Herkese merhaba. Bu yazıda size, biz Trader’lar için efsane bir isim olan Ed Seykota’yı anlatacağım. Böylece Ed Seykota kimdir, Ed Seykota’nın Trading dünyasına katkıları nelerdir, hangi sözleri örnek alınabilir aşina olacaksınız. Başlayalım.
Asıl adı Edward Arthur Seykota. 1946 Hollanda doğumlu ancak ailesi, Seykota henüz çocukken Amerika’ya göç ediyor. MIT’te geçen okul hayatından sonra bir diğer Trading efsanesi Michael Marcus ile tanışıp iş arkadaşı olacağı bir broker firmasında işe başlıyor. İşe başladığı zamanlar, Trading sistemine bilgisayarların ilk defa girdiği zamanlar. Kendisi de bu konuya merak salıyor ve Trading işini “otomatikleştirme” – “sistemleştirme” üzerine kafa patlatıyor.
Ed Seykota, 1992’de, The Trading Tribe isimli bir Trading topluluğu kuruyor. Bu topluluğun amacı, Traderların psikolojilerini daha iyi yönetebilmesi. Ed Seykotanın piyasadaki tecrübesi ona gösteriyor ki, Trader’ların hata yapmasının en temel nedeni, duygularını, mantıklarının önüne geçirmeleri. Eğer duygularını diğer Traderlarla açık açık konuşabilir ve bu diyalog sayesinde onlarla yüzleşebilirse, onlarla mücadele etmenin daha kolay olacağını düşünüyor.
Bu toplantılar o kadar popülerleşiyor ki, konu sadece Trading konusu olmaktan çıkıyor ve diğer profesyonel meslek sahipleri de TTP isimli toplantılar organize edip, sektörlerinde yaşadıkları sorunları konuşup çözüm arar hale geliyorlar. Ed Seykota, bu toplantılarda bazı konularla mücadele etme yöntemini TTP (Trading Tribe Process) isimli bir öğretiye dönüştürüyor. Bu öğretiyi, 2005’te yayınladığı The Trading Tribe isimli kitabında anlatıyor.
Kendisi kitap üretimi konusunda biraz zayıf, toplamda iki kitabı var. İlki 2005’te yayınladığı, yukarıda bahsettiğim The Trading Tribe. İkincisi ise 2013’te yayınladığı ve farklı bir sistemi anlattığı Govopoly in the 39th Day.
Türk Borsacısı, Türk Trader’ı kendisini bu kitaplardan ziyade, Jack D. Schwager’in yazdığı Borsa Sihirbazları isimli kitabından tanıyor. Bu kitabın neredeyse en can alıcı kısmı Ed Seykota’ya ait. O yüzden eğer okumadıysanız bu kitabı ve özellikle Ed Seykota röportajını mutlaka öneririm.
Şimdi, Ed Seykota’nın beğendiğim ve sizin de beğeneceğinizi düşündüğüm alıntılarıyla sizi baş başa bırakıyorum.
Sevdiğim Ed Seykota Alıntıları
Ed Seykota, “masanızın üzerinde piyasa takibi için hiç bir ekran olmadığını görüyorum, piyasayı merak etmiyor musunuz?” cümlesine cevaben şöyle diyor: “Masanın üzerinde bir ekran bulunması, oturma odasında bir kumar makinesi bulunmasına benzer. Gün boyunca bu makineyi parayla beslemeniz gerekir. Ben fiyat verilerini her gün kapanış fiyatından sonra alırım.”
Piyasaları anlama çabası açıkçası biraz boş bir çabadır. Bu biraz çalan müzikle eğlenmeyi bırakıp, onu anlamaya çalışmaya benzer. Andan koparsınız, eğlence biter. Bir çok insan para kazanmak yerine, piyasaları anlamaya çalışır.
Üst üste kayıp yaşadığım zaman trade faaliyetlerimi mutlaka azaltırım. Beklemeyi tercih ederim. Böyle bir durumda konunun üzerine gitmek sizi manevi olarak çok yıpratır. Zarar eden bir pozisyonu arkadan intikam için kovalamak ise ölümcüldür.
Psikoloji sürücüdür, Analiz ise yol haritası.
Başarısız bir Trader’ın başarı kazanması için ne yapması gerekir sorusuna cevaben: Başarısız bir trader’ın, başarılı olması için yapması gereken pek bir şey yoktur. Başarısız bir trader kendini değiştirmek istemeyecektir. Dolayısıyla başarısız kalmaya devam edecektir. Kendini değiştirme işi ancak başarılı traderların yapabileceği türden bir iş.
İyi trading yapmayı sağlayan en önemli unsur: zararı kısa kes, zararı kısa kes, zararı kısa kes. Bu üç kurala uyarsanız ancak bir şansınız olabilir.
Teşekkürler yaşanmış ve yaşadığımız bir olay için