Borsanın Döngüleri ve Şu Anki Durum Hakkında Bir Gevezelik

Dostlar selam. Borsa ve Teknik Analiz ile yeterince ilgilenmiş arkadaşlar şuna mutlaka dikkat etmiştir: Borsa’daki her dönemin, neredeyse tüm hisselerin grafiklerine işleyen kendine has bir tarzı vardır. Devam etmeden önce sorum şu: – Sizce bu dönemin tarzı nedir? Hisselere bakınca neler görüyorsunuz? Bunu biraz düşünün, cevaplarınızı aklınızda tutun ve sonra yazıma devam edin.

Evet, devam edeyim. Bu dönemin ana karakteristikleri, çoğu hisseye baktığınızda görebileceğiniz şu oluşumlar: çanak – fincan kulp – breakout – trend-devam toboları. Bir iki örnek vereyim, hepsi bugün yayınladığım turuncu listeden. Bakın, bu aşağıdaki grafik #DOCO. Grafikte trend-devam tobosu, çanak, belki fincal-kulp, üstüne bir de breakout var. Sadece #DOCO bir örnek daha vereyim mesela.

Borsa Grafikleri
Borsa Grafikleri

Bu aşağıdaki örnek #ECILC. Neredeyse yukarıdaki her şey bu kağıtta da var. Bunlarla sınırlı kalmayın, açın Matriks’i, Tradingview’i, haftalık grafiklerde hisseleri tarayın. Hepsinde bu oluşumları bulacaksınız. Peki neden bu oluşumlar, neden şimdi?

Borsa Grafikleri
Borsa Grafikleri

Hep diyorum, piyasa belli döngüler çerçevesinde, belli kalıplarla hareket eder. Bunlar 5dk’lıklarla olduğu kadar, aylık grafiklerde de vardır. Son 3-4 ayın devasa rallisi, çoğu dibi görmüş veya yeterince düşmüş her kağıdı yükseltti. Önce yan tahtalar, yavaş yavaş ana tahtalar. Bir çok kağıt son 3-4 ayda, daha önceki 2-3 yılda yükselmediği kadar yükseldi. Bu da kötü kağıtların dipten dönüp çanak veya tobo oluşturmasına, iyi kağıtların ise belli bir düzeltmeden sonra tekrar yukarı dönüp fincan kulp oluşturmasına yol açtı.

Borsada Döngüler

Mesela bundan 4-5 yıl önceki grafiklere bakın, hiç birinde breakout, hiç birinde çanak, hiç birinde tobo göremezdiniz (haftalık-aylık grafiklerden bahsediyorum). Hepsi diplerdeydi, konsolidasyondaydı veya düzeltmedeydi. O zamanlar da düzeltme veya darvas-box arıyorduk. Çünkü piyasa zirvelerde değil, ortalardaydı. Yani şunu demeye çalışıyorum dostlar, her dönemin kendine has karakteristiği var, onu zaten eğitimli gözler grafikler üzerinde görür, grafiklere artık öyle bakmaya başlar. Bu dönem “breakoutların” dönemidir. Bu ne demek?

Yani ister istemez bu dönemde borsada çanak breakoutları, tobo breakoutları, fincan-kulp breakoutları takip etmelisiniz. Çünkü düşen her trend yaklaşık 3-4 ay önce zaten kırıldı (ki ralli başladı). Peki bundan sonra ne olacak? Ya kağıtların çoğu bu çanakları, bu toboları katlayacak, breakoutlar çalışacak, yükseliş devam edecek, ya da hepsi “failed” olacak, gerçekleşmeyecek. İlki, malumunuz, endekse yeni zirveler getirir, diğeri ise bizi 110binlere kadar çekebilir.

Hangisi olur, hangisi olmaz bilemem, fiyat bize bir şeyler söyler mutlaka. Ben 125bin üstünü görmeden biraz çekimser ve tedirginim, ancak bir yanım da umutlu. O yüzden bu hafta portföyümü 4 hisseye çıkardım. Deneyeceğim. Piyasa ne verirse alırım. Herkese şimdiden iyi bir hafta dilerim, bol kazançlar. Kazandığınızı yatırıma ayırın, alternatif gelir kaynakları düşünün, kendinizi geliştirin. Hepimiz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Durum budur.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

2 Comments on “Borsanın Döngüleri ve Şu Anki Durum Hakkında Bir Gevezelik”

  1. vay be aylar sonrasında şimdi bu değerlendirmeleri okumak çok iyi. failed olursak 110 binleri görürüz demiş hocamız. tabi korona denen bir şey çıkacak endeks 81 binlere düşecek kim bilebilirdir ki 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir