Nedir Bu Position Trade? Teknik Analize Dayalı Uzun Vadeli Yatırım – Yazı 1

%title

Dostlar, herkese iyi akşamlar. İzninizle, Position Trade yazısına başlıyorum. Unutmayın: Ne kadar insanı bilinçli yatırım çemberine çekebilirsek, o kadar hayır işlemiş oluruz. Bunun da tek yöntemi, bu yazıları yaymaktır. O yüzden lütfen beğendiğiniz her yazımı aşağıdaki sosyal medya paylaşım butonlarından, kendi sosyal medya hesaplarından paylaşınız. Zorunlu değil, gönüllü. Ama, üşenmeyin lütfen 🙂

Şimdi, kısa bir özetle başlayayım. Bildiğiniz gibi, trade tarzı olarak uzun zamandır Swing Trade tarzını benimsedim. Haftalık analizler, haftalık/günlük kapanışlar, gün içi işlem YAPMAMA, kapanışı bekleme, risk yönetimi, #priceaction gibi belli kurallarım var. Hayat-Trade dengesini bu tarzda buldum, sahiplendim, ben sahiplendikçe o da bana karşılığını verdi şükür. İyi kazanıyorum. Ancak uzun zamandır, “bir de Position Trade’i mi denesem ayrı bir hesapta?” diye kendime sorup duruyordum.

Neden? Çünkü varlıklarımı sepet şeklinde yönetiyorum. Bir kısmı dolarda, bir kısmı altında, bir kısmı borsada, bir kısmı fonda vesaire. Şöyle bir geriye baktım, varlığım büyüdükçe, borsanın payı aynı oranda büyüdü, ama performansı oranında büyümedi. Bu ne demek? Yani, tüm bu sepetin ayrı enstrümanlarında farklı kazançlarım oldu, ancak en sağlam kazançların önemli kısmını borsadan kazandım. Dolayısıyla, artık borsa konusunda biraz daha cesaretli olmanın zamanı geldi diye düşündüm.

Çok kazanan kısma, daha çok para aktarmak işin doğasında olmalı. Ben de onu yaptım. Swing Trade bakiyemi yükselttim. Position Trade için de belli bir sermaye ayırdım. Dolayısıyla, yatırımlarımda Borsa’nın payı eskiye oranla yükseldi. Buradaki amacım temel olarak şu: Eğer sağlam gerekçelere dayalı, teknik olarak yükseliş potansiyeli olan 4’lü bir portföy yapıp, Position Trade mantığında uzun vade elimde tutarsam, o 100.000TL’yi başka yerde işlettiğimden çok daha fazla getiri elde edebilirim. Riski de çok arttırmamış olurum.

Bu amaçla, kolları sıvadım. Hatırlarsanız, size bu position trade portföyüne niyetlendiğimin ilk sinyallerini kısa bir zincirle vermiştim. Orada #AKENR’den bahsetmiştim. Şimdi baktım tarihe, 19 Mayıs’mış. Kaçıranlar için zincir şurada, TIKLAYINIZ

Sonra, Mayıs ayının sonlarında, mayıs ayının mumlarını da dikkate alarak borsadaki tüm hisseleri, AYLIK grafiklerde tek tek taradım. Gözüme diplerde takılan ve dipten dönüş formasyonlarının karakteristiklerini gösteren, hacmi artan (#AKENR dahil) 4 adet hisse takıldı. Şimdi size bu 4 adet hissenin 2’sinin grafiklerini YORUMSUZ (SPK’dan dolayı) paylaşacağım. Alımlarımın üstünden neredeyse 10-15 gün geçti. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Ancak lütfen hisselerle ilgili yorum yapmaya zorlamayın beni. Grafikleri zaten yeterince açıktır.

İlk hissem #AKENR idi malum. Grafiğini tekrar koyuyorum aşağıya. Notlarım da grafiğin üstünde. Alçalan takoz bu tür diplerde dolaşan hisselerde en sevdiğim dönüş formasyonlarından biri. Hacmi de artmış, yani bariz toplanıyor hisse. Diğer önemli nedenleri de grafikte yazdım.

Position Trade
Position Trade

Bu yazıyı yazdığım zaman hisse 1,23’teydi. Ben 21 Mayıs’ta 1,07’den aldım. %15 civarı kardayım. Tutmaya devam. Bir sonraki hisse #EKGYO. Zaten bunu bilen biliyor. Twitter’da bolca konuştuk üzerine. Grafiği aşağıdaki gibiydi:

Position Trade
Position Trade

Bunu da aynı tarihte aldım ve yazıyı yazdığım an itibariyle %44’te kazancım. Diğer iki hissenin detaylı teknik analizini yapmayacağım ama, az çok mantığı anladınız. Şimdi size biraz position trade anlatayım ki nedir bu position trade, sizin işinize yarar mı, yararsa nasıl yarar onu kafanızda oturtun.

Position trading, bir hisseyi alıp normalden uzun bir süre zarfında, genellikle aylarca elde tutma ve hissedeki o büyük yükseliş (veya düşüş) dalgasından yararlanma amacı taşıyan bir trade tarzıdır. Aslında elde tutma zamanı olarak bakıldığında çoğu zaman trade’den ziyade investing denilebilir. Yani bir nevi yatırımdır. TEMEL ANALİZ gerekçeleriyle (iyi bilanço, yatırım, birleşme, yüksek karlılık, yeni ürün vesaire) bir hisseyi alıp, değerlenince satmak da bir position trade’dir. Ancak ben burada kendi TEKNİK bakış açımdan yorumlayacağım position trade mantığını.

Ben position trade hesabımdaki hisselerde pozisyonumu aldığımda yine, hissenin hiç bir temel gerekçesiyle ilgilenmiyorum. Sadece teknik potansiyelini dikkate alıyorum. Buradaki amaç, kısa vadeli fiyat dalgalanmalarını yok etmek, hissenin genel trendine odaklanmak. Söylemiştim, büyük zaman dilimi, küçük zaman dilimini yer. Büyük zaman dilimi, küçük zaman dilimindeki gürültüyü keser. Paniği azaltır, sizi sakinleştirir. Tabi, riski var mıdır, evet, belki daha fazladır çünkü terste kalınca, mum kapanana kadar zarar büyüyebilir, ancak onu da anlatacağım.

Position Trade: Gürültü Kesici

Hocam, “büyük zaman dilimi gürültüyü keser” ne demek? Bakın, aşağıdaki grafik. Soldaki aylık, sağdaki aylık mumun saatlik kırılımı. Saatlikte 5 dalga, 3 boğa 2 ayı hareketi, panik, coşku, psikolojik savaşlar, duygu dengesizliği vs. Aylıkta ise tek bir mum. Net. Gürültüsüz.

Position Trade
Position Trade

İşte anlatmaya çalıştığım şey bu. Zaten biliyorsunuz, benim Swing Trade mantığım da aşağı yukarı aynı gerekçelere dayanıyor. Day Trade’in paniğini, coşkusunu, gürültüsünü, dengesizliğini, overtrading’ini kesmek, daha sade ve net analizlerle ana trendi takip etmek. Neyse, devam. Şimdi, soru şu, position trade nasıl yapılır? Öncelikle, Position Trade edeceğiniz hissenin teknik analizini haftalık veya TERCİHEN AYLIK grafiklerden yapmanız gerekir. Ben bu 4 hissemin tamamını aylık grafiklerle analiz ettim. Yine #priceaction kurallarına göre inceledim. Yani mumlar, çizgiler, HO’lar, formasyonlar ve hacim.

Analiz ederken dipten dönüş sinyalleri veren, bu tarzda formasyonlar oluşturan, hacmi artan (lotları toplanan) hisseleri seçtim. Yukarıdaki iki örnekte (#AKENR ve #EKGYO) zaten az çok mantığımı anlamışsınızdır. Mesela, alçalan takoz, mesela konsolidasyon breakout’u, mesela hacimli ikili dip vesaire. Dönüş formasyonlarını araştırın, daha onlarca örneği var. Hisse mutlaka dipte bir dönüş formasyonu tamamlamalı. Bu formasyonun üstüne çıkmalı. Hatta ve hatta, onaya gelirse tadından yenmez. Çıkışı mutlaka hacimli, gövdeli, güçlü bir yeşil mumla olmalı.

Hisse formasyondan çıkınca veya formasyon sonlarında mutlaka HACİMLENMELİ. Yani, hisse TOPLANMALI. Birileri devasa hareket öncesi bu hisseyi uygun fiyatlardan toplamalı. Nicolas Darvas ne diyordu? Aşağıya bıraktım:

%title

Unutmayın, Biz aylık grafikte ipucu arıyoruz. Neyin ipucunu? İşte aşağıdaki tarzda, EREGL’nin devasa hareketi gibi bir hareketin başlama ihtimalinin ipucunu arıyoruz. Bakın EREGL’nin hareketi aylık grafikte ne kadar devasa. Yakalayan inanılmaz bir hareketin kaymağını yemiş.

Position Trade
Position Trade

Bunun tabi ki kolay olmadığını biliyorum, aylarca aynı hissede kalmak, eğer uzun vade yatırımcı değilseniz, temettü peşinde değilseniz, kolay değil, ancak bir robot olsanız ve sadece aylık mumların kapanışına baksanız, bu mümkün değil mi? Mümkün. Peki robot olmanız mümkün mü? Değil, ama robot gibi davranmanın bazı ipuçları var.

Bunları bir sonraki yazıya bırakacağım çünkü bir bu kadar daha yazacak şeyim var. 25 tweet olmuş, okuyanları çok da baymamak lazım. Desteğiniz için teşekkürler, iyi ki varsınız. Yazılarımı paylaşmayı, siteye destek olmayı unutmayın. İyi akşamlar, bol kazançlar.

Bu arada, bu serinin ikinci yazısı da çıktı. Okumak için tıklayın:

Nedir Bu Position Trade? Teknik Analize Dayalı Uzun Vade Yatırım – Yazı 2

Okumak için Tıklayın!
Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Ibrahim Babadagi

Diğer Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir