death Cross”

  1. HOCAM ALLAH RAZI OLSUN .TÜM BİLGİLERİ BİLGİSAYARIMA YÜKLEDİM VE FIRSAT BULDUKÇA OKUYUP ANLAMAYA ,ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUM ,SAGLIK .BAŞARI VE BOL KAZANÇLARINIZ OLSUN

  2. Emeğinize sağlık, çok teşekkür ederim. GAyet donanımlı, didaktik bir site hazırlamışsınız.Parayla aldığım eğitimlerde bile bu kadar detaylı, düzenli ve en önemlisi samimi bir anlatım yoktu.

  3. Emeğine sağlık hocam, sade ve örneklerle anlatımınız öğrenmeyi gayet keyifli ve anlaşılabilir kılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir