Herkese merhaba.
Bugün Pazartesi. Geleneksel sorumuz olan “Borsa İstanbul’da Bundan Sonra Ne Olur?” sorunu soralım ve hep beraber bir cevap arayalım. Başlamadan önce hatırlatayım:
-Her Pazartesi, Borsanın İzinden BLOG’un “Borsa İstanbul’da Bundan Sonra Ne Olur?” köşesinde borsayı değerlendiriyorum. Tüm yazılarıma şuradan ulaşabilirsiniz.
En son, geçen haftaki yazımda “güçlü devam” demiştim, çünkü fiyat bana göre oldukça güçlü, sağlam, hacimli ve istekli bir mum bırakmıştı. Üstelik bu mum HAFTALIK bir zaman diliminde gelmişti, yani daha oturaklı, daha güvenilir bir sinyaldi.
Beklediğim gibi, geçen haftanın ilk günlerinde Borsa İstanbul yükselişine devam etti, ancak özellikle Perşembe ve Cuma, haftanın ilk günlerindeki tüm kazanımlarını geri verdi ve tepede bir gravestone doji, yani mezartaşı bıraktı.
Öncelikle, Gravestone Doji yani Mezartaşı Doji nedir? Onu bir özetleyelim.
Bir mezartaşı dojisi, neredeyse hiç gövdesi olmayan ve alt tarafına göre ÜST TARAFINDA daha uzun bir gölge barındıran bir mumdur. Yani, periyodun ilk zamanlarında gelen alış, yukarı fiyatlarda ciddi satışla karşılaştır ve böylece fiyat, periyodun sonunda, başladığı yere geri döner.
Bu haliyle bir Gravestone Doji (Mezartaşı Doji), bir tık da olsa “satış ağırlıklı” bir mumdur. Özellikle öncesinde yükselen bir trend varsa ve sonrasında bu doji oluşuyorsa, fiyatın yükseldiği yerde kabul görmediği anlamına gelir. (Tüm DOJİLERİ tanımak ve öğrenmek için şu yazımı okuyun: DOJİ NEDİR?
İşte, geçen hafta Borsa İstanbul’da BİST100, BİST30 ve BİST100.USD grafiklerinin haftalık zaman dilimlerinin hepsinde bir Gravestone Doji vardı. Özellikle yükseliş sonrası oluşan bu Gravestone Doji, yine trendde bir yavaşlama ve tehlike anlamına geliyor. Dikkat ettiyseniz, bu trendin seyri “dur-kalk” şeklinde oldu. Eski rallileri hatırlayanlar bilir, başladığında aylarca sürerdi, ancak şartlar eski rallileri oluşturan şartlarla aynı değil, dolayısıyla bu dur-kalk normal.
Grafiklerle başlayalım.
Aşağıda Borsa İstanbul’un en önemli endekslerinden biri olan BİST100’ün haftalık grafiğini bulabilrisiniz:
Gördüğünüz gibi, en tepede gelen mum aslında teknik olarak da anlamlı bir yerde, yukarıya doğru hafif sıkışan bir “yükselen takoz”un üst sınırındayız. Ancak panik olmayın, şimdilik korkacak bir şey yok. Çünkü hala oyunda boğalar var, dolayısıyla yükseliş tarafında çok da güçsüz sayılmayız.
Şimdi BIST100’ün günlük grafiğine bakalım, orası biraz daha fazla şey anlatıyor bize. Buyrun:
Günlük grafikte turuncu ile işaretlediğim bölge hep bir “yükseliş, ufak düzeltme, yükseliş, ufak düzeltme” döngüsüne sahip. Her biry ükselişin de boyu hemen hemen aynı. Bu sefer de aynı mı olacak? Orası kesin diyemeyiz, ancak satışların her defasında daha hacimsiz olması önemli. Yani, satışlar çok istekli, güçlü değil. Bu olumlu. Demek ki bu düşüşün de diğerleri gibi zayıf kalma ihtimali mevcut.
Şimdi bir de bizim BİST30’Un dolar bazlı versiyonuna bakalım, orada da haftalık grafikle devam edelim.
Burada göreceğiniz gibi, 330$ sınırı aşıldıktan sonra oluşan yükseliş son yükselişin fibo 1.61 uzatma seviyesine denk geliyor, satış için mantıklı bir alan. Ancak asıl mevzu o değil, asıl mevzu, buradan başlayacak olası satışın 330$’a bir reteste gidip gitmeyeceği.
Eğer bu satışlar sert olur da, bir reteste giderse, açıkçası başımız ağrıyabilir, çünkü oraya kadar satış 30$’lık bir satış demek olur, bu da özellikle BİST30 kağıtları başta olmak üzere çoğu hisseyi derinden etkiler.
Ancak ben böyle bir şey olacağından emin değilim.
Şunu belirtmek lazım, şu aşamada endeks ile ilgili net bir sinyal ortada yok, tepede oluşan gravestone dojiyle birlikte pozisyonlar şöyle özetlenebilir:
-Eğer spot’ta günlükte ve haftalıkta takip ettiğiniz iyi bir trend varsa, hisseyi satmayın, çünkü henüz büyük bir tehlike ortada yok.
-Eğer spotta günlükte ve haftalıkta takip ettiğiniz iyi bir trend vardıysa ama bozulmalar başladıysa, biraz “güvenli moda” geçmek iyidir, yani ya poz ufaltacaksınız ya da pozisyonunuzu kapatacaksınız.
-Eğer VİOP’ta kaldıraçlı piyasada işlem yapıyorsanız zaten geçen hafta Cuma’dan biraz riski azaltmanız veya nakite geçmeniz gerekirdi. Geçtiyseniz de yeni pozisyonlanma için biraz beklemenizde yarar var.
Özetin özeti: Piyasaya bize kaliteli sinyaller vermesi için biraz zaman tanımamız gerekiyor.
Herkese bol kazançlar dostlar.