Price Action Zehirlenmesi

%title

Teknik Analize gönül vermiş, Trade Psikolojisi konusunda master yapmış, Price Action’a kalbini bırakmış sevgili dostlarım. Yine bir yazıyla, bir gevezelikle, bir iç boşaltmayla, bir dertleşmeyle karşınızdayım. Bana tahammül ettiğiniz için minnettarım, sizleri seviyorum.

Bu yazımın başlığı ilginç. Hafif nüktedan bir tarzla, konunun başlığını Price Action Zehirlenmesi koydum. Neden böyle koyduğumu yazının ilerleyen zamanlarında anlatacağım ve bu konuda taraftar toplayacağıma da eminim, çünkü bu konuda müzdarip olan sadece ben değilim, buna eminim.

Yazının derinliklerine girmeden, aşağıya bir sanat eseri (!) bırakmama izin verin. Şu grafiğe biraz mesai harcayın, en soldan en sağa detaylıca bir bakın. Bu son zamanlarda popüler olmuş bir teknik analiz dalı olan PA’ya inanan bir dostumuzun çizdiği teknik bir grafik:

Zehirlenmiş Bir Price Action Grafiği
Zehirlenmiş Bir Price Action Grafiği

Gördüğünüz gibi, bu PA grafiğinde her şey var, ancak Price yok. Yani Fiyat yok, fiyatın kendisi yok. Beni tanıyanlar bilir, ben kendimi yıllardır Price Action’cı tanımlarım, fiyatın hareketleriyle yatar, onunla kalkarım. Price Action’ı severim, tüm gürültüden arındırılmış en temiz analiz yöntemi olduğuna inanırım.

Price Action’ın Price Action olması için, grafiğin tüm indikatörlerden, tüm osilatörlerden, fiyat dışındaki tüm kalabalıklardan arındırılması gerektiğini söylerim. Çünkü adı üstünde, price action, fiyat hareketi demektir. Eğer fiyat hareketi analizi yapmaya çalışırken, fiyatın kendini unutup da, fiyatı yorumlayan onlarca indikatörü, osilatörü ekrana koyarsan, o zaman işin adı Price Action Trading olmaz, Indicator Trading olur, Osilatör Trading olur vesaire. Ancak Price Action Trading olmaz.

Şimdi ise, PA deyip göklere çıkardığımız bu tarz, ne yazık ki bazı kendini bilmez yeni yetme arkadaşlarımız tarafından kirletiliyor. Kirletmek kelimesi burada çok doğru bir kelime, yani bir demogoji değil, bir kinaye değil, bir gönderme değil, bir teşbih değil. Direkt tanımın kendisi. Neden “kirletme” dedim? Buyrun, aşağıya bir bakmanızı öneririm:

Kirli - Temiz Price Action
Kirli – Temiz Price Action

Şimdi, birkaç çizgiyle anlatılabilecek bir fiyat hareketi, neden soldaki gibi onlarca karmaşık konseptle anlatılır? Bunun çeşitli sebepleri var. Birincisi, “önemli bir şey yapılıyor” sanılır. Yani, hani, atom fiziği çalışmak gibi. Bunun gerekli olduğuna inanılır, samimiyetle. Halbuki gerekli değildir. Ancak bunları çizmeden olmaz diye düşünülür. Bu sebep çok masum bir sebep ve geri döndülebilir. Ancak bir de, masum olmayan bir sebep var ki, o da, eski abilerimizin de sık sık düştüğü bir hata olan: “egosantrik atom fiziği karmaşıklığı” gösterişine düşmek. Bu nasıl bir tanım dediğinizi duyuyorum, izin verin açıklayayım.

Bu sevgili yeni yetme PA tayfası, çok yetenekli, İngilizceleri gelişmiş, dünyadan kopuk değil, entelektüel birikimleri de yerinde, ancak ne yazık ki, çoğu kişinin düştüğü tuzağa düşerek, bu işi gösterişe döküyorlar ve grafiklerini paylaştıkları kişilerin “oha abi adama bak, inanılmaz konseptler biliyor, grafiğe bak, nükleer tepkime ölçer gibi çizmiş de çizmiş, bu adam bir ilah ya” demesini sağlıyorlar, demesini istiyorlar. Egoları bundan besleniyor. Sadeliği değil karmaşıklığı baş tacı ediyorlar çünkü sadelikte anlatacak çok şey yok. Halbuki karmaşık bir grafikte, kitleye satılabilecek, anlatılabilecek, pazarlanabilecek çok şey var. Bu da tabi, ego okşuyor.

Price Action Zehirlenmesinin Panzerihi

Şimdi sanırım, başlığa neden Price Action Zehirlenmesi ismini koydum anlaşılmıştır. Peki bu yazıyı nereye bağlayacağım? Bu zehirlenmenin panzerihi nedir? Mevzuyu şuna bağlayacağım sevgili dostum, sevgili Price Action’cı genç, sevgili Price Action’a gönül vermiş geleceğin Trader’ı, brom, sisim, kankam, iyi dinle:

Çözüm hiçbir zaman, grafiğe bilinçli bilinçsiz attığın PA konseptleri olmadı, order block üstüne SFP, onun üstüne FVG, onun üstüne likidasyon, mitigasyon, deviasyon, onun üstüne equal lows, equal highs, onun üstüne OTE vs. olmadı. Evet bu konseptler harika, mutlaka bilinmesi gerek, hatta ben bunların eğitimi zaten hali hazırda veriyorum, sevip beğenmediğim bir konuyu neden öğreteyim, ancak cevap bunların grafiğe gözü kapalı bir şekilde BOCA EDİLMESİNDE DEĞİL.

Grafiği olabildiğince temiz tutup, olabildiğince az ama kaliteli sinyalle trade’e girmek, yine az ama kaliteli sinyalle pozisyonu kapatmak, trade psikolojisini de sağlam tutar, cevap çünkü aslında trade psikolojisindedir, tekniği de onu güçlendirmek için sadeleştirmen gerekir. Ne kadar karışık ve kalabalık girdi, o kadar sağlıksız ve kalitesiz çıktıdır. Dolayısıyla, lütfen, öğrendikten sonra gerekli olan bir diğer aşamaya, yani sadeleştirmeye de hızlıca geç ve kendine önemli konseptler bulup sadece onlar üzerinde yoğunlaş.

Yoksa çizdiğin grafikler aşure gibi olur, aşure tatlıdır ama sadece mevsiminde yenir, ağzına fasülye gelirse de miden bulanır. Kendine iyi bak, seviyorum seni Price Action’cı kardeşim. Bu yazıyı diğer PA’cı kardeşlerime ulaştırırsan ekstra mutlu olurum.

Bu arada, bu yazı PA ile ilgili yazdığım ilk yazı değil. Şu linkte PA’ya Giriş yazısını okuyabilir, Şu linkte de hazırlamış olduğum PA eğitiminin detaylarına bakabilirsin.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir