Fiyat Hacim İlişkisi: Hisse Fiyatı Yükselirken, Hacim Düşerse Ne Olur?

%title

Arkadaşlar, herkese merhaba. Konumuz: fiyat hacim ilişkisi. Geçenlerde Twitter’da bir zincir yaptım. Bir kaç gün gecikmeyle internet sitemize de koymak istedim. Bazen kısa zincirleri hızlıca Twitter’dan yapıp geçiyorum ancak ne olursa olsun, kısa da olsa, uzun da olsa mutlaka siteye konulmalı diye düşünüyorum. Zira biraz sonra okuyacağınız konu, çoğu kişide önemli bir aydınlanma yaratacaktır.

Bir arkadaşımız geçenlerde şöyle yazmış. “hocam, hisse fiyatı sürekli yükselirken, sürekli düşen bir hacim var. Bu sizce ne anlama gelir? fiyat hacim ilişkisi açısından ne anlamalıyız?”. Aşağıya da örnek gösterdiği grafiği bırakmış. Ben de ilgili grafiği buraya bırakıyorum:

Fiyat Hacim ilişkisi
Fiyat Hacim ilişkisi

Gördüğünüz gibi, yukarıda fiyat sürekli yükselirken, aşağıda hacim sürekli düşüyor. Bu fiyat hacim ilişkisinin bir anlamı olmalı değil mi? Tabi ki var. İyice anlamanız açısından size gerçek hayattan bir örnek vereceğim:

Fiyat Hacim İlişkisi Reel Dünyadan Örnekle

Siz bir emlakçısınız. Bir gün elinize bir daire geliyor. Adam diyor ki, “hocam, ben bu evi satacağım, ancak acelem yok, açık arttırma usulü satalım, açık arttırmanın zaman sınırı olmasın, süre sonunda en çok teklif verende kalsın ev”. Tamam diyorsunuz. Evin resimlerini çekip internete koyuyorsunuz. İlk iki üç günde inanılmaz bir kalabalık var. Herkes evi beğenmiş olacak, teklifler ard arda geliyor. Teklifler geldikçe evin fiyatı artıyor. Neşeleniyorsunuz. Oh ne güzel. Teklifleri izlemeye devam ediyorsunuz.

Günler geçiyor, bir şey fark ediyorsunuz. Eve verilen teklifler fiyatı arttırıyor evet, ama her geçen gün daha az teklif geliyor. Bir önceki gün 100 teklif gelirken, dün 70 teklif geldi. Bugün ise 50 teklif geliyor. Fiyat artmasına artıyor ama size gelen teklif sayısı azalıyor. Huylanmaya başlıyorsunuz, “ulan bu evin fiyatı sanırım bir süre daha artacak ancak belli bir süre sonra kimse teklif vermemeye başlayacak, baksana, gittikçe azalıyor teklif verenler” diyorsunuz.

Bu ne demek? Evin fiyatı artık doygunluğa ulaşmak üzere, gerçek piyasa fiyatını bulmak üzere. Teklifler azaldığına göre, son teklif verildiğinde evin fiyatının yükselmesi duracak. Siz de son kişiye satıp, evden çıkacaksınız. İşte, yükselen trendde hacim azalmasının da fiyat hacim ilişkisi penceresindeki mantığı aynı budur. Yani bu bir tehlike sinyalidir. Hacimin düştüğü yerde, fiyatın yavaşlaması olasıdır. Yeni hacim, yeni alıcı gelmezse, fiyat dönüşe ve doygunluğa yakındır. Ancak mesela, yine aynı örnekten gidelim, Evi açık arttırma usulü sattığınıza yönelik bir gazetede, radyoda, internette reklam verip, yeni alıcılar çekerseniz, hacim oluşur, yeni teklifler gelir, fiyat artar. Bu da hissede teknik/temel gerekçelerdir. Eğer yeni alıcı için gerekçe yoksa, hissenin fiyatı doymak üzeredir.

Hisse için de aynı bu emlakçı-açık arttırma-ev satışı hikayesi vardır. Hacim de ve hacimin getirdiği fiyat artışı da aynı mantıkla ilerler. Sanırım iyice anlatabildim değil mi? Şuraya bir de Investopedia’daki Fiyat Hacim İlişkisi yazısının linkini bırakalım. Seans öncesi bir bilgi paylaşımı yapayım istedim. Herkese iyi seanslar, bol kazançlar.

Print Friendly, PDF & Email
Yazılarımı Aşağıdaki Butonları Kullanarak Arkadaşlarınızla Paylaşabilirsiniz:

Yazar: Borsanın İzinden

Diğer Yazıları

9 Comments on “Fiyat Hacim İlişkisi: Hisse Fiyatı Yükselirken, Hacim Düşerse Ne Olur?”

  1. İbrahim Bey,

    Bunun tersi şekilde, fiyat düşerken hacim düşüyorsa veya hacimsiz düşüşlerde ne yapılmalı?
    Bir Twitter fenomeni bunların fake olduğunu KY yi korkutmak için yapıldığını söylüyor, katılır mısınız?

    1. Merhaba Onur
      Yazar yukardaki yazısında yükselen fiyat—düşen hacim uyumsuzluğunu açıklamış, ancak düşen fiyatta fiyat—hacim uyumsuzluğu geri dönüş sinyali vermez. Çünkü hacim düşerken fiyat düşmeye devam edebilir.

      Dr. Alexander Elder, the new trading way for a living, sayfa 107 den alıntıdır:
      “There is a saying on Wall Street: It takes buying to put prices up, but they can fall of their own weight.”

      Selamlar

  2. Fiyat düşerken hacmin düşmesi doğal karşılanmalıdır bence. Zaten ibrahim beyin de yukarıda anlatmak istediği uyumsuzluk varsa sıkıntı olabilir. Negatif uyumsuzluklar önemlidir. Fiyatlar ve RSI arasındaki uyum/uyumsukluğa bakmanız önemli bir detaydır karar vermek adına.

    Sağlıcakla…
    Salih

  3. Selamlar Hocam,

    Öncelikle yazılarınız için teşekkürler çok öğreticiler, emeğinize sağlık.
    Merak ettiğim iki konu var fırsat bulup da yazmak isterseniz okumayı çok isterim.
    Birincisi fiyattaki düzeltme hareketi nedir nasıl anlaşılır düzeltme ne zaman nereye kadar gelebilir ya da düzeltme olup olmadığını neye göre tahmin edebiliriz. İkinci konu ise zaman zaman forumlardaki yorumlarda denk geldiğimiz şurada gap vardı onu doldurması gerekiyor vb ifadelerde kastedilen gap olayına biraz değinebilir misiniz ?

    Şimdiden teşekkürler.

  4. Hocam şu olayı örnekli olarak kademe analizinde anlatsanız kademeyi ögrensek sizden çok hoşuma gitti tşk ederim

  5. Örneklemeniz çok güzel olmuş. Bütün anlatımlarınız çok iyi. Ellerinize, bilginize, anlatımınıza sağlık.

  6. Yoruma katılıyorum. İyi bilen, en basit şekilde anlatabilir. Bilmeyen muğlak bırakır.
    Fazla bilgi sahibi olmadığım halde ilgimi çekti ve anladım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir