Haftalık Kapanış Stratejisi Üzerine Notlar

%title

Arkadaşlar merhaba. Bildiğiniz üzere, hem Twitter’dan hem de burada, internet sitem üzerinden yaptığım paylaşımlarda altını çizdiğim önemli bir konu var. Hisseleri, Vadelileri, Pariteleri, Kriptoları, daha doğrusu grafikle takip edilebilen tüm finansal enstrümanları haftalık kapanışla takip etmek gerektiğini düşünüyorum. Bunun kendime göre haklı nedenleri var. En önemlilerinden biri işi “kumarhaneye” çevirmemek. Gün içi takip edilen her seans piyasanın sizin duygularınızla kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor.

Gün içi oluşan fiyatlar sizde endişeye, paniğe, korkuya, çoşkuya, mutluluğa yol açıyor ve “abi batıyoruz” deyip kağıdı olmaması gereken yerden stopluyorsunuz veya “abi çok iyi kazandık” deyip karı maksimize edemiyor, kazanan kağıdı elinizde tutamıyorsunuz. Tabi haftalık kapanış stratejisinin onlarca farklı avantajı var ama sadece bu avantajı bile yeter.

Ancak görüyorum ki haftalık kapanış stratejisinde yanlış anlaşılan veya tam anlaşılmayan bir kaç konu var. O yüzden bu konuyu daha iyi anlatabilmek, soru işaretlerini cevaplamak ve netleştirmek için böyle bir yazı hazırlamak istedim.

Şimdi, piyasa ciddi satışta, bazı kağıtlar her gün %5 düşüyor, toplamda %20’nin üstünde düşen kağıtlar var. Hala mı haftalık kapanışa bakacağız? Benim haftalık kapanış stratejimde bir detay var. Daha önce bahsetmiştim, azmedenler bulacaktır. Eğer kağıt kriz yönetimi gerektirecek bir kıvama geldiyse günlük kapanışa dönüyorum ve günlük takip ediyorum. Kriz yönetimi gerektirecek durum nedir?

Kriz yönetimi gerektirecek durumlar bence ikiye ayrılıyor. Bunlardan birincisi, tüm borsanın hisseden bağımsız satışa geçmesine yol açan gelişmeler, mesela yabancı çıkışı, panik haber, siyasi krizler, seçim iptalleri, önemli ekonomik gelişmeler.

İkincisi ise hisse bazlı gelişmeler. Mesela hissenin beklentili olduğu bir ihaleyi kaybetmesi, kötü bilanço, fabrika grevi, iş ortaklığının bozulması vesaire. Ben zaten bu tür tüm gelişmelerin Teknik Analize yansıdığını düşündüğüm için, bunların anlamı bende “grafikteki bozulma” oluyor.

Haftalık Kapanış vs. Günlük Kapanış

Dolayısıyla grafikte bir bozulma gördüğümde, dönüş formasyonu gördüğümde, grafikte satıcı ağırlığı sezdiğimde, teyit mumu gördüğümde, RSI şişmesi, hareketli ortalama engeli, direnç, trend kanal tepesi gibi sinyaller gördüğümde günlük kapanışa geçiyorum.

Çünkü haftalık kapanış izleme periyodu, yani toplam 5 gün beklemek bu tür kriz durumlarında bizi hantallaştırır. Hızlı müdahale gerektiren kriz durumlarında hafta kapanışını beklerseniz fil olursunuz, sırtlanlar kaplanlar arayı açar gider, siz arkadan bakarsınız.

Dolayısıyla lütfen bu tür kriz durumlarını kafanızda oturtun, “abi ben haftalık kapanış bakıyorum nasılsa” demeyin. Hızlı müdahale gerektiren durumlarda aksiyon alın. Yoksa zararı kısa kesemez,fiyatın geldiği noktada da “bu zararla satılmaz” deyip ömürboyu ortaklığa geçersiniz.

Aklınızda sorular varsa bana mail ile, sitedeki iletişim formuyla ya da Twitter @borsaninizinden aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Selamlar.

Bu yazıyı sevdiyseniz, aşağıdaki şu yazılarıma da göz gezdirmenizi öneririm:

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

One Comment on “Haftalık Kapanış Stratejisi Üzerine Notlar”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir