Arkadaşlar merhaba. Bildiğiniz üzere, tüm dünyaya hızla yayılan #COVID-19 virüsü, zaten hali hazırda bazı sorunları barındıran global finans piyasalarını derinden sarstı ve 2020 Ekonomik Krizi başladı. Amerikan borsaları tarihi zirvelerinden %20 civarı düşüş sergiledi, ki bu bir AYI piyasası tanımıdır. EM denilen (Emerging Markets) gelişmekte olan ülke borsaları, daha ciddi tepkiler verdi ve üst üste tarihi düşüşler sergiledi. Haliyle, borsamız da bundan etkilendi. 125binlerdeki zirveyi iki sene sonra tekrar test edip geçemeyen endeksimiz, global salgının ve ekonomik sıkıntıların da etkisiyle %20’nin üzerinde düştü ve şu anda 99binlerden işlem görüyor.
Twitter’da, bu2020 Ekonomik krizi yavaş yavaş oluşmaktayken, yayılım devam ederken, henüz kriz bu kadar belirgin değilken aşağıdaki gibi bir tweet paylaşmıştım.
Bu tweete gelen yorumlar üzerinden bolca sohbet ettik. Fikirlerimi az çok biliyorsunuz. Şu an, 2020 Ekonomik Krizinin, global krizin geldiği nokta, bize büyük buhran kadar olmasa da, 2008 kadar derin bir krizi haber veriyor. Dolayısıyla, ben bu dönemleri, finansal piyasalar açısından tarihi bir fırsat olarak görüyorum. Pek tabi, 2020 Ekomoik krizi henüz bitmedi, daha dibi de olabilir, kimse de dibin nerede olduğunu bilemez. Belki aylarca sürecek bir kriz söz konusu.
Peki, ben bu 2020 ekonomik krizinde nasıl bir pozisyon alacağım? Eğer bu kriz bize tarihi bir fırsatı haber veriyorsa, ben ne yapacağım? Bu konuyla ilgili dün akşam bir iki saat düşündüm. Sabah twitter’a şöyle bir tweet attım:
Bir sürü yorum geldi, bir sürü soru soruldu. Olaya bakış açımı daha da netleştirebilmek için, ben de aşağıdaki gibi bir yazı yazmaya karar verdim. Öncelikle, kimseye hisse söylemeyeceğim, benimle aynı fikirde olup böyle bir hareket yapmak isteyenler varsa lütfen hisseleri kendi seçsin. Benim kriterim, 10-20 yıl önce de Türkiye’de bilinen, 10-20 yıl sonra da Türkiye’nin geleceğinde yeri olacak, güven veren, şeffaf, kurumsal, kar eden, karını paylaşan firmalar. Zaten kaç tane var? Lise öğrencilerine sorsan 10 tane sayar. Portföyün içinde 2/3 tane de geleceği parlak, kısa vadede Risk-Ödül oranı yüksek olan şirketler koyulabilir. Orası sizin bileceğiniz iş. Ek olarak şunu söylemem gerek, bu alacağım hisselere hiç dokunmayacağım. Al, sat yapmayacağım. Trade amaçlı değil, 5-10 yıl tutma amaçlı hisseler bunlar.
Sabahki tweetimde dikkat ettiyseniz, “planlı kademeli alış” dedim. Bu “paçal yapmak” değildir. Aradaki farkı biliyorsunuzdur. Paçal yapmak, panikle her seviyeden almaktır. Planlı Kademeli Alış, zamana yayılmış, belli kuralları ve kriterleri olan alıştır. İlk alımımı hemen bugün yapmayacağım, bugün sadece takvimin üzerinde düşüneceğim, belli bir takvim çıkartacağım. Muhtemelen 2 veya 3 aya yayılmış (belki de daha fazla) bir alım planı oluşturacağım. Zaman sınırından ziyade, endeks fiyat seviyesi kriteri koyacağım. Bu ne demek? 95.000 endeks seviyesinde bir parça alım, 92.500 endeks seviyesinde bir parça alım, 90.000 endeks seviyesinde bir parça alım gibi. (bu örnektir, netleşmedi henüz dediğim gibi). Amacım dibi bulmak değil, bu kriz ortamını fırsata çevirmek.
Bunun için çalıştığım aracı kurumdan AYRI ve YENİ bir hesap açtıracağım. Alımlar tamamlanınca uzun süre bir daha bakmamak üzere hesabı unutacağım. Elimdeki ALTIN/DOLAR/FON sepetinin tamamını değil, büyük kısmını nakite geçireceğim. Aldığım hisselerin temettü verimini de dikkate alacağım. Kriterlerimden biri de bu olacak. Şirketlerin temettü verimi ile ilgili internette yeterli kaynak var zaten.
Belirtmem gereken bir not var: Bu yaptığım hareket Swing Trade stratejime ters değil, orada biliyorsunuz, hep sabit sermayeyle trade ediyorum, artanı çekip, azalanı ekliyorum. Bu benim “aylık yan gelirim”. Ek gelirim. Dolayısıyla oranın parasına ve tarzına dokunmayacağım, orası aynen devam.
Ancak bir uyarı yapmam şart: bu yapacağım uzun vadeli hareketin de riskleri mevcuttur. Mesela, 2020 ekonomik krizinin dip çalışması aylarca sürebilir. Yani aylarca bakiye sabit kalabilir, hatta eksiye de düşebilir. Bunun bilincinde olmalı herkes. Psikolojisini buna uygun hale getirmeli. Dibi bulabilmek mümkün olmadığı için, eldeki son parti cephane de harcandığında (yani son alım da yapıldığında), endeks düşmeye ve yeni dipler yapmaya devam edebilir.
Bunun da psikolojisini ayrı yönetmeniz gerekir. Bir kaç kişi “hocam dönüş görmeden girmesek mi?” demiş. Bu Swing Trade tarzı için geçerli bir şart bana göre. Bu yaptığım ise kademeli alım olduğu için, planlanan endeks fiyatlarında dönüş var veya yok, alım gerçekleşir. Bir de, belirtmem gereken başka şey de şu: 5 kademeli alım planınız var diyelim. Alım yerlerinizin 95.000-93.000-91.000-89.000-87.000 olduğunu varsayın. Fiyat belki 87.000’i hiç görmeden, 89.000’den dönecek. Bu sefer, son alımı 97.000’de yapacağım. (umarım anlatabildim).
Bu yukarıda sizlerle paylaştığım stratejim tamamen benim kendi fikrimdir, riskleri mevcuttur, herkesin psikolojisine uygun olmayabilir, herkesin fırsat eşiği farklıdır, herkes kendi yatırımından sorumludur. Yatırım tavsiyesi değildir. Mutlaka kendi akıl süzgecinizden geçirmeniz şarttır.
Herkese selamlar, saygılar arkadaşlar.
Not: Bu konuyla ilgili yazdığım diğer yazılar:
Ne oldu hocam bu hisseler şimdi ? Alım yapmış mıydınız ?
Umarım çok güzel kârlar elde etmişsinizdir.
Yazılar için çok teşekkür ederim.